Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Titel / info: Fenwick's Antpitta (Grallaria fenwickorum)
Lokalitet: ProAves RNA Colibri del Sol, Antioquia, Colombia
Dato: 8. november 2011
Billede info: Sammen med Dusky Starfrontlet og Chestnut-bellied Flowerpiercer udgør Fenwick's Antpitta en rigtig hård trio. Alle er truede, har lille udbredelse og er relativt nemme at få at se, når først man er kommet til Colibri del Sol.

Fenwick's Antpitta blev først opdaget i 2007/2008, og har allerede været involveret i akademisk mudderkastning, retsager og mange hårde diskussioner. Det hele bunder i, at arten er blevet beskrevet to gange.

Under navnet Urrao Antpitta (Grallaria urraoensis) af forskeren der fandt arten, men baseret på 2 skind indsamlet uden tilladelse og hemmeligholdt overfor ProAves, som ejer området, og dels af ProAves under navnet Fenwick's Antpitta, baseret udelukkende på fjerprøver, da arten har en meget lille bestand og udbredelse.

Der kendes kun omkring 25 ynglepar, men bestanden kan udgøre op mod 100-150 par, baseret på mængden af brugbar habitat. Et af yngleparrene har territorie tæt ved lodgen i Colibri del Sol, og med inspiration fra Angel Paz i Ecuador, har man indrettet en foderplads (comedero), hvor parret fodres regelmæssigt med orme. Fuglene er så vænnede til besøg, at man bare skal sætte sig på bænken ved foderpladsen, hvorefter de hurtigt vil dukke frem, for at se om noget skulle falde af. Det virker meget surrealistisk af se en så sjælden og truet art, så nemt og så tæt på.

Kan ikke lade være med at tænke på, om noget af det samme kunne gøres med Pittaer i Asien - i det mindste de fugle som er standfugle.
Billede opsætning: Canon Powershot SX30IS
Fotograf: Jens Thalund, Danmark
Uploadet den: 8. februar 2012
Hits: Billedet har været vist 1053 gange.Kommentarer:

Jens Thalund skriver onsdag 22. august 2012 kl. 18.09
I den nye udgave af Clement's er arten blevet mere officielt navngivet, og skulle nu lystre navnet Urrao Antpitta - Gralleria urraoensis.


Jan Fischer Rasmussen skriver torsdag 23. august 2012 kl. 08.54
Ja man kan mene om fremgangsmåden, hvad man vil, men reglerne for videnskabelige navne udelukker, at man bruger andet end Gralleria urraoensis...


Jan Fischer Rasmussen skriver torsdag 23. august 2012 kl. 08.55
Mere kan læses her: http://birdingblogs.com/2011/Gunnar/one-bird-two-names-bitter-feud-among-colombian-ornithologists


Jan Fischer Rasmussen skriver torsdag 23. august 2012 kl. 08.58
hmm.. nu forstår jeg alligevel ikke rigtigt, Grallaria fenwickorum KOM ud først, så det burde vel være det gældende?


Jan Fischer Rasmussen skriver torsdag 23. august 2012 kl. 09.10
Åbenbart erklæret ugyldigt...


Jens Thalund skriver torsdag 23. august 2012 kl. 17.59
Hej Jan,

ja - der har været godt med kontrovers omkring især denne art, og ved besøg i ProAves reservaterne bliver man med opslag i lodge'ne gjort opmærksom på, at ProAves skal krediteres ved offentliggørelse af fotos taget på reservaterne, ligesom videnskabeligt arbejde ligger i noget fastere rammer siden denne episode.

JensNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.092 sek.
til toppen