Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Steppeørn - (Aquila nipalensis) - Steppe Eagle
Fugleart (IOC): Steppeørn (Aquila nipalensis) Steppe Eagle - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Kenya og Tanzania, Kenya
Dato: ? februar 2006
Billede info: De 3 nederste billeder er sandsynligvis en Rovørn
Fotograf: Johnny Madsen, Danmark
http://picasaweb.google.com/JMAMadsen
Uploadet den: 6. marts 2006
Hits: Billedet har været vist 2999 gange.
DK List Ranking: Set af 232 ud af totalt 1469 personer!
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Johnny Madsen skriver mandag 6. marts 2006 kl. 23.55
Er man enig i bestemmelsen af disse ørne?


Sebastian Klein skriver tirsdag 7. marts 2006 kl. 08.26
De tre nederste ligner mest Rovørne (mundvig når ca. til øjets midte!). Vinklen på de to øverste gør det svært at bedømme, men de ligner Steppeørne (havde nu været rat, med lidt mere af fuglene...).

Kys fra SeK


Johnny Madsen skriver tirsdag 7. marts 2006 kl. 20.35
Hej SeK
Fuglen på de 2 øverste billeder er jeg ikke så meget i tvivl om, det er mere fuglen på de 3 nederste billeder. Grunden til min tvivl er det relativt spinkle næb, samt KMO's kommentar om mundvige til dette billede:
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=9722
Jeg prøver at finde lidt mere af fuglen.


Johnny Madsen skriver tirsdag 7. marts 2006 kl. 21.02
Hej igen
Har vokshud/mundvig forskellig farve hos Steppeørn og Rovørn


Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 7. marts 2006 kl. 22.40
Hej Johnny og andre aquilafreaks...

Meget er endnu ikke kent omkring Rovørn, der med sin store dragtvariation og sporadiske optræden rundt om i og mellem Afrika og Indien måske er den sværeste af alle ørnearter at få check på! En del fotografer o.a. har denne vinter rejst i områder med både Rovørn og Steppeørn, hvilket p.t.giver sig udslag i mange glimrende fotos, der i sig selv kunne danne baggrund for en hel artikel.

Under et billede af Steppeørn (Sonkhalia i Indien) har jeg kommenteret noget angående mundvig og befjering.

Et check i litteraturen viser, at Steppeørnens mundvig længde delvist kan forklares ved geografisk, racemæssig variation. Således antyder Shirihai (1996: Birds of Israel), at orientalis (trækgæst i Mellemøsten, vintergæst i Afrika) har en generelt længere mundvig ens nipalensis - den store race, der f.eks. optræder om vinteren i Arabien og Indiske subkontinent.
Orientalis har den længste mundvig. Den slutter fra under øjet til et stykke bag. Dette ses på Johnnys fotos fra Østafrika. Hos nipalensis skal mundvigen være lidt kortere: fra under øjet til omkring øjets bagkant. Dette falder meget godt i hak med nylige observationer fra Indien, samt en artikel i British Birds,baseret på fugle fra Oman. En nærmere analyse kræver og et større materiale. Dette er tilgængeligt, men tager sin tid at gå igennem. For at lade andre få chancen for at delagtiggøre os i observationer kan det opfordres til at man skriver kommentarer til de på Netfugl tilgængelige fotos.

Johnnys steppeørne har deusden den ret fulde befjering ved næbbasis, der også ses på fotos fra Indien. Befjeringen går i en ca. 60 graders vinkel ned mod mundvigen. Det kunne se ud til, at befjeringen er lidt mere retvinklet og knapt så fyldig (?) hos rovørn: ca. 80 grader. Eventuelt sidder øjet - der ofte har en brun toning - generelt lidt længere fremme i ansigtet hos Rovørn. Alt dette fremgår af Jonhnnys rovørne her.
Dette kendetegn kan vise sig at være af værdi. Fremfor at holde det for mig selv publicerer jeg her ideen - så man der kommenteres på fotos og på egne erfaringer. Opdagelse af "nye" kendetegn har desværre ne tendens til at blive "hemmeligholdt" for efter et stykke tid at dukke op i feltbestemmelsesartikler, hvor de kan overbetones på bekostning af allerede etablerede. Denne taktik søger jeg fraviget - hellere en levende her og nu diskussion for at teste ideen.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.075 sek.
til toppen