Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Østlig Hvepsevåge - (Pernis ptilorhynchus) - Crested Honey Buzzard
Fugleart (IOC): Østlig Hvepsevåge (Pernis ptilorhynchus) Crested Honey Buzzard - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Colombo, Sri Lanka
Dato: 29. december 2005
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 24. februar 2006
Hits: Billedet har været vist 3046 gange.Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver fredag 24. februar 2006 kl. 11.21
Tophvepsevåge er Syd- og Østasiens modstykke til Hvepsevåge, i WP årlig gæst på forårstrækket i Israel 8og formentligt Østtyrkiet) under sidste del af Hvepsevågens træk. I forhold til Hvepsevåge er arten større med bredere, fyldigere hånd samt kortere hale. Proportionerne kan minde om høgeørnenes, men halen er afrundet og hovedet smallere (men virker kraftigere end Hvepsevågens). I fuld kredsflugt ses 6 synlige fingre (5 hos hvepsevåge), men det er håndens fylde fremfor antallet af synlige fjer, der afgør sagen. Flugten minder om Hvepsevågens, men den større størrelse medvirker til en roligere, mere magtfuld flugt (der aldrig forekommer så "homoseksuelt balletdanser-agtig" som Hvepsevågens ibland overdrevent eksorbitante).


Ungfuglenes dragtvariation ligner Hvepsevågens, og er lige så stor. en afgørende karakter fra Hvepsevåge er mangler på mørke knofelter (på hånddækfjerene), ligeosm svingfjerenes bånding ofte ser lidt mere diffus (og ugleagtig) ud. Denne ungfugl har lyse øjne; unge Hvepsevåger har mørke øjne.

Arten forekommer i flere racer, hvoraf den største og mest langvingede er proentalis, der er den form, der strejfer WP. Den viste fugl er af formen ruficollis, der er lidt mindre med marginalt kortere vinger end orientalis. Raceforskellene er dog små, og underordnede i forhold til helhedsindtrykket: som en stor, bredhåndet og korthalet Hvepsevåge med et touch af Høgeørn.


Klaus Malling Olsen skriver fredag 24. februar 2006 kl. 11.23
Stiff fingers - proentalis er det ikke noget der hedder, derimod orientalis.

Flere artsfotos vil blive tilsendt Netfugl ved lejlighed. Tak til Netfugl-drengene endnu engang for hurtig læggen fotos ud!


Andreas Winding Mønsted skriver fredag 24. februar 2006 kl. 11.33
Tak igen, Klaus, for dine meget lærerige kommentarer til dine i øvrigt fine billeder.

Hvordan forholder det sig nu lige med kønsforskelle hos tophvepsevåger, og får de (også) mørk vingebagkant med alderen?

Hvad angår Israel-trækkerne, er det så en god blanding aldersmæssigt, eller er fx yngre fugle oftere at finde på den rute (og hvorfra, primært?)?


Klaus Malling Olsen skriver fredag 24. februar 2006 kl. 13.45
Hej Anders m.fl.

Meget er forsat dårligt udredet omkring Tophvepsevåge, men generelt følger kønsforskellene reglerne for Hvepsevåge. Vælger at kommmentere dette, om muligt, på fotos af adulte fugle, så informationerne ikke forsvinder under en dragt, der ikke har med sagen at gøre.

Fænomenet med Tophvepsevåger i Israel er af relativt ny dato - ligesom hos Hvepsevåge ser man stort set kun adulte fugle, hvilket delvis kan forklares ved, at eventuelle ungfugle dukker op så sent på sæsonen, så trækobservationerne er ophørt.
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.039 sek.
til toppen