Beskrivelse: A character indicating that it's a juvenile is the broad white spots on the primary coverts, which shouldn't be that prominent on an adult.
Denne fugl er bestemt ud fra fotos, da jeg ikke selv så fuglen. Det er den samme fugl, der også er vist med oversiden, hvor den helt ensartede og friske overside - med lyse spidser på store dækfjer - viser, at fuglen er en juvenil (=1k).
Havde det været en ren steppehøg ville hånden have været slankere på denne han (hunner har nørkt øje i den alder)med kortere 5.finger, og desuden ville kropsundersiden have været ensartet orangetonet. De fine striber der ses over brystet er en "arv" fra Blå Kærhøg. Armsvingfjerene har bredere lyse end mørke tværbånd, hvor Steppehøg ungfugl har stort set ensartet mørke armsvingfjer,der danner et mørkt rektangel. Faktisk er de lyse bånd særdeles lyse selv for en ung Blå Kærhøg.
Det är ju fantastiskt bra bilder av Henrik på denna hybrid. I tillägg til det Klaus nämner ser man dessutom innerfansinskärningen på hp 1-4
(hp 1-3 hos stäpp). Om hp 5 - sett till ovansidan - har en ytterfansinskärning (saknas på stäpp),är lite svårt att se på bilden.
JanJ
Tusind tak til Klaus og Jan for lærerige kommentarer.
Der er flere billeder af fuglen på dette link:
https://picasaweb.google.com/106952649133483979647/NothernHarrierXPallidHarrier
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Siden jeg sendte dette foto til Netfugl i mandags, har der været en debat på den sveske hjemmeside "Svalen" om dette skulle være en ældre fugl! Fuglen blev noteret som 2K.
Følg selv debatten her: http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageID=434143
Går man efter undersiden ser den helt adult ud, hvor 2K burde have enkelte juvenile svingfjer (i armen og de yderste håndsvingfjer). På armen vil disse være mere ensartede og afblegede af ulige længde med de nye, og det er ikke tilfældet her.
Oversidefoto (fra Svalan) viser en mere uensartet tegnett overside, men de afblegede, gamle svingfjer har samme grundmønster som de nye: i armen således mørke med lyse felter af samme udbredelse som de nye. Juvenile fjer ville her have været mere ensartet mørke og afvigende også i formen. Havde derværet tale om en 2k fugl i avanceret fældning bør der ikke være slidte, adultlignende fjer imellem.
At de nye og gamle fjer har nogenlunde samme grundmønster, og at ingen fjer ser unormalt nedslidte ud, peger på at denne Steppehøg er mindst 2 år gammel, altså 3k+
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Mørk variant af Lærkefalk, 1K. Denne fugl har varmt brun baggrund på kroppen og lidt bredere samt mere diffuse striber end normalt. Undervingen er ganske mørk, kun med smalle lyse tværbånd på dækfjerene og mørkere bundfarve på svingfjerene, hvilket gav en mørk undervinge i felten (men ikke tofarvet) med tendens til mørk bagkant.
Størrelse og proportioner helt identisk med Lærkefalk, så ingen "eleonoralarm" her.
Hej Klaus,
Forstår godt hvad du mener (at denne fugl ligger i den mørke ende af den normale skala), men syntes ikke at der er grund til at kalde den 'mørk variant', da de 'ægte' mørke varianter af arten konstateret i Italien, (men endnu aldrig fra norden?), jo er meget anderledes i udseende.
Nemlig så mørke på undersiden at striberne kun anes, og de hvide felter hovedet så formørkede at udseendet mere ligner mørk fase af Eleonorafalk.
Mener at nærværende fugl er ret normal, og at der kan findes mange billeder af ungfugle med ligeså brede striber med lige så gulbrunlig bagrundsfarve, især fra om efteråret.
Lærkefalken varierer ikke ret meget - langt mindre end ung Vandrefalk. Hovedets overside/pande er nok mere variabel end striberne på undersiden, da nogle fugle har så brede lyse bræmmer, at de næsten tangerer unge Aftenfalke, hvilket nærværende fugl slet ikke gør.
Hej Peter
Jeg påtænkte at skrive "mørkere type", hvilket ville have nuanceret udtrykket en anelse, men valgte bevidst det mere provokerende "mørk variant", da dette mere radikale udtryk lettere vil kunne modsiges, og dermed diskuteres.
Fuglen fremstod som mørkere på kropsunderside i felten, og på en del andre fotos virker den tydeligt brunere; jeg valgte dette foto, der bedst viste undervingens tegning også.
Der var tale om et ræt mættet farvet individ, hvilket måske bedre ses på et andet foto, hvor oversiden ses godt. Her er den mørkere end de illustrationer, man kan se i f.eks. "Fugle i Felten" (hvor reproduktionsfasen nok har skabt et let forvirrende blåstik) eller hos Jonsson, der vælger at vise en usædvanlig lys overside, der under alle omstændigheder er udtryk for den lyseste del af variationsspektret (s. 166; undersiden s. 167 matcher bedre den her viste fugl). "Rovfugle i Felten" illustrerer en fugl med tydeligt lysere undersiden, men en overside, der er mørkere end i Jonsson. Alle illustrationer viser dog en overside, der er lysere end denne fugl fremviste i felten, hvor den nærmest virkede sortagtig.
Jeg er enig i, at overside nok varierer mere end undersiden, men er opmærksom på, at de fleste bøger viser oversider i den lysere ende af spektret. Jeg vælger at vise en fugl der er mørkere end gennemsnittet, men i felten kommer tæt på det ret ensartede mørke indtryk, en Lærkefalks overside normalt giver.
Beskrivelse: Mørk variant af Lærkefalk, 1K. Denne fugl har smallere lyse rande på oversidens fjer end normalt samt ganske velmarkerede og kontrastrige ansigtstegninger; en svag tendens til lys pande ses, men hovedet i øvrigt så ret adult ud.
Beskrivelse: Efterårets store optræden af Steppehøg fortsætter, idag med 2 i Falsterbo, hvoraf denne 2k han trak ud 0940 efter at have passeret over golfbanen og lavt ud over Måkläppen.
Der er ikke så mange 2k hanner i Galleriet, og da de tager sig lidt forskelligt ud ,præsenteres her en ret mørk af slagsen. Oversiden er især mørkere end man traditionelt opfatter Steppehøg han; især ryg og dækfjer samt hale. Derved ses den hvide overgump tydeligt - og her usædvanligt tydeligt, da den fremstår renhvid, uden 2k+ Steppehøgens normalt tydeligt grå tværbånd. Lysere fugle og ældre hanner har grå tværbånd på overgumpen af farve som resten af oversiden, og derved ses lys overgump dårligt nok på afstand.
Undervingen har indslag af mørke juvenile armsvingfjer, ligesom hovedet er ret mørkt med lyse tegninger.
Fuglens jizz var fortsat så påfaldende, så bestemmelse uden dragtkarakterer var direkte mulig på baggrund af falkeagtig silhuet i aktiv flugt, lange glid med den spidse hånd bagudrettet (forstærker, at den både er smallere end hånden og meget "falkespids" i formen) og stive, stødende vingeslag, der egentligt er mere ala Blå Glente end Hedehøg. Vingen set fra siden påfaldende kort, hoved/bryst fremskudt og lang, tyng hale samlet.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.