Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Stenpikker - (Oenanthe oenanthe) - Northern Wheatear
Fugleart (IOC): Stenpikker (Oenanthe oenanthe) Northern Wheatear - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Reve, Rogaland, Norge
Dato: 29. august 2005
Fotograf: Christian Tiller, Norge
http://www.fuglebilder.no/
Uploadet den: 30. august 2005
Hits: Billedet har været vist 4470 gange.
DK List Ranking: Set af 1044 ud af totalt 1497 personer!Kommentarer:

Kristoffer Hansen skriver tirsdag 30. august 2005 kl. 17.21
Hvorledes bestemmer man denne fugl? For mig og se taler øjenstriben ilg fugle i felten for stenpikker. Hvid bag øjet og beige foran. Resten er svært synes jeg.. Er det nogen der har styr på forekomsten i Nordeuropa datomæssigt. Er dette ikke et meget tidligt fund?


Morten Heegaard skriver tirsdag 30. august 2005 kl. 19.33
Jeg mangler også en sort alula - er det ikke et temmelig vigtigt kendetegn?

Iflg. "AFG to the Rare birds of Britain and Europe" (Lewington, Alström & Colston) træffes Isabellapik som strejfgæst i nordvesteuropa om efteråret i månederne september til november - uden datoangivelser.


Jeff Price skriver tirsdag 30. august 2005 kl. 19.54
Ja. Jeg er næsten enig. Burde tøjlen ikke være hvid (eller i det mindst hvidlig?) Er det ikke bare en Stenpikker?

Jeff


Nis Lundmark Jensen skriver tirsdag 30. august 2005 kl. 21.09
Bemærk at der findes 2 fotos mere på linket fra fotografen.

Tøjle må godt være mørk til sort på Isabella.

MEN

- Alula fremstår ikke tydeligt sort omgivet af beige nuancer

- Bryn er ikke hvidt foran øjet

- Næb virker ikke kraftigt

- Ben virker ikke lange

- Position ikke oprejst (gustent kendetegn ud fra et enkelt foto - typisk feltobs kendetegn)

På flugtbilledet fra linket synes jeg halebånd godt kan passe på Isabella, men vingen virker for mørk uden fremstående alula

Så alt i alt synes jeg også det mest ligner en Stenpikker ...

Bedste hilsener
9s


Frode Falkenberg skriver tirsdag 30. august 2005 kl. 21.13
Med respekt for å bestemme fugl ut fra
bilder og ikke i felt, tar jeg høyde for at jeg bommer litt her. På
et glimrende fluktbilde som er lagt ut på fotografens hjemmeside synes jeg også at de små vingedekkerne har usedvanlig mørke fyll til å være isabella, samt at sentra på vingefjærene generelt er veldig kontrasterende til bremmene. Undervingen er lys, men mørke flekker synes på store deler av de undre
hånddekkfjærene. Overøyestripen er ikke særlig spiss mot enden, og er
som Kristoffer sier mer lik vanlig stenpikker i fargekombinasjon.
Stjertens svarte utforming burde dog være bra for isabella. Så mitt
spørsmål er; er det nok med 'delvis' lys undervinge og den subtile
halekarakteren for å claime en slik fugl?


Andreas Hagerman skriver tirsdag 30. august 2005 kl. 21.52
Der er flere billeder her: http://home.online.no/~ctiller/fugler/10/isabellasteinskvett.html,

svingfjer og dækfjer er for mørke til isabellastenpikker og har for meget kontrast til resten af oversiden, vil jeg mene.
Se et billede af en isabellastenpikkers overside her:
http://www.tp.spt.fi/~jnie/bird/DV_pic/oenisaO2.jpg


Michael Westerbjerg Andersen skriver tirsdag 30. august 2005 kl. 22.24
Enig med ovenstående!

I tilgift savner jeg ensartet sort hale og så virker arm- og håndsvingfjerene samt dækkere alt for mørke - jeg ville mene de max skulle være svagt sortkantede og ikke tilnærmelsesvis som på billedet. Næbbet også fro kort og "tykt." Fjerdragten er generelt ikke nok ensfarvet og mere grålig for en slidt fjerdragt. Jizz er et godt kendetegn, men naturligvis ikke af værdi på dette billede.
Men interessant at en fugl som bl.a. undertegnede kender til "bevidstløshed" fra mere sydøstlige himmelstrøg alligevel formår at udfordre.

Flot billede iøvrigt!

Med venlig hilsen

Michael


Kristoffer Hansen skriver onsdag 31. august 2005 kl. 09.40
Øvrige billeder af isabellastenpikker i galleriet kan ses her


Rune Skjold Tjørnløv skriver onsdag 31. august 2005 kl. 12.39
Den norske stenpikker, viser for mig at se, ingen tegn på Isabella. Jeg har i Israel haft lejlighed til at studere en del Isabellastenpikkere samt almindelige i hånden. De populære kendetegn, der bliver givet i fuglebøger såsom bredden af det sorte halebånd, farven på alula og ikke mindst undervingens farve er kun en rettesnor for, hvilken art det drejer sig om. Jeg har foreksempel mærket isabella med meget smalt sort halebånd (næsten som stenpikker) og en alm. Stenpikker med lige så meget sort som Isabella. (Middelhavsstenpikker med ligeså meget sort som en ørken osv..) Det varierer altså meget. - Det samme gælder undervingernes farve, der også synes ubrugeligt. Den sorte tøjle er dog altid et godt kendetegn samt lyse sandfarvede svingfjer. Farven på isse og ryg er på isabella den samme - nemlig lys eller sandet lysebrun. Fuglen fra Norge udviser ingen af disse kendetegn. Halebåndet synes nu godt nok lidt bredt, men er jo ikke en garanti for noget, og er nærmere et udtryk for den variation der ses hos alm. stenpikker. Desuden er svingfjerene meget mørke, næsten sorte og selve kropsbygningen og fuglens statur tyder også på alm. stenpikker. Isabella står mere strunk og hovedet skal virke markant større i forhold til resten af fuglen. Isabella er i det hele taget en noget større fugl. Desuden kan man se på et af billederne fra Norge, hvor den omtalte fugl står, at det sorte halebånd faktisk ikke går så højt op på de yderste halefjer. Undervingerne virker jo nærmest overdrevne mørke, hvilket jo heller ikke er et godt tegn.

Jeg forsøger lige at få et billede af en håndholdt Isabella ind i galleriet.

Udfra det billedmateriale der foreligger fra Norge, mener jeg heller ikke på nogen måde, at der er tale om en Isabella-stenpikker.


Rune Skjold Tjørnløv skriver onsdag 31. august 2005 kl. 12.45
Tilføjelse....
Fuglens overryg er jo lysgrå og på flugtbilledeet ses det at resten af ryggen ned imod overgumpen er varmt rødbrun.... = Stenpikker


Andreas Bruun Kristensen skriver onsdag 31. august 2005 kl. 13.22
For mig at se er det en Stenpikker. På de cirka 10 fotos der viser den norske fugl som jeg har set, kan det ses, at den er kortbenet og meget langvinget. De proportioner passer fiint med Stenpikker. Øjenbrynstriben er tydeligst bag øjet, og det er også et kendetegn der peger på Stenpikker.

http://home.online.no/~ctiller/fugler/10/isabellasteinskvett.html
Det ses her at center på dækfjerene er mørke og har samme farve som alula, og det passer med Stenpikker.

Jeg mener at det er værd at bemærke at samtlige syv svenske efterårsfund af Ipik er gjort i oktober og november, mens STENPIKKEREN jo er en almindelig trækgæst i august. Det eneste danske fund af Ipik er gjort i slutningen af september.


Nis Lundmark Jensen skriver torsdag 1. september 2005 kl. 15.13
Hej Rune

Jeg er lidt i tvivl om hvad du mener med bemærkningen "den sorte tøjle altid er et godt kendetegn" - du mener vel, at når dette ses, så ER det Isabella ik´? For Isabella har jo ikke altid sort tøjle..

Ang. din og min egen bemærkning om at Isabella står mere oprejst, har jeg en tese om, at dette kendetegn i høj grad er gældende i de varme sydlige himmelstrøj, og ikke altid gældende for Isabellaer der ses på disse kanter - se dette link http://netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=2176 fra fuglen i Skåne sidste efterår til at underbygge denne tese. Måske det også er den oprejste positur med strakt hals der er med til at give det storhovede indtryk.. ?

Bh
9s


Rune Skjold Tjørnløv skriver fredag 2. september 2005 kl. 17.14
Hej Nis

Det er rigtigt, at Isabella ikke altid har tydelig sort tøjle ligesom den sorte alula også kan være et variende kendetegn. Man må imidlertid også være opmærksom på det faktum, at en forholdsvis mørk tøjle også kan forekomme hos alm. Stenpikker. - Men er tøjlen og alulaen knald sorte i kontrast til fuglens ellers så lyse sandede farver - Så er det da nogle gode og vigtige kendetegn for Isabella. - Problemet er jo altid, hvordan lyset falder på fuglen og i høj grad, om man ser sig blind på enkelte kendetegn, som det nok har været tilfældet med den norske fugl... - Halebåndet virkede bredt osv..

Jeg kan godt se på billedet, som du i din besvarelse gav et link til, at Isabella'en fra Sverige stod på alm. Stenpikker-facon. Det er vel muligt, at den kunne finde på det på disse breddegrader... Det er med staturen som med tøjlestriben og alle de andre kendetegn... Udviser fuglen en speciel adfærd eller nogle særlige diagnostiske kendetegn, så kan det bruges, hvis ikke - må man jo kigge efter andre karakteristika...Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.081 sek.
til toppen