Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0

Netfugl.dk Forum

Netfugl.dk Forum -> Havens fugle, fuglekasser, fuglefodring etc. -> Uglekasse i haven

Forfatter Indlæg
Ole Aaquist Johansen
postet: 3. oktober 2012 kl. 10:35  emne: Uglekasse i haven 
Jeg har bygget en natuglekasse og fået hængt den op i 6,5 m's højde i et birketræ i haven. Vores baghave vender ud mod en stor åben eng/rørskov. MEN: Nu læser jeg så i Fugle i Felten, at natugler kan blive agressive mod mennesker, når dunungerne sidder frit fremme. Jeg skal sige, at træet står kun 4 m fra hjørnet af terrassen - at det står i udkanten af græsplænen, hvor der til den tid skal slås lidt græs, laves lidt havearbejde og leges med barnebarnet på 4 år. Og så bliver jeg jo betænkelig. Har andre mon erfaringer med natugler i selve haven? Jeg vil blive glad for nogle bud på, om jeg bør hænge den kasse op et andet sted.

mvh Ole Aaquist.

NB! Dette spørgsmål sendes også ud på Fugle og Natur med billede)
Tip moderator
Peter Christiansen
postet: 3. oktober 2012 kl. 12:40  emne: Re: Uglekasse i haven 
Hej Ole!

Jeg tror ikke at du skal være nervøs. Det er korrekt at natugler, og ikke mindst uglemor, er meget beskyttende overfor deres unger i den første tid efter at de har forladt kassen/reden. De voksne opholder sig nær ungerne de første to-tre måneder, men efterhånden bliver ungerne også sparket ud af territoriet.

Forsvar af ungerne kommer først på tale hvis man nærmer sig ungerne, og det kan vel mest komme på tale netop som ungerne forlader kassen. Her flyver de ikke særligt godt, og kan havne på en gren lavt over jorden, eller direkte på jorden. Hvis man så går meget tæt på dem, kan man godt få en kærlig hilsen fra en ugle, der ikke tøver med at angribe selv voksne mennesker. Min tidligere specialevejleder Peter Sunde brugte både hjelm og skibriller, når han skulle op til sine kasser med unger for at ringmærke, radiomærke m.m., og han har haft nogle nærkontakter :-)

Hvis I holder øje med evt. unger et par uger efter udflyvning, tror jeg at I vil få meget fornøjelse og meget få problemer med en natuglekasse i haven.

Jeg kan i øvrigt tilføje at mine forældre har haft både ynglende natugle og børnebørn i haven på en gang, og mine børn har det fint!

Mvh

Peter Christiansen
Tip moderator
Ole Aaquist Johansen
postet: 3. oktober 2012 kl. 12:51  emne: Re: Uglekasse i haven 
Hej Peter.

Tak for dit svar, som var lige, hvad jeg håbede på. Siden vi flyttede her til for 6 år siden, har jeg ønsket at få "ugler af egen avl" i birketræet. Så det ville være meget ærgerligt at opgive nu, hvor kassen endelig er snedkereret og hængt op. Vi hører ofte natugle her (så sent som i aftes og tidlig morgen), så chancen er ikke så dårlig.

Mvh Ole
Tip moderator
Sten Nielsen
postet: 3. oktober 2012 kl. 13:18  emne: Re: Uglekasse i haven 
Hej Ole

Det er selvfølgelig fedt at Peter børn ikke har taget skade af natuglerne. Alligevel ville jeg vælge at sætte kassen længere væk end 4 m fra terrassen.

Både for at forbedre chancen for en beboet kasse, jeg tvivler stærkt på at natuglerne vil flytte ind i kassen med den nuværende ret lave placering du viser på fugleognatur.

Men også fordi der er mange historier om angreb både fra natugler og musvåger, når de føler deres territorie krænket.
Særligt langhårede (kvindelige) kondiløbere og legende børn er i "farezonen".

Er der ikke et større træ/pæl ude i engen i fornuftigt teleskop udsyn fra stuen?

Jeg har selv 2 beboede natuglekasser omkring min ejendom. Den nærmeste ca 50 m fra stuevinduet og teleskopet. Den anden beboede kasse kun 300 m længere inde i skoven. Det var fedt hele foråret at følge med i uglernes familieliv.
Der kom hhv 4 og 6 unger "flyve-ufærdige" unger ud fra kasserne og sad i grenene omkring i april/maj.

Vi har ikke selv oplevet nogle angreb, trods vores datter har ridebane mellem uglekassen og huset. Men her kan uglerne gemme sig i bagved stående graner når de føler sig trængt.

mvh Sten
Tip moderator
Ole Aaquist Johansen
postet: 3. oktober 2012 kl. 14:13  emne: Re: Uglekasse i haven 
Hej Sten.

(og her er et redigeret indlæg fra Fugle og Natur)

Tak for dit svar begge steder.

Du har desværre nok ret. Jeg har bare tænkt, at deres spisekammer lå lige ud bagved i form af engen. Og at der ingen børn og hunde er hos naboerne heller, så det er et meget fredeligt stræk, kassen er sat op på.

Men men men - jeg må nok indrømme det: Der skal mere ro til end det. Jeg må nok se mig om efter et mere egnet træ - desværre er der ikke noget lige på skop-hold, som du foreslår, Steen.

I hvert fald stemmer dit svar jo helt overens med de forbehold, jeg selv tog, de jeg havde læst i FiF.

mvh Ole
Tip moderator
Peter Christiansen
postet: 3. oktober 2012 kl. 20:56  emne: Re: Uglekasse i haven 
Jeg kan tilføje at kassen i mine forældres have er opsat i et tæt bebygget sommerhusområde med små grunde (omkring 800 kvadratmeter), 10 meter fra terrassen, og med frit udsyn til indgangshullet. Dermed selvfølgelig ikke sagt, at det er optimalt for en uglekasse, men altså heller ikke umuligt. Optimalt bør den være placeret et fredeligt sted, i 4-6 meters højde, gerne med grene som ungerne kan lande på, når de skal flyve ud, ikke med direkte udflyvning til åbent vand (da dette kan blive dun-ungens ende på første flyvetur).

Mvh

Peter
Tip moderator
Palle Nygaard
postet: 3. oktober 2012 kl. 23:03  emne: Re: Uglekasse i haven 
Hej Ole

Jeg synes du skal lade den hænge og satse på Tårnfalk i stedet for! Vi har haft en uglekasse hængende i et kæmpe piletræ ved vores indkørsel i 4-5 år og den har været beboet af Tårnfalk i de 3 af årene. Kassen hænger ca. 25 m fra vores carport. Uglekassen blev endda foretrukket frem for en traditionel Tårnfalkekasse, som blev hængt op i nærheden, men ikke uden store overvejelser fra hunnens side! Der færdes Natugler i haven nærmest året rundt men de foretrækker åbenbart den nærliggende skov. Men sørg for god indflyvning, især nogle meter under kassen og lige ud for åbningen.

Mvh
Palle
Tip moderator
Søren Nancke
postet: 4. oktober 2012 kl. 11:49  emne: Re: Uglekasse i haven 
Du kan roligt lade den hænge. Jeg har haft ynglende natugler i min have i nogle år, og jeg har 2 kasser, begge kasser hænger i 6-7 m højde og max 6-10 meter til hus/terasse, de har brugt begge kasser. Jeg har 2 hunde, (det er vel som børn) og der har aldrig været problemer.
I år da ungerne hoppede ud af kassen, sad den ene unge det meste af dagen bag et lille hegn jeg har ud til en å og der var mine hunde da henne og kigge og snuse uden at uglemor blandede sig. Hun sad på behørig afstand og fulgte med.
Så jeg tror der skal en del til inden uglemor blander sig.
Men held og lykke med det.
Tip moderator
Ole Aaquist Johansen
postet: 5. oktober 2012 kl. 7:17  emne: Re: Uglekasse i haven 
Tak til jer alle for spændende og oplysende inputs. Det er en af den slags "spørg publikum", som ikke med et gør en afklaret, men (i grel modsætning til programmat) er fyldt med oplysninger.

@ Sten: Jeg har stor respekt for dine argumenter og har da også luret på din profil, at du er medlem af DOF's uglegruppe. Svært at sidde overhørigt.

@Peter: Lidt ekstra oplysninger om dine forældres have peger endnu engang i din (og min egen) retning. Svært at sidde overhørigt.

@Palle. God ide - vi ser bare ikke tårnfalk lige her - mærkeligt nok, for her vrimler med mus. Og hvis der kommer en ugle i januar og Sten får ret, så har vi balladen.

@Søren. Lige som Peters indlæg - det er jo bare sådan, jeg har tænkt idyllen.

Kære venner: Tak til jer - I har givet mig mere at tænke på. Men jeg har jo også lidt tid, inden uglehormonerne kommer i gang for alvor. Så jeg lader den stå lidt (og kassen hænge) og ser om andre vil komme med vise ord og gode tanker.

;-)

Ole
Tip moderator
Ole Aaquist Johansen
postet: 25. november 2012 kl. 17:32  emne: Re: Uglekasse i haven 
Kære fuglevenner.

Synes jeg vil give jer engagerede pip-folk en status: Vi har vejet for og imod - og resultatet er, at vi snupper kassen ned igen. Vi vil ikke risikere godt naboskab ved at blive ugleset!! (Hvad er mon egtl. meningen med det udtryk?).

Vi snakker med grundejerforeningerne her omkring med henblik på at sætte kassen op et andet sted.

Tak for inputs.

mvh Ole
Tip moderator


Post et indlæg til tråden
Denne tråd er lukket for yderligere indlæg!til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.052 sek.
til toppen