Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Hjelmskallesluger - (Lophodytes cucullatus) - Hooded Merganser
Fugleart (IOC): Hjelmskallesluger (Lophodytes cucullatus) Hooded Merganser - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: 1K han med Hvinand
Lokalitet: Østerild Fjord, NJ, Danmark
Dato: 14. december 2001
Billede info: This first winter male Hooded Merganser (Mergus cucullatus), was found amongst Goldeneyes (Bucephala clangula) in the huge wetland of Vejlerne in the NW part of Denmark.

The question is . . . “Is this a true vagrant or just yet another ‘convict’ from a aviary somewhere in Europe?”
Billede opsætning: Video clip through telescope at a distance of 250 meters. (200x enlargement)
Fotograf: Ole Krogh, Danmark
http://www.pbase.com/okbird
Uploadet den: 15. december 2001
Hits: Billedet har været vist 3802 gange.Kommentarer:

Sebastian Klein skriver mandag 18. januar 2010 kl. 22.38
Næppe et af Ole Kroghs smukkeste fotos, men bestemt et af de vigtigste.
Det gule øje kan nemlig ses på denne "hunfarvede" fugl. Gult øje er en han-karakter, hvorfor der ikke burde kunne pilles ved hverken køn eller aldersbestemmelsen.
De senere år har der været stigende accept af at europæiske observationer af arten kan vedrøre spontane nordamerikanske fugle. Denne 1k han er dermed kandidat til måske en dag, at blive godkendt som DK's første A-fund af arten.


Alex Sand Frich skriver mandag 18. januar 2010 kl. 22.50
What...Der er efterhånden så mange gode eksempler på rymlinger fra fangenskab i DK, at det eneste fornuftige vel må være, at afvente en ringmærket fugl fra nordamerika af denne art. Stigende accept i europa må bero på andet end at fuglene er 1K, det være sig hanner eller hunner, eller hur? For mon ikke arten yngler villigt i fangenskab?

Det må der være nogle der kan sige noget kvalificeret om?


Alex Sand Frich skriver mandag 18. januar 2010 kl. 23.02
Og en eller anden hjelmskallesluger-ekspert - redegør venligst for hvordan det på baggrund af dette foto kan udelukkes at der er tale om en adult i eclipsedragt? For det kan jeg ikke!


Knud N. Flensted skriver tirsdag 19. januar 2010 kl. 10.24
Til Alex:
Eklipsedragt i december er vel ikke særlig sandsynligt?

Jeg er enig i at det må være en 1k han.


Alex Sand Frich skriver tirsdag 19. januar 2010 kl. 12.26
Til Knud:
Du har sikkert ret, men jeg ved ikke noget om hvor længe de kan beholde eklipsedragten. Jeg har selv set en han i eklipsedragt medio august.


Sebastian Klein skriver tirsdag 19. januar 2010 kl. 22.00
Hej Alex
Hjelmskallesluger burde, som Knud jo også påpeger, bestemt ikke være i eclipsedragt i december. Hvis du leder en hel masse individer igennem såvel i fangenskab som i guds fri natur kan du måske finde en enkelt mærkelig adult han eller evt. en hermafrodit, som udviser ovennævnte karakterer i december. Du skal dog formentlig bladre en betragtelig portion fugle igennem, før det lykkes. Chancen for at det vitterligt er en 1k han er derfor noget højere. Fundet er i øvrigt godkendt af SU, som en 1k han (se http://www.zmuc.dk/VerWeb/STAFF/kthorup/Kt-pdf/DOFT96-147.pdf).
Mht. escape-chancen har du ganske ret i, at den er gruopvækkende stor. Jeg har selv set den mange gange i fangenskab - bl.a. i et fynsk gadekær, hvor den vist endda ynglede (uden at jeg dog ved, hvad der skete med afkommet?). Arten er dog taget flere gange på steder i WP, hvor den må formodes, at være god nok (det kan man selvfølgelig aldrig vide med sikkerhed, men alligevel...). Idag er denne fugl eksempelvis set på Azoerne http://azores.seawatching.net/photoref.php?s_id=81&b_id=9510&stat=0
Såvidt jeg kan se er det også en ung han.

De bedste hilsener

Sebastian


Alex Sand Frich skriver tirsdag 19. januar 2010 kl. 22.19
Hej Sebastian,
jeg undskylder mit alt for spontane spørgsmål og anerkender dermed at fuglen er en 1K han. Spørgsmålet var alene begrundet i min aktuelle uvidenhed. Spontanitetsspørgsmålet er vi nok meget enige om...tror jeg nu...
De bedste hilsner
AlexNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.084 sek.
til toppen