Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Balearskråpe - (Puffinus mauretanicus) - Balearic Shearwater
Fugleart (IOC): Balearskråpe (Puffinus mauretanicus) Balearic Shearwater - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Ørhage kl. 06.15
Lokalitet: Klitmøller, Danmark
Dato: 29. juli 2007
Billede info: Da der ikke ligger billeder af denne art fra Danske farvande i galleriet, bliver dette kræ lagt på for en kort stund - det er væk i morgen. Og indrømmet, det kunne være en hvilken som helst havfugl, men det er altså en balear..

De bedste hilsner
Søren
Billede opsætning: Canon EOS 30D + 400/5,6L
Fotograf: Søren Kristoffersen, Danmark
http://www.pbase.com/nature_pix
Uploadet den: 29. juli 2007
Hits: Billedet har været vist 8066 gange.
DK List Ranking: Set af 160 ud af totalt 1477 personer!
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Kim Søvæld skriver søndag 29. juli 2007 kl. 19.19
Jeg kan ikke finde den der Balearskråpe (Puffinus mauretanicus) i felthåndbogen ”Fugle i felten". Er det en selvstændig art eller en race? Kommer den uden for Vestpalæarktis område?

Hilsen

KSØSøren Kristoffersen skriver søndag 29. juli 2007 kl. 19.56
Hej Kim

Du skal finde den under Middelhavsskråpe, som den hed i "gamle" dage. Balearskråpen er den vestlige bestand af denne, som nu er delt i to arter (Balear- og Ægæerskråpe).

Balearskråpen er en truet art, så det er lidt vildt, at vi i disse dage oplever dem langs den jyske vestkyst og omkring nordsjælland.

De bedste hilsner
Søren


Mikael Funch skriver søndag 29. juli 2007 kl. 20.20
Der tales om en verdensbestand på 1.650-2.050 par (Birdlife 2004). Se fotos af nordsjællandsfuglen på http://kampen.mifo.dk

MVH


Alex Sand Frich skriver søndag 29. juli 2007 kl. 21.24
Det nyeste estimat er vist 2.000-2.400 par eller 10.000 individer incl. ikke-ynglende fugle (Rodriguez-Molina & McMinn-Grivé, 2005).

Der er iøvrigt tale om en art, der har ændret opholdsområde efter yngletiden siden midten af 1990erne. En dugfrisk artikel om dette emne kan læses i British Birds, vol. 100, juli 2007 side 392-406: "The changing status of Balearic Shearwater in northwest European waters, forfattere: Russel B. Wynn and Pierre Yésou".


Kim Søvæld skriver søndag 29. juli 2007 kl. 21.54
Hej Søren, Mikael og Alex!

Tak for oplysningerne! Meget interessant og ny viden for mig.

Hilsen

KSØ


Jan Dresler skriver mandag 30. juli 2007 kl. 08.49
Hej Søren K.
Dit indlæg 29/7 kl. 19,56 :

Hvad mener du nøjagtig med at Middelhavsskråpen er delt i 2 Arter = Balear- og Ægæerskråpe ? Mener du et direkte split i 2 selvstændige arter ? Altså exit Middelhavsskråpe (1 art) og erstattet af Balear- og Ægæer skråpe (2 arter) ?

Nu er Netfugl.dk jo ikke "bibelen" (men tæt på ;-) , men her køres der "kun" med Balearskråpe (istedet for Middelhavsskråpe ?).

Har jeg misset et-eller-andet ?

mvh
Jan


Jan Dresler skriver mandag 30. juli 2007 kl. 08.57
OK - engang imellem "skydes" der inden der spørges.

Har lige kigget på Håndbog Update af KMO. Her står splittet som Middelhavs- (Balear må det være nu) og Ægæer-skråpen.

Men alligevel: Lidt navneforvirring her og er splittet officielt ? I så fald hvilken indflydelse har det Netfugl.dk's lister ?

Har nogen en (god?) forklaring ?

mvh
Jan


Morten Bentzon Hansen skriver mandag 30. juli 2007 kl. 10.44

Hej Jan

Jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener, når du skriver, at Netfugl "kun" kører med Balearskråpe?

Såvidt jeg kan se i VP listen er der både Ægæerskråpe og Balearskråpe.

Det er kun Balearskråpe der er truffet i DK, hvorfor det kun er den, der er med på den danske liste.

Kan du ikke forklare dig nærmere, således at det kan undersøges, hvorvidt der er fejl et eller andet sted?

mvh

Morten
Admin


Jan Dresler skriver mandag 30. juli 2007 kl. 12.16
Hej Morten.

Jeg skal vist ikke gøre andet end at beklage min vrøvlen. Havde ikke lige tænkt på VP listen.....hvilket nok skyldes at jeg ikke bruger afkrydsningslisterne selv.

Altså: My mistake og beklagelse.

mvh
JanDavid Boertmann skriver mandag 30. juli 2007 kl. 16.38
Kan nogen fortælle mig hvorfor den nu hedder Balearskråpe (både her og i DOFbasen) og ikke, som tidligere i håndbøgerne, Balearisk Skråpe? Balearskråpe er næsten umuligt at sige sammenlignet med det mere mundrette Balearisk Skråpe.


Tommy Jensen skriver mandag 30. juli 2007 kl. 19.40
Skægt at tage det op med fuglenavne eller benævnelser.
Jeg synes netop at Balearskråpe er mere mundret end de to svære konsonanter K og S, det første er som at sige mundogklovsyge i et ord, og det andet er to ord som slår hårdt mod hinanden. Sjovt nok er svensken også gået over til det mere mundrette BalearLira,end MedelhavsLira.
Men det er selvfølgelig smag og behag.
Egentlig ville jeg som så mange andre hellere se den end snakke om dens navn.
Men de er jo derude et sted, så jeg må ud igen.
vh Tommy


Torben Sebro skriver mandag 30. juli 2007 kl. 20.44
Jeg anede ikke, at arten var så fåtallig.

En uges morgen- og aftenobs fra den portugisiske kyst her midt i juli gav omkring et par hundrede, som (overraskende for mig i hvert fald) alle var nordtrækkende. Er der nogen, der ved, om det er det normale mønster?

Også en del Kuhls skråper trak nord, men for denne arts vedkommende var der også sydtrækkende imellem - og en del rastende. Det kan jo sagtens være fugle fra Berlenga-øerne, hvor jeg ikke er klar over om balearskråpen yngler.

Mvh. Torben


Kim Frost skriver mandag 30. juli 2007 kl. 20.46
Balear- (endnu værre, som jeg har set det: "balearer") og ægæerskråpe er sproglige misk-mask.
Man kan være ægæer, men vil være ægæisk øbo, f. eks.
Ligervis vil det skurre, hvis vi begyndte af sige "skottekorsnæb" i stedet for det korrekte: skotsk korsnæb.
Eller hvad mener I om "ægypternatravn"!
Selvsagt er alt tilladt i venners lag, jvf. kommandoen til hunden "Kvik" i "Matador": "Det er en tysker (=tysk pølse), Kvik!".
Men i Den officielle liste: Ingen slinger i valsen!
Så må vi venligst fremover også på Netfugl se: Balearisk skråpe og ægæisk skråpe (med en god portion held...)!

Venlig hilsen

Kim Frost


Søren Kristoffersen skriver mandag 30. juli 2007 kl. 22.27
Hej alle.

På grund af billedets ringe kvalitet, var det meningen det skulle slettes igen. Men da der nu er kommet så mange kommentarer fyldt med ”oplysthed” om denne fåtallige art, er billedkvaliteten ligesom blevet en sekundær prioritet. Så jeg må hellere lade billedet stå.

Mvh.
Søren


Tommy Jensen skriver mandag 30. juli 2007 kl. 23.09
Hvorfor kan den ikke bare hedde Middelhavsskråpe? Det lyder dejligt eksotisk og Ægæisk Skråpe holder sig jo til den østlige del (Ægæerhavet).Tim Andersen skriver tirsdag 31. juli 2007 kl. 09.08
En lille kommentar til Torben Sebros spørgsmål:

Din iagttagelse af nordtrækkende Bal. Skråper i Portugal passer smukt ind i de senere års mønster. Hen på sommeren forlader at stadig stigende antal af skråperne deres ynglepladser på blot fem øer i det vestlige Middelhav for at flyve mod nord til Biscayen, og de seneste år i tiltagende omfang endda endnu længere mod nord, f.eks. til britiske farvande.


Ole Thorup skriver tirsdag 31. juli 2007 kl. 09.21
Det er ikke noget helt nyt med mange Baleariske skråper ude i Atlanterhavet.
I september 1995 var arten et almindeligt syn langs vestkysten af Portugal, og på den bedste dag 24. september så jeg på ca. 3 timers havobs 510 sydtrækkende Baleariske skråper ved Peniche.


Lars Paaby skriver tirsdag 31. juli 2007 kl. 13.21
I starten af juli var jeg en uge på Mallorca og besøgt bl.a. øerne Cabrera og Dragonera, beliggende henholdsvis syd og vest for Mallorca. Disse øer skal huse nogle af de vigtigste ynglepladser for Balearskråpe på Balearerne. Men på trods heraf så jeg på disse sejlture ikke een eneste Balearskråpe, kun Kuhls skråper. Jeg så heller ingen Balearskråper fra land på Mallorca, selvom jeg gjorde mange ihærdige forsøg, bl.a. på Cap de Formentor.
Det undrede mig meget, men forklares måske med, at fuglene på det tidspunkt har forladt ynglepladserne og for en stor del er søgt ud i Atlanten. Torbens obs tyder ihvertfald på dette.
Det skal dog lige med, at jeg kun besøgte øerne i dagtimerne, ikke morgen og aften, hvor fuglene vender tilbage fra fouragering på havet.


Thyge Enevoldsen skriver tirsdag 31. juli 2007 kl. 14.08
Bal.skråper yngler tilsyneladende ikke på Berlinga (det gør Kuhn's og Madeira stormsvaler) - det troede jeg egentlig for jeg har også set den der i juli. Den akn være svær at se fra mallorca. Bal.skråperne fouragerer tilsyneladende tættere på den spanske kyst (størst koncentration ud for Ebro deltaet - se evt. http://www.int-res.com/articles/meps2002/239/m239p209.pdf). De spiser også på affald fra travlere, da der er for lidt føde i det forurenede og varmere middelhavsvand. Det skulle så være årsagen til flugten til Atlanten (Biscayen) og jvf. artiklen i British Birds nævnt ovenfor, pga. jordens opvarmning nu endda længere mod nord. Deres yngleperiode angives til marts-juni, flest på Formentera-Ibiza.


Jan Dresler skriver tirsdag 31. juli 2007 kl. 14.57
Sjovt med Thyge's indlæg om affald fra Trawlere. Jeg sad for et par år siden på Mallorca Sydspids - Cap de Ses Salines - og spottede efter kræene. Så kom en Trawler meget tæt forbi. De rensede fisk i den store stil ombord. Omkring selve Trawleren var masser af måger, derefter masser af "Baleariske Middelhavsskråper" (så er vi vist dækket nogenlunde ind) og slutteligen krydsede så Kuhl's Skråperne frem og tilbage. Sjovt med den klare opdeling efter Trawleren.


Kim Frost skriver tirsdag 31. juli 2007 kl. 16.07
Vi - fruen og jeg - havde en fantastisk oplevelse i Sydatlanten sidste oktober:
Vor guide hyrede en båd, som sejlede os 30 sømil syd om Cape Hope, hvor han fik kontakt med en kæmpe trawler, der rensede fisk i den store stil. På turen til og fra så vi beskedent med havfugle, nogle snese petreller, kapduer, sodfarvede skråper, enkelte sabinemåger (dernede!!), mellemkjove og et par albatrosser. Men, Herre Jemini!, da vi nåede trawleren, måtte vi formelig skovle os igennem havfugle i faktisk titusindvis: 6 arter albatrosser, begge kæmpestormfugle, tusindvis af storskråper, petreller, kapduer, kapsuler, som helt tydeligt havde trawleren som spisekammer. Og så sydpolarkjover, som "toldede" de forslugne kræ.
Så det er vel med at komme med eller ud til trawlere, og ikke blot en bette malerisk fiskekutter, også i europæiske farvande, hvis man skal se havfugle!
Og så undskyld til John Faldborg for endnu en beretning.

Mange hilsener

Kim Frost


Andreas Petersen skriver torsdag 2. august 2007 kl. 11.45
Vedrørende navngivningen:

Jeg er ikke sikker på at jeg har en holdning, men her på Netfugl (og andre steder?) hedder det balearskråpe men balearisk sanger. Og skal tyrkerduen nu, jævnfør Kim Frost's sproglige bekymring, så til at hedde tyrkisk due?! Det hæderkronede navneudvalg behøver ikke at lede efter udfordringer!


Kim Frost skriver torsdag 2. august 2007 kl. 13.23
Andreas Petersen peger på undtagelsen: Tyrkerdue. Selvfølgelig skal vi ikke til at rette på hæderkronenede fuglenavne, men blot fremover følge en linie. Grønlands(k jagt)falk er vel at foretrække for grønlænder(jagt)falk?
Og helt galt er og bliver: BalearERskråpe, CarAibisk sp. samt øjenbrynstribe (med ét "s"), som desværre står i mange fuglebøger.

Kim Frost


Anders Østerby skriver torsdag 2. august 2007 kl. 15.50
Hva' med Mallorcaskråpe ;-) - håber iøvrigt på at se nogle af slagsen på sejltur mellem Portsmouth og Bilbao i næste uge - og Lille Skråpe, hvis jeg er meget heldig....


Lars Paaby skriver torsdag 2. august 2007 kl. 16.01
Tja, hvad kan det ikke udvikle sig til? Prøv f.eks. lige at smage på navnet 'Sardinsanger'...:-)


Lars Borremark skriver torsdag 2. august 2007 kl. 16.15
... eller hva' så med dansk-dekadenceskråpe eller grisefestskråpe eller slet og ret partyskråpe ...


Anders Roel skriver fredag 10. august 2007 kl. 14.26
Er lige kommet hjem fra 1 uge på Mallorca. Her brugte jeg et par timer til morgen/aftenobs på vestkysten ud for byen Banyalbufar. I løbet af ugen fik jeg talt 112 Kuhls Skråpe og kun 2 Balearskråpe, så meget tyder på at de fleste allerede har forladt yngleområderne på dette tidspunkt. I løbet af dagen sås ingen trækkende skråper, kun morgen- og aftentræk. Besøgte også øen Sa Dragonera dog uden at se nogle skråper overhovedet.

Er der nogen der ved om Ægæerskråpe udelukkende foretager træk til Sortehavet eller om nogle af dem tager træk længere vest på i Middelhavet eller sågar ud i Atlanten?

mvh
Anders Roel


Morten Møller Hansen skriver mandag 13. august 2007 kl. 00.36
Nu blev jeg nysgerrig efter at se, om jeg på mine to ture til Mallorca i august-september har set Bal-skråper.
1994: 10/9 1 Cala d'Or, 12+13/9 begge dage 1 trk. ved sydspidsen Cabo de Salinas
2006: 18-25/8 ingen - kun 80 Kuhls ...


Rune Sø Neergaard skriver mandag 13. august 2007 kl. 00.52
Ægæerskråpe ses regelmæssigt fra ca. juli langs Cataloniens kyster.

I juli 2005 så jeg således langt flere Ægæerskråper end Balearskråper ved Barcelonas kyster, hvilket ikke er unormalt. Ægæerskråpe er, såvidt jeg er orienteret, truffet få gange langs den spanske Atlanterhavskyst, hvilket også gør sig gældende for middelhavsracen af Kuhls Skråpe ssp. diomedea.

På "Rare birds in Spain" er der en lille artikel om Balear/Ægæerskråpe i Catalonien. Den ses her.

Mvh Rune


Erik Vikkelsø Rasmussen skriver lørdag 30. august 2008 kl. 19.59
Til Kim Frost - det er helt normalt med Sabinemåger nær Kap det Gode Håb, Sydafrika. Som du sikkert ved ses 2k-Sabinemåger sjældent i Danmark, og det er fordi, at de bliver nede i Sydhavet den første vinter. Iøvrigt enig i at havet syd for "Cape Hope" er enestående for havfugle - og efter min mening bedre end både Humbolt strømmen og Tasman havet.

bedste havfuglehilsener fra

Erik Vikkelsø Rasmussen - havfugleentusiast.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.169 sek.
til toppen