Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Pibeand - (Mareca penelope) - Eurasian Wigeon
Fugleart (IOC): Pibeand (Anas penelope) Eurasian Wigeon - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Amerikansk Pibeand?
Lokalitet: Hvalba, Suðuroy, Færøerne
Dato: 2. oktober 2007
Billede info: I forbindelse med et fund af amerikansk pibeand hun fra Sverige kom jeg til at tænke på nogle fugle, som RS, ABK, THH og undertegnede så under Operation Færøerne.

Vi kunne ikke blive helt kloge på dem, men mistænkte dem for at være amerikanske pibeænder. Jeg fik kun nogle skodbilleder af den enes undervinge.

Har nogen et bud på, om det er en amerikaner eller europæer?
Billede opsætning: Olympus E-3 + Zuiko 300 mm
Fotograf: Silas K.K. Olofson, Færøerne
Del af temaet: Tvivl om bestemmelsen?
Uploadet den: 9. november 2009
Hits: Billedet har været vist 2929 gange.
DK List Ranking: Set af 1148 ud af totalt 1506 personer!Kommentarer:

Andreas Bruun Kristensen skriver tirsdag 10. november 2009 kl. 15.21
Jeg kan huske, at vi den første dag var i tvivl om fuglene. Men efter at have set fuglene igen en af de efterfølgende dage var der i mine øjne ingen tvivl om, at det drejede sig om to almindelige Pibeænder.

I felten kunne jeg se, at begge fugle havde mørke tegninger i armhulen. Samme kendetegn mener jeg også fremgår på det foto, som er vist her.

Fotoet er fra 2007.


Silas Kristian Krag Olofson skriver tirsdag 10. november 2009 kl. 21.06
Datoen er rettet til 2007 og arten er rettet til pibeand. Jeg kan god ane en smule mørkt armhulen, men man skal altså passe på. Hvordan ville denne fugl opleves i solskin?

Den forreste fugl var sammen med to andre pibeænder. Om det er vinkel og lys der snyder ved jeg ikke, men de ser ud til at have mørkere tegninger generelt på undervingerne.

SiO


Nis Lundmark Jensen skriver onsdag 11. november 2009 kl. 10.43
Ja, man skal passe på….

Men, jeg har svært ved at se de mørke tegninger du omtaler Andreas...

Jeg synes billedet viser, at den forreste Pibeand sp har meget lys (hvid) armhule og hvidt bånd (dækfjer) ud i undervingen. Og at armhule virker meget lysere end bagerste Pibeands armhule, og at man ikke ser hvidt bånd ud i bagerste fugls undervinge.

Man skal generelt passe på at tolke for meget ud fra billeder – der er så meget der kan påvirke de farver vi ser på vores skærm(e). Men, jeg vil faktisk påstå, at man nogle gange også skal passe på, ikke at overtolke det man (tror) man ser i felten… Personligt har jeg vanskeligt ved at vurdere en karakter som grå- eller hvid armhulefarve fyldestgørende i felten. Karakteren ses typisk kun i flugt, og på grund af hurtige vingeslag synes jeg det er meget svært at fastslå en grå eller hvid farvenuance helt præcist i felten.

Jeg vil derfor, når det gælder en sådan karakter, tillægge billeder en stor dokumentationsværdi.

Og, ud fra billedet, hvor der er så tydelig hvid armhule og hvidt bånd ud i undervingen, har jeg altså svært ved at se, hvorfor dette skulle være en Pibeand, og ikke en Amerikansk Pibeand.…

Fuglen ligner denne fugl ualmindeligt meget…

Bh
9s


Sebastian Klein skriver onsdag 11. november 2009 kl. 11.50
Jeg tror det her er et af de fotos, hvor man skal passe på. Den forreste fugls undervinge er således lige lovlig åben for fortolkning efter min smag. De to fugles undervinger kan heller ikke sammenlignes, da den bageste fugl (som må være en almindelig Pibeand!) har undervingen i skygge, mens den forreste har undervingen blottet i fuld belysning. Det gør sammenligning vanskelig og besværliggør en sikker bestemmelse. Hvis ABK siger, at fuglene begge havde grå undervinger i flugt, så vil jeg dog bestemt tro, at det er tilfældet og så er de begge to almindelige Pibeænder.


Peter Hedegaard Kristensen skriver onsdag 11. november 2009 kl. 12.27
Jeg synes begge fugle ligner eur.pibeand. Jeg er meget forsigtig med at tillægge undervingerne for stor værdi, og vil da aldrig bestemme det ud fra denne karakter alene. F.eks vores viden om hybrider er jo ikke komplet, og hvordan ser sådanne undervinger f.eks ud? Derfor mener jeg, at en bestemmelse skal ske alene ud fra en lang række karakter, der skal være på plads. Undervinger hos vores pibeand kan variere meget, fra meget mørk til svagt meleret, disse sidste kan i godt lys sagtens se hvide ud, men ofte aner man en mørkere skafte. Men man skal se fuglen godt, for at se, at disse undervinge ikke er hvide. Ser man bare fuglen baske, vil de sagtens kunne opleves som hvide.


René Rantzau skriver onsdag 11. november 2009 kl. 22.03
Oluf Lou gav en god forklaring på digital foto på medfølgende link...Så mon ikke ABK´s iagtagelse bør vægte højere end hvad billedet viser...

http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=27456

Mvh..RR.
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.103 sek.
til toppen