ISLA MARGARITA 1/11 - 2002

af Henrik Madsen


Jeg havde aldrig troet at en ferie ved Venezuelas kyst kun ville koste marginalt mere end en tur til middelhavet. Min kone Ross og jeg bestilte en 2 ugers ferie hos "FalckLauritzen-rejser", og måtte slippe 6000 kr hver for en "uspecificeret hotel" uden pension. Via medpassagerer i flyet fandt vi dog ud af , at priserne faldt til ca det halve i ugen op til afgang, og her var det med fuld pension incl drikkevarer, liggestole ved strand etc.Isla Margarita er en ø ca. dobbelt så stor som bornholm, 15 km fra venezuelas kyst, ligger syd for orkanbæltet, så der er garenteret solskin og ca 30 graders varme året rundt. Varmen kan være ulidelig med høj luftfugtighed , når man fjerner sig fra stranden, så sørg for at leje en bil med aircondition. Billeje er som alt andet billigt ca 25 dollars per dag alt incl.. Venezuela er verdens 4 største olieproducent, og grundet befolkningens tendens til at lave optøjer ved selv de mindste prisstigninger på alkohol eller benzin, holdes benzinpriserne helt i bund, ca 1,5 doller for en tankfuld (40liter).

Trods ihærdig søgen på internettet før afrejse lykkedes det ikke at finde ornithologiske rejsebeskrivelser. Ydermere havde DOF-boghandel udsolgt alt om fugle i Venezuela, så vi var kun udstyret med "Birds of the West Indies", som nok kun dækkede lidt mere end halvdelen af de arter vi observerede. Heldigvis kunne man i turistbutikerene købe et landkort " MAPA ECO-TURISTICO DE MARGARITA" , som indeholder en liste over hyppigt observerede fuglearter, hvorfor vi bedre kunne gætte på de fundne arter. Indtil videre har jeg ikke inkluderet de fugle som ikke fandtes i min medbragte guidebog, førend jeg har fremskaffet "birdguide til venezuela".

Så følger en beskrivelse af de vigtigste observationssteder, som vi fandt frem til efter at have kørt øen rundt på kryds og tværs i 10 dage.

1 ) PARQUE NATIONAL LA RESTINGA:En kæmpe mangroveskov, som kan udforskes ad 2 veje. Det nemmeste er at køre til El Indio, hvorfra man kan komme med små turistbåde på 1-2 timers ture ind i mangroven, og efterfølgende blive sat af på den nordlige strand mhp nogle timers solbadning, før man bliver afhentet igen. For hundrede kroner forhandlede vi os dog frem til at leje båd med "chauffør" nogle timer udelukkende mhp fuglekiggeri. Her så vi ikke mange fugle , men det blev da til flere hejrearter bla.a stor blåhejre og krappehejre, samt flere ubestemmelige rørsangere.Mere udbytterig er det at køre i bil til stranden ved at følge nogle små bumpede markveje fra Macanao`s nordlige vej ud mod "playa el Saco". Herfra kan man køre øst langs stranden forbi mange lavvandede indsøer/mangrover hvor vi så store flokke af vadefugle, mest præstekravearter som der skulle findes 5-6 forskellige arter af. Vi identificerede blot 2 arter nemlig amerikansk- og sne-præstekrave. Jeg kan kun anbefale at hyre en guide til at vise vejen ud til tangen , da der ikke er skilte men derimod mange dust-tracks der ender blindt. Vi mødte en Venezueliansk dreng der hed Rommel på parkeringspladsen ved El Indio`s bådudlejning, hvor han til dagligt arbejder som selvudnævnt parkeringsvagt, og han tog med som guide og havde god kendskab til både geografien og fuglelivet. Han viste os bla.a stedet hvor de sidste 6 flamingoer holdt til, og fortalte at jagt og elmasterne langs tangen havde reduceret den hundredtallige flok på ganske få år.

2) PENINSULA DE MACANAO:Ørkenagtig landskab hele halvøen rundt, og ifølge et lille notat i en turistguide det bedste sted at se på øens rovfugle, hvilket vi også fandt ud af. Vi så mange Sydlig Caracara, kalkungribbe og flere endnu ikke verificerede Rustskuldrede og brunskuldrede Musvåger. Endvidere så vi den højrøde Vermillion Cardinal, flokke af Gulskuldret Amazone etc. Har man brug for et friskt pust i den varme ørken kan Punta Arenas i sydvest anbefales, da der her er en god strand og forplejning uden store horder af turister. Fra stranden kunne vi se hudredevis af trækkende Amerikanske Saksnæb heriblandt flere Maskesuler.3) LA ISLETA:

Absolut et besøg værd, selvom stranden "playa el silguero" lugter fælt og modtager skrald fra Porlamar og selvom byen Isleta flyder i affald. På vejen derud kører man langs østkanten af naturområdet Laguna de Las Maritas , som er øens anden store mangrovesump. Her så vi flere vågearter og flokke af munkegrippe meget tæt på. Storslået blev det ,da vi ved et tilfælde blev kørte forbi havnen i La Isleta ud på en lille støvet "markvej" mod øst og stoppede bilen en lille indsø. Her vrimlede det med liv kun få meter fra bilen. Der var stor og lille blåhejre, snehejre, louisiannahejre, småspove, stenvender, strandløber, lille gulben m.fl. Pludselig kom der en Klapperrikse ud fra mangroven lige foran bilen, desværre nåede jeg kun at tage et billede gennem forruden , før den skræmt løb væk igen.Jeg er sikker på at en af de lokale fiskere kunne overtales til at sejle en tur ud i mangrovesumpen, vi nåede det desværre ikke.

4) CERRO EL COPEY:Bjerget midt på øen har noget af de sidste oprindelige højlandsregnskov tilbage på øen. Vi besøgte Mirador Turistica flere gange ,da vi på stierne her så mange farverige spurvearter. Desværre dækkede vores Feltguidebog ikke disse arter, så jeg håber senere at kunne sætte navn på vha fotos.

5) PLAYA PARQUITA:I nordøst ,lige syd for Playa El Aqua fandt vi ikke bare et af de bedste steder for surfing , man lige bag ved stranden er der en lille indsø , hvor vi så flere vadefuglearter. Man kan komme meget tæt på fuglene, da de må være vant til alle strandgæsterene. Her så vi Stor Gulben, amr. dværgryler, Sortnakket Stylteløber og kohejrer mm.

6) PUNTA DE MANGLE:Fantastisk flot lagune , hvor hvide træstubbe stikker op af vandet så langt øjet rækker. Hjemsted for store flokke af Kongeterner og Pelikaner. Ved havneanlægget ses Olivenskarv.

7) LOS FRAILES:Små klippeskær udfor nordøstkysten, hvor de fleste dykkerture går til. Vi nøjedes med at snorkle - masser af farverige fisk. Tilholdssted for de Amr. Saksnæb og Maskesuler. Eneste sted hvor vi så Hvidhalet Tropikfugl.

8) Alle Kyster:De mest hyppigt observerede arter vi så var Munkegribbe, Amr. fregatfugl og Tropical Mockingbird, som var at finde overalt.