Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Ringdue - (Columba palumbus) - Common Wood Pigeon
Fugleart (IOC): Ringdue (Columba palumbus) Common Wood Pigeon - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Grønlands første Ringdue
Lokalitet: Ittoqqortoormiit/Scoresbysund, Grønland
Dato: 19. august 2010
Billede info: Min kollega og jeg gloede en ekstra gang, da denne ringdue pludselig fløj op foran os i Ittoqqortoormiit/Scoresbysund i Østgrønland her i torsdags! Den fløj en omgang og kom tilbage og satte sig heldigvis igen, så vi kunne fotografere den. Det var nok nærmest det sidste sted, vi havde forventet at se sådan én. Der kan næsten kun være tale om en "ship-assist", for hvordan skulle den nå til Grønland ved egen hjælp? Ittoqqortoormiit har kun besøg af 2 fragtskibe fra Danmark om året og det seneste havde været i byen den 27. juli. Mon ikke den har fået et lift? Vi så den 3 dage i træk - den holdt til i det samme sparsomme vegetation. Ittoqqortoormiit ligger på 70,5 grader nord!
Billede opsætning: Canon EOS 50D, EF 55-200mm
Fotograf: Thomas Nielsen, Danmark
Uploadet den: 23. august 2010
Hits: Billedet har været vist 3728 gange.
DK List Ranking: Set af 1231 ud af totalt 1449 personer!Kommentarer:

David Boertmann skriver mandag 23. august 2010 kl. 18.23
Jo, den er ny for Grønland. Jeg var selv i Scoresbysund i perioden 21. juli til 31. august. Dvs. da skibet fra DK ankom og lossede alt godset. Jeg så ingen ringdue, og skibet havde været i Tasiilaq før det kom til Scoresbysund. Duen kan derfor godt været kommet til Grønland på anden vis. Der kommer for eksempel adskillige krydstogtskibe til byen gennem sommeren, og den kan vel også ha' fløjet selv?


Thomas Nielsen skriver mandag 23. august 2010 kl. 19.10
Hej David,

Ja, den kan vel i teorien godt have fløjet selv og da det er en uerfaren 1K'er kan den jo godt have taget grueligt fejl mht verdenshjørnerne...

Hvor er nærmeste yngleplads egentlig? Findes den i Island?

Mig bekendt kommer de fleste krydstogtskibe i Ittoqqortoormiit/Scoresbysund fra nord (Nationalparken), og der havde kun været 2 krydstogtskibe indtil nu. Så mit gæt er spontan eller blind passager på Royal Arctic Lines skib.


Silas Kristian Krag Olofson skriver mandag 23. august 2010 kl. 19.27
Ringdue er en regelmæssig trækgæst på Island. Således sås 7 ringduer ved Tumastaðir/Fljótshlíð på det sydlige Island 19 august. Så når de regelmæssigt når Island ved egen kraft (formodentlig), bør de vel også kunne nå Grønland.

Mvh Silas


Thomas Nielsen skriver mandag 23. august 2010 kl. 19.27
Vi så duen tre dage i træk, 18.-20. august, hver gang i samme område lige syd for trappen midt i billedet på dette link:

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=da&geocode=&q=Ittoqqortoormiit,+%C3%98stgr%C3%B8nland,+Gr%C3%B8nland&sll=37.0625,-95.677068&sspn=38.638819,93.076172&ie=UTF8&hq=&hnear=Scoresbysund,+%C3%98stgr%C3%B8nland,+Gr%C3%B8nland&ll=70.484068,-21.957443&spn=0.001993,0.011362&t=h&z=17


Rene Christensen skriver mandag 23. august 2010 kl. 19.29
hvis stenpikker kan tage turen over atlanten kan en ringdue vel også


Peter Sunesen skriver mandag 23. august 2010 kl. 20.43
Hej Thomas,

Duen er nu ikke en 'uerfaren 1k'er' men en adult, og så måske bedre rustet til en lang (skibsassisteret?)flyvetur.

Mvh.
Peter


Thomas Nielsen skriver mandag 23. august 2010 kl. 22.56
Hej Peter,

Ja, det har du da fuldstændig ret i! Jeg hæftede mig lige ved det helt mørke øje, men halspletterne kommer vel først 2. år.

Spændende med de mange islandske fund! Med så mange fund dér, er det vel ikke utænkeligt at den kan have fundet vej til Østgrønland på egen hånd.

Der skal vist en SU-beskrivelse afsted


Max Ejvind Nitschke skriver torsdag 26. januar 2012 kl. 12.35
Hej

Jeg er nu ganske sikker (99 %) på at fotografens første indskydelse holder stik. Altså at fuglen er en 1K. Også selvom han selv virker mindre sikker :-)
Halspletten får de jo blot et par uger efter at de har forladt reden, så den kan kun bruges til noget hvis den ikke er der. Min erfaring fra dengang der var august-jagt på ringduer er, at en fugl uden halsplet er meget tæt på det sted den er kommet til verden.
Der er derimod flere ting der peger på en ungfugl. Blandt andet øjets farve og svingfjerenes farve. Jeg ville skyde på at den er kommet til verden tidligt på sommeren.
Mvh Max


Thomas Nielsen skriver onsdag 7. marts 2012 kl. 14.08
Max, jeg vil ved nærmere eftertanke også gerne stå ved min første indskydelse :-)

Foruden det mørke øje, ser den også meget frisk ud i fjerdragten.

Den er i øvrigt også vurderet til at være en 1K'er af SU, så mon ikke det holder stik. De plejer at vide, hvad de taler om :-)


Peter Sunesen skriver onsdag 7. marts 2012 kl. 15.19
Max og Thomas,

Jeg vil gå så langt som at sige at det måske ikke kan udelukkes 100% at fuglen er en tidligt klækket 1k, men langt det mest sandsynlige er dog stadig 2k+.

Fordi:

Irisfarven er ikke til at se på dette uskape billede, pga vinklen ser man mest den i fotoøjeblikket store pupil, som vanskeliggør vurdering af den ganske smalle (lyse) iris.

Iøvrigt er selve argumentet dårligt mht. irisfarven, idet en fugl som er gammel nok til at have skiftet hoved/halsfjer, også er gammel nok til at have fået lysere iris end en helt ung fugl har (og en juvenil har iøvrigt gråblå, ikke decideret 'mørk' iris).

Bla.a. den ene lyse tertiær viser at fuglen bærer to generationer fjer, ganske typisk for adulte Ringduer om sommeren (arten har en langstrakt fældning a la store rovfugle.)

Helt unenig med Thomas i at fjerdragten "ser meget frisk ud".
Håndsvingfjerene ser blegede ud, hvilket måske også er det som noteres af Max når han taler om svingfjerenes farve?

En ungfugl ville se mørkere ud på vingefjerene.

Er stærkt undrende over at SU virkelig (på grundlag af dette billede!?) har bestemt fuglen til 1k., for der er IMO ikke spor belæg herfor.

Derfor holder jeg fast i min vurdering fra 23-8 2010.

Hvis du (Thomas) vil finde ud af om SU virkelig har bestemt kræet til 1k, vil det måske være muligt at nærmere om høre udvalgets begrundelser.

Mvh.
Peter


Carsten Murmann skriver onsdag 7. marts 2012 kl. 17.20
Uanset hvor mange fragt-/passagerskibe Duen måtte have opholdt sig på undervejs (og evt. indtaget en bid brød /ferskvand)
må den registreres som spontan på/i Grønland.

VH ......... C.
Thomas Nielsen skriver lørdag 10. marts 2012 kl. 23.57
Hej Peter,

Jeg håber ikke, at du misforstod min bemærkning om, at "SU plejer at vide hvad de taler om". Understået, at så ved du det nok ikke ;-) Der kan argumenteres for og i mod 1K ud fra dette billede. SU har dog set et billede mere, hvor fuglen ses i flugten og tydeligt har helt mørkt øje uden antydning af lys iris.

SU HAR bestemt fuglen til en 1K. Det fremgår fx her:
http://www.netfugl.dk/su-opload/sager.php?country_id=94®ion_id=&sag_lokalitet=&species_id=&sag_afgoerelse_id=&order_by=tilfoejet&order=desc

Mht fuglens lidt lysere/slidte håndsvingfjer:
Nu er fuglen jo 2000-2500 km fra nærmeste yngleplads, så et vist slid på svingfjerene må man forvente - også på en 1K. Men udover det, så synes jeg faktisk at fuglen ser ret frisk ud i fjerdragten. Derudover er næbbet mørkt uden nogen væsentlig kontrast, hvilket også taler for 1K.

Til Carsten:
Duen ER godkendt som første fund i Grønland (se evt. ovenstående link)


Carsten Murmann skriver søndag 11. marts 2012 kl. 09.16
Tak for follow-up om SU godkendelsen som A'er

og for Dine skarpe detaljer om fuglen.

Yours ,,,,,,,, C.


Knud N. Flensted skriver søndag 11. marts 2012 kl. 14.20
Jeg er enig med Peter Sunesen i hans tvivl om denne fugl virkelig kan bestemmes til en 1K.
På grund af billedets kvalitet er det vanseligt at fastslå øjen- og næbfarve med nogenlunde sikkerhed. Stor halsplet (han?) og fjertragt i øvrigt peger mere på en adult (2K+).
Derfor ville jeg nok være mere forsigtig og kalden den 1K+, dvs. alder ubestemt.
Alders- og kønsbestemmelse af duer (bortsat fra de lette juvenile ringduer) er desværre nok et overset område blandt mange feltornitologer. Det burde måske opdyrkes lidt mere :-)


Thomas Nielsen skriver mandag 12. marts 2012 kl. 11.44
Ja, Knud, det er da vist første gang, at en ringdue har givet anledning til så livlig diskussion på Netfugl :-) Sjovt, når en "triviel" art rusker lidt op.

Hvornår fælder en ringdue fx den første dragt og får de hvide nakkepletter? Det er jo ret afgørende for aldersbestemmelsen af denne fugl.

Det helt mørke øje og det mørke næb (bekræftes af de andre billeder, jeg har af fuglen) mener jeg dog i høj grad taler for 1K.Peter Sunesen skriver mandag 12. marts 2012 kl. 12.00
Hej Thomas,

De andre billeder er vel også taget i dårligt lys hvor iris bliver meget smal hos Ringduer, som jo har en mørk plet foran pupillen (i lighed med feks. Strandskade og Sortspætte), og sørme også en smal sort yderring på iris.

Med andre ord bliver den lyse iris ganske smal under visse forhold.

Jeg skrev jo netop ovenfor - modstræbende må jeg så gentage mig selv:-) - at hvis fuglen er gammel nok til at have fået så stor en halsplet (og riflede halsfjer), har den nok også fralagt sig den (ikke mørke!!!!) men gråblå ungfugleiris, og fået en hel normal adult irisfarve.

Næbbets farve er underlagt en del variation, og også her spiller lysforhold og almene billedkvalitet ind, så jeg er stærkt tvivlende over at man udfra ovenstående billede kan fastslå at denne adult udseende Ringdue vitterlig er klækket tidligt i det herrens år 2010......

Men det ville jo hjælpe på min forståelse af "argumenterne" for at kalde den 1k, hvis jeg kunne komme til at se det/de ikke offentliggjorte billede(r) af fuglen.

mvh.
PeterThomas Nielsen skriver mandag 12. marts 2012 kl. 12.01
Jeg har uploadet et flugt-foto af fuglen her:
Ringdue i flugt

På trods af billedets ringe kvalitet, fremgår det mørke øje og mørke næb væsentligt tydeligere her.


Thomas Nielsen skriver mandag 12. marts 2012 kl. 12.07
Med til historien hører, at jeg så fuglen 3 gange under vidt forskellige lysforhold. Alle de tre gange fremstod øjet meget mørkt.

Men hvis du ikke mener, at de nævnte argumenter/billeder er stærke nok, så må du nok tage den op med SU ;-)


Thomas Nielsen skriver mandag 12. marts 2012 kl. 12.21
Anyways, alderen på denne fugl betyder ikke så meget for mig. Det sjove er, at jeg - og min kollega - fandt en ny art for Grønland.

Men diskussionen om dens alder er da ganske lærerig. Men hvor vidt gråblå kan betegnes som "mørk" eller ej, er ikke så relevant for mig. Gråblå er under alle omstændigheder mørkere end gul...


Peter Sunesen skriver mandag 12. marts 2012 kl. 13.04
Thomas,

Tak for flugtbilledet!

Tydeligt hér at se at fuglen har lys, gullighvid iris.

Derfor ingen tvivl om at fuglen ligner en helt normal adult Ringdue (eller i det mindste som Knud skriver ovenfor bør den rubriceres 1k+)

Besynderligt at du og SU opfatter denne lysøjede fugl som mørkøjet.....at det menneskellige sanseapparat i allerhøjeste grad er underlagt individuel variation, må være forklaringen....

NB: iris ses tydeligst bagtil, da pupillen åbenlyst er stor i foroøjeblikket (som på billedet af fuglen på jorden)

Lysforholdende afgør hvor stor pupillen er. Jo mindre lys, jo større pupil (og altså smallere iris).

Tillykke med fundet af denne adulte Ringdue, alt andet lige også mere sandsynligt at en voksen fugl havde råstyrke nok til at vove sig ud på en længere rejse (med eller uden skibsfart indblandet)


Peter Sunesen skriver mandag 12. marts 2012 kl. 13.11
Næbbet kommenterede jeg slet ikke, da det ser helt normalt ud i farven.
Jeg ser orange, og en mere grå basis, helt efter bogen for adulte fugle. Igen er lysforholdende afgørende for den matte og udtværede farvegengivelse.

Mvh.
Peter


Knud N. Flensted skriver mandag 12. marts 2012 kl. 14.03
Med det 'nye' foto er jeg endnu mere overbevist om adult Ringdue (2K+).
Mon ikke SU under alle omstændigheder gerne vil se på sagen igen?


Thomas Nielsen skriver mandag 12. marts 2012 kl. 14.29
Peter, du har ganske ret i, at det menneskelige sanseapparat er underlagt individuel variation: fx er jeg rød/grøn farveblind og det har før spillet mig et pus mht skelnen af nuancer - ikke kun mellem rød og grøn...

Men fred nu være med det.


Knud N. Flensted skriver torsdag 14. marts 2013 kl. 15.16
I følgende rapport fra Danmarks Jægerforbund findes fin vejledning (med fotos) i hvordan man aldersbestemmer ringduer:
http://www.jaegerforbundet.dk/media/FAGRAPPORT_-_RINGDUENS_YNGLEPERIODE.pdfKnud N. Flensted skriver tirsdag 17. september 2013 kl. 11.09
Jeg indbragte i foråret spørgsmålet for SU. Jeg har netop fået besked om, at fundet er genbehandlet, og ringduen fra Scoresbysund er nu godkendt med aldersangivelsen (adult, 2K+).


Rasmus Strack skriver tirsdag 17. september 2013 kl. 15.48
Hej Knud, der har jeg nok taget munden for fuld. Det er rigtigt at alderen på fuglen ikke længere vil være 1k, men SU har kun fundet det rigtigt at godkende fuglen som 1k+

Mvh RasmusNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.106 sek.
til toppen