Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Sydlig Stor Tornskade - (Lanius meridionalis) - Iberian Grey Shrike
Fugleart (IOC): Sydlig Stor Tornskade (Lanius meridionalis) Southern Grey Shrike ssp. meridionalis - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Arrocampo, Spanien
Dato: 25. april 2013
Billede info: Skulle ifølge Fugle i felten være udskilt som selvstændig art.
Billede opsætning: Canon
Fotograf: Morten Scheller Jensen, Danmark
Uploadet den: 15. november 2013
Hits: Billedet har været vist 2048 gange.Kommentarer:

Anton Herrig Liebermann skriver fredag 15. november 2013 kl. 19.05
Den er også udskilt som selvstændig art, på netfugl hedder den sydlig stor tornskade. Du kan se billeder af den her http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=54083.
Mvh Anton


Morten Scheller Jensen skriver fredag 15. november 2013 kl. 20.00
Tak for oplysningen men er Stor Tornskade der lever i Nordafrika og på de Kanariske øer også Iberiske Tornskade?

Mvh Morten


Peter Sunesen skriver fredag 15. november 2013 kl. 20.34
Hej Morten,

Nej, for den hedder Sydlig Stor Tornskade. Altså samme art som du selv har fotograferet i Marokko (racen algeriensis eller elegans)

Så streg blot Iberisk Tornskade over i din Fugle i Felten:-)

Du bør få admin. til at rette artsnavnet til Sydlig St Tornskade (Lanius m. meridionalis).

Jeg tror at DOF følger navnegruppen helt slavisk, hvorfor Iberisk Tornskade nu må være slettet. Selv navnegruppen ville nok kunne indse det tåbelige i at stå i det sydlige Marokko, eller på Gran Canaria, og pege: "Se en Iberisk Tornskade!"

Mvh.
Peter


Morten Scheller Jensen skriver fredag 15. november 2013 kl. 21.04
Tak for forklaringen Peter. Vil Netfugl rette til Sydlig Stor Tornskade ved lejlighed på forhånd Tak

Mvh Morten


Bent Bøggild Pedersen skriver lørdag 16. november 2013 kl. 13.19
Peter har ret i, at navnet skal rettes til Sydlig Stor Tornskade Lanius meridionalis ssp. meridionalis; og Netfugl har allerede rettet. Om Morten så skal strege Iberisk Tornskade over i hans Fugle i Felten kan dog diskuteres.

Navnet Iberisk Tornskade er ikke Navnegruppens opfindelse, så hvad mener Peter mon med: "Selv navnegruppen ville nok kunne indse det tåbelige i at stå i det sydlige Marokko, eller på Gran Canaria, og pege: "Se en Iberisk Tornskade!"". Jeg er enig med Peter i at fugle fra bl.a. Marokko ikke skal udråbes som Iberisk Tornskade. Jeg kan dog ikke dy mig for at nævne, at jeg har stået i Colorado og set Islandsk Hvinand, og jeg har stået i Indien og set en pænt stor flok af Spansk Spurv.

Navnegruppen har en art, Lanius meridionalis, som den kalder Sydlig Stor Tornskade (engelsk: Southern Grey Shrike), men Navnegruppen har også en "form" som den kalder: Lanius (e.) [excubitor] leucopygos Saharan Grey Shrike Saharatornskade; så tornskader i sydlige Marokko og på Gran Canaria er således iflg. Navnegruppen "halvarter" af samme art som i Danmark, og ikke af samme art som i Spanien.

Iflg. IOC (som Netfugl følger slavisk) er Lanius meridionalis en polytypisk art, der er udbredt i bl.a. Nordafrika og Iberiske Halvø.

Fugle i Felten har Lars Svensson som forfatter, og han er ikke forpligtet til at følge IOC; og han deler tydeligvis ikke IOCs opfattelse, se udbredelskortene. Iflg. Svensson er Lanius meridionalis tydeligvis en monotypisk art, der kun er udbredt på den Iberiske Halvø og sydligste Frankrig (og fuglene i bl.a. Nordafrika tilhører iflg. Svensson samme art som Stor Tornskade i Danmark). I den engelske udgave hedder arten Iberian Grey Shrike (jeg kender ikke navnet i den svenske udgave). Når bogen skal oversættes til dansk er oversætteren selvfølgelig nødt til at følge Svenssons opfattelse, og det er her navnet Iberisk Tornskade kommer ind i billedet.


Peter Sunesen skriver lørdag 16. november 2013 kl. 13.33
Bent,

Jeg er enig i dit svar.

Meningen med det du citerer fra mit svar er selvfølgelig betinget af at Iberisk Tornskade er helt det samme som Sydlig Stor Tornskade (altså følger IOC's definition), og det har du gjort fint rede for at det ikke er.

Heldigvis, kunne man tilføje for klarhedens skyld....


Bent Bøggild Pedersen skriver lørdag 16. november 2013 kl. 13.40
Der er skrevet en videnskabelig artikel om emnet:

Olsson U, P Alström, L Svensson, M Aliabadian, and P Sundberg. 2010. The Lanius excubitor (Aves, Passeriformes) conundrum—Taxonomic dilemma when molecular and non-molecular data tell different stories, Mol. Phy. Evol. 55: 347-357.

Jeg kender ikke indholdet af denne artikel, men som det ses er Lars Svensson blandt medforfatterne.

IOC kender selvfølgelig også denne artikel, men tydeligvis valgt at se tiden an, inden en eventuel revision. IOC skriver (seneste opdatering version 3.5/30.sept.2013): Lanius excubitor complex requires serious revision .....Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.039 sek.
til toppen