Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Nøddekrige - (Nucifraga caryocatactes) - Spotted Nutcracker
Fugleart (IOC): Nøddekrige (Nucifraga caryocatactes) Spotted Nutcracker ssp. macella - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Mandala, Arunachal Pradesh, Indien
Dato: 2. april 2009
Billede info: Nøddekrigen forekommer i en del former gennem dens udbredelsesområde i Palearktis. I Rasmussen & Anderthon: Birds of South Asia, er formen multipunctata fra NV Indien splittet ud som Larger-spotted Nutcracker (Nufifraga multipunctata), bl.a. p.g.a. langt bredere hvide pletter i dragten end hos "klassiske" fugle, samt mangle på bevis for hybridisering i overgangsområde med andre former.
Mange former, der er i nær slægt - og som nu om dage fortsat regnes som racer - må i fremtiden forventes at kunne få artsstatus. Ofte sker dette efter at der er konstateret kombination af geografisk isolation, konstante afvigelser i udseende, anderledes stemmer, markante forskelle i yngletiden samt anderledes DNA end hos lignende og nærtstående former. Er hybridisering manglende eller sjælden i overgangsområderne, understøtter dette et split.
Nøddekrigerne er her interessante. Herhjemme forekommer Tyknæbbet og Tyndnæbbet Nøddekrige. Tyknæbbet er den "europæiske" nøddekrige, der bl.a. yngler i Mellemeuropa og Sverige. Som gæst østfra kommer den sibiriske Tyndnæbbede Nøddekrige. De to former angives at mødes gennem en overgangszone i mellemste Rusland, men i øvrigt er der konstante forskelle, som jeg dog ikke her skal komme nærmere ind på; emnet er bl.a. behandlet i efteråret 2008 via fotokommentarer på Netfugl.

Den viste fugl repræsenterer formen macelli fra østlige Himalaya. Fuglene blev set i højtliggende nåleskov over 3 kilometers højde, hvor de ikke var ualmindelige. Stemmerne blev opfattet som typiske for Nøddekrige, men udseende afveg forbavsende. Bemørk således næsten ensartet mørkebrun bug, kort og ved basis bredt næb samt især de påfaldende hvide halesider. I flugten virkede halen hvid, blot med sort midterstribe - helt afvigende fra hjemlige og sibiriske fugles mørke med hvide hjørner.
Den helt hvide yderhale går igen i de østligste asiatiske bestande, af formen interdicta. Denenne illustreres i den nye "Birds of East Asia" (Brazil) som ensartet brun på bugen, ala fuglene fra Østhimalaya.
Det er sandsynligt, at disse hvidhalede og mørkbugede fugle udgør en særlig gruppe indenfor komplekset, og kan tænkes at udgøre en art, adskilt fra de mere jævnt spættede fugle med smallere hvidt på halen som man ser i f.eks. Europa og Nordasien.
Billede opsætning: Canon EOS20 D med 400 mm. tele
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 23. april 2009
Hits: Billedet har været vist 2184 gange.
DK List Ranking: Set af 736 ud af totalt 1503 personer!Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!

Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.025 sek.
til toppen