Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Steppeørn - (Aquila nipalensis) - Steppe Eagle
Fugleart (IOC): Steppeørn (Aquila nipalensis) Steppe Eagle - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Eilat, Israel
Dato: 22. februar 2013
Billede info: Selv er jeg sikker på at ørnen er en Stor Skrigeørn, men det er blevet forslået at det måske kunne være en gammel Steppeørn, kommentarer modtages gerne.

Hilsen Erik
Billede opsætning: Canon EOS 60d, 400mm 1:5,6
Fotograf: Erik Groth-Andersen, Danmark
Del af temaet: Tvivl om bestemmelsen?
Uploadet den: 21. maj 2013
Hits: Billedet har været vist 3679 gange.
DK List Ranking: Set af 272 ud af totalt 1506 personer!
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Troels Leuenhagen Petersen skriver onsdag 22. maj 2013 kl. 09.42
Hej Erik. Halens lidt kileagtige form ligner ihvertfald noget, jeg har set på en Steppeørn, og den ensartede(?) mørke underside, uden knopletter eller lyse underhaledækfjer, passer også fint på en gammel Steppeørn, vil jeg mene.
Men mere kompetente folk har måske bedre forklaringer?
Bh
Troels


Christian Sonne skriver onsdag 22. maj 2013 kl. 10.04
Umiddelbart anes der også hvide kiler i håndens bagkant hvilket også peger mod steppe.


Johnny Madsen skriver onsdag 22. maj 2013 kl. 15.52
Det lyse hoved (strube) peger også væk fra Stor Skrigeørn. Kan der ses bånding på svingfjerene på original billedet?


Mathias Hauberg Glavind skriver onsdag 22. maj 2013 kl. 16.00
Jeg hælder mest til stor skrigeørn, idet jeg ikke synes den har steppeørns mere "gribbeagtige" look med stort næb og bredt smil pga den store vokshud ved mundvigen. Synes det lyse hoved mest ligner sollys?


Sebastian Klein skriver onsdag 22. maj 2013 kl. 16.14
Jeg ser ingen Steppeørn her.
Udover Mathias argumenter er svingfjerene ubåndede og den brede hånd passer også på Stor Skrigeørn.

Mvh Sebastian


Thomas Varto Nielsen skriver onsdag 22. maj 2013 kl. 17.37
Man kan sikkert finde en del argumenter for at dragten passer på steppeørn. Det skal jeg ikke gøre mig klog på, dragt-detaljer på de store ørne kan være temmelig forvirrende - i hvert fald for mig:)

Men fuglens proportioner, som de ses på billedet her, er fine for Stor Skrigeørn.
Ses de to arter sammen vil man i felten bemærke Steppeørnens hoved (og næb) der rager længere frem, samt dens længere vinger og fingre.
Det ser jeg ikke på dette billede, derfor er jeg enig i Stor Skrigeørn.

I øvrigt er Mathias betegnelse "gribbeagtige look" en fin karakteristik for steppeørn!
Faktisk forveksler jeg nogen gange Steppeørn og gribbe i Etiopien, inden jeg får kikkert eller scope på fuglen. Så der er på afstand en vis lighed mellem gribbe og Steppeørn.


Johnny Madsen skriver onsdag 22. maj 2013 kl. 18.19
Jeg tror, at du har ret Mathias - det er vist bare lyset, der falder på hovedet.


Troels Leuenhagen Petersen skriver onsdag 22. maj 2013 kl. 21.31
Pudsigt nok forvirrede en (anden?) Stor Skrigeørn også os, da vi var i Eilat i feb. 2011. Først bestemt til Steppeørn, men senere set bedre og rigtigt bestemt til Stor Skrig.

Det er gode kommentarer om fuglens fremtoning, I kommer med, og efter at have kigget i bøgerne og på flere fotos, er jeg enig i at det må være en Stor Skrigeørn.

At svingfjerene er ubåndede (hvilket i øvrigt ikke er tilfældet hos Stor Skrigeørn - båndene er bare kun på fjerens yderste tredjedel (sådan ca.)) synes jeg godt nok er svært at sige med sikkerhed ud fra dette foto... Lidt mere forsigtigt kunne man sige, at båndene på svingfjerene BURDE være til at se på dette foto, HVIS fuglen havde været en gammel Steppeørn.


Troels Eske Ortvad skriver onsdag 22. maj 2013 kl. 23.32
Jeg studsede også lidt over proportionerne. Mht. svingfjerene skriver Forsman i hans guidebog, at Steppe kan have ubåndede svingfjer i sjældne tilfælde. Det ser i øvrigt ud som om, at den har mørk bagkant på vingen, omend lidt smallere end normalt på Steppe, hvilket vist ikke er typisk for Stor Skrige på den anden side..
Det kunne være interessant, at se flere billeder, om muligt..


Troels Leuenhagen Petersen skriver torsdag 23. maj 2013 kl. 06.44
Interessant, Troels. Jeg konstaterede (for mig selv) at fuglen manglede den mørke vingebagkant, hvilket støttede mig i (om)bestemmelsen til Stor Skrige. Er det på de yderste armsvingfjer (begge vinger), du fornemmer antydningen af mørke spidser?


Klaus Malling Olsen skriver torsdag 23. maj 2013 kl. 09.13
Adult Stor Skrigeørn og Steppeørn kan være temmeligt ens i dragten. Hvis Steppeørn i sjældne tilfælde kan mangle bånding på svingfjerene (et postulat, jeg ikke kan underbygge med fotos af en del fugle rundtomkring fra) burde håndfladen fortsat hale været lysere end det kan ses her, ligesom et par andre detaljer antyder Stor Skrigeørn:
1: de yderste håndsvingfjer har lyse baser. De fleste Store Skrigeørne har lyse baser på flere håndsvingfjer end denne fugl, og det danner da et lyst komma rundt om knoen, i stil med hvad man ser hos unge rørhøge. De lyse baser burde mangle hos Steppeørn.
2: Inderste håndsvingfjer er en nuance lysere hos fuglen, hvilket passer fint med Stor Skrigeørn. Stor Skrigeørns svage bånding i disse fjerpartier ligger for det meste på inderste 50% af fjeren, hvorimod yderste 50% har svagere bånding, der fader ud mod spidsen, der tit synes ganske lys og næsten translucent. Dette danner en slags "halv kejserørnekile" hos mange Store Skrigeørne, der vises her.

Fotografen har tidligere privat vist et foto af en ørn fra Israel, der måske er denne. På det foto mente jeg at kunne se ret tydelig tværbånding på nogle af de inderste håndsvingfjer, men enten snyder nogle fotos, eller også er der tale om en anden ørn. Det vil jeg gerne have Erik til at gøre rede for, da enkeltfotos som bekendt kan være drilske.
På det publicerede billede ligner fuglen dog Stor Skrigeørn.


Troels Eske Ortvad skriver torsdag 23. maj 2013 kl. 18.15
Hej TLP, jo jeg synes jeg aner en smal mørk bagkant i hånden og et stykke ind på armen i venstre vinge i hvert fald. Men jeg medgiver meget gerne, at den ikke er bred og markant som på Steppeørn, og jeg ville meget gerne se flere billeder for, at forvisse mig om karakteren. Jeg er nu i øvrigt heller ikke stødt på Steppeørne med helt så mørke svingfjer.


Erik Groth-Andersen skriver torsdag 23. maj 2013 kl. 21.13
Mange tak for alle kommentarer, jeg er meget beæret over den store interesse, og beklager at jeg ikke har deltaget på tråden før nu. Jeg har kigget på resten af de billeder jeg har af ørnen, og der ses bånding både i arm og hånd, men kraftigst i armen, og i hele fjeren.
Grunden til at jeg oprindelig var sikker på at det var en Stor skrigeørn, var ligesom flere har været inde på, den brede hånd, og det manglende Steppeørnesmil. Og så synes jeg at man aner en dobbletplet i knoen?
Men nu er jeg kommet i tvivl, synes at jeg kan se en for kraftig bånding på alle billederne på min hjemmeskærm, incl ovenstående.
Det billede jeg viste dig Klaus er det samme som dette, men du har ret i at der anedes mere bånding, måske er nogle detaljer gået tabt da jeg uploadede billedet?
Har sendt et billede mere ind nu, som jeg håber kan afgøre sagen.
Hilsen erikNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.050 sek.
til toppen