Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Citronvipstjert x Gul Vipstjert - (Motacilla citreola x Motacilla flava) - Citrine Wagtail x Yellow Wagtail
Titel / info: 1cy
Lokalitet: Lomma, Skåne, Sverige
Dato: 20. november 2009
Fotograf: Eigil Ødegaard, Danmark
http://www.pbase.com/oedegaard/nordic_birds
Del af temaet: Tvivl om bestemmelsen?
Uploadet den: 21. november 2009
Hits: Billedet har været vist 2235 gange.Kommentarer:

Rasmus Strack skriver fredag 9. april 2010 kl. 07.42
Hej,

er det ikke på tide at denne fugl flyttes fra Citronvipstjert til noget andet? Det er min vurdering at denne fugl aldrig ville blive godkendt hvis det var det danske SU der skulle behandle den.
Flyt den gerne til Vipstjert sp. eller Citron-/ Gul vipstjert, at beholde den som Citronvipstjert må på baggrund at den debat der har været (i Danmark og Sverige), siges at være yderst tvivlsomt.

Mvh RS


Nis Lundmark Jensen skriver fredag 9. april 2010 kl. 08.28
Enig i at Vipstjert sp. eller mere præcist Citron/Gul Vipstjert pt må være den mest retvisende navngivning.

Men, kun frem til en at det Svenske SU "Raritetskommitén" har behandlet sagen. Herefter bør navngivning respektfuldt følge deres afgørelse..

Bh
9s


Rasmus Strack skriver fredag 9. april 2010 kl. 08.39
Citronvipstjert er ikke noget RK behandler, så derfra kommer næppe nogen afgørelse.

Mvh RS


Klaus Malling Olsen skriver fredag 9. april 2010 kl. 08.42
Hej 9s

Det svenske SU skal næppe behandle sagen, da Citronvipstjert ikke er SU-art i Sverige. I øvrigt er en "blåstempling" fra et SU ikke en afgørelse, man automatisk vil være enig i, og jeg kan forestille mig, at netop denne fugl vil dele vandene som Øresund deler Danmark og Sverige.
Jeg æder den i hvertfald aldrig som en bevislig Citronvipstjert, med tanke på de afvigelser, der er påpeget andetsteds. Lys næbbasis er extrem, men passer fint på Gul Vipstjert. Hovedtegningerne er ikke typiske, da de er noget udvandede for en Citronvipstjert (uden den typiske halvmåne bag øredækfjerene, der dog ses på nogle fotos, men især uden Citronvipstjertens i andet end extremtilfælde meget mere kontrastrige tegninger. Vingebåndene er smallere end jeg har set det hos langt de fleste Citronvipstjerter, og i felten havde fuglen ofte et forstyrrende olivenstik, der dog kun sås i overskyet - i fuld sol virkede fuglen grå som her, men det er ikke ukendt at fugle kan "skifte farve" efter lysforholdene.
At fuglen vitterligt fløj i bueflugt og virkede tungmavet i flugten, og at alarmkaldet var helt som Citronvipstjert er sværere at forklare. Kaldet hos alle østlige former kan dog nærme sig Citronvipstjertens.

Respektfuldt at følge en afgørelse, man er uenig i, er ikke min stil. Jeg ved ikke hvor mange hundreder af Citronvipstjerter jeg har studeret siden feltbestemmelse af denne art udviklede sig sidst i 1970´erne, og når jeg ikke har set en eneste der ligner denne - men derimod et antal Gul vipstjert beema, der ligner den mere, forbliver denne fugl for mit billedes vedkommende som "hybrid Citronvipstjert X Gul vipstjert" i mangel på bedre forklaring.
Det bliver i øvrigt spændende at høre om nogle, der iagttager beema i vinterkvarteret (Thomas Varto?) kan bidrage med mere, siden diskussionen om fuglen stoppede sidst på 2009.


Sebastian Klein skriver fredag 9. april 2010 kl. 09.55
Jeg deler d'herrers frustration over usikkerheden omkring fuglens korrekte bestemmelse. Vi var måske blevet meget klogere på denne fugl (og vipstjerte-komplekset generelt), hvis der var taget blodprøver af fuglen eller den var blevet indsamlet.


Jan Fischer Rasmussen skriver fredag 9. april 2010 kl. 14.00
Den skulle have haft et skud hagl :-)


Nis Lundmark Jensen skriver fredag 9. april 2010 kl. 15.12
Navnet er nu rettet til så det indikerer en krydsning imellem Gul og Citron - stadig ikke optimalt...

Klaus - jeg respekterer i høj grad dine vurderinger. Og du har også så tilpas meget kompetence, indsigt og selvtillid, at jeg fuldt ud forstår at du ikke bare føjer dig for en afgørelse du ikke bifalder - respekt det også !

Men hvis Netfugl ikke automatisk skal følge et givent lands vurdering af en given SU fugls identitet - hvordan bør processen så være for, hvad Netfugl skal kalde fuglen ? Hvem skal beslutte, og ud fra hvilke kriterier ?

Dér mener jeg bare at det er mest fornuftigt, respektfuldt at følge andre landes afgørelser. At enkeltpersoner så kan have andre (og muligvis berettiget bedrevidende) vurderinger af bestemmelsen, kan med fordel fremkomme i kommentarfelt til den givne art, men, efter min mening, altså ikke resultere i ændring af det andet lands bestemmelse...

Og, i det konkrete tilfælde, hvor RK ikke har, og, forstår jeg nu, næppe kommer til at behandle denne fugl, kan Netfugl jo heldigvis kalde den hvad Netfugl vil - præcis som vi, der har set fuglen, også kan vælge, om vi vil kalde den sp, Gul eller Citron...

Bh
9sNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.032 sek.
til toppen