Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart (IOC): Beringshavørn (Haliaeetus pelagicus) Steller's Sea Eagle - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Ingen ringe ingen stropper ingen sender ???????
Lokalitet: Resevatet, Skagen, Danmark
Dato: 25. juli 2013
Billede info: Ørnen rastede i skarvesøen, hvor den sad ganske fint. Gik på vingerne og jagtede alm. Havørn fra nærliggende gran.
Billede opsætning: Canon
Fotograf: Jan Skrubbeltrang, Danmark
Uploadet den: 25. juli 2013
Hits: Billedet har været vist 8992 gange.Kommentarer:

Peter Sunesen skriver fredag 26. juli 2013 kl. 18.37
Det kunne være spændende at høre om der er nogle bud på hvordan denne prægtige unge Steller's Havørn har indfundet sig på Skagen.
Det er obligatorisk at fangenskabsfugle skal bære en lukket ring (som altså nødvendigvis må påsættes når ungen er temmelig lille), og derfor er den (tilsyneladende?) mangel på en sådan, god anledning til yderligere spørgsmål end blot: Hvem har mistet en ung Steller's Havørn?


John Kyed skriver fredag 26. juli 2013 kl. 19.50
Hej Peter.
Godt spørgsmål du stiller. Det undrer flere. Frank w ørneresevatet skulle have 4 stk men alle er hjemme. Ifølge Frank er der ingen i Skandinavien der mangler den. Der er blevet snakket om ørnen alder, nogen konkrete bud på det, da den er noteret lige fra 1 k til 2 k+ . Ingen tvivl om at det er en yngre fugl. Det store spørgsmål er mere om der er nogen chance for, at den skulle kunne forekomme her i Europa spontan,
Hvor udbredt er den i fangenskab ?


Thorkild Lund skriver fredag 26. juli 2013 kl. 20.25
Se www.panoramio.com/photo/9157172
Heller ikke denne fugl har ring på i lighed med Skagenfuglen.


Sebastian Klein skriver fredag 26. juli 2013 kl. 21.15
Det er sgu lidt mærkeligt, at der ikke er ringe på det kræ!
Umiddelbart er det jo lidt urealistisk at tro på spontan optræden. Stellers Havørn er dog (så vidt jeg ved) ikke blot ganske fåtallig i fangenskab, men også helt temmelig dyr at anskaffe sig. Man skulle derfor tro, at en evt. ejer havde klistret ringe og/eller radiosender på kræet.

Mvh Sebastian


Freddy S. Hansen skriver fredag 26. juli 2013 kl. 21.40
Jeg skal ikke gør mig klog på denne art, men såfremt det er en 1k kan det vel udelukkes at den er spontan, men det kan måske være anderledes med en 2k+, når man tænker på hvad der dukker op er det efterhånden som om intet er umuligt. Selvom en en Beringshavørn er helt ude på overdrevet .
Jeg har jo ikke set ørnen, men er det ikke temmelig sjældent set adfærd at se f.eks. en havørn på et hustag som denne ørn har praktiseret, men på den anden side så er der jo en tosset sule på Chrø der også syntes om hustage.

Fuglen har jo hverken ringe/radiosender på, som Sebastian skriver så det er vildt mærkeligt, måske det er en fugl der er søgt indsmuglet og på en eller anden måde er sluppet fri.
Spændende er det.


Hans Henrik Bay skriver fredag 26. juli 2013 kl. 21.53
Beringshavørn er så vidt jeg er orienteret i lighed med Hvidhovedet Havørn ikke særlig sky, så at sidde på et hustag er måske ikke så usædvanligt.


Lars Grøn skriver fredag 26. juli 2013 kl. 22.20
Torsdag D. 25/7-13 Sad der en 2k Havørn, på selvsamme tag, som Stellersen sad på i dag. Naboen var endda så venlig at vise mig et foto hvor den sad på skorstenen. Så sjælden adfærd eller ej... Det forekommer.


Lars Michael Løvstrøm Nielsen skriver fredag 26. juli 2013 kl. 23.02
Jeg har personligt ikke forudsætningerne til at aldersbestemme en Steller's havørn lige nu og tvivler nok også på at sådan en kan nå Dk spontant, men for dem der har lyst er her et par artikler om emnet:

Aging by molt patterns of flight feathers of non adult Steller's Sea Eagle

Billeder af forskellige aldre

Forskellige aldre fra Oriental bird images

En lidt sjov en


Martin Gottschling skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 01.06
Could anybody please send a short summary in English about your thoughts and information about the status and origin of this bird? Thanks a lot! Cheers, Martin


Jan Jörgensen skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 08.38
Lars Michael´s links Doe´s not work on my computer but here is a link.

JanJLars Michael Løvstrøm Nielsen skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 09.08
Here they are in the old fashion way:

nr1:
http://www.scricciolo.com/steller's/Molt_pattern.pdf

nr2:
http://www.larsfoto.se/sv/galleri/specialgallerier/aldersbestamning-av-jattehavsorn/74-jattehavsorn?res=768

nr3:
http://orientalbirdimages.org/search.php?Bird_ID=867

nr4:
http://www.aba.org/birding/v40n4p28.pdf

@ Martin
People generally wonder about the origin and age of the eagle. Captive birds should wear rings acording to the law and Frank Wenzel, owner of eagleworld.dk and four Steller's sea eagles say that no one in Scandinavia is missing their birds and they are quite expensive.
Regarding the age it has been reported as 1st cy, 2cy and 2cy+. 1st cy would rule out a non captive bird for sure but 2cy and 2cy+ is possibly more in favour for non captive origin. But what is the chance that a wild Steller's Sea Eagle turn up in Europe?
The correct answer to your question is probably that right now nobody knows for sure.Morten Bentzon Hansen skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 11.08

Det er noget sludder som anføres i indlægget ovenfor. Loven siger ikke, at fugle i fangenskab skal være ringmærket. Loven siger vist nærmere, at visse arter skal være identificerbare. Der er en stor forskel. Som jeg husker den danske lovgivning, så bestemmer Naturstyrelsen i DK, hvordan fugle skal være identificerbare. Her er det min overbevisning, at en ganske glimrende måde at gøre fuglene identificerbare på er mærkning med chip. Især fordi jeg vil tro, at en chip er langt sværere at fjerne og derved snyde med end en ring.

Modsat nogle af indlæggene overfor, så er jeg ikke overrasket over, at den for publikum ikke er identificerbar. Rigtig mange dyreparker går i mod at lave forhold og anlæg så naturlige som muligt (de mange fritflyvningsvolierer er et godt eksempel på dette). Mod denne naturlighed strider altså en stor fed og synlig ring. En chip derimod er derimod en for publikum usynlig måde at gøre fuglen identificerbar samtidigt med, at lovgivningen er overholdt.

Jeg vil blive overrasket, hvis man ikke uden de større problemer kunne skyde en chip i brystet på en krabat som denne.

Fordelen ved dette er, at ringe reglerne er overholdt. Fuglen risikerer ikke at hænge fast i ringen og dermed måske brække et ben. Man får ikke en fugl, der foran publikum sidder og bider i en ring og derved for publikum antyder ubehag og unaturlighed overfor ringmærkningen og man risikerer ikke, at fuglen bider en eventuel ring af igen og igen.

Hvis fuglen bliver 20-30 år, så kan det jo blive til nogen klager eller itubidte ringe


Så jeg tror fuglen er chippet


Lars Michael Løvstrøm Nielsen skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 11.38
Så har jeg bare misforstået noget. Ved du hvad sådan en krabat koster Morten? Jeg har ikke kunnet se nogle priser.


Lars Michael Løvstrøm Nielsen skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 11.44
I misunderstood the rules regarding ringong og captive birds. According to Morten is just some species that have to be identifiable, this can be done either by rings or a chip. So the bird might be chipped.


Søren Kristensen skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 11.57
If this bird has a leagal owner it would most likely be advertised as escaped. Maybe Frank Wenzel knows more about it? You may wonder that such a huge and spectacurar bird has not been reportetd in other sightings! A key question is how old is this bird?


Peter Sunesen skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 12.44
"Sludder" skriver Morten om min kommentar om at ring er obligatorisk.

"Ikke hele sandheden" ville måske være en lidt mere graciøs formulering, for i Danmark SKAL en sådan fugl bære ring (og chip).
Andre lande kan have andre regler med andre krav, også mht. til hvorvidt ring er obligatorisk.

English:

In Denmark it is definitely obligatory for owners of raptors to ring their captive bred birds with closed rings.

Other countries do not always follow these legal requirements, so if the Steller's Sea Eagle in question was bred in such a country, Morten's comment makes sense:-)


Peter Sunesen skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 13.43
Hi Søren (and others),

How old is this magnificent Steller's Sea Eagle?

A recently fledged juvenile.

Pictures of young birds in the nest look very similar.

Obviously the colour of the bill (pale yellowish with dark tip and culmen) is spot on for juvenile, as is the uniform, dark brown body-feathers with no hint of paler feathers on neither forehead, nor thighs.

Retrices might seem a trifle too 'neatly' patterned (whitish with diffuse, but evenly dark tips), compared to photos of other first- and second calendar-year birds, but I guess individual variation could explain this.

There is not a single moulting feather to be seen, nor is there any indication of two feather-generations in the immaculate plumage.
If a second calendar-year bird (perhaps having been kept without much exposure to sunlight) did not yet start its moult, one could perhaps argue that it might still look so fresh all over, but this IMO seems less likely.

Just my penny.


Jan Jörgensen skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 18.11
Peter seems to get it right - the ageing I mean. If this correct (which I think it is) - then what about origin?

JanJ


Kim Frost skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 20.02
Åh nej dog! Ikke på et paptag!
Og Stellers - hvoffer i Alverden Berings (det jo også et eponym...) - havørn, som er min "drømmefugl "!
Havde jeg været i Skagen, skulle jeg i terapi for ikke at skifte interesse til antikke gobeliner!

Vi skyller lige med en superb Côte Rotie...

Kim


Anders Østerby skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 21.15
Epo..... er den også dopet?


Carsten Murmann skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 21.35
Se venligst komm. til Søren K.'s foto 26. juli af Stellers på hustag.

Ja, Peter, den har unægteligt en 'immaculate' fjerdragt, og et ungdommeligt kækt look - ikke Gl. Stellers undertiden grumt melankolske hensunkenhed... på Sørens foto.

PS :
For nogle år siden obs'edes, fotograferedes og publiceredes Rørhøg, Wrn. Marsh Harrier, hinsides Atlanten over Caribisk rørskov..., not a 1cy.
_____________
English
Still: A 1 or 2(+) cy Steller's ??

Best rgds ,,,,,,,,,,, C.Carsten Murmann skriver lørdag 27. juli 2013 kl. 23.48
Uanset Kims store el. lille Skyl , som tidligere anført ved klosetter, og uanset Kims og egen nostalgi om per pedes at begive sig UD og opleve Ørn i Øde,

må Stellers'(!), Jagt- og Vandrefalks ta'en t. takke med bygninger i et dansk peneplan/lavland hilses velkommen

- oz Fugletårne rejst for andre 2-benede!

PS:
I Tunis, har selv Stor Tornskade 'anpasset' sig bygninger og haver, i fortrolighed med mennesker. Solsorten findes ikke i d. S.lige Tunis...
Jvf. P. Thomsen & Jacobsen, 'Birds of Tunisia' 1979.

Vh og smil ,,,,,,,, C.


Michael Westerbjerg Andersen skriver søndag 28. juli 2013 kl. 06.50
Jvnf. min ringe men dog praktiske erfaring om Steller's skyhed, er jeg ikke overrasket over at Skagens-dyret placerer sig på et hustag, og i det hele taget ikke virker synderlig sky. Jeg har oplvete siddende og flyvende Steller's på mindre end 20 meters afstand - gentagne gange.

Det virker teoretisk at en 1.K fugl på nuværende tidspunkt kan befinde sig i Europa. Den må være undsluppet eller assisteret til Europa.

Siden ingen instanser eller personer melder sig på banen om en undsluppet Steller's (ingen ønsker vel at udstille sig som klovn) synes jeg tilstedeværelsen af en ørn af disse proportioner virker en anelse lyssky! Dyret koster (ved hurtigt opslag på Google, hvor en undsluppet artsfælle i 2012, England blev iagttaget og indfanget) velsagtens i omegnen af 18.000 britiske pund!

Jeg mener, om muligt, at man skal prøve at indfange ørnen!

Mvh

Michael


Sebastian Klein skriver søndag 28. juli 2013 kl. 11.38
Morten Bentzons teori om chip-mærkning lyder plausibel og med fuglens alder in mente (1k formoder jeg - på trods af rygterne om, at der skulle være set fældningsgrænse?) synes en kategorisering som E-fund, at være mest nærliggende (fremfor det D, som jeg i min begejstring ikke helt kunne sige mig fri fra at tro lidt på;-).

Mvh Sebastian


Carsten Murmann skriver søndag 28. juli 2013 kl. 11.55
Kære Michael

Tak for interessant 1.håndsrapport om manglende! skyhed.

Du mener det Usikkert, at Stellerten er en Årsunge?

Ellers vel næppe anden grund til 'indfangning',
end evt. indkassering af fx 18.000 £ Sterling, der ku' tilgå Fugleværnsfonden og/el. bekæmpelse af de private Danske Rovfuglehold (W., Samsø m.fl.).

Personligt:
Hva' med udlægning af Laks og dødfundne Måger,
hvor den nu måtte opholde sig - jfr. behjertet
Melorme-fodring af Strandby Stenpikkeren vinteren
2011/12.

Yours ,,,,,,,,,, C.


Michael Westerbjerg Andersen skriver søndag 28. juli 2013 kl. 14.09
Lars Michael spørger hvad en sådan krabat koster. Den ER kostbar, men personligt betyder det intet for mig men evt dusør/penge for en indfanget ørn kan velkomment tilfalde gode formål. Jeg mener at ørnen bør indfamges for at tjekke en evt chip. Der kunne være interessant at vide hvorfra ørnen kommer fra.

Mvh

MichaelPeter Sunesen skriver søndag 28. juli 2013 kl. 17.17
Kim, du pirrer min vinøse nyfigenhed. Hvilken producent (mark?) og årgang, om jeg må spørge?


Kim Frost skriver søndag 28. juli 2013 kl. 20.30
Domaine Pierre Gaillard 2009 (ikke markeret (som Guigal f. eks.), om Côte Brune eller - Blonde). Hjembragt fra Frankrig af mig sæ'l. Har ellers fundet en værdig konkurrent fra et helt andet sted i Rhône nær Carcasonne, nemlig Domaine Fondreche, hvis topvin "Il Etait une Fois" man allernådigst har ladet mig købe en kasse af (fordi jeg køber flere kasser af deres "andenvin" "Persia").
Ellers er dette jo ikke et oenologisk, men ornitologisk forum; og jeg synes, vi stopper her.

Jeg får i øvrigt nok ikke et svar på, hvilken intellektuel kraftanstrengelse, der ligger bag ændringen fra Stellers- til Beringshavørn? Især, da man nådigt har bevaret Stellers and...

Bedste hilsener

Kim


Peter Sunesen skriver søndag 28. juli 2013 kl. 21.22
Tak Kim!

Kender godt denne gode producent, men som du skriver må vi hellere sammen undres det nye officielle navn til denne formidable art.

Et tankeeksperiment: Om nu alle fuglefolk simpelthen stod sammen om fortsat at hædre Steller for hans havørn, mon så ikke det nye tiltag går i sig selv igen?

Denne tråd lader til at bekræfte min formodning om at mange finder det hævdvundne navn værd at bevare, og derfor helt naturligt anvender det i skrift og tale .......

Mvh.
Peter


Tau Rasmussen skriver mandag 29. juli 2013 kl. 01.52
Sort Nepal af bedste kvalitet er billig nu. :-)


Carsten Murmann skriver mandag 29. juli 2013 kl. 11.07
Ørno-, Orno-, Ønologi + nepalensis:
'Sangen får Vinger'?

Men hva' med 1 vs. 2 cy?
Smil ,,,,,, C.


Peter Sunesen skriver mandag 29. juli 2013 kl. 11.53
Jamen, er mon ikke alle nu blevet klar over at det drejer sig om en kun akkurat selvstændig ungfugl af Steller's Havørn, og ikke en 2k med fældninggrænse, og grænseløst retarderet DOF-navn?


Carsten Murmann skriver mandag 29. juli 2013 kl. 19.13
OK til sidstnævnte.

Der er talt om 2. vin, men hvem lægger navn til Stellers 1. el. 2.k ?

Vh ,,,,,,,,,, C.


Lars Grøn skriver mandag 29. juli 2013 kl. 23.33
Skulle nogen være i tvivl om aldersbestemmelsen, tillader jeg mig at henvise til Lars Pettersons udemærkede galleri om aldersbestemmelsen af Stellers. En gennemgang af dette vil klart vise at 2k er udelukket. Fuglen er en 1k. Og sikkert også med en lille chip et sted, da 1k fuglene på ynglelokaliteterne stadig sidder i rederne. Husk på hvor meget senere Stellers kommer i gang med ynglen i forhold til Haliaeetus albicilla. Lars Pettersons galleri om aldersbestemmelsen af jättehavsörn kan ses her.
http://www.larsfoto.se/sv/galleri/specialgallerier/aldersbestamning-av-jattehavsorn


Carsten Murmann skriver tirsdag 30. juli 2013 kl. 11.24
Mange Tak, Lars, for konkrete refs.

Når 1 cy + kategori er tilføjet 'Billede information'
ovenfor er dennne skønne Ørn vist barberet.

Udlægning af torsk/lax/affald*) til den unge stakkel, vil måske kunne forlænge dens liv,

+ styrke opinionen mod det usmagelige og jævnligt arts/race kontaminerende private rovfuglehold - inkl. fx Wenzels og Samsø

+ skabe et ikon for bekæmpelse af rovfugleholderi,
og for Skagen som rovfugle Mekka...

*) Redning også en god sag for en dyreværns NGO??

Yours ,,,,,,,,,,,,, C.


Palle Hove Christensen skriver torsdag 1. august 2013 kl. 01.46
Research på nettet viser at en Stellers Havørn er undsluppet fra Edinburgh Zoo. Kan det mon være den?


Lars Michael Løvstrøm Nielsen skriver torsdag 1. august 2013 kl. 07.17
Den skotske fugl er en Gøglerørn i følge twitter.


Peter Enemark skriver torsdag 1. august 2013 kl. 19.22
Hvis Rhône nu er flyttet nær Carcassonne, er der ikke noget at sige til, at en ovenikøbet navneforvirret ørn kan fare vild.


Kim Frost skriver torsdag 1. august 2013 kl. 23.06
Pas Carcasonne, mais Carpentras - je m'excuse!

Salutations respectueuses

Kim


Peter Enemark skriver lørdag 3. august 2013 kl. 00.35
Tænkte det nok!

Venligst PeterNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.085 sek.
til toppen