Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0

Netfugl.dk Forum

Netfugl.dk Forum -> Havens fugle, fuglekasser, fuglefodring etc. -> Mejsebolde for millioner!

Forfatter Indlæg
Peter Christiansen
postet: 12. december 2007 kl. 12:05  emne: Mejsebolde for millioner! 
Søren Ryge Petersen er i aften blevet sat på den urimelige opgave at underholde familien Danmark i en halv time om - mejsebolde. Der er faktisk en fabrik her til lands, der producerer 1.000.000 mejsebolde i døgnet, og det er jo en del.

Man hvad siger fuglene til dem? Hør anmeldelser, lyt til Søren, der kan snakke om alt, og få at vide hvordan du laver dine egne mejsebolde, hvis fabrikken uden for Århus nu skulle brænde ned i løbet af vinteren.

Jeg har hørt fra meget pålidelig kilde at det skulle være underholdende! Og programmet? Det kommer på DR1 kl. 20.00…

Cheers,
Peter
Tip moderator
Hans Lind
postet: 14. december 2007 kl. 14:10  emne: Re: Mejsebolde for millioner! 
Er der nogen, der ved, om udsendelsen bliver genudsendt og hvornår?

Hilsen,
Hans
Tip moderator
erik overlund
postet: 14. december 2007 kl. 14:16  emne: Re: Mejsebolde for millioner! 
http://www.dr.dk/DR1/Ryge/
klik på Søren Ryge - en million mejsekugler og du vil kunne se udsendelsen på din pc-skærm
Tip moderator
Jørgen Munck
postet: 16. december 2007 kl. 18:02  emne: Re: Mejsebolde for millioner! 
Af udsendelsen fremgik det at DOF´s holdning var at det ikke var så godt at fodre fugle om sommeren, da de selv kunne finde deres føde, det ved jeg ikke helt om jeg er enig i, når man ser hvor hurtigt at foderet forsvinder ned i ungernes forslugne maver på dette tidspunkt, det kunne jo nemt medføre et ekstra kuld og det er vel ikke så dårligt, eller hvad?
Tip moderator
Niels Jørgen Larsen
postet: 17. december 2007 kl. 3:36  emne: Re: Mejsebolde for millioner! 
Mit personlige svar til Jørgens spørgsmål må være et rungende måske! Det kommer an på om det kunstige foder er af en lige så god kvalitet rent ernæringsmæssigt som det fugleungerne egentlig skulle opfodres på? Er de unger der kommer ud af en have med sommerfodring ligeså sunde som unger andre steder? Dobbelt antal men med nedsat mulighed for at overleve ville være galt, hvis det var sandheden.

Hvor jeg bor er der det samme dilemma med sukkervand til kolibrier. Sukkervand er helt klart mindre sundt end naturlig føde (mangler protein). Jeg har selv valgt at fortsætte min fodring ud fra den adfærdsmæssige observation at aktiviteten på foderautomaten er stor tidlig morgen og ved solnedgang, men lav imellem; jeg fortolker det som at mine kolibrier udmærket er klar over at de får nogle hurtige kalorier ved feederen, men at de skal bruge størstedelen af dagen på at få noget lødig føde, før de topper op med kalorier lige før de skal sove.

mvh
Niels Jørgen
Tip moderator
Jens Gulseth Wessberg
postet: 17. december 2007 kl. 9:46  emne: Re: Mejsebolde for millioner! 
Dette er åbenbart et problem som der er mange meninger om.
Når jeg har set forældre med deres børn fodre franskbrødsænderne i Utterslev Mose om sommeren, har jeg altid sagt at for børnenes skyld kan det da være okay at gi´ ænderne en smule franskbrød, men at det er forkert at fodre om sommeren hjemme i haven. Med den begrundelse at så lærer ungerne jo ikke at kunne finde deres mad selv, og når det blir vinter vil de omkomme af sult.
Selvfølgelig kan de unger der blir i haven overleve hvis man fodrer året rundt, men hvis man - som Jørgen Munck siger - fodrer så meget at der kommer mange kuld, ja så er der jo netop ikke (yngle-)plads til alle.
Derfor tror jeg det er en dårlig idé at fodre året rundt. Man bør vel faktisk kun gøre det om vinteren, når der ligger sne.

Mvh Jens
Tip moderator
Lasse Braae
postet: 17. december 2007 kl. 14:41  emne: Re: Mejsebolde for millioner! 
Måske kunne vi lære noget af jægerne vdr dette emne - eller er fodring (opdræt) af ænder og fasaner et "skrækscenarie"?

Mvh
Lasse
Tip moderator
Knud N. Flensted
postet: 17. december 2007 kl. 15:31  emne: Re: Mejsebolde for millioner! 
Til Jørgen Munck og andre på denne tråd:

Bemærk venligst, at DOF ikke generelt advarer imod at fodre fugle om sommeren. Det jeg forklarer i de sidste 5 minutter af Ryges udsendelse er, at man bør fodre fugle "med måde" og ikke forsøge at dække fuglenes totale fødebehov, hverken om vinteren eller om sommeren.
Man kan fodre fugle for at få nogle gode og spændende oplevelser og for at berige fuglelivet i haven, men man skal være varsom med at ændre balancen mellem de forskellige fuglearter, ved at tilbyde oceaner af fuglemad.

Direkte link til udsendelsen er her:
http://www.dr.dk/DR1/Ryge/programmer/2007/12/16130323.h...

Hilsen
Knud Flensted
DOF


Tip moderator
Troels M. Krogh
postet: 17. december 2007 kl. 18:03  emne: Re: Mejsebolde for millioner! 
Har lige set udsendelsen. Jeg mener de glemmer at nævne det aller-vigtigste om vinteren, nemlig vand!
Vinterfodring er nok mest for vores egen skyld, men vand er for fuglene. Hvis vi har en længere periode med hård frost UDEN sne vil de fleste småfugle have svært ved at finde væde. Så flydende vand i haven kan være livsnødvendigt for småfuglene.

Har selv oplevet trængsel omkring en skål med lunkent vand som så udskiftes i løbet af dagen, evt. sættes på en varmeplade til høns. I hvert fald friskt vand én gang om dagen er bedre end ingen vand.

Vedr. vinter kontra- helårsfodring, siger Knud noget rigtigt i udsendelsen, nemlig at man skal fodre med en begrænset mængde, så fuglene spiser op.
Hvor efter de kan hjælpe os mennesker med at æde nogle skadedyr…

Tip moderator
Jørgen Munck
postet: 18. december 2007 kl. 22:13  emne: Re: Mejsebolde for millioner! 
Har lige set udsendelsen. Jeg forstår Knud således, at man ikke skal prøve at stille havefuglenes foderbehov, men da godt give lidt foder med nogle dages mellemrum for sin egen skyld for at få nogle kønne fugle at se, medens jeg ikke umiddelbart kan se noget problem i at man fodrer konstant i yngletiden da det muligvis kan medføre et ekstra kuld og mindre udslidte forældre. Endvidere mener jeg at vil man have fugle på foderbrættet skal man fodre regelmæssigt.
Tip moderator
Jørgen Munck
postet: 18. december 2007 kl. 22:27  emne: Re: Mejsebolde for millioner! 
Iøvrigt mener jeg at man som haveejer tydeligt ser at fuglene stort set kommer til foderbrættet uanset årstiden, når de er pressede og derved regulerer de det selv.
Tip moderator
Michael Højgård Hansen
postet: 19. december 2007 kl. 0:06  emne: Re: Mejsebolde for millioner! 
Til Knud

Har en del år selv spekuleret lidt på, om fuglefodring, specielt om vinteren, kan ændre på artsammensætningen. I den forbindelse var det primært mellem standfugle og trækfugle jeg så problemet,idet overlevelseschancerne på at være standfugl bliver stærkt forøget. Findes der noget forskning på det område eller er det primært baseret på hypoteser?

M.v.h. Michael
Tip moderator


Post et indlæg til tråden
Denne tråd er lukket for yderligere indlæg!til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.056 sek.
til toppen