Beskrivelse: De fleste billeder af fuglen er nærfotos - her er et, der viser hvor tydelig den hvide forflanke-stribe er imod de grå flanker, der yderligere mørkner gennem indslag af brune ungfuglefjer. De hvide "stropper" er på afstand langt mere påfaldende end den ellers meget typiske hovedform med højt nakkeparti. Her ses også den smalle hvide grønse mellem næb og hoved samt det tydelige hvide bånd yderst på næbbet.
Hej Klaus
Et fremragende eksempel på at billeder af fototeknisk mindre god kvalitet så absolut kan have deres berettigelse på Netfugls galleri. Billedet hér har åbenlyst stor værdi i forhold til ID, idet det meget tydeligt viser diagnostiske kendetegn som de ses på disancen..
Bh
9s
Tak 9s.
Eftersom jeg selv søger at publicerer fotos, der er af feltornitologisk pædagogisk værdi, mener jeg ikke alene, at teknisk mindre gode fotos ikke alene kan "have deres berettigelse på Netfugls galleri", men faktisk må være en essentiel del af galleriet. Mange har udtrykt taknemmelighed i felten eller pr.mails over sådanne fotos med kommentarer, hvorfor jeg kun kan opfordre andre til at vise feltornitologisk interessante, men teknisk mindre perfekte fotos, gerne med kommentarer til bestemmelsen, heriblandt jeres personlige opfattelse af hvilke karakterer man opfatter som vigtige.
men hvilke kendetegn gør at den er bestemt til en 2K ? i mine 2 bøger (Field identification og Sibleys udgave 2010) er der kun vist juv + AD. og her ligner den en AD... bortset fra de orange fjer indslag man ser på vores Furesø-fugl, er det overgangsdragt ?
:-) Paul
Hej Paul
Hvis du kigger i "Fugle i Felten" finder du en vellignende illustration (dog kun forreste halvdel) af en 1. vinter Halsbårdstroldand = 2K. Den ligner en lidt mat adult han, men har indslag af melerede, brune juvenile fjer i flankerne, hvor en adult han ville have haft lysere og renere grå flanker. Indslagene af de mørkere juvenile fjer medvirker til, at den hvide linie på forflanken står ekstra tydeligt frem i forhold til hos en adult han.
Du genfinder et lignende udviklingsmønster hos Bjergand, hvor 2K hanner fortsat har indslag af bruntonede, juvenile fjer i især flankerne, hvilket givet et mere sjusket udseende, i forhold til de renere tegnede adulte hanner.
Halsbåndstroldanden fra Furesøen har desuden ikke helt så glinsende mørkt hoved som en adult han, ligesom den hvide linie omkring næbbet er smallere end hos de helt udfarvede fugle.
Hej
Ja, selv dette foto på distancen giver svaret på 2cy - den adulte fugl vil ikke udvise så smudsig en flanke...
For flere, detalje orienterede, karakterer der dokumenterer 2cy, er close up fotos naturligvis at foretrække. Klaus, jeg kan ikke genkende at dette individ savner glinsende hoved - for mig virker det som om hætten er fuldt ud fældet til adult. Til gengæld ser jeg også på ryg, og på bryst nogle mere lys brune fjer, som tydeligvis ikke er fældet fra juv til adult.
Se evt her for en længere close up serie af fuglen.
Bh
9s
Sammenligner man med fotos af adulte hanner i Galleriet synes jeg nok, at fugle i fuldt udviklet adult dragt har et mere mættet, fløjlsagtigt skinnende hoved, som jeg genkender fra de fugle, jeg har set i bl.a. USA, men som jeg ikke synes er så tydeligt på Furesø-fuglen, som jeg på nærbillederne opfatter som mere afdæmpep bruntonet.
Jeg konstaterer vi opfatter "afdæmpet bruntonet" og "skindende" hoved forskelligt :-)
Her en adult januar fugl fotograferet i januar USA, og her Furesø trolden..
Bh
9s
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.