Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0

Netfugl.dk Forum

Netfugl.dk Forum -> Havens fugle, fuglekasser, fuglefodring etc. -> Hvad kan man gøre ved uønskede katte

Forfatter Indlæg
Niels Riis Ebbesen
postet: 11. januar 2010 kl. 21:26  emne: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Vi bor i et kvarter med små rækkehuse og ditto haver, og vi gør meget ud af, at tiltrække fugle til vores lille have, vi har sørget for gode velplacerede redkasser, og året rundt fodrer vi og sørger for, at fuglene har adgang til frisk vand.

Og fuglene sætter også pris på vores indsats, og vi kan konstatere, at der hver sommer er flere arter som yngler på vores beskedne territorium.

Men vi har det problem, at vores nabo har to katte, og de er helt uforstående overfor vores hentydninger om, at vi gerne vil være fri for, at de jagter fugle i vores have. De mener, at det er kattens natur at jagte fugle, og når jeg så svarer, at hvis det her var vild natur, så havde jeg for længst lavet en pelshue ud af deres katte, så bliver de vildt forarget.

Og derfor har jeg spekuleret på, hvor går grænsen sådan juridisk, må jeg købe/bygge en fælde og indfange kattene, og hvis jeg indfanger naboen katte i min have, hvad må jeg så gøre ved dem, må jeg f.eks. køre ned til nærmeste dyrlæge og få dem aflivet, og bare lade dem forsvinde i stilhed.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Tip moderator
Søren Nygaard
postet: 11. januar 2010 kl. 21:43  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Køb en hund, der kan lide katte til frokost ! Hvis naboen klager over, din hund har spist deres katte, kan du bare sige Sorry det er hundens natur ;-)

Og noget andet, vil katte ejer gerne have andres løse hunde løbende rundt i deres haver ?????
Tip moderator
Henrik Møller Hestbech
postet: 11. januar 2010 kl. 21:47  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
fra http://www.vorupdyrehospital.dk/nabo.htm

Hvad gør man når de gode råd ikke hjælper?

I følge lovgivningen er kattens ejer forpligtiget til at holde katten inde på sin egen grund, men det kan være meget vanskeligt at overholde dette på grund af kattens naturlige behov for frihed.

Hvis man bliver generet af naboens kat kan man give katteejeren en advarsel, og samtidig meddele det lokale politi, at man har givet advarslen. Hvis advarslen ikke hjælper har man lov til at indfange katten når den opholder sig på ens egen grund for derefter at aflevere den til politiet.

Katten må ikke lide overlast og det vil være en god idé at tale med politiet inden man skrider til denne handling.
Tip moderator
Niels Riis Ebbesen
postet: 11. januar 2010 kl. 21:48  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Vi er ikke interesseret i at holde hund, så den løsning er ikke brugbar.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Tip moderator
Søren Kristoffersen
postet: 11. januar 2010 kl. 21:57  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Søren og Niels.

I er efter min mening langt ude på et skråplan! Dette er efter min mening ikke et site, hvor man ytre ønsker om aflivning af naboens katte, hverken humant hos dyrlægen eller barbarisk med en hund!

Kommunikationen med naboen er vist ikke særlig konstruktivt angrebet, når der tales om at lave pelshue af katten. Så mon ikke din eneste mulighed er at sørge for at ”kattesikre” foderautomat og redekasser i din helt naturlige natur, som kvarteret lyder til at være.

Jeg har tippet moderator, da jeg mener Netfugl bør forholde sig til denne form for udtalelser.

Hilsen
Søren Kristoffersen
Tip moderator
Niels Riis Ebbesen
postet: 11. januar 2010 kl. 22:03  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Jeg tænkte det nok, her i Danmark har katte og hunde den samme status, som de hellige køer i Indien...

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Tip moderator
Steen Brølling
postet: 12. januar 2010 kl. 0:21  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Well. Det er vist ingen hemmelighed for dem der kender undertegnede, at jeg absolut ikke bryder mig om hunde, men at jeg til gengæld er et såkaldt "kattemenneske".

På min matrikel oplever jeg dog næsten dagligt en af de naboliggende hunde komme forbi, og de ligger også af og til et "visitkort", men uanfægtet hvor meget jeg så end hader dette fænomen, så vægter jeg dog mit naboskab højere end mit evt. ønske om at nedlægge disse dyr.

Samtidig så er jeg selv katteejer, og igennem mine nu 10 år som sådan, har jeg faktisk aldrig oplevet bestanden af fugle ta' skade af at mine katte også kommer udendørs. Jow'. De har fanget fugle, men ikke mere end at det absolut ikke har nogen betydning for ynglebestanden i min have. Til gengæld betyder det faktum at de også tar' rotter, at disse ikke har plads på matriklen længere.

Men. Jeg kan godt forstå Niels' problem. Det ER ret træls når naboens husdyr fiser rundt i ens have, og man jo selv har valgt såvel katte og hunde fra af selv samme årsag. Lissom' når jeg hvert evig eneste år må lægge have til naboens gødningsspreder (landmand), når han spreder kunstgødning op af min matrikel, og åbenbart ikke kan finde ud af at indstille skidtet. Irriterende!!

Detder med pelshuen, det kan jeg egentlig godt forstå de bliver forargede over. Så Niels. Det jeg mener er: Gå over og snak med din nabo. Ta' en bajer med for at skabe en fornuftig stemning, og sé om i ikke kan finde ud af noget. Alternativt kan du jo plastre din have ind i hegn.
Tip moderator
Rene Christensen
postet: 12. januar 2010 kl. 2:35  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Jeg kan skrive at i den tid hvor jeg havde 1-3 katte har der ynglet 20-30 par skovspurve, 2-3 par solsort, husskade, 2-3 par ringdue, flere mejsepar, halemejse, gulbug, havesanger , munk, gulbug und so weiter, was ist das problem.
Tip moderator
Martin Jessen
postet: 12. januar 2010 kl. 6:26  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Nu har antallet af kvadratmeter have jo meget at sige for, hvor stor effekten af en eller flere katte har!

Jeg har også andre folks katte rendende i min have. Desværre er det min kones, så jeg tør ikke rigtigt gøre noget ved det ;-)

Siden vi fik to katte, er Gråspurven blevet udryddet som ynglefugl (tidligere ca. 5 par, dog delvist erstattet af Skovspurve, da disse vælger at yngle på mere kattesikre steder), Gærdesmutten er forsvundet, Solsorten flyttet et godt stykke væk og Tornsangerens ynglesucces er stort set lig nul, så det har da helt klart en effekt. Vores have er på ca 700 kvm, og ligger helt for sig selv, i et åbent landskab af marker og eng, så der er ikke mange andre krat/træer, hvor fuglene kan gemme sig...

Ang. rækkehushaven: Hvis nu naboen ingen katte havde, ville der så ikke bare komme andre katte forbi? (de byer jeg kender er da alle nærmest fyldt med katte)

MJ

(Til gengæld har vi heller ikke længere mus på loftet, og rotter har vi heller ikke set siden)
Tip moderator
Niels Riis Ebbesen
postet: 12. januar 2010 kl. 12:12  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Jeg bor i en boligforening som er meget tæt bebygget, haverne er ikke ret store, og der er rigtig mange som holder katte, og der er ingen tvivl om, at de lægger et meget hårdt pres på områdets bestand af småfugle.

Det er især i ynglesæsonen, at det går meget hårdt ud over de unger som lige har forladt reden, og i mine øjne, der er det stinkende usympatisk, at folk lader deres katte jagte fugleunger i naboernes haver, bare fordi de synes, at deres kælesdyr skal have glæden ved at udleve deres jagtinstinkter.

Til Søren Kristoffersen vil jeg sige, at jeg har forsøgt på den meget diplomatiske måde, at forklare mine naboer, at vi føler generet af deres katte, men det er to skolelærer, som tror, at de og deres katte er højt hævet over alm. mennesker, så jeg betragter dem som værende uden for pædagogisk rækkevidde. Og jeg forstår slet ikke din forargelse over mit spørgsmål, jeg har på ingen måde opfordret til ulovligheder, jeg sørger faktisk om, hvad man kan og må inden for lovens rammer.

Jeg kan i øvrigt supplere med den oplysning, at vores naboer har været meget aktive omkring et forbud mod muskel- og kamphunde i boligforeningen, og de har også været med til at få indført en regel om, at alle hunde skal føres i snor, så de har meget travlt, når det handler om at regulere andres adfærd.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Tip moderator
Troels Leuenhagen Petersen
postet: 12. januar 2010 kl. 16:34  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Niels,

Det er ingen hemmelighed at katte er et stort problem for fuglene, især i yngleperioden naturligvis. Jeg så en gang en opgørelse over omfanget af kattenes "pleje af jagtinstinkter" i Storbritanien, og det var skræmmende tal.

Lad os slå en ting fast: det er ikke naturligt at have katte med den tæthed, du oplever, i den danske natur. At de så samtidig fodres i hjemmene, gør plejen af instinktet mere absurd.

Du har naturligvis gjort rigtigt i at tale med dine naboer om problemet, omend det ikke har affødt nogen forståelse. Der findes vel næppe en folder om emnet, du kan smide i postkassen hos dem?

Jeg har kendskab til flere haveejere som sprøjter vand på spontant optrædende nabokatte. Det skulle efter sigende holde kattene væk fra ivertfald dén have.

For mig at se er der ingen tvivl om at alle katte bør bære et klokkehalsbånd, hvilket (forhåbentlig) vil alarmere fugle i god tid. Men nyudfløjne unger har måske sværere ved at smutte når lokummet brænder.

Jeg håber at både dine naboer, og alle andre katteejere, begynder at udvise en ansvarlighed på området.

bh
Troels

Tip moderator
Troels Leuenhagen Petersen
postet: 12. januar 2010 kl. 17:20  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Desuden sælger RSPB en "katteskræmmer" (cat deterrent)
http://www.rspb.org.uk/advice/gardening/unwantedvisitor...

Temple og Coleman studerede omfanget af huskattenes jagtfornøjelser, og fandt at to mio katte i Wisconsin dræbte mellem 7.8 og 219 mio. katte årligt.
Bestanden af huskatte i USA fordobledes til 60 mio på bare tyve år (1970-1990) (hurtigere end mennesket), og bestanden i Storbritanien vurderes at være omkring 10 mio.

bh
Troels
Tip moderator
Lars Borremark
postet: 12. januar 2010 kl. 19:00  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Det er jo lidt svært, det her :-)

For mange år siden boede jeg i Morbærhaven i Albertslund og havde en skøn kat, Laban (han levede fuldt ud op til sit navn!). Når jeg stod udenfor og obsede fugletræk, husker jeg, at Laban stolt kom og viste mig en rødhals, han havde nakket...

Nu håber jeg ikke at blive mis-forstået, men problemet er vel primært hos kattenes ejere, og det må være dér, hunden ligger begravet. Hvis de ikke vil makke ret, kunne du jo prøve at få dig en tam stor hornugle, Den burde kunne jage en skræk i kattene, og dermed er det så slut med at gå på kattepoter :-)

Ornitter har det nogle gange svært med kæledyr, fx. husker jeg engang på Gilbjerg, hvor en hund kom lidt for tæt på en ornit, som gav den en upper-cut md hælen, så den blødte fra mundvigen. Ejeren blev rødglødende af raseri.

Håver du får bragt dig ud af denne kattepine :-)

MVH - Lars
Tip moderator
Tim Hesselballe Hansen
postet: 12. januar 2010 kl. 19:30  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Niels,

Sikke en spændende tråd. Der findes både hundemennesker og kattemennesker. Der findes også fornuftige mennesker – tilsyneladende helt uden overlap!

Det foreslås, at du går i dialog med dine naboer, hvilket jo egentlig er et ædelt budskab. Det fremgår godt nok, at dette allerede har været forsøgt uden skyggen af et resultat. Et kattemenneske ved godt, at du har loven på din side, at lille ”Pjevs” skider i din have og myrder dine fugle, men det må du altså bare finde dig i. Vi skal jo alle have lov til at være her - bortset fra fuglene selvfølgelig.

Dialog med sådanne asociale typer er ikke særlig frugtbar, men der er håb for den driftige kattemenneske-nabo i ”Bekendtgørelse af lov om mark- og vejfred” – se https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=8560

Der står bl.a.:

”§ 13. Når husdyr, som uden hjemmel færdes løse på fremmed grund, forgæves er søgt optaget, kan besidderen straffes med bøde for ufred.

§ 14. Uvane husdyr, løsslupne pelsdyr, tamkaniner og fjerkræ, omstrejfende hunde og katte har den optagelsesberettigede ret til på hensigtsmæssig måde at fjerne fra sin grund og er ikke pligtig at yde erstatning, såfremt dyret derved kommer til skade eller omkommer. Den, der var besidder af dyret, kan fordre det beskadigede eller dræbte dyr udleveret mod betaling af erstatning for voldt skade. For dræbte eller beskadigede dyr skal der ikke betales optagelsespenge eller ufredsbøder.”

Jeg er ikke jurist, men der åbnes vist her for en hel palet af muligheder. Du må hellere læse hele siden selv, inden du går i gang.
”... er ikke pligtig at yde erstatning, såfremt dyret derved kommer til skade eller omkommer” lyder jo lovende.
” Den, der var besidder af dyret, kan fordre det beskadigede eller dræbte dyr udleveret mod betaling...” kunne derimod godt forplumre udsigten til en fin pelshue.

mvh THH
Tip moderator
Alex Sand Frich
postet: 12. januar 2010 kl. 19:47  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
"Kattens vej fra rovdyr til kæledyr" på DR2 kl. 20. Kan måske give lidt indsigt i kattene og deres bagmænd ;-)
Tip moderator
Thorkild Lund
postet: 12. januar 2010 kl. 20:07  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Jeg har en bekendt, der fodrer fugle hele året på noget, der må være Danmarks største fuglefoderplads (1 tons solsikkefrø/år). Hver dag kommer spurvehøgene og tager en fugl eller to. Det kommer under katagorien oplevelser, men alle katte, der nærmer sig bliver skudt.
Tip moderator
Erik Groth-Andersen
postet: 12. januar 2010 kl. 20:36  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Her kan man læse at katte fanger ca. 4 millioner småfugle i Danmark om året, og at en klokke på katten kan redde nogle af havens fugle.

http://www.dof.dk/index.php?id=nyheder&s=nyheder&m=visn...
Tip moderator
Niels Riis Ebbesen
postet: 12. januar 2010 kl. 21:22  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Tim, det er spændende læsning som du henviser til, så vidt jeg kan se, så er der frit slag i bolledejen.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Tip moderator
Niels Riis Ebbesen
postet: 12. januar 2010 kl. 21:31  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Thorkild, en spurvehøg er jo netop en del af naturens orden, og når der året rundt fordres massivt på en given plads, så er man jo med til at sikre en større overlevelse blandt småfuglene, og derfor er der også bedre råd til, at rovfuglene tolder på bestanden.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Tip moderator
Thorkild Lund
postet: 12. januar 2010 kl. 22:50  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Jeg synes bestemt at spurvehøgene skal have lov til at tage en fugl hos ham og egentlig også kattene. Når han fodrer så massivt, så er han jo også selv ude om det. Men bortset fra det, så forstår jeg udmærket dit irritation over de omstrejfende katte, der aflægger besøg hos dig, når du nu ikke har bedt om det. Jeg har selv en kat, som aldrig forlader matriklen. I denne tid må den nøjes med at sidde og kikke på fuglene gennem ruderne.
Tip moderator
Niels Riis Ebbesen
postet: 12. januar 2010 kl. 23:45  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Ude på landet hvor der er masser af plads og kun få katte, der er de jo ikke noget problem, og der er som regel rigeligt af mus og rotter, som kan holde kattene beskæftigede, og de vil meget hellere vil jage den slags byttedyr, da succesraten er mange gange større end når de forsøger sig med fugle.

Men her hvor jeg bor, der er koncentrationen af katte ekstrem høj, og det er nyere bebyggelse med moderne kloarker, så der er ikke skyggen af mus og rotter i området, og derfor er der kun fuglene som kattene kan jage, og det gør de så med stor iver og intensitet.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Tip moderator
Søren Kristoffersen
postet: 12. januar 2010 kl. 23:54  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Trespassers will be shot – survivors will be shot again! Det lyder efterhånden mere som det vilde Westen end som lille fredelige Danmark…

Jeg var slet ikke kommet til min egen holdning vedr. løse katte, konstruktive løsningsforslag, lovgivning, katteejernes moral og forpligtelser mv., for jeg stod helt af på udtalelserne som eksempelvis ” køre ned til nærmeste dyrlæge og få dem aflivet, og bare lade dem forsvinde i stilhed”, ” så havde jeg for længst lavet en pelshue ud af deres katte” samt ” Køb en hund, der kan lide katte til frokost”….. Hvis min nabos børn kastede en sten gennem min rude, ville jeg næppe fange lømlerne og give dem en omgang klø, men med største selvfølgelighed kontakte de forældre, som i sidste ende har ansvaret for, hvad deres børn går og laver. Jeg mener - kattene kan ligesom ikke gøre for ejernes eventuelle uansvarlighed! Det er efter min mening ikke logisk at jagte katten, når ejeren er ondets rod.

Når man vælger at fodre fugle i haven, skal man vel også gøre sig det klart, at man bevæger sig ind i en gråzone mellem natur og kultur. Det er ikke naturligt, at området omkring Lille Vildmose beriges med et helt ton solsikkefrø årligt (dejlig naturlig dansk plante, i øvrigt), og så kan man nok ikke forvent andet end, at man også inviterer ubudne gæster med til bordet. Det sure med det søde.

Vi fuglekiggere tager ofte patent på den endegyldige sandhed, hvad naturen angår. Men sandheden er vel, at der strengt taget ikke er mange frimærker tilbage i Danmark, som kan kaldes natur – og da slet ikke i det urbane miljø? Vi mennesker har forskubbet balancen i naturen på utallige områder, så jeg synes vi skal være varsomme med at hæve os selv alt for højt op i de tynde luftlag.

…og Tim. Det er fint at få noget faktuelt på bordet vedr. lovgivningen – og gerne pakket ind i sarkasme, for i det mindste at understrege det latterlige i modsatte meningers meninger. Men som du selv nævner, er du ikke jurist, og uden en indgående viden om, hvordan en given lov fortolkes og håndhæves, skal man være meget varsom med at videreformidle den råt for usødet! Det svarer strengt taget til at sætte ræven til at vogte gæs, eller en lærer (udenfor pædagogisk rækkevidde) til at passe på havens vilde fugle. Lur mig om der i virkeligheden er helt frit slag i bolledejen!
Og jeg har læst dit råd til Niels om ”hellere at læse hele siden selv, inden han går i gang”. Men det ændrer ikke ved, at det for mig lyder som en opfordring til selv at gå i gang – og er en ikke-lovkyndig i stand til at komme med en sådan opfordring?

Jeg kunne stadigvæk godt tænke mig at høre Netfugls holdning til de udtalelser, jeg har fremhævet for dem, for selvfølgelig skal man kunne starte en tråd, hvor man spørger om gode råd til at afhjælpe et problem mad katte på foderbrættet, men er der ikke grænser for form og indhold i brugernes ytringer her på sitet?


Ps. Jeg forstår ikke hvorfor den danske lærerstand skal blandes ind i denne tråd Niels?

Hilsen, Søren Kristoffersen
Tip moderator
Troels Leuenhagen Petersen
postet: 13. januar 2010 kl. 7:26  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Jeg bryder mig ikke om analogien mellem ubudne katte og "naboens børn". Det afsporer ofte diskussioner om kæledyr, at de personificeres, og tillægges samme pædagogiske potentialer som børn/mennesker.

Mon Niels' formulering ("det er to skolelærer, som tror, at de og deres katte er højt hævet over alm. mennesker, så jeg betragter dem som værende uden for pædagogisk rækkevidde.") kan tolkes som en generel indblanding af den danske lærerstand i diskussionen af ubudne kattes færden i Niels' have?
Jeg kan ikke...

vh
Troels
Tip moderator
Michael Westerbjerg Andersen
postet: 13. januar 2010 kl. 8:47  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hvor er det forfriskende med en rask tråd om et emne der afviger lidt fra de sædvanlige løftede pegefingre om at holde fokus på Netfugls hellige fugle-bestemmelses alter...

På bedste Netfugl-maner bliver der høvlet verbalt til løgene, og trådens fokus er i vild urede. På den anden side er det underholdende, og ret beset kommer der successivt løsningsmodeller på bordet.

Hvis der skæres ind til benet er der allerede forslag om dialog naboerne imellem, vand på katten (det er da relativt harmløst eftersom de fleste katte hader vand) og kattehalsbånd med bjælder…

Det er da en begyndelse.

Et forslag fra undertegnede er at kopiere indholdet af denne tråd kombineret med lovgivningspapirer og sende til Niels nabo. Egentlig et velmenende forslag der måske resulterer i en god løsning på katteproblemet – eller flytter fokus totalt fra katteproblemet; så er den sag på sin vis også klaret.

Godt naboskab er ikke overraskende en mangelvare i de fleste civiliserede rækkehusesamfund.

Troels er ked af sammenligningen af kæledyr og børn… Mon ikke de fleste af læserne er i stand til at skelne snot fra skæg.

Det giver ellers underholdende associationer at forestille sig naboens uvorne unger slæbt til dyrlægen.

Jeg synes altid det er trist når katte og hunde prioriteres så lavt sammenlignet med ”naboens børn.” Der er nødvendigvis ikke tale om at tillægge kæledyr menneskelige egenskaber. Spørg blot enhver hunde- og katteejer, og betragt deres dyr. Eksempelvis hunden har fulgt mennesker i årtusinder og er for længst domesticeret. De fleste hunde (og katte) har ikke en jordisk chance for at udfolde deres vilde instinkter. Derfor er det også ejernes PLIGT at passe godt på deres dyr. Det involverer selvfølgelig også hensynet til naboer og andet godtfolk, og som der ganske rigtigt nævnes, er det mest problematiske uvane ejere.

Jeg bliver VRED når jeg læser Lars Borremarks historie: ”Ornitter har det nogle gange svært med kæledyr, fx. husker jeg engang på Gilbjerg, hvor en hund kom lidt for tæt på en ornit, som gav den en upper-cut med hælen, så den blødte fra mundvigen. Ejeren blev rødglødende af raseri ”

Jeg ville også blive rødglødende af raseri hvis det var min hund, og helt sikkert havde jeg afsendt en krigserklæring til den psykopat som sparkede hunden. Jeg synes ikke på nogen måde det er sjovt, når folk ikke kan håndtere deres temperament og lader det gå ud over mindre skabninger (uanset hvor irriterende de kan være). Problemet ikke hunden, men ejeren og den latterlige nar af en ornit som sparker hunden.

Jeg forstår Niels irritation over kattene, og ønsket om en fuglerig have. Søren kommer med rigtige gode formuleringer og argumenter, og jeg forstår også hans skuffelse.

Men i bund og grund er der tale om en vild proportionsforvrængning når mange flere fugle lider overlast i andre områder end de danske rækkehusehaver, om end 4! millioner kattedræbte pipfugle i Danmark (iflg. Erik Groths link) sandelig er en slat.
Tip moderator
Steen Brølling
postet: 13. januar 2010 kl. 9:09  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Mon ikke dette firma kunne tjene lidt på at udvide sortimentet til også at indeholde bekæmpelse af kæledyr: http://www.duebekaemperen.dk/

Gad iøvrigt vide hvor mange ornitologer der arbejder dér??
Tip moderator
Michael Westerbjerg Andersen
postet: 13. januar 2010 kl. 9:15  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Alternativt kunne Niels anskaffe sig en Wisconsin-kat: "Temple og Coleman studerede omfanget af huskattenes jagtfornøjelser, og fandt at to mio katte i Wisconsin dræbte mellem 7.8 og 219 mio. katte årligt".

Ja, ja... jeg ved godt hvad du mener Troels ;)

VH/Michael
Tip moderator
Niels Riis Ebbesen
postet: 13. januar 2010 kl. 11:12  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Søren, jeg bryder mig ikke om din usmagelige og tendentiøse måde at koge en manipuleret gryderet af citater, som er revet ud af deres kontekst, og da Tim har postet et godt link, men den information som jeg har behov for, så stopper jeg her.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Tip moderator
Tim Hesselballe Hansen
postet: 13. januar 2010 kl. 11:50  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Nemlig Niels!
Du får dog lige et link mere:
http://www.russianblue.dk/RusserBladet/praktiske/Naboen...

...hvor loven også fortolkes!
En Helene Kemp fra Dyrenes Beskyttelse udtaler: "Ja, mark- og vejfredsloven gælder også for katte. Grundejeren har ret til at få katten aflivet, men vi er ikke så meget for, at det kommer ud. For vi synes jo, det bør ske på en anden måde".
Tip moderator
Niels Riis Ebbesen
postet: 13. januar 2010 kl. 12:45  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Tim, jeg takker endnu en gang, for jeg kan se, at jeg kan gennemføre mit projekt uden at begå noget kriminelt.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Tip moderator
Troels Leuenhagen Petersen
postet: 13. januar 2010 kl. 15:06  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Michael.

Min skrivefejl var snarere udtryk for ønsketænkning! De dræbte var fugle...
Tip moderator
Søren Brinch
postet: 13. januar 2010 kl. 16:23  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hvor er det forfriskende at følge en saftig debat med noget bid....

Set fra et fugleperspektiv tror jeg de kære væsener - hvis de kunne tænke; hvad de ikke kan i vores forstand - ville være mere glad for denne tråd end stort set alle andre.

Et introduceret kældedyr i danske hjem, forvilder sig ud i naturen, og udvikler sig til en pestilens. Naturligvis skal den væk, og det er dobbeltmoralsk at have berøringsangst overfor dette dyr, bare fordi det er et kæledyr. Hvis ikke ejerne af kattene kan respektere andre menneskers ejendomsret og selvbestemmelse over egen have, må de tage konsekvensen. Jeg har virkelig elimineret mange vildkatte i tidens løb, hvilket er deregulering på den fede måde.

At sammenligne mennesker og et forvildet kæledyr er simpelthen under niveau - ikke fordi jeg synes mennesket er Guds gave til jorden, men der er forskel....
Tip moderator
Steen Brølling
postet: 13. januar 2010 kl. 17:17  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
at sammenligne mennesker og et forvildet kæledyr er simpelthen under niveau

Ja jeg ville også være træt af den sammenligning, hvis jeg var kæledyr...
Tip moderator
Michael Westerbjerg Andersen
postet: 13. januar 2010 kl. 21:26  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Jeg ved ikke hvem der har sammenlignet mennesker og et forvildet kæledyr Søren Brinch. Katten er virkelig blevet syndebuk. Tag dog fat i de virkelige problemer og glem de pseudoberegninger som er foretaget over antallet af kattedræbte fugle. De er latterlig groteske og der er ikke skyggen af reel videnskab i at beregne antallet af katte i DK og multiplicere med et gennemsnitligt antal kattenedlagte fugle som er foretaget i det af Erik groth-Andersen nævnte link. Sådanne løse beregninger hører ingen steder hjemme og fremmer blot ufred.

Jeg ville gerne høre lidt mere om flg Søren Brinch skriver: "Jeg har virkelig elimineret mange vildkatte i tidens løb, hvilket er deregulering på den fede måde".

Hvad er "deregulering på den fede måde" ???

Det er altid sjovt at skryde over egne præstationer, men det her er ikke sjovt. Det er provokerende, respektløst og selvfedt.

Venlig hilsen

Michael
Tip moderator
Søren Kristoffersen
postet: 13. januar 2010 kl. 21:29  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
I dag kan det næsten ikke lade sig gøre at tage en uddannelse, hvor man ikke får tudet ørene fulde af kildekritik. Men der er altid nogle, som sover i timen. Man skal passe på, hvad man tager for gode varer, og man skal, efter min mening, ikke bare Google et eller andet og så ukritisk ophøje det til lov. Heller ikke selvom man kan henvise til en avisartikel, hvor dét at kvæle naboens kat med de bare næver beskrives som en helt naturlig adfærd. Der hvor det virkeligt går galt, er der, hvor det så videreformidles i et offentligt forum som dette!

Jeg har gjort mig den ulejlighed at tale med et jurakyndigt menneske – live. Og helt som forventet, så er sagen ikke så lige til, som det udtrykkes. ”Bekendtgørelse af lov om mark- og vejfred” er ikke den eneste lovtekst man skal forholde sig til her. Og i stedet for at sidde og plukke i paragraffer, jeg ikke er uddannet i at tolke, så kan interesserede selv læse ”Bekendtgørelse om indfangning og aflivning af herreløse katte. Justitsministeriet, den 17. juli 1984” her: http://www.jyrak.dk/upl/files/1/61.pdf

Jeg ville nok undersøge sagerne lidt dybere, inden jeg gik i gang med ”projektet”, hvis jeg var dig Niels.

Nok om det juridiske.
Jeg synes det er en uskik at starte en tråd/debat, hvor meninger fra begge sider udveksles, hvorefter man stikke halen mellem benene og bakker ud, når man erfarer at andres holdninger ikke matcher egne. Så kaster man lidt mudder – kalder andre for usmagelige, tendentiøse og manipulerende og så tror man det bare slutter dér…Stort format! Men ok, så slutter det dér.

Jeg har blot tilbage at tage dyb afstand fra den del af trådens holdninger, som ukritisk går på at der er frit slag i bolledejen, hvad angår indfangning og aflivning af katte. Der må være flere nuancer end sort og hvid i denne debat – uanset hvad loven end måtte sige om sagen!

Søren Kristoffersen
Tip moderator
Per Smith
postet: 13. januar 2010 kl. 22:32  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Ret underholdende læsning er det altså, tak !

Vi har både 2 hunde og en kat - og har ikke haft skolelærere i haven siden vi fik dem.

Op med humøret og ned med skatten ;-)

Per
Tip moderator
Søren Brinch
postet: 13. januar 2010 kl. 23:59  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Michael Westerbjerg Andersen - du kan mene hvad du vil, men jeg hverken kan eller vil følge dit rationale.

I min have i Sønderho har jeg utallige gange med stor effekt smidt en spand iskoldt vand efter katte med det resultat, at de ikke viser sig mere i min have. Misrøgtede og udsultede vildkatte er et resultat af bevidstløse mennesker, der tager dem med i sommerhuset for derefter at efterlade dem, når de rejser hjem. Det er provokerende, respektløst og selvfedt i min optik - sikkert noget helt andet i din!

Jeg er dødtræt af deres ildelugtende efterladenskaber, som ikke er specielt sunde for børn, der naturligvis går og roder i jorden. At kattene tilmed gang på gang efterlader sig fjer fra Vendehals og mange andre spændende fugle, der er i farezonen sidestiller dem i min bevidsthed med undslupne mink. Det er en udfordring, der skal behandles med alt end en storbyromantisk og fejlagtig naturopfattelse.

Det er mennesker der handler uansvarligt og efterlader katte til en kummerlig skæbne, men jeg bestemmer, hvad jeg vil acceptere i min have og Vadehavet - under hensyntagen til gældende dansk lovgivning.

Naturen tilhører de vilde dyr, hvor balancen altid skabes på naturlige præmisser. Denne balance kan meget let forrykkes uopretteligt. hvis ikke vi rydder op efter os. Det er med denne logik arter som Nilgås forsøges elimineret. Vildkatte og Mink har ingen naturlig plads i den danske natur, og deres degenererede natur sætter ikke en naturlig stopper for deres hærgen.

Jeg har stor respekt for tamkatte og deres ejere, når de respekterer andre.

Tip moderator
Michael Westerbjerg Andersen
postet: 14. januar 2010 kl. 8:10  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Søren Brinch - du omtaler problemet med sommerhuskatte – her er vi ikke uenige, men jeg forstår stadig ikke din sætning: "Jeg har virkelig elimineret mange vildkatte i tidens løb, hvilket er deregulering på den fede måde". Er det fedt at lukke luften ud af en ”vildkat” der har formastet sig til at skide i din have eller hvad?


Katte efterlader ildelugtende (uha) ekskrementer… Irriterende men næppe mere sundhedsskadeligt end mange fugles (f.eks måger og duer) efterladenskaber. Her kunne de storbyromantiske forældre fortælle deres afkom, at ude i den vilde natur skal man ikke gå og stikke fingrene og næsen i alt – og at alting ikke skal foregå på ungernes præmisser. Det er lige præcis sådanne uskikke holdninger der skaber ubalancer i naturen, fordi naturen pludselig kommer for tæt på, og skal ”reguleres”.

Desuden skriger to sætninger i ørene: ”Naturen tilhører de vilde dyr, hvor balancen altid skabes på naturlige præmisser” og så samtidig mene at ”jeg (Søren) bestemmer, hvad jeg vil acceptere i min have og Vadehavet - under hensyntagen til gældende dansk lovgivning”.

Ja du ret: Naturen tilhører de vilde dyr, hvor balancen altid skabes på naturlige præMISSER. Det er et mantra som høres igen og igen, men hvordan er det lige du skaber den balance ved at eliminere naboens kat. Balancen er for længst forrykket i Danmark, og mig bekendt har ingen endnu til fælles enighed defineret hvad ”vild natur” er i Danmark – og indtil andet foreligger, bør der være plads til naboens løve og dens jagtkammerat Husskaden.

Diverse uoverensstemmelser bør klares med en snak over nabohegnet; og hvis det ikke er vejen frem, er der andre farverige måder at løse den sag på. At smide en spand iskoldt vand efter katten er som jeg også selv har udtrykt, en anstændig måde at angribe katteproblemet.

At kattene tilmed gang på gang efterlader sig fjer fra Vendehals og mange andre spændende fugle, der er i farezonen”, ja det er et problem - men de fleste steder i Danmark er der besynderligt nok ikke den righoldige forekomst af ”Vendehalse og andre spændende fugle” som findes på vadehavsøerne… Så her er et problem - men det er ikke alene kattens skyld. Ja, der er sikkert tale om en fejlopfattelse.

Med venlig hilsen

Michael
Tip moderator
Søren Brinch
postet: 14. januar 2010 kl. 10:03  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Denne tråd rejser et særdeles relevant spørgsmål, som jeg tror mange mennesker udfordres af i deres private have - "Hvad kan man gøre ved uønskede katte?

Der er fremkommet relevante og gode svar, men jeg havde ikke forventet, at et forvildet tamdyr, der dræber flere fugle end den samlede jægerstand herhjemme, har så mange konkubiner i dette forum, hvor jægere ellers ofte lægges for had på et ofte meget spinkelt og formodningsbaseret grundlag.

Jeg har stor respekt for mangfoldighed i meninger og holdninger, men nogle gange kan det synes omsonst at fortsætte meningsudvekslingen, når disse ikke kan forenes.

Held og lykke med Jeres katteprojekter - jeg skal ud og se på fugle....
Tip moderator
Morten DD Hansen
postet: 14. januar 2010 kl. 16:24  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
En spand iskoldt vand lige i bærret - efter et par gange viser kattene sig ALDRIG i haven igen. De går langt uden om.
Tip moderator
Tim Hesselballe Hansen
postet: 14. januar 2010 kl. 20:23  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Søren Kristoffersen,

Tilbage til tråden. Vi er jo de eneste, der kan holde os til sagen.

Jeg synes, at du skyder dig selv i foden, når du antyder, at jeg har sovet i timen, da jeg skulle lære om kildekritik.
Du er jo lærer, så du må vide, hvad der er værd at vide om at sove i timen. Det mener jeg dog ikke, at jeg har gjort, for min kildekritik og mine to links fejler ingenting.
Det første link er til retsinformation.dk, som er statens juridiske online informationssystem, hvor der er adgang til alle gældende love, bekendtgørelser og cirkulærer mv. Det var vel ikke det, du mente med ”... ikke bare Google et eller andet og så ukritisk ophøje det til lov”. Det er ikke mig, der har ophøjet det til lov, det er nogle andre.
Mit andet link er mere obskurt, nemlig til en hjemmeside for katteejere, men det siger det samme som link 1. Grunden til, at jeg tilføjede dette link, var at det stod forklaret i mere dagligdagssprog så ikke-lovkyndige som du kunne være med, samt at en person fra Dyrenes Beskyttelse bekræfter min konklusion vedrørende Mark- og Vejfredsloven. Vel at mærke uden de forbehold eller tolkninger, som du vedholdende insisterer på må findes, uden at du kan sige hvor.
Her er så et link mere:
http://www.kattens-vaern.dk/?side=47
til hjemmesiden for Kattens Værn, som er en forening for folk med et usundt nært forhold til deres pelsdyr (den formulering er IKKE fra deres hjemmeside). Dem vil du vel ikke også affærdige som blodtørstige fjolser, der kun er ude på at myrde katte?! De bekræfter på det nævnte link at ”Lov om mark- og vejfred” skal tolkes, som den blev tidligere i denne tråd. Der nævnes ingen forbehold, øvrige tolkninger eller lignende. Kattens Værn oplyser, at de har nævnt de vigtigste og linket til alle love og bekendtgørelser om katte på siden.

Og nu til dit link:
Du skriver, at du har gjort dig den ulejlighed at tale med et jurakyndigt menneske. Ud af anstrengelserne er kommet et link til ”Bekendtgørelse om indfangning og aflivning af herreløse katte”. Hverken du eller jeg er jurist, og det er det jurakyndige menneske nok heller ikke, for så havde du vel skrevet det. Der er dog mindst én i bemeldte trio, der undrer sig over, hvad denne bekendtgørelse har med sagen at gøre. I titlen indgår ordene ”herreløse katte” og intet sted i teksten forekommer ordet ”kat” eller ”katte” uden at det ledsager hhv. enten ”herreløs” eller ”herreløse”. Selv en meget lidt jurakyndig person vil forstå, at dette kun drejer sig om herreløse katte og derfor intet har med sagen, som denne tråd handler om, at gøre.

Mark- og vejfredsloven handler om ejerens ansvar og om andres ejendomsret, hvor ejeren f.eks. skal advares ”inden man går i sving”. Herreløse katte, eller i Netfugl-sprog: ”Kategori C-katte”, har ingen ejere, og så er sagen anderledes, som det fremgår.

Søren, det er ikke interessant at høre, at du ikke ved noget, og at det sikkert er meget mere kompliceret, end nogen her på siden magter at forstå det.
Ligesom med enhjørningen er det meget svært at fremvise et bevis for, at noget ikke findes. Jeg kan ikke bevise, at der ikke findes lovgivning, som gør sagen mere kompliceret, end jeg umiddelbart tror. Men bevisbyrden er din.

Hvis du eller andre kan finde noget konkret, der modsiger min tidligere konklusion, at Mark- og Vejfredsloven gælder uden forbehold, så vil jeg meget gerne høre om det. Og som det fremgår, interesserer det jo åbenbart mange af Netfugls brugere.

THH
Tip moderator
Thorkild Lund
postet: 14. januar 2010 kl. 22:16  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Til Tim
Nu skal man ikke indlede med at skrive, at man holder sig til sagen, når man længere nede skriver at "Kattens Værn" er en forening for folk med et usundt nært forhold til deres kæledyr. Jeg er f. eks. medlem af Kattens Værn, og den betegnelse vil jeg gerne have mig frabedt. Men ellers synes jeg det er fint, at du har bragt lov og ret på bane i denne ind imellem underholdende tråd.
Tip moderator
Tim Hesselballe Hansen
postet: 14. januar 2010 kl. 22:56  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Til Thorkild,

Du har fejlciteret mig, og det vil jeg gerne have mig frabedt. Jeg skrev "pelsdyr" ikke "kæledyr".
Det går nu nok, ligesom jeg nok også slipper levende fra at stemple alle medlemmer af en forening, hvor jeg næsten kender et enkelt medlem - mindst.
Tip moderator
René Rantzau
postet: 15. januar 2010 kl. 18:14  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Når jeg gennemlæser denne tråd giver den mig det indtryk, skal vi kalde det fugle/dyrevelfærd som var oplægget, men på det seneste har den fået en lidt anden vinkel, derfor vil jeg godt holde fast på hvilke skader på naturen som bliver påført af os menesker... Der lever 500000+ Ejerkatte og lige så mange vildkatte i danmark. Der kan ikke herske nogen tvivl om at de gør et kraftigt indhug i fuglebestanden, især på ikke flyvefærdige småfugle.. Så er der minken, hvor mange der er, er svært at afgøre, men der bliver årligt skudt mere end 5000, så et antal på 25000+ er vel ikke usandsynlig, her er det så svømmefuglene der må stå for tur. Til sidst er der Jægeren med et antal på mere end 160000 der årligt "pifter" flere hundrede tusinde fugle og næsten lige så mange "sivere" foruden de 20-30 ton ton hagl de årlig spreder i naturen,, Derfor, vil vi bevare den biodiversitet som naturen tilbyder os idag er vi nødt til at begrænse det tryk som der på forskellig vis udøves på den, Derfor fri jagt på Katte, Mink og jægere hele året..

Mvh..RR
Tip moderator
Jens Søndergaard Nicolaisen
postet: 16. januar 2010 kl. 14:36  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Niels.

Du har valgt at bo i et tæt bebygget område med dermed følgende mange husdyr, så jeg ville mene at du skulle gribe til at kattesikre din have mest muligt. Jeg har selv "sikret" min have med hønsenet inde i hækken samt afskæring af grene som hænger ind over skel, de kommer ind alligevel, men ikke i så stort omfang som, hvis haven havde været helt åben. En af mine bekendte har en fælde som jeg låner når jeg ser kattene for tit, den går katten så i og før den slippes ud får den en kraftig rystetur under megen råben fra mig og så kvitterer jeg med en spand koldt vand før den igen får lov til at løbe. Det plejer at holde dem væk i tre måneders tid. Nogen vil sikkert mene at jeg skulle køre den til politiet, men de omkringboende er informeret om fremgangsmåden og mener selv at når det ikke kan være anderledes så "nåhr ja da", da alternativet netop er at de kommer til at hente deres kat hos politiet og så sparer jeg køreturen.

René Rantzau: 1 million katte i DK, hvor har du det fra? Og hvormange er egentligt "et kraftigt indhug i fuglebestanden"?

Søren Brinch: Jeg kan forstå på tallet fra René at kattene dræber flere end 160000 fugle om året herhjemme, men er det mange? Har du et mere præcist tal?

Hvormange fugle er der mon ialt i DK?

Niels. Hvis du vælger at prøve med fælden, så ved jeg altså ikke om det er en lovlig metode, og fælden ser hjemmelavet ud så jeg ved ikke om man kan købe den slags, i en jagtforretning måske? Men den skal tilses regelsæssigt, og jeg gør det morgen og aften når jeg har den opsat.

Mvh
Tip moderator
Søren Kristoffersen
postet: 16. januar 2010 kl. 17:09  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Først og fremmest er denne tråd løbet helt af sporet. Den handler mere om, hvem der er nogle helvedes karle, hvem der kan komme med de mest radikale udtalelser, og ikke mindst hvem der kan nedgøre andre mest. Jeg gider ikke deltage i en ”debat”, hvor citater som dette er at finde: ” Derfor fri jagt på Katte, Mink og jægere hele året..” ironi eller ej! Ytringsfrihed er frihed under ansvar. Hvordan mon det fremtidige samarbejde med de danske jægere bliver, når udtalelser som denne får lov at stå ubemærket af Netfugls bagland. Lad og endelig få gravet nogle skyttegrave – det skal nemlig nok gavne fuglesagen.

Jeg vil gerne diskutere meninger og holdninger så længe det er sagsorienteret. Men når det udvikler sig til en veritabel ”pissing contest”, så er jeg stået af. Derfor bliver dette mit sidste indlæg her på tråden. Men det skal selvfølgelig ikke afholde andre fra at ”pisse” videre – Jeg vil blot hellere skovle sne og støvsuge end at deltage.

….og Tim. Enhjørninger er mytologiske væsner, hvorimod lovgivning er langt mere håndgribeligt - om end noget kompliceret for lægfolk. Den bekendtgørelse jeg henviser til er en del af Dyreværnsloven, som efter sigende gælder for både landmænd, jægere, katteejere, ringmærkere og andre fuglefolk. Ja med andre ord os alle.

….og NEJ! Bevisbyrden er ikke min. Det påhviler udelukkende den, som har tænkt sig at regulere antallet af katte, jf. trådens oprindelige indhold.

God fornøjelse med den fremtidige debat.

M.v.h.
Søren Kristoffersen
Tip moderator
Søren Brinch
postet: 17. januar 2010 kl. 11:47  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Nej Søren; jeg oplever ikke at denne tråd er løbet af sporet.

Niels Riis Ebbesen opretter en tråd for at få råd om, hvad man kan gøre ved uønskede katte - deraf trådens navn.

Vi er nogle der har forsøgt med meget lavpraktiske og operative anvisninger, mens andre på fornem vis, har prøvet at anvise juridiske perspektiver på Niels´spørgsmål.

Hverken Niels eller andre, der smider vand efter katte, er provokerende, respektløse eller selvfede. Der efterlyses handlingsanvisninger og vi er nogle der har forklaret, hvad vi gør. Jeg holder meget af katte og synes det er ærgeligt at de er blevet syndebukke for uansvarlige menneskers manglende dømmekraft om egen formåen, men jeg ønsker ikke at leve i et "kattereservat" som visse egne af landet har udviklet sig til.

At overlade stigende katte- og minkpopulationer til følelser, hører til i stuen foran kaminen, men ikke ude i naturen. Vi må erkende en gang for alle, at naturens balance er endegyldigt forrykket, men bare at lade stå til er fremmedgjort og handlingslammet. Bare at overlade spørgsmålet til andre er laizzes faire, men en åben og problematiserende debat bør stille og besvare spørgsmålet - hvad stiller vi op med de ubalancer vi har skabt - hvad er det for en natur, vi vil have og hvor stor en grad af diversitet skal vi have - og hvilke afkald fra mennesket, må vi så acceptere???

Denne tråd stiller spørgsmålet på mikroniveau i haven - men det kræver ikke den store abstraktionsevne eller ledvogtereksamen at løfte problemt op på makro - ud i naturen.
Tip moderator
Thorkild Lund
postet: 17. januar 2010 kl. 13:31  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Det udmærkede tidsskrift, Natur og Museum nr.1 marts 2003 har som titel "Katten". Artikelen er skrevet af Tommy Asferg og Marianne Ujvári og bringer en masse oplysninger om faktuelle forhold i forbindelse med katte på landet og i byen. Desuden er der gode henvisninger til litteratur vedrørende forskning, bl.a. kattes påvirkning af faunaen i deres omgivelser.
Tip moderator
Morten Heegaard
postet: 17. januar 2010 kl. 14:03  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Søren B.,

Du skriver "jeg bestemmer, hvad jeg vil accepte-re i min have og Vadehavet - under hensyntagen til gældende dansk lovgivning."

NEJ, det gør du ikke hvis du afliver kattene selv - det er nemlig forbudt i følge den danske lovgivning. Husk at Søren Ryge blev anmeldt for dyreplageri da han aflivede en due for åben skærm.

Et andet citat: "Naturen tilhører de vilde dyr, hvor balancen altid skabes på naturlige præmis-ser". JA, sådan burde det HELT KLART være, men jeg tror desværre ikke, at du kan finde sådan et sted i dagens Danmark. Der er vel ikke en plet på kloden som kan siges at være gået helt fri af den menneskelige påvirkning - tænk blot på klimaforandringerne!

Go' obs fra Feehaar
Tip moderator
Søren Brinch
postet: 17. januar 2010 kl. 15:35  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Morten

Hvem skriver om aflivning???????

Jeg skriver jo netop - "Vi må erkende en gang for alle, at naturens balance er endegyldigt forrykket, men bare at lade stå til er fremmedgjort og handlingslammet".

Naturens sammenhængskraft herhjemme skal ikke styres af kattedamer og forvildede mink.
Tip moderator
Ejnar Dahl Jensen
postet: 18. januar 2010 kl. 3:07  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Niels

Vi har selv kat, men døjer lidt med strejfende katte, der strinter på fordøren i værkstedet. Jeg købte en stor vand-bazooka, og har haft lidt sjov med at gå på jagt i haven med den. For vand er noget af det bedste skræmmemiddel. Det virker. Kan du få den fanget i et hjørne så giv den en stor spandfuld vand, så ser du den ikke igen lige med det samme. Og den tager jo ikke skade af det.
Ellers kunne du jo prøve med Hiortetaksolie. Det virker mod nærmest alt. Har selv brigt det mod husmår. Sæt nogle små bøtter i hækken eller nær dit hus med lidt af olien på en klud, og evt. en form for låg, så det virker længere. Men få det for guds skyld ikke på dig selv. Det stinker forfærdeligt og er næsten umuligt at vaske af. Ulempen er at det muligvis også virker mod fuglene.
Tip moderator
Morten Heegaard
postet: 21. januar 2010 kl. 20:26  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Aflivning? Du skriver selv "Jeg har virkelig elimineret mange vildkatte i tidens løb, hvilket er deregulering på den fede måde."
Tip moderator
Søren Brinch
postet: 22. januar 2010 kl. 7:33  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Med eliminering refererer jeg til en adfærd, hvor kattene stresses maksimalt, således at de holder sig langt væk.

Aflivning er forbudt, derfor får de vand på mine domiciler. Men mange metoder kan anbefales - afspilning af hundegøen etc ;-)
Tip moderator
Tim Hesselballe Hansen
postet: 22. januar 2010 kl. 8:17  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Heegaard,

Du skriver, at Søren Ryge blev anmeldt for dyreplageri, da han aflivede en due for åben skærm. Det lyder som om, at du mener, at man ikke må aflive et dyr.

Så vidt jeg husker, blev Ryge anmeldt for ikke at aflive duen på den hurtigste/mest skånsomme måde, som man jo skal. Han klemte livet ud af duen for at vise en aflivningsmetode, som blev anvendt af jægere (på det tidspunkt?).
Og så hev han hovedet af en anden, og det sidste var vel helt lovligt, forudsat at det var hans egen due.
Tip moderator
Morten Heegaard
postet: 23. januar 2010 kl. 0:09  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Jeps, Lægmand må ikke selv aflive et dyr. Jeg kan desværre ikke henvise til lovgivning pt.

Feehaar
Tip moderator
Morten Heegaard
postet: 23. januar 2010 kl. 0:16  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Her er den (gælder ikke duer):

Bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr

§ 13. Slagtning eller aflivning af enhovede dyr, kvæg og strudsefugle må kun foretages af dyrlæger, slagtere, personer med jagttegn eller andre personer, der har modtaget uddannelse i slagtning eller aflivning.

Stk. 2. Aflivning af hunde og katte må kun foretages af de i stk. 1 nævnte personer.

God obs fra Feehaar
Tip moderator
Jean Seeberg
postet: 6. marts 2010 kl. 11:31  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hvis man ikke ønsker katte i nærheden af sin bolig, kan jeg kun se én udvej. Flyt langt ud på landet :-)
Du kan også sætte et elektrisk hegn op rundt om haven i ca 30 cm højde, det kan måske holde kattene ude.
Eller opsæt et højt hegn eller plankeværk.
Eller et skilt med teksten: KATTE INGEN ADGANG. På kattesprog selvfølgelig.
Nej, nej det er kun ment i spøg, jeg kan ikke forstå problemet. vi har selv haft 3 katte i gennem 12 år, naboen har 3 osv.osv. og vi har maser af fugle i haven, hele året rundt, ingen problemer i det. Fuglene, på nær de svageste, skal nok klare sig.
Hilsen en katte, hund og ikke mindst en fugleven.
Jean
Tip moderator
Hans Henrik Larsen
postet: 6. marts 2010 kl. 15:26  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hej Jean.

Det kan godt være i har masser af fugle i jeres have, men hvor mange tror du er blevet opfostret i jeres egen have (Ganske få procent).
De fleste af de nyudfløjne unger i jeres have, bliver ikke et døgn gammel.
Når de er tumlet ud af reden, og sidder og kalder på de gamle, for at få mad, hører kattene det og det var så den unge.
Vi har selv haft katte førhen, så jeg har opbserveret det adskillige gange.

Tip moderator
Anders Søgaard
postet: 7. marts 2010 kl. 12:47  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Eller gør som Lars Pejsekammer :o) :o)

http://www.youtube.com/watch?v=f-Qrp7GPDVs&feature=rela...
Tip moderator
Thorkild Lund
postet: 10. marts 2010 kl. 22:04  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
Hvad gør man i det hele taget af uønskede dyr og fugle? Fasanmester Richardsen på Ålholm slot kunne i 1884 stolt berette om, hvordan han sammen med den stedlige skytte i løbet af året havde skudt 12 havørne, 9 kongeørne, 1 fiskeørn, 28 duehøge, 203 falke, 20 ravne, 1.467 krager. 52 ræve, 3 grævlinge, 4 mårer, 16 pindsvin - og 86 katte. Sådan!
Tip moderator
Henrik Winther
postet: 7. juni 2010 kl. 14:24  emne: Re: Hvad kan man gøre ved uønskede katte 
@Thorkild her er sagens kerne med hensyn til at aflive katte ved skydning. Dette må kun ske hvis og såfremt katten/kattene er til fare for fjerkræ hold altså hønse- eller fasanhold. Der er altså tale om regulering i jagtsprog.
Småfugle er ikke nok til at regulerer katte.

Her virker som allerede skrevet vand, eller i ekstreme tilfælde en luftbøsse med små stykker kartoffel, det skader ikke kattene.

Jeg har selv problemer med naboens kat, men jeg vægter naboskabet højt, så den får med vandpistolen når jeg ser den.
Tip moderator


Post et indlæg til tråden
Denne tråd er lukket for yderligere indlæg!til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.057 sek.
til toppen