Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart (IOC): Atlaskfinke (Vidua chalybeata) Village Indigobird ssp. ultramarina - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Adult male in breeding plumage
Lokalitet: Gibe Gorge, Etiopien
Dato: 9. oktober 2011
Billede info: Jeg har nu kigget grundigt på Indigobirds i Etiopien de seneste to år. Her har jeg bemærket at Village Indigobird af racen Ultramarina ofte har brune vinger. Ifølge Field guiden "Birds of the Horn of Africa" skulle denne race ha sorte vinger.
At ultramarina har brune vinger gør det ikke just lettere at skelne dem fra andre arter af Indigobirds. Det skal dog siges at de andre arter har tydelige/mere udbredt brunt i vingerne.

Det kan selvfølgelig ikke udelukkes at fuglen på billedet her i virkeligheden er en anden art end Village Indigobird. Dog sang den som Village, så jeg vil mene den er god nok!

In English:
Looking at hundreds of Village Indigobirds in Ethiopia the past 2 years I have noticed that ssp ultramarina often has a brown wing-panel. The "Field Guide to the birds of The Horn of Africa" states that it should have black wings.
However, compared with other species of indigobirds, Village indigobird still has less brown wings.

The ID of this bird should be close to 100%, since was heard singing like Village Indigobird.
Billede opsætning: Canon 7D + 400/5,6
Fotograf: Thomas Varto Nielsen, Danmark
Uploadet den: 30. november 2012
Hits: Billedet har været vist 2060 gange.Kommentarer:

Thomas Varto Nielsen skriver fredag 30. november 2012 kl. 17.20
Jeg glemte at skrive at fuglen her har meget blege ben for en Village Indigobird. På andre billeder af samme fugl i skygge er de dog mere rødlige.
Dog er de stadig i den blege ende for Village Indigobird og bl.a. derfor kan billedet her, evt foreløbig, tilføjes et "tvivl om bestemmelsen".

Kommentarer modtages meget gerne!

Eneste anden art det kunne være er Wilson's Indigobird - og det tror jeg ikke det er.

Jeg har lige fundet en meget dårlig lydoptagelse af fuglens sang på min gamle mobiltelefon (men optagelsen kan ikke overføres til min computer...)Morten Bentzon Hansen skriver mandag 3. december 2012 kl. 09.48

Hej Thomas

Har du kendskab til noget godt litteratur på racerne af Atlasfinke?

Jeg har lige kigget på en vildtfanget han, der er brunvinget, lysbenet og har et næb, der er ibenholtfarvet. Jeg antog, at det nok var en centralis (der godt nok er rødbenet), men kan ikke afvise, at det er en ultramarine som ovenstående formodes at være. Jeg ville have troet, at den fugl jeg har set er fra Kenya/Tanzania, hvor ultramarine, mig bekendt, ikke forekommer. Men omvendt kunne fuglen også fint ligne den chalybeata, som allerede ligger i Galleriet.

Arten har jo en gøgeadfærd, da den parasitterer på Amarant. Har du nogensinde set det?

Og så skal det danske navn ved lejlighed ændres til Atlasfinke

Mvh
Morten


Thomas Varto Nielsen skriver mandag 3. december 2012 kl. 11.06
Hej Morten

Jeg har selv forgæves søgt efter litteratur i mine forsøg på at identificere de forskellige arter af Indigobirds.

For en samlet beskrivelse af racerne af Village Indigobird vil jeg tro det eneste sted man kunne finde en grundig gennemgang er i det store værk "The Birds of Africa". Det må så være i vol VII, Sparrows to Buntings. Jeg har desværre ikke dette store grundige værk om afrikas fugle.
Ellers er de respektive Field guides til forskellige dele af Afrika nok det bedste sted af finde info om ID af racer.
I "Birds of Kenya & Northern Tanzania" står bl.a. om ssp Centralis "wings browner, bill whitish, feet orange, red or salmon-pink"

Hjemmesiden www.indigobirds.com giver ikke meget information om racer. Der er dog en del info at hente om de forskellige arter af Indigobirds, bl.a. gode lydoptagelser.

I artiklen "Field identification of the Indigobirds" af R.B. Payne fra 1996 står der lidt om racerne af Village Indigobird.

Ja, Indigobirds har jo netop gøgeadfærd. Men selv om både Amarant og Village Indigobird er meget almindelige i Etiopien har jeg endnu ikke set en Amarant opfostre en Indigobird. Det har ofte undret mig, da jeg ser begge arter stort set dagligt i Etiopien.
Unge Village Indigobird har jeg dog et par gange set i (familie)flokke af Amarant (Red-billed Firefinch) i Addis Ababa.

Iøvrigt har jeg igen gennemgået samtlige mine billeder af Village Indigobird hanner i yngledragt (40+ forskellige individer). Sammen med alt hvad jeg har kunnet finde af fotos på nettet er jeg nu helt sikker på at fuglen på ovenstående billede er en Village Indigobird. Benfarve er nok så lys som de bliver hos ssp Ultramarina, det er ikke unormalt at benene er lysere end illustreret i "Birds of the Horn of Africa". Flere andre steder beskrives benfarve som Rød-orange.
Det brune på vingerne afviger helt klart fra de gængse beskrivelser af ssp Ultramarina. Men mange af mine fotos af denne race viser tydeligt brunt i vingerne.


Svend Rønnest skriver onsdag 5. december 2012 kl. 11.48
I tidens løb har arten både heddet Atlasfinke og Atlaskfinke. Betydningen er den samme da de begge oprinder fra arabisk atlas: silkelignende, blød. Navnegruppen har valgt at benytte den mest brugte form, samt den form der ikke kommer i karambolage med en anden betydning af ordet atlas.
En anden art med en meget lignende fjerdragt (og farve) er Atlaskløvhyttefugl.


Jan Fischer Rasmussen skriver onsdag 5. december 2012 kl. 12.23
Hvis den atlasfinke, ville man tro, den var opkaldt efter Atlasbjergene. Denne gang enig med Svend og udvalget ;-)


Jens Toftelund Madsen skriver onsdag 5. december 2012 kl. 13.13
Og for Matadorfans er det jo også en fin reference til Fru Fernando Møghes grå atlaskes. Så jeg er her også enige med Svend og udvalget. Fornem brug af det danske sprog.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.143 sek.
til toppen