Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Troldand x Bjergand - (Aythya fuligula x Aythya marila) - Tufted Duck x Greater Scaup
Titel / info: male
Lokalitet: Lunds Reningsverk, Skåne, Sverige
Dato: 1. januar 2005
Fotograf: Stefan Magnusson, Sverige
Del af temaet: Hybrider
Uploadet den: 3. januar 2005
Hits: Billedet har været vist 2451 gange.Kommentarer:

Rasmus Strack skriver mandag 3. januar 2005 kl. 13.39
Så bliver de nok ikke mere giftige…..

Fuglen her har skræmmende ligheder med lille bjergand. Har selv set en del hybrider imellem bjerg- og troldand, ingen af disse har dog haft så lille en mørk næbnegl ( se eventuelt fotos i galleriet under tema hybrider).

Vatteringen på ryggen er meget grov, bemærk hvor brede de sorte bånd virker. På bjergand er denne vattering med smallere sorte bånd. At en hybrid imellem bjerg- og troldand skulle få bredere sorte bånd i ryggen, virker noget spøjst, men har dog set dette.

En ting er helt sikkert der er troldand i fuglen, toppen er tilstede, noget der helt udelukker de to bjergande arter.
Hvilken af de to bjergande arter der er i denne fugl, er jeg ikke helt sikker på. For at blive sikker på dette ville det hjælpe med oplysninger fra fotografen.
Størrelsen er her naturligvis meget afgørende, er den større end troldand, er der nok bjergand i, er den på størrelse med eller mindre indikerer det lille bjergand.
Er vingebåndet set? Hvis dette har en lille bjergand kontrast, er det sandsynligt at denne art er den ene part. Er det derimod normalt bjergande lignende, er det nok en hybrid med alm. Bjergand.

Mvh
Rasmus Strack (Der håber at fotografen kan læse dansk, ellers skal jeg gerne skrive på svensk til ham)


Klaus Malling Olsen skriver mandag 3. januar 2005 kl. 16.36
Enig med Rasmus i, at der er Troldand i fuglen. Toppen er akkurat for lang og smal til at den passer hos selv "toppede" Lille Bjergand (se f.eks. fotos af hunner i Netfugls galleri). Næbbet er meget bjergandelignende; på andre fotos antydes dog en noget bredere næbnegl, der ser trekantet ud i formen (ala trekantet pastil type delfol(?)) og derfor passer på Bjergand; lille Bjergand har en smal næbnegl, som en langstrakt oval, der kan sammenlignes med næseborets form.
Den grovere vatring på ryggen kan teoretisk forekomme hos en hybrid bjergand x troldand, selvom selve tegningen mere matcher Lille Bjergands brede.
Alt i alt er dette en hybrid i sværhedens superliga, da den meget ligner Lille Bjergand. At størrelsen ifølge fotografen skulle være som Troldand, eller eventuelt lidt mindre, gør ikke fuglen mindre interessant.

Hybrid Troldand x Bjergand lyder som det bedste bud, men en gardering ved hybrid Troldand x Lille BjergandKlaus Malling Olsen skriver mandag 10. januar 2005 kl. 10.57
Stefan meddelte mig igår, at fuglens hoved var tydeligt grønskinnende, som hos en Bjergand. Så Troldand x Bjergand må være den endelige konklusion på fuglen.
Det er tankevækkende, at ingen af observatørerne nogensinde tænkte på Lille Bjergand - et eller andet i hybridernes jizz vækker nogle andre associstioner end når man står overfor den "ariske" vare.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.082 sek.
til toppen