Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Amerikansk Fløjlsand - (Melanitta deglandi) - White-winged Scoter
Fugleart (IOC): Amerikansk Fløjlsand (Melanitta deglandi) White-winged Scoter ssp. deglandi - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Blåvands Huk, Danmark
Dato: 23. januar 2013
Fotograf: Troels Eske Ortvad, Danmark
Uploadet den: 23. januar 2013
Hits: Billedet har været vist 8805 gange.
DK List Ranking: Set af 234 ud af totalt 1509 personer!
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Mark Andrew Hammond skriver torsdag 24. januar 2013 kl. 08.58
Hej Troels,

Tillykke med det spændende fund! Det virker som om at DK (=Blåvand) er ved at danne præcedens indenfor fund og bestemmelse af disse fløjlsandearter/racer! Skide flot!

Jeg kan se at Henrik Bøhmer beskriver fuglen fint på DOFBasen, men kan du eller andre knytte et par kommentarer til bestemmelsen Stejnegeri vs Deglandi med udgangspunkt i dette foto?

mvh

Mark


Morten Bentzon Hansen skriver torsdag 24. januar 2013 kl. 09.32

Hej Mark

Troels er sikkert i felten lige nu :-).

En supplerende hjælp kan være nedenstående tavle fra Birding Frontiers af hovedformen på de tre fløjlsænder:

http://birdingfrontiers.com/2011/03/09/stejnegers-and-white-winged-scoters/

Med den planche kan du sammenligne hovedformen mellem den ovenstående fugl og den Sibiriske Fløjland, der var på lokaliteten for nogle år siden.

Den brune flanke kan måske godt anes på billederne ovenfor, men indrømmet, så kræver det lidt god vilje at se det.


Morten Bentzon Hansen skriver torsdag 24. januar 2013 kl. 10.13

Billeder af en formodet finsk deglandi fra juni 2012 ses herunder:

http://tarsiger.com/gallery/index.php?pic_id=muu1339502095&lang=fin


Mark Andrew Hammond skriver torsdag 24. januar 2013 kl. 11.03
Hej Morten,

Tak for det pædagogiske link til birding frontiers. Det var lige sådan noget jeg godt kunne tænke mig at se.

Jeg håber Troels (eller andre) finder den igen, så den kan blive yderligere dokumenteret.


Troels Eske Ortvad skriver torsdag 24. januar 2013 kl. 21.04
Hej Mark

Da jeg fandt fuglen lå den 300-400m ude i fint lys. Ved første øjekast var det dens hoved, med den veludviklede næsebor-knop og befjerede næbbasis, som sprang i øjnene.

Jeg antog uden videre overvejelser, at der var tale om den Sibirisk Amerikansk Fløjlsand, ssp. stejnegeri, som var set på hukket fra efteråret 2009 til foråret 2011.

Fuglen havde dog tydeligt brune flanker i kontrast til ryggen, som på ssp. deglandi, men jeg kunne desværre ikke huske hvilken af de to racer af Amerikansk Fløjlsand, som skulle vise denne karakter. Så det fik ikke alarmklokkerne til at ringe.

Efter jeg havde snakket med Rasmus Strack over telefon, og det var gået op for mig, at det måtte være en ssp. deglandi, fik jeg om eftermiddagen kigget nærmere på hovedformen. Som det ses på billederne havde fuglen en ret flad isse og en vinklet overgang mellem isse og pande, som er typisk for ssp. deglandi, mens ssp. stejnegeri typisk har en mere fyldig pande, og dermed en mere glidende overgang mellem issen og panden. Desuden var næsebor-knoppen ikke opsvulmet til et lille horn, som en typisk ssp. stejnegeri, men havde form af en afrundet bule, hvilet en typisk ssp. deglandi.

Hvad næbspidsen angår, forekom den rød i felten, og den var dermed betydeligt mørkere end den orange-gule tegning hos Fløjlsand. På nogle af billederne ser næbspidsen imidlertid gullig ud, hvilket altså er et artefakt. (Billederne er taget med et digitalkamera med 3 gange zoom gennem et teleskop med 60 gange zoom). Jeg forsøgte i første omgang, at se den gule læbestift-tegning som ssp. stejnegeri viser i varierende omfang, hvilket ikke så underligt mislykkedes. Under obsen om eftermiddagen, hvor lyset dog var knap så godt, fik vi derimod indtryk af, at den var lysets ind mod befjeringen af næbbet, men det var vanskeligt at blive helt sikker på disse detaljer under de givne forhold. På billederne kunne det i øvrigt se ud som om den har en lille mørk plet yderst langs kanten af næbbet, hvilket er typisk for ssp. deglandi, hvorimod kanten af næbbet er helt lys yderst på ssp. stejnegeri. Dette sås dog ikke i felten.

Nike-tegningen omkring øjet var en smule længere bagtil end på Fløjlsand, men den var ikke så lang som den kan være hos ssp. deglandi, og det var egentlig ikke noget man lagde specielt mærke til. Så hvis man skal ud, at genfinde fuglen, er det ikke denne karakter, man skal kende fuglen på men derimod dens aflange hovedform, hævede næsebor-knop, generelt mørkere næb, samt de brune flanker hvis lyset og afstanden er til det. Er lyset rimeigt så ses de brune flanker altså tydeligt på mindst 3-400m afstand.

Desværre fik vi ikke billeder af anden i dag, hvor den kun sås kortvarig af to omgange, men vi prøver igen i morgen!


Rasmus Strack skriver lørdag 26. januar 2013 kl. 17.07
Lidt video af fuglen kan ses her

http://scanrarebird.blogspot.dk/2013/01/white-winged-scoter.htmlNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.070 sek.
til toppen