Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Canadagås - (Branta canadensis) - Canada Goose
Fugleart (IOC): Canadagås (Branta canadensis) Canada Goose ssp. parvipes - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Margrethekog, Danmark
Dato: 21. marts 2005
Fotograf: Knud Pedersen, Danmark
Uploadet den: 16. januar 2006
Hits: Billedet har været vist 2795 gange.
DK List Ranking: Set af 1105 ud af totalt 1477 personer!Kommentarer:

Sebastian Klein skriver onsdag 15. marts 2006 kl. 11.34
En meget interessant fugl, som dog måske ikke er så let at artsbestemme igen!

Der er naturligvis ingen tvivl om, at det drejer sig om en af arterne Canadagås (Branta canadensis) og Lille Canadagås (Branta hutchinsii).
Som jeg ser det, er der flere ting, der tyder på, at det her rent faktisk er en af de mindre racer af almindelig Canadagås (Branta Canadensis).
Hos de små racer af Canadagås er det måske især Parvipes, der udgør et bestemmelsesmæssigt problem i forhold til arten Lille Canadagås. Og hos Lille Canadagås er det især Taverneri-racen der er svær at adskille fra Parvipes-racen af Canadagås.

Taverneri er (som alle racer af Lille Canadagås) meget stejlpandet (a la Dværggås).
Den er oftest ret mørk i dragten (ofte (men ikke altid) uden markant lysere bryst) og tillige ret stor (oftest større end Bramgås – men det varierer).
Taverneri er (som alle racer af Lille Canadagås) ret kortnæbbet. Næbbets længde er typisk 50 % (eller mindre) af hovedets bredde, hvilket forstærker det firkantede indtryk af hovedet.

Parvipes er af størrelse tydeligt mindre end de Canadagæs vi normalt ser i Danmark og Europa (som er af racen canadensis). Den er dog generelt større end Taverneri, men overlap forekommer (hanner er eksempelvis altid kraftigere end hunner).
Parvipes har generelt lysere bryst og flanker end Taverneri (ligesom Canadensis også har), men kan dog være mørk som denne. Hovedform og næb er dog markant anderledes end Taverneri. Parvipes har (ligesom vore canadagæs) flad sangsvane-agtig pande og forholdsvist langt (ofte konkavt) næb. Næbbets længde er således 70-75% af hovedets bredde. Både Parvipes og Taverneri har ofte tendens til hvid halsring.

Det er svært at vurdere størrelsen på den fotograferede fugl, men alt i alt synes jeg at der er en del, der taler for Canadagås frem for Lille Canadagås.
Der er dog stadig meget vi ikke ved om adskillelse af disse nysplittede arter og der er mange racer at holde styr på. Ovenstående bør således nok tages med visse forbehold.
Jeg ser meget frem til, at høre andres kommentarer til denne spændende fugl.

Kys fra SeK


Kent Olsen skriver onsdag 15. marts 2006 kl. 15.59
Kanadagæs udgør et udfordrende kompleks hvad angår bestemmelse. Og med den hidtil beskrevne variation er en sikker racebestemmelse i Vesteuropa ganske svær fastslå med sikkerhed.

Men kvaliteten af det ovenstående billede og ligeledes på billedet (http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=9084) mener jeg gør det muligt med sikkerhed at der er tale om en ssp. parvipes. Ud fra fuglens struktur er der helt sikkert ikke tale om en hutchinsii (nominatformen hos Lille Kanadagås), men derimod en fugl tilhørende Greater Canada Goose. Det er ikke en ssp. canadensis og jeg mener den er alt for lille og kompakt til at være en interior. Ud fra forhåndenværende viden er det en ssp. Parvipes.

Den aktuelle fugl har jeg ligeledes drøftet sammen med flere engelske ornitologer, der alle har været enige i bestemmelsen til ssp. parvipes. Der er tale om folk med aktuel viden om både hutchinsii og parvipes foruden flere andre af de potentielt involverede racer.


Kenneth Rude Nielsen skriver onsdag 15. marts 2006 kl. 16.46
Hej

Hvilke underarter, der tilhører henholdsvis Lille Canadagås og Canadagås kan ses her

Venligst

Kenneth


Knud N. Flensted skriver tirsdag 28. marts 2006 kl. 23.18
Hvis der er enighed om at denne gås tilhører parvipes, så skal billederne flyttes til Canadagås (Branta canadensis). I Nordamerika er netop underarten Branta canadensis parvipes kendt under navnet Lesser Canada Goose, der således tilhører arten Canadagås.
Det er derfor meget uheldigt at navnet Lille Canadagås introduceres på dansk for den anden "artsgruppe" Branta hutchinsii.
Alternative navne for Branta hutchinsii efterspørges. Hvad med Skræppegås, Gakgakgås, Dværgcanadagås eller noget helt fjerde.
I USA/Canada kaldes arten for Cackling Goose.


Lasse Braae skriver onsdag 29. marts 2006 kl. 13.37
Navneforvirring eller ej – Knud har allerede påpeget det – så er det latinske navn i alt fald forkert, hvis man henholder sig til ovenstående tolkninger af feltkendetegnene.

Mvh
Lasse


Jens Søgaard Hansen skriver torsdag 30. marts 2006 kl. 01.29
Artsnavnet for ovenstående fugl er hermed ændret til Canadagås ssp. parvipes.

Derudover vil det danske navn for Branta hutchinsii indtil videre være Hutchinsgås, indtil et bedre navn kommer på banen. Tidligere har arten været kaldt Lille Canadagås her på Netfugl, men pga. at ssp. parvipes af Canadagås ofte er benævnt Lesser Canada Goose på engelsk, er Lille Canadagås fravalgt for at undgå unødvendig megen forvirring.

mvh. Jens / NetfuglNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.073 sek.
til toppen