Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Aztekerterne - (Thalasseus elegans) - Elegant Tern
Fugleart (IOC): Aztekerterne (Thalasseus elegans) Elegant Tern - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: med Splitterne af formen acuflavida
Lokalitet: Callao, Lima, Peru
Dato: 26. november 2010
Billede info: Spltterner for formen acuflavida ser man undertidn splittet til egen art: Cabot´s Tern
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 26. januar 2011
Hits: Billedet har været vist 2409 gange.
DK List Ranking: Set af 7 ud af totalt 1509 personer!
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver mandag 31. januar 2011 kl. 13.49
Splitterne af formen acuflavida regnes flere steder som egen art: Cabot´s Terne, som angivet ovenfor. Splittet synes udelukkende at være begrundet i DNA-forskelle; dragtforskelle er for adultes vedkommende så små, så de kun kan ses på tæt hold (smallere, men mere distinkte lyse kanter på de friske håndsvingfjer end hos sandvicensis = hjemlige Splitterner). Ungfuglenes tegning på oversiden afviger dog mere; acuflavida har bredere mørke tegninger på oversiden end sandvicensis.

Den nylige split forklarer eventuelt, hvorfor jeg den sidste tid er blevet kontaktet af amerikanere med usædvanlig interesse i at få form-bestemt fugle fra Nordamerika. Kan nogen læsere assistere med mere feltornitologisk relevant? DNA-ting er helt og aldeles udenfor min kompetance, hvorfor jeg håber nogle vil supplere med viden på dette punkt.
Helt personligt er jeg ganske skeptisk, når splits/lumps udelukkende tager sit udgangspunkt i DNA (Hvidsisken vil jeg til mine dagens ende betragte som en "god art" på trods af, at de DNA-mæssigt skulle være ens). En fremsynet tysk fugleforsker, Dorit Liebers, skrev engang i forbindelse med nogle mågespørgsmål, at DNA er en brik i puslespillet - hermed antyder netop en brik. Det ser da også ud til at splits m.v. for at blive anerkendt bedst understøttes med stemme-, dragt og form-forskelle, vi almindelige mennesker kan forholde os til.
Helt aktuelt ønsker jeg dog en forklaring fra nogle, der fagligt er inde i sagerne på, hvorfor denne splitterneform - acuflavida - der her ses sammen med Aztekerternen - skulle være en egen art.


Tau Rasmussen skriver mandag 31. januar 2011 kl. 14.33
Årstal skal være 2010.


Jan Jörgensen skriver mandag 31. januar 2011 kl. 15.53
Den faglige person som är insat i det taxonomiskt riktiga i att dela upp sanvicensis och acuflavida eller inte i twå arter som Klaus eftersöker är inte jag. Däremot inser jag att en rel fräsch acuflavida ungfågel skulle ha en bättre chans att slinka igenom som en sådan i Europa.

Lite för den intresserade ev novisen på området

här

här

här

Samt ett litet smakprov på bilder av acuflavida (det finns tonvis)
här

JanJNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.055 sek.
til toppen