Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Bøffeland - (Bucephala albeola) - Bufflehead
Fugleart (IOC): Bøffeland (Bucephala albeola) Bufflehead - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Bognæs Roskilde, Danmark
Dato: 18. juni 1995
Billede info: Som det ses løfter Bøffelanden venstre vinge hvorved den yderste del af det hvide vingefelt ses, det bemærkes at yderste armsvingfjer har et stort hvidt felt som ikke når vingebagkanten, men næsten hele den overliggende og lidt foranliggende store hvide vingedækfjer, en karakter som kun forekommer hos ad han og 2k han på vej til ad.
Som det ses på vingebestemmelsesformlen har ad hun kun et ca halvt yderste hvidt vingefelt og intet hvidt på overliggende store dækfjer og en imm. hun et kortere felt som når vingebagkanten og intet hvidt på yderste store dækfjer.

Link til vingeformel:

http://www.npwrc.usgs.gov/resource/birds/duckplum/bufflehd.htm
Fotograf: Jørgen Munck, Danmark
Uploadet den: 25. juni 2007
Hits: Billedet har været vist 4341 gange.Kommentarer:

Jørgen Munck skriver mandag 25. juni 2007 kl. 21.23
Flugtbillede af 2k han Bøffeland fra Holland 6.5.2007 med vingebånd på
http://www.dutchbirding.nl/pics/pictures.php?page=37 Hollands fotogalleri.


Jørgen Munck skriver mandag 25. juni 2007 kl. 21.24
Det var 2005!!


Jørgen Munck skriver mandag 25. juni 2007 kl. 21.27
Indsender undertegnede, fotograf Christian Leth.


Rasmus Strack skriver tirsdag 26. juni 2007 kl. 16.16
Hej Jørgen.

Nu er vi jo langt fra enige i denne sag, det er ikke nogen hemmelighed. Jeg må dog medgive at det godt nok ser ud som en vinge der ikke bør være på en hun, men vil tilføje at jeg syntes at det meget svært at være helt sikker på nøjagtigt hvordan det ser ud og hvor det hvide sidder.

Jeg har dog stadig lidt svært ved at se at det skulle være en 2k han, og ikke ”bare” en ad han i eklipsedragt. Vil du ikke lige her på siden gøre rede for hvordan man med sikkerhed kan bestemme fuglen til 2k?

Du henviser til et foto af en 2k han fra Holland, men jeg har dog meget svært ved at se de store ligheder fuglene imellem. Fuglen i Holland har 24/4 meget lysere krop end fuglen her, og den har 6/5 mindre hvidt i vingen. Jeg syntes at det lyder noget besynderligt at en 2k fugl 18/6 skulle være mere hunfarvet (ud over vingen?) end en 2k fugl 24/4.

Mvh RS (kan først svare i morgen JMP!)Jørgen Munck skriver tirsdag 26. juni 2007 kl. 19.46
Dette er en 2k han, formodentligt i eller delvist i eclipsedragt, en ad han kan det jo umuligt være da denne bevarer sine små hvide dækfjer i denne dragt, iflg. Cramp og Wf. Henvisningen til 2k han(som ikke er i eclipsedragt) skyldes at man kan sammenligne yderkanten af det hvide vingefelt, jeg er dog ikke sikker på hvorvidt Holl.Bøf. har fældet sin yderste store dækfjer da denne ikke når det hvide på armsvingfjerden, som den gør på ad han. Datoen den 24.4?? Læs iøvrigt Steve Madge`s brev som ligger under gl. foto af vores Bøf. i Net.gall.
Med hensyn til direkte sammenligninger med to forskellige Am. rariteter som flyver forvirrede rundt i Europa, og så hvor der formodentligt er indblandet eclipsedragt skal man nok være varsom med. Mvh.


Jørgen Munck skriver tirsdag 26. juni 2007 kl. 20.18
En yderligere ting som udelukker både imm. og ad hunner er at man tydeligt kan se at den har kontrasterende grå(gråbrune) overhaledækfjer til den mørke hale(ryg), hunner har ensartede mørke haler, ryg og overhaledækfjer."Cramp."
De små dækfjer jeg nævner i det ovenstående er selvfølgelig "vingedækfjer".


Rasmus Strack skriver onsdag 27. juni 2007 kl. 16.05
Hej Jørgen.

Efter at jeg har set på dette foto et utal af gange de seneste dage, er der opstået et par spørgsmål, disse kan muligvis besvares ved at se på originalen.
Hvad ser man på dette foto, kun venstre vinge eller ses dele af højre vinge også på dette foto?
Min pc viser ikke en tydelig kontrast imellem overgump og hale, jeg ser overgumpen som brunlig og halen er jeg ikke sikker på min pc vil vise.
Hvis det er begge vinger vi ser på dette foto, hvorfor har højre vinge så ikke det hvide på forvingen? Kan det være en lyseffekt?

Hvis det kun er venstre vinge vi ser på fotoet, så ser de svingfjer noget sjove ud, sådan mener jeg aldrig at jeg har set de ser ud. De ser nærmest klippede ud, der er jo fugle i fangenskab der kun bliver svingfjersklippede, det kunne godt ligne nogle klippede svingfjer der er ved at vokse ud.

Og til sidst, nu ved jeg godt at JMP vil ha det sidste ord, lige meget hvad, og JMP og jeg bliver aldrig enige om denne fugl.

Mvh RS


Jørgen Munck skriver onsdag 27. juni 2007 kl. 18.46
Hej Rasmus
Begge vinger ses, den venstre klart sort og den højre difus gråsort, en anelse af højre hvide vingefelt anes bagved det venstre og stikker frem som en lys meget smal skygge. De kontrasterende overhalefjer er der ingen tvivl om på en ordentlig pc. Det kan være at en eller anden af de normalt skriveglade kan bekræfte dette.
Ps. Du glemte at bekræfte at din antagelse om at det kunne dreje sig om ad han er det rene vrøvl da denne art ikke fælder det hvide felt på de små overdækfjer i eclipsedragt, det skulle jo nødig kun dreje sig om at være stædig. Mvh.


Jørgen Munck skriver fredag 27. juli 2007 kl. 16.04
Til orientering til dem som ikke holder Birding World blev der 7.6.07 observeret og fotograferet en 2k han i eclipsedragt i Scotland for dagen efter at blive genopdaget 100 miles mod nord hvor den blev til den 9., så der er altså ikke noget galt med tidspunktet(juni). En fugl som ligner vores bla.a. m.h.t. hoved og næb farve, form og tegning. Vingespegl også.


Jørgen Munck skriver fredag 27. juli 2007 kl. 16.13
En anden påfaldende karakter er en sammenlignelig stor vinkel mellem næb og pande som fremkommer grundet hannens "Bufflehead".


Sebastian Klein skriver mandag 4. januar 2010 kl. 17.04
Fuglen bør nu altså være en hun.
En adult han ville have hvide dækfjer på vingeoversiden. Dette er ikke nødvendigvis tilfældet hos 2k han (omend der i Madge, Beaman og Olsen står "får fra sidst på efteråret hvidt parti på store overvingedækfjer og andre adultkarakterer").
2k han burde på det aktuelle tidspunkt udvise hvidlig krop og udvidet hvid kindplet. Det erindrer jeg ikke, at Bognæs-fuglen havde (det er også ved at være nogle år siden), hvilket jeg synes understøttes af de to fotos af fuglen her på Netfugl (omend de ikke er af særlig god kvalitet), hvor den har ret lille kindplet og påfaldende mørk underside.


Jørgen Munck skriver mandag 4. januar 2010 kl. 20.12
Hej Sebastian, nu du nævner Steve Magde skal jeg herved citere hvad han skrev til mig da han fik forelagt ovennævnte foto:
30 th December 1997
Dear Jorgen
Tank you for letting me see the foto of Bucephala albeola, I am no expert on this species and am not sure how good the colour of the print is but the bird´s body appers distinctly grey rather than brown and the head looks very dark too and has a strong contrast with the body. I would agree with you that this bird does seem to be a first-summer bird because of this and als apparently very dark bill(but again this might be due to the print copy). I would think first-summer male would have a larger patch and bigger "buffalo-head" than this bird shows. I think that only an examination of skins would resolve it for certain but I would agree that it is a first-summer bird but would no be to confident about its sex. I hope this helps, Steve.


Sebastian Klein skriver søndag 21. februar 2010 kl. 13.10
Her er et foto fra Spanien af en 2k han fra februar 2010.
http://birdscatalonia.brinkster.net/ReservoirBirds/Images/Bucephala_albeola_005.jpg
Det synes ret tydeligt, at fuglen fra Spanien er en 2k han, på trods af at den altså er fotograferet 4 måneder tidligere på året i forhold til Bognæs-fuglen.
Jeg synes fortsat, at det er vovet at aldersbestemme fuglen på baggrund af de oploadede fotos, som pga. den ringe kvalitet kan snyde noget så nederdrægtigt. Ikke mindst er det usikkert om man kan forlade sig på de forskellige farvenuancer. Jeg mindes i hvert fald at være blevet snydt af bedre fotos end de aktuelle.
Jeg opfatter i øvrigt Steve Madge's kommentar som forholdsvis "pro-hun", men jeg har måske misforstået noget?

De bedste hilsener

SebastianNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.083 sek.
til toppen