Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Mallemuk - (Fulmarus glacialis) - Northern Fulmar
Fugleart (IOC): Mallemuk (Fulmarus glacialis) Northern Fulmar - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Mallemukker - mørk fase
Lokalitet: NØ Svalbard, Norge
Dato: 1. august 2006
Billede info: Fuglen på vandet er nok en af de mørkeste Mallemukker (bemærk dog lysere strube) jeg så på Svalbard - hvor den lyse fase var sjælden, men hvor der i øvrigt var betydelig variation.
Fotograf: Peter Lyngs, Danmark
Uploadet den: 24. december 2007
Hits: Billedet har været vist 4473 gange.
DK List Ranking: Set af 825 ud af totalt 1506 personer!Kommentarer:

Peter Lyngs skriver tirsdag 25. december 2007 kl. 14.57
Der hersker en del forvirring omkring farvefaser og racer af Mallemuk - og det er ikke uden grund. Derfor et kort resume omkring forvirringen:

Mallemukken Fulmarus glacialis yngler i Nordatlanten og i det nordlige Stillehav. I det antarktiske område findes der en anden mallemuk-art, Sydlig Mallemuk (Fulmarus glacialoides), som aldrig er set i Europa.

I Nordatlanten yngler mallemukken dels i den højarktiske zone (NØ Canada, NØ Grønland, Svalbard, Novya Zemlya), og dels i den lavarktiske og boreale zone (NW Grønland, Island, Færøerne, Norge, De Britiske Øer mv). Generelt er de lavartisk/boreale fugle lyse, mens de højarktiske er mørkere i en glidende overgang fra ret lyse til ret mørke fugle.

Tidligere blev de højarktiske og de lavarktisk/boreale fugle delt i to racer på baggrund af morfologiske karakterer (næblængde): F. g. audoboni i højarktisk og F. g. glacialis i resten af Nordatlanten; disse to racer kan ikke adskilles i felten. Flere og flere (bla. AERC) slår dog nu de to atlantiske racer sammen til een, således at der kun findes to racer i verden: F. g. rodgersii i Stillehavet og F. g. glacialis i Nordatlanten.

James Fisher (1952) inddelte i sin monografi om Mallemukken de atlantiske fugle i fire farvefaser: LL (double light), L (light), D (dark) og DD (double dark), og dette system er blevet brugt af mange. Det er dog ikke uden problemer, dels fordi overgangen mellem især L, D og DD er flydende, men også fordi bestemmelsen til een af farvefaserne afhænger meget af lysforhold, afstand og observatørens erfaring. Mange (bl.a. ESAS; European Seabirds at Sea co-ordinating group) er derfor gået over til at bruge et forenklet system hvor fuglene kategoriseres som LIGHT (lys; Fisher's LL) og DARK (mørk; L, D og DD). I følge dette system hører langt de fleste lavarktiske/boreale fugle (som er dem vi normalt ser i DK) til kategorien LIGHT (lys), mens langt de fleste højarktiske hører til kategorien DARK (mørk); mørke fugle indbefatter således alt fra ret lyse fugle med få mørke fjer i hovedet til de næsten chokoladebrunlige fugle, der tidligere blev kaldt DD.

I Stillehavet (Aleuterne, Alaska Halvøen, Okhostkhavet, Kamchatka, Kurillerne) yngler som nævnt racen Stillehavsmallemuk F. g. rodgersii, der også har forskellige farvefaser. De mørkeste Mallemukker fra Stillehavet er betydeligt mørkere end de mørkeste fra Nordatlanten, og kan være ensfarvet mørkt chokoladebrune - se evt. fotos her: http://www.pbase.com/jpkln/fulmars

mvh

Lynx


Peter Lyngs skriver onsdag 26. december 2007 kl. 01.08

Apropo forvirring: Det lykkedes mig at bytte rundt på de latinske navne i 4. afsnit: F. g. audoboni er den lavarktisk/boreale form, F. g. glacialis den højarktiske - og IKKE omvendt...

Suk og godnat

Lynx
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.064 sek.
til toppen