Beskrivelse: Rubinnattergalen ved Vargön er på plads i snart 4 uger. Den er særdeles enkel at få at se: Ved Stationsvägen et par 100 meter fra Vargöns station ligger en åben plæne ved Margrethebergsvägen, og her findes en lille foderplads ved den thuja-hæk, fuglen blev opdaget ved. Der udlægges dagligt melorme, hvilket holder fuglen på plads, og da den fra tid til anden sidder of sub-synger (med lukket næb og strubepletten glimtende som en sand juvel) må den formodes at ville holde vinterterritorium. Besøg anbefales, men bemærk at tiden lige efter nytår formentligt betyder en sand invasion af årskrydsere!
Fototeknisk info
Kameramodel: Canon EOS 7D Mark II Blænde: 5.6 Brændvidde: 400 Lukkertid: 1/332 ISO: 800 Flash: Flash did not fire, compulsory flash mode Dimensioner: 1500x1200
Fuglen er en 3K+, da de 3 slidte yderste håndsvingfjer er for markant tegnede til at passe på en 2K, ligesom alle armsvingfjer er adulte; her ville en 2K formentligt fortsat have indslag af juvenile fjer. Den er næppe ældre, da øjnene er mørkere end hos en ældre fugl
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Danmarks anden Orientbraksvale, fundet 4.7 og stationær (men i perioder ikke særligt samarbejdsvillig).
Fuglen er identisk med en fugl, der de sidste måneder har huseret i Sydnorge (hvorfra der er flere tidligere fund; kan det være samme fugl, der gennem flere år er vendt tilbage?).
Beskrivelse: En af en allerede ikonisk 2.5 2021 mange overraskelser: Dagtrækkende Hærfugl kl 10.15! Allerede tidligere på morgenen var vi på Nordstrand blevet begavet med både den altid værdsatte 8men trods alt regelmæssige) Hvidnæbbede Lom, og de morgenfriske tillige på morgenens virkelige sensation: en enorm Pukkelhval, der langsomt bevægede sig fra Nordstrand og mod vest til den forsvandt i horisonten. Senere på dagen tog rovfuglene over, blandt andet med Gulnæbbet Glente, direkte (mindst) fra Holland.
Beskrivelse: 2k han Blå Kærhøg. Fuglene ret svage mønster på de mørkere armsvingfjer siger 2K fremfor adult hun, der ville have haft brede og skarpere afsat sort bagkant på lysere armsvingfjer og bredere, kortere og mere distinkte mørke striber på underkroppen, og det gule øje siger han frem for hun, der har mørke øjne i denne alder.
Beskrivelse: På trods af et ret tydeligt brunt brystbånd er denne fugl en han, ifølge fiskeørneeksperten Roine Strandberg, der nævner at hunnen ville have haft et endnu mere komplet brystbånd (ofte mørkere brunt), tydeligere pletter på undervingedækfjerene samt bredere mørk "knoplet" - samt et kendetegn, jeg ikke kendte: hunnerne har generelt mere tydeligt "skæg" (!) under næbbet.
Beskrivelse: Stor Gulben - en længe ventet Danmarksart, der blev til realitet da Søren Brinch fandt fuglen 16.11 ved Hønen på Fanø, hvor den såvel 17 som 18.11 var synlig i kanalen udfor Sønderho ved højvande, hvor den meget passende sluttede dagene med at promonere ret tæt på, udfor "Børsen" i Sønderho.
Fuglen er for arten ret lille, lidt større end Rødben, men ikke påfaldende ved direkte sammenligning - her skal det med i billedet, at de tilstedeværende Rødben er af den noget kraftigere islandske race. Desuden adskiller den Gulbenede Klire sig ved længere, tyndere næb og tydeligere øjenbryn, der giver hovedet et lidt sortklireagtigt udseende, og så de meget lange, tydeligt gule ben.
Beskrivelse: Reelt dokufoto - så bedre med en tekst: I felten fremstod Turkestantornskaden som kontrastrig med gråbrun overside (med varmere anstrøg på issen) imod varmere rusttonet hale, og tydeligt lysere underside uden aftegninger. Fuglen havde desuden en ret tydelig, men smal brun øjenmaske. I flugten var det lidt spøjst at svingfjerene virkede ensartet lyse uden de forventede hvide felter ved basis af håndsvingfjerene - dette kan dog variere, og langt bedre fotos viser en meget smal lys basis af enkelte af håndsvingfjerene.
Der er taget ekskrementprøver af fuglen igår, til at fastslå DNA og derved fuglens endegydige art, men den ligner fint de Turkestantornskader, der har set i UAE og Israel, hvor Isabellatornskade forekommer mere ensartet lyst 2ørkenfarvet" uden fuglens store kontrast mellem overside og underside.
Beskrivelse: Første danske fund af Kaffersejler, smukt opdaget af Lars Christiansen og synlig på fint hold hele eftermiddagen 27.10 - i de sidste timer i intimt selskab med en Gråsejler.
Uploadet 2020-10-26
Publiceret
2020-10-26Apus cafferWhite-rumped Swift
1467
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Det er en regel, at Blå Kærhøg har 5 synlige "fingre", mens Hede- og Steppehøg kun har 4. Som en forberedelse til efterårstrækket er det på sin plads at gøre opmærksom på, at denne regel IKKE gælder 100% midt på efteråret, hvor Blå Kærhøg er i gang med fældningen af håndsvingfjerene, og derved mangler den ekstra 5te finger. Oftest vil dette give sig udtryk i et "hak" i hånden eller en halvt udvokset fjer, men i særligt grelle tilfælde er væksten af de nye svingfjer på et så tidligt stadie, at man ikke bemærker den fremvoksende fjer, hvorfor der er risiko for, at en sådan fugl fejlbestemmes til Steppehøg. Den viste fugl er et godt eksempel. Der er formentligt tale om en 2K hun (ret mørke indre armsvingfjer), og ved første øjekast ser den fin ud for Steppehøg, omend noget kraftigt båndet på krop og hånd. På den nederste vinge ser man akkurat en fremvoksende håndsvingfjer mellem 3dje og 4rde finger, hvilket gør fuglen til en Blå Kærhøg. Flere hunner af arten denne dag viste ligeledes kun 4 fingre, men alle var i et mere let gennemskueligt stadie af håndens fældning.
Beskrivelse: Hvis man besøger Falsterbo og kigger efter rovfugle ved Ljungen, må man ikke helt glemme Grønspætterne - der er to ungfugle, der tit ses på meget fint hold her i efteråret 2020. Der er yderligere to fugle ved Falsterbokanalen - det største antal jeg mindes på Falsterbo-halvøen
Uploadet 2020-09-07
Publiceret
2020-09-07Picus viridis viridisEuropean Green Woodpecker
1005
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Falsterbo-halvøens første Sortvingede Braksvale. Fuglen sås trækkende lavt mod nord fra Nabben iflg. Birdalarm, og blev genfundet i sen større blandet flok vadefugle umiddelbart syd for Hamnvägen i skanör, hvor den holdt til ca. 1,5 time, hvorefter den lettede og tilsyneladende gik ned på vestsiden af Knösen, hvor den dog ikke blev genfundet. Fuglens kulsorte vingeundersider sås fint i lav flugt (og ses desuden her, ligesom dens mangel på hvid vingebagkant og kortere bagparti end hos Rødvinget Braksvale.
Titel: 2K,r "retarderet" eller meget tidligt fældende, med Almindelig Ryle
Beskrivelse: En noget afvigende Dværgryle, hvor hele komplekset omkring "smårylerne" måtte ind over. Fuglen er i ukomplet sommerdragt, muligvis extremt avanceret fældende (se illustration i "Fugle i Felten", s. 153). Da fuglen dragtmæssigt afveg stærkt fra de omkringstående Dværgryler måtte flere aspekter indover.
1: Jizzet var identisk med omkringstående Dværgryler, der alle havde ren sommerdragt: højbenet og med kort, i spidsen smalt næb.
2: Sorte ben udelukker Temmincksryle, Amerikansk Dværgryle og Langtået Ryle.
3: Udelukkelse af andre "sortbenede" småryler: da andre fotos viser mangel på svømmehud mellem tæerne udelukkes Tyknæbbet Dværgryle og Alaskaryle, der i øvrigt begge er kraftigere med enten længere eller også tykkere næb(spids).
så er der kun Rødhalset Ryle tilbage. Denne har kortere næb og længere bagparti, lidt ala Temmincksryle, og alene på den baggrund bestemtes fuglen til Dværgryle. Men lærerigt!
Beskrivelse: De sidste dage af maj og den 1.6 har ført en mindre strøm af Buskrørsangere til Danmark, hvor årets antal må være ca. 12 (hvor hele 3 på Christiansø 1.6). Denne fugl, fundet af Andreas Petersen under en optælling, sidder let tilgængelig på nordsiden af landsbyen Vigerslev, i et nærmest helt tilfældigt buskads omgivet af agerland. Dens underskønne sang med melankolske temaer gentaget vekslende med imitationer er langt mere vidtlydende end Kærsangerens, der kan have momenter der minder om Buskrørsangers, men før eller senere ungdommeligt vil speede op, som led fuglen af AHDH. Buskrørsanger er melankolsk livserfaren, konstant i tempoet og med lange sekvenser af imitationer.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.