Titel: 2K,r "retarderet" eller meget tidligt fældende, med Almindelig Ryle
Beskrivelse: En noget afvigende Dværgryle, hvor hele komplekset omkring "smårylerne" måtte ind over. Fuglen er i ukomplet sommerdragt, muligvis extremt avanceret fældende (se illustration i "Fugle i Felten", s. 153). Da fuglen dragtmæssigt afveg stærkt fra de omkringstående Dværgryler måtte flere aspekter indover.
1: Jizzet var identisk med omkringstående Dværgryler, der alle havde ren sommerdragt: højbenet og med kort, i spidsen smalt næb.
2: Sorte ben udelukker Temmincksryle, Amerikansk Dværgryle og Langtået Ryle.
3: Udelukkelse af andre "sortbenede" småryler: da andre fotos viser mangel på svømmehud mellem tæerne udelukkes Tyknæbbet Dværgryle og Alaskaryle, der i øvrigt begge er kraftigere med enten længere eller også tykkere næb(spids).
så er der kun Rødhalset Ryle tilbage. Denne har kortere næb og længere bagparti, lidt ala Temmincksryle, og alene på den baggrund bestemtes fuglen til Dværgryle. Men lærerigt!
Beskrivelse: Et "fald" af adulte Kærløbere kunne konstateres på Öland omkring den nævnte dato, hvor op til 14 eks. kunne ses ved Beijershamn. En lokalitet, der altid har givet godt på Öland, og i år således med uovertrufne muligheder for sammenlignende observationer af de forskellige ryler.
Kærløberen her viser alle forskelle fra Almindelig Ryle; 80% størrelse, koldt sortbrune dragtindslag m.m. De fleste adulte Kærløbere er på dette tidspunkt meget slidte, og oftest er brystet nærmest ensartet brunsort, og de hvide tegninger på ryg og skulderfjer normalt næsten afslidte; hovedtegningerne bevares bedre. Denne fugl er nok en adult i ualmindeligt velbevaret sommerdragt, men skulderfjerene - der i vinterdragt bliver grå - virker her usædvanligt friske.
Juvenil burde dog være mere ensartet frisk med smallere bryststriber på varmere toner baggrund, og rusttonede tertiærrande.
Beskrivelse: Temmmincksryle volder tit bestemmelsesproblemer. Nu her i "år 1 efter Kammerslusen" er alle forhåbentligt blevet meget klogere, og vil først og fremmest kigge efter artens ret karakteristiske langstrakte udseende, der er ret forskelligt fra andre smårylers - faktisk ala miniature Stribet Ryle. Et indtryk, der forstærkes af ret lys og gråtober dragt samt ofte skarpt afsat grå(stribet) bryst mod hvid bug.
De fleste adulte anlægger kun partiel yngledragt, og rygfjerene er typisk en blanding af grå ensartede vinterfjer og mørke, lysplettede sommerdragtfjer. De flrste Temmincksryler har altså en uensartet overside, der hos de hjemlige vadere genfindes hos Stor Kobbersneppe. Enkelte får komplet sommerdragt oventil og bliver - som mange andre vadere - forvirrende mørke på oversiden i sensommeren, hvor sommerdragtens lyse fjerrande er afslidte.
Beskrivelse: Stribet Ryle adult. Arten er årlig i Sydskandinavien, bl.a. adulte i de første "ryk" af arktiske ryler. Der gøres således stort set årligt fund i perioden på Öland, hvilket klart antyder fugle fra Nordrusland, der følger f.eks. krumnæbbede ryler og alm. ryler mod sydvest.
Denne fugl gjorde lykke på forgangne dages vadefuglekursus på den prægtige ø.
Foruden de gængse kendetegn, som det tætstribede bryst, der knivskarpt er afsat fra den hvide bug bemærkes det forbavsende lyse helhedsindtryk, der gjorde fuglen ganske let at finde mellem Alm. Ryler og Tinksmede - hvoraf tinksmed overfladisk med sin lignende størrelse og lyse øjenbryn samt mørktegnede bryst har en vis lighed med Stribet Ryle. Stribet Ryle er dog tykkere med længere bagparti og kortere ben - og den skællede dragt artstypisk; tinksmed har smalle runde pletter på oversiden.
Dragten så temmeligt frisk ud med brede lyse fjerrande på ryg- og dækfjer. Er fjerene nyfældede, eller blot af en rigtig god kvalitet hos arten? De ledsagende adulte ryler var alle voldsomt slidte på ryg- og dækfjer (bortset fra Dværgrylerne, der havde lignende distinkt mønster af ret frisk udseende - men det er en anden historie).
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.