Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Blåstjert - (Tarsiger cyanurus) - Red-flanked Bluetail
Fugleart (IOC): Blåstjert (Tarsiger cyanurus) Red-flanked Bluetail - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: 1cy female
Lokalitet: Saltholm, S, Danmark
Dato: 6. oktober 2001
Billede info: This first calendar year female was trapped and ringed on the island of Saltholm. The bird was very week and it died one hour after it was trapped. Two days later the bird was handed in to the Zoologisk Museum.
Fotograf: Geert Brovad, Danmark
Del af temaet: Udstoppede fugle
Uploadet den: 8. oktober 2001
Hits: Billedet har været vist 4322 gange.
DK List Ranking: Set af 287 ud af totalt 1503 personer!
Mere detaljeret information om dette fund findes her: [fund information].
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Hans Pinstrup skriver onsdag 4. august 2010 kl. 12.48
Undskyld.
Hvorfor ...... ringmærker man fugle, der er så svage, at de uden tvivl vil dø efter kort tid ?
Er det kun et spørgsmål om, at ringmærkeren får en ny, fed art på sin liste ?
Det er mildest talt kritisabelt.....
Vh
Hans


Ole Thorup skriver onsdag 4. august 2010 kl. 18.56
Hej Hans
Det er svært at se på en fugl, man piller ud af et net, om den er svag. Mange raske fugle er helt stille, når de bliver håndteret. Så du kan ikke konkludere, at fuglen er blevet ringmærket, selv om ringmærkeren vidste, at den var så svag, at den ville dø efter kort tid.
Bh Ole


Hans Pinstrup skriver onsdag 4. august 2010 kl. 21.30
Hej Ole - og undskyld igen.!
Først og fremmest tak for svaret.
Jeg synes ellers, at teksten under billedinfo tyder på, at man i det pågældende tilfælde godt vidste, at fuglen (blåstjerten) var svag. Iøvrigt troede jeg, i min store naivitet, at en professionel og erfaren ringmærker godt kunne vurdere en fugls tilstand, når han stod med den i hånden - men .... sådan er det åbenbart ikke.
Vh
Hans


Keld Henriksen skriver torsdag 5. august 2010 kl. 09.11
Enig med Pinstrup.......

Blåstjerten bliver vel næppe mindre svag, afkræftet eller sulten (!) ved at blive holdt i fangenskab i en time.

vh


Erik Vikkelsø Rasmussen skriver torsdag 5. august 2010 kl. 13.29
Kan det være rigtigt, at fuglen er holdt i fangenskab i "en time" ? - en fugl der er afkræftet - i oktober, skal have noget at spise iden den rejser videre og for at holde kropstemperaturen, hvilket den ikke får hvis den er i fangenskab. Jeg ved dog ikke Keld, hvor du har det fra. Om det virkeligt kan være rigtigt.

Hvis det i skriver er korrekt har vi en såkaldt "kedelig sag". Og i så fald, er jeg helt enig med Keld og Hans i jeres betragtninger.

mvh

Erik Vikkelsø RasmussenSebastian Klein skriver torsdag 5. august 2010 kl. 13.50
Der er ingen ringmærkere, som ringmærker fugle, som de kan se er døende - vidste I virkelig ikke det!?

Jeg kender ikke hele historien bag dette fund. Jeg ved dog, at det første man som ringmærker gør når man fanger en fugl er at sætte ring om benet på fuglen, hvorefter fuglen i reglen slippes fri umiddelbart efter. På den måde forkortes perioden hvor fuglen håndteres og stresses. I mine øjne er det derfor ikke odiøst, at fuglen er ringmærket. Ringmærkeren er formentlig først blevet opmærksom på fuglens tilstand efter ringmærkningen har fundet sted.
At denne fugl er holdt i længere tid end normalt for ringmærkede fugle må til en hvis del nok skyldes artens sjældenhed i Danmark. Blåstjerter er nemlig møgsjældne her til lands og bla. Sjældenhedsudvalget kræver en form for dokumentation for så sjældne iagttagelser, hvilket kan involvere måltagning, nedfældning af notater, fotos mm.
Jeg er imidlertid ikke helt sikker på, at fuglen blev holdt i fangenskab i en time, da billedteksten også kan fortolkes som om fuglen blev fundet død en time efter den blev ringmærket. Skulle fuglen være holdt i fangenskab kunne der, udover dokumentationsaspektet, også være rimelige grunde til det. Måske blev den forsøgt plejet, holdt indendørs under uvejr el. lignende. Eller måske var der helt andre forhold, der spillede ind - jeg ved det ikke (ligesom jer!).
I 2009 offentliggjorde ZM imidlertid retningslinjer for ringmærkning i Danmark. Dem kan man læse her: http://www.zmuc.dk/VerWeb/ringing/Regler/Retningslinjer.pdf

Hvis man vil kritisere andre menneskers adfærd og handlinger er det altid en god ide, at have helt styr på fakta - alt andet virker så dumt...

De mest godartede hilsener

Sebastian


Keld Henriksen skriver torsdag 5. august 2010 kl. 14.40
Hej Erik Vikkelsø

Jeg tager udgangspunkt i billedinfo, hvor der står skrevet, at "the bird was very week (der menes vel weak) and it died one hour after it was trapped".

Jeg ville ikke have studset, hvis der var skrevet " the bird was very weak and it died one hour after it was trapped and released".

vh


Morten Bentzon Hansen skriver torsdag 5. august 2010 kl. 14.55

Som supplement til SeKs glimrende indlæg kan det nævnes, at kigger man under DK listen, så står der følgende under fundet:

Første fund for Danmark. Fuglen blev ringmærket. Se DOFT 70:139-140, 1976 for nærmere information om fundet.

Den ihærdige kan derfor lige tjekke sine gamle tidsskrifter og så kaste lys over sagen.

Morten


Sebastian Klein skriver torsdag 5. august 2010 kl. 15.26
Dette fund drejer sig nu ikke om Danmarks første af slagsen. Det ligger nogle år længere tilbage, men lokaliteten er nu god nok...


Morten Bentzon Hansen skriver torsdag 5. august 2010 kl. 15.41

Det har du jo helt ret i SeK (og PU).

Jeg erindrede ikke, at den var så almindelig på Saltholm :-).

Med 280 par i Finland i 2010, så ender den sikkert med at være en almindelig sjældenhed.


Michael Højgård Hansen skriver fredag 6. august 2010 kl. 09.43
Godt brølt Sebastian.

En Blåstjert tager 2 sek. at pille ud af et net, og yderligere 2 sek. efter, er ringen sat på. Først bagefter får man reelt en indikation af fuglens tilstand.
Ud af informationen tænker jeg f.eks et scenarie hvor fuglen har været afkræftet efter trækket, og dumpet direkte i et net en kold blæsende oktoberdag. Det har måske været dråben...ren spekulation...I know.
Desværre er der en lille risiko ved ringmærkning.


Hans Pinstrup skriver fredag 6. august 2010 kl. 20.10
Hej.
Tak for alle svarene og indlæggene.
Jeg formoder (uden dog at vide det), at denne kommentar fra Sebastian "Hvis man vil kritisere andre menneskers adfærd og handlinger er det altid en god ide, at have helt styr på fakta - alt andet virker så dumt..." er til mig. Jeg har intet imod ringmærkning. Jeg synes tilmed, at det er med til at forøge og forbedre vores viden om fuglene. Det eneste jeg har gjort i denne sag er at forholde mig til oplysningerne under billedinfo, og så kan det da godt være, at jeg er kommet til at kritisere nogle. Jeg troede sådan set bare, at man, når man stod med en fugl i hånden
ville være i stand til at vurdere/fornemme noget om fuglens tilstand.
Vh
HansNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.035 sek.
til toppen