Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Lille Korsnæb - (Loxia curvirostra) - Red Crossbill
Fugleart (IOC): Lille Korsnæb (Loxia curvirostra) Red Crossbill - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Invasion af Korsnæb
Lokalitet: Falsterbo, Sverige
Dato: 28. september 2013
Billede info: 2k hun?
Fotograf: Eigil Ødegaard, Danmark
http://www.pbase.com/oedegaard/nordic_birds
Uploadet den: 1. oktober 2013
Hits: Billedet har været vist 1422 gange.
DK List Ranking: Set af 958 ud af totalt 1472 personer!Kommentarer:

Eigil Ødegaard skriver tirsdag 1. oktober 2013 kl. 11.50
Der skulle have stået 1k hun?
Spørgsmålet går på om man kan kønsbestemme juvenil i fældning til ad. Nogle billeder på netfugl viser på dette tidspunkt (oct) fuldt udfarvede fugle angivet som 1cy. Hvordan kan der være så stor spredning? De må vel alle være født denne vinter (feb?).


Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 1. oktober 2013 kl. 12.18
At dømme efter udseendet på mange fugle i juvenil dragt sensommer til efterår, kan Lille Korsnæb yngle på snart sagt alle tider af året, hvis bare fødetilganden er til det. Mange fugle ved efterårets feltstationer er jo helt friske i dragten. At de også kan yngle om vinteren er vel blevet misfortolket som, at de kun yngler om vinteren.
Fugle, der ser ud som adult, men ved nærmere granskning af fuglen i hånden viser sig at være 1K er formentligt klækkede om vinteren, mens fugle i juvenil dragt med indslag af adult dragt må være fra i sommers.


Peter Sunesen skriver tirsdag 1. oktober 2013 kl. 12.20
Udover selvfølgelig klækningstidspunktet, som varierer meget for denne art (givetvis også beroende på hvilke populationer fuglene kommer fra), er der det man kalder 'suspended moult' (fældningen stopper midlertidigt under trækket bort fra områder med fødemangel) at indberegne.

Således vil man i løbet af efteråret og vinteren - især under et invasionsår - kunne støde på alle mulige grader af bibeholdte rester af ungfugledragten hos 1k korsnæb.

Denne fugl er selvfølgelig en ungfugl (juvenile kropssider), men da den har fældet både hoved, ryg og øvre bryst, og da de nye fjer alle er hunlige, må din bestemmelse til 1k hun være rigtig.

ps måske ganske logisk at Stor Korsnæb 1k, der som træk/invasionsgæst dukker væsentligt senere op her sydpå end Lille Korsnæb, meget sjældent ses i andet end færdigfældet dragt (dvs blot med juvenile vinger, hale, og varierende grad af store vingedækfjer).


Eigil Ødegaard skriver tirsdag 1. oktober 2013 kl. 12.35
Det lyder da ganske fornuftigt, men det må da alt andet lige gøre aldersbestemmelse lidt vanskeligere.
Jeg ser en del yngre hanner med grønne/røde indslag i fjerdragten. Er det så altid 1cy hanner i overgang fra juv? bare for at være sikker på at der ikke findes hunfarvede hanner i en slags overgangsdragt?


Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 1. oktober 2013 kl. 12.43
Du kan med stor sikkerhed benævne fugle med rødt i dragten som hanner. Måske skal man være mere forsigtig med gultonede fugle, mens de rent grønne bør være hunner.


Peter Sunesen skriver tirsdag 1. oktober 2013 kl. 13.27
Enig med Klaus i det med at de 'gyldne' korsnæb ikke nødvendigvis (måske endnu kun sjældent?) er hunner.

Eigil, de grøn/rødbrogede fugle er som Klaus skriver hanner, men de grønne fjer er næppe ungfuglefjer - som er mere gråbrune - men et udtryk for at unge hanner godt kan have både grønlige, gullige, og røde fjer i dragten efter den post-juvenile fældning.Eigil Ødegaard skriver tirsdag 1. oktober 2013 kl. 13.36
Takker d'herrer for som altid velvilligt at stille op med jeres paratviden. Med alle de fugle undervejs for tiden skulle der være rig mulighed for at genkende nogen af de påpegede fjerkombinationer i felten.
En ekstra udfording dukker måske op inden så længe hvis de "store" kommer samme vej.


Peter Sunesen skriver tirsdag 1. oktober 2013 kl. 14.20
For at gøre det helt klart: Hunner varierer ikke så meget.1/2k og adulte er meget lig hinanden.
Hanner derimod ses i varierende grader af gyldent, blegrødt og dybrødt, endog også med flere farver på een gang.
Gamle hanner er ikke nødvendigvis mere dybrøde end yngre. Den individuelle variation er stor. Fødens kvalitet er (også) afgørende. I fangenskab er det mig bekendt ikke lykkedes at få hanner af f.eks. korsnæb og Krognæb til at opnå samme farve som i naturen.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.080 sek.
til toppen