Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart (IOC): Harpy (Harpia harpyja) Harpy Eagle - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Sani Lodge, Napo, Ecuador
Dato: 31. december 2010
Billede info: Seen from the new canopy tower for about an hour early morning the last day of the year 2010. This was apparently just the second time Harpy Eagle was observed from this new tower. The first time being just 3 days prior.
Billede opsætning: Canon EOS 7D + Canon EF 300mm f/4L IS USM
Fotograf: Jens Søgaard Hansen, Danmark
http://www.netfugl.dk
Uploadet den: 2. februar 2011
Hits: Billedet har været vist 3795 gange.Kommentarer:

Michael Trasborg skriver torsdag 3. februar 2011 kl. 09.50
Hej Jens
Interessant foto, har du flere ?
Der er noget der springer mig i øjenene, hvis de er en ad Harpy mangler den det brede sorte brystbånd og de sorte bånd og mottleringer ud på den lyse underarm samt sorte armhuler, hvis det er en imm. Harpy ville den stadig have sorte mottleringer på underarmen.
Vingerne er ikke brede nok og halen for lang til Harpy, terminal båndet på svingfjerene er for bredt til Harpy.
Harpyen er en meget voldsom fugl, meget kraftig, fuglen på billedet er for spinkel.
Harpyen har desuden ufattelige kraftige ben og fødder som i profil, som på billedet, ville hænge under halen som et par boksehandsker.
Fuglen på billedet ligner mest en ad eller subad Crested Eagle.
Jeg håber for jer at jeg tager fejl, for hvis man ikke har set nogen af de 2 arter, vil man selvfølgelig helst se Harpy.
Jeg mangler kun at se Crested af de 5 store skovørne, og jeg skal besøge Ecuador til efteråret så for mig er det vigtigt hvis det er en Crested Eagle.
Mvh
Michael Trasborg


Sebastian Klein skriver torsdag 3. februar 2011 kl. 09.57
Hej Michael

Her er Rasmus Stracks video af samme fugl:
http://www.youtube.com/user/RasmusStrack#p/u/9/btoA3Mk21nM
Jeg har aldrig været i Sydamerika, men jeg tror nu det er en Harpy...:-)


Michael Trasborg skriver torsdag 3. februar 2011 kl. 11.32
Har set fuglen på videoen, og der er ingen tvivl, der er en Harpy.
Sjovt at det er samme fugl, fuglen på videoen er en gammel Harpy, fuglen på billedet mangler gammel fugls sorte armhuler og længdsmotteleringer på underarmen.
men ok så er der noget nyt at føre til fieldguidesene.
mvh
Michael


Jens Søgaard Hansen skriver torsdag 3. februar 2011 kl. 11.43
Hej Michael, Crested Eagle blev overvejet med det same, da det godt kunne være svært at erkende det sorte brystbånd. Med som det ses på RS’s video som SeK linker til, så havde den tydeligt brystbånd og dobbelt top på hovedet.
På et par af mine andre billeder kan man faktisk også godt ane brystbåndet og de store fødder ligesom stribning i undervingen (dækfjer) ses med lidt god vilje.

Dette billede er en smule overbelyst hvorfor stribningen i undervingen forsvinder. Antydningen af sort brystbånd og store fødder er svære at erkende efter at billedet er skaleret ned til kun at være 60% størrelse af original billedet.

Selvom man naturligvis havde drømt om en af de to store ørne, så var det alligevel en af turens største og bedste overraskelser. Ser man bort fra observationen 3 dage forinden var det efter guidernes hukommelse omkring 2 år siden Harpy sidst var set i nærheden af lodgen. Crested Eagle skulle i øvrigt også være set et par gange tidligere, men er som de fleste steder endnu mere fåtallig – har desværre ikke nærmere info på sidstnævnte art.


Michael Trasborg skriver torsdag 3. februar 2011 kl. 13.46
Hej Jens
Ja det må være overbelysningen på billedet der "stjæler" de mørke tegninger på underarmen samt brystbåndet, og samtidig får fuglen til at se lidt spinkel og for langhalet ud.
Tak for oplysningen og STORT TILYKKE med Harpyen herfra, det må være enhver birders drøm at se en Harpy.
Mvh
Michael Trasborg


Rasmus Strack skriver torsdag 3. februar 2011 kl. 18.57
HHN har fotos af en Crested Eagle på sin blok fra samme lokalitet,

http://haaningsblog.blogspot.com/

http://2.bp.blogspot.com/_Es1cbtAE2tc/TUrbAS5LSwI/AAAAAAAAAcs/5fSP7Xx5GpA/s1600/crested2.jpg

Så begge arter kan altså godt forekomme på samme lokalitet, selvom at man ikke kan være sikker på at Crested er der mere.

Mvh RS


Carsten Murmann skriver torsdag 3. februar 2011 kl. 21.46
Jeg er meget fascineret af HARPY,
'the most formidable eagle in the world'*.

Derfor følgende*:

¤ Tail LONG [Crested: even LONGER-TAILED]
¤ JUV har Renhvid underside og hoved.
¤ SUBadult har brune brystfjer, der bli'r
sorte hos Adult.

*)BROWN & AMADON 'Eagles, Hawks...', 1968.

Halelængde og farvekombin. passer m/ foto?

VH ............ C.


Carsten Murmann skriver torsdag 3. februar 2011 kl. 22.42
GROSMAN & HAMLET 'Birds of Prey...' 1965,
anfører short og ´very broad wings',
som på JENS' foto, og iøvrigt 2 subadulte
dragter efter d. juvenile.

De fortsætter som en fabel:

Jager ml. træerne, à la enorm accipiter -
huge but 'remarkably fast and agile'.
'Feet as large as a man's hand...'

VH ................. C.


Michael Trasborg skriver fredag 4. februar 2011 kl. 09.59
Som kommentar til ovenstående, fuglen på billedet ligner mere en Crested Eagle end en Harpy, jeg har snakket med Rasmus Strack, har set hans video, og der er ingen tvivl om at det er en Harpy, og at det er samme fugl på video som på billedet. Men billedet er af så dårlig kvalitet, lysforhold billedopsætning mm., at fuglen nu ligner en Crested Eagle frem for en Harpy, for dem som ikke ved så meget om rovfugle, dem kunne man bilde ind at det er en forkølet sydarmerikansk Hvepsevåge ( som selvfølgelig ikke findes ), for den er på billedet blevet alt for slatten + mange af de afgørende feltkendetegn er forsvundet. Jeg har kun en erfaring med Harpy, den varede så i 2 timer, hvor vi kunne studerer et par, gammel hun + han , på 40 meters afstand, skjult i skovbunden, hannen bragte bytte til hunnen og de bevægede sig en del i træet, hvorved vi kunne se alle kendetegn.
Et billede fra Rasmus`video er langt mere at foretrække, det andet billede bidrager bare til forvirring.
Mvh
Michael


Jens Søgaard Hansen skriver fredag 4. februar 2011 kl. 12.43
Enig, billedet er elendigt rent fototeknisk og bestemmelsesmæssigt de to arter i mellem. Men synes dog det fanger stemningen og hvordan man oplevede situationen ret godt - hvorfor det blev lagt online :-)


Klaus Malling Olsen skriver fredag 4. februar 2011 kl. 12.58
I forlængelse af JSH´s kommentar: én af Netfugls forcer er at alle slags fotos bliver lagt ud - fra teknisk perfekte kunstfotos til pædagogisk værdifulde, men teknisk mere tvivlsomme af slagsen.
Uden at skulle drage sammenligninger så synes jeg at dette fotoo ikke fototeknisk er elendigt, men i stilen nærmer sig ét af Netfugls mere berømmede: JKK´s foto af en Kongeørn over Hanstedreservatet. Oh har man én gang obset fra et af de gigantiske tårne - Canopy-towers - i Amazonas er der tale om en sand deja-vú oplevelse.


Michael Trasborg skriver fredag 4. februar 2011 kl. 17.00
Enig med Klaus, og Jens, billedet er fint nok rent stemningsmæssigt, det fanger man helt fint, jeg har selv stået i et canopytower i Amazonas i Peru, det er fuglen der rent pædagoisk og bestemmelsesmæssig er dårlig. Klaus skriver der en af Netfugls forcer at den slags foto bliver lagt ud, jeg mener bare at have hørt at Rasmus fik afvist et foto af samme Harpy, jeg kan have hørt forkert. Så det er åbenbart ikke alle fotos der bliver lagt ud. Ret mig gerne hvis jeg tager fejl.
Mvh
Michael


Rasmus Strack skriver lørdag 5. februar 2011 kl. 11.01
Det er helt rigtigt at jeg fik afvist et foto af ørnen, men fotoet var af relativt ringe kvalitet. Hvis nogen teknisk kan finde ud af det, må der gerne laves et foto ud fra min video.

Mvh RS


Per Smith skriver mandag 7. februar 2011 kl. 17.14
Hej, fedt billede. Tror også mit bud går på en Harpy - mest baseret på Jizz af en større tungere fugl. Jeg har set Crested eagle i Peru - og umiddelbart virker den som en mere let fugl end Harpy.

Det fedeste er dog at det er en "spontan" observation - og disse af Harpy/Crested er usædvanlige. Selv folk der bor i deres områder kan have år mellem observationerne.

Så Jens og Rasmus - en fed fed fugl at få på den måde.

Var selv i Peru/Ecuador i nov/Dec - sammen med Tau og KMO i øvrigt - og jeg nyder derfor også jeres øvrige billeder ekstra.

tak for billedet som er fedt når man ved hvor svært det er at se en spontan harpy , nå at fotografere den og sktde ud mellem grenene i Platforms træerne.

HHN's fugl lignede ved første øjekast en Ornate hawk Eagle - men det billede er endnu sværere at vurdere. Og de har jo set fuglen live - men den tør jeg ikke byde på.

hilsen Per


Per Smith skriver mandag 7. februar 2011 kl. 17.26
ps. tilføjer lige at jeg ikke siger at HHN's billede ikke viser en Crested eagle - blot at mit første indtryk var en "mindre ørn" bl.a grundet mindre næb og statur.

hilsen PerNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.059 sek.
til toppen