Extremadura maj 2002

tekst af Anders Hammergart

Deltagere: Paul Nilsson, Steffen Sommer Nielsen, Anders Søgaard og Anders Hammergart

 

Lokaliteterne, en kort turbeskrivelse og vejret:

04-05-2002

Madrid - Trujillo. 13:50 - 20:30

Sol/let skyet - NNV - 6 skm - 30 km sigt. 18-21°

Efter ankomsten til Madrid forlod vi byen kl. 13:50 med vores "bus" pakket med kurs mod Trujillo. Undervejs gjorde vi et stop ved Oropesa for bl.a. at checke for Blå Glente. Vi fik dog ikke set den i denne omgang. Herfra videre til Trujillo, hvor det skulle vise sig, at indkvarteringen ikke gik helt så nemt som forventet. Grundet en tyrfægterfestival, som blev afholdt i Trujillo netop i de dage, var der stort set udsolgt. På vej til en nabolandsby for at prøve lykken dér, stoppede vi ved Belén, hvor vi bl.a. så de første Trapper. Vi mødt heldigvis også nogle englændere, som gav os et tip om et lille hotel i Trujillo, som vist nok havde ledige værelser. Tilbage igen, og sørme om det ikke lykkedes. Det var vist ret så stor en lettelse for alle.

05-05-02      

Belén. 07:00 - 09:50

Skyet/småregn - 0 skm - 30 km sigt. 16-18°

Så var vi i gang. Første sted var Belén. Selv om det småregnede var der en forbløffende god sigt. Vi fik bl.a. set de første Trieler, Hærfugle, Ellekrager og Kalanderlærker. Arter som vi snart skulle opdage var ganske almindelige. Belén er et stort steppeområde, men straks efter at have passeret igennem byen af samme navn, kan man med held checke haverne/krattene for bl.a. sangere blev vi senere oplyst om. Vi fik dog ikke selv gjort det.               

Trujillo - Rio Almonte - Monroy - Embalse Talavan - Rio Almonte - Cáceres - Trujillo.

11:00 - 18:45

Skyet/småregn, senere sol - Ø - 4 skm - 20 / 30 km sigt. 18-21°

Vi kørte stille og roligt igennem landskabet og obsede dels fra bilen og dels fra vilkårlige stop, samt selvfølgelig fra lokaliteter, hvor vi gjorde lidt længere ophold. Herunder ikke mindst stoppene ved Rio Almonte. Vi havde omkring et kvarters break, hvor det regnede så voldsomt, at vi måtte søge ly i bilen. Det var faktisk den eneste gang det skete under hele turen. Det var på denne første egentlige tur gennem Extremaduras varierede landskaber, at stedets enorme fuglerigdom for alvor gik op for os. De to altoverskyggende biotoper hernede var slette og dehesa.

Trujillo 19:00 - 19:50

Sol/skyet/svag varmedis - Ø - 7 skm - 20 km sigt. 18-21°

En lille tur rundt i den utroligt charmerende lille by. Ikke mindst den gamle bydel omkring borgen er betagende. At der så ind imellem er godt med Lille Tårnfalk og flere Gråsejlere gør bestemt ikke byen mindre attråværdig.

06-05-2002

Trujillo - Santa Marta de Magasca - Cáceres. 07:30 - 11:00

Sol - Ø - 6 skm - 30 km sigt. 19-22°

Denne gang gik turen gennem et af de mest spændende områder nær Trujillo, nemlig landskabet omkring Santa Marta de Magasca. Ikke mindst en helt uventet Spansk Kejserørn på bytte kun 10-15 meter inde på en mark var overvældende. Men også en samling på 9 Munkegribbe og 57 Gåse-gribbe samlet omkring et kadaver var fascinerende. Vi sluttede formiddagen inde på en lille restau-rant, som lå lige ved landevejen få km øst for Cáceres. Det skulle ikke blive sidste gang vi var her-inde.

                     

Cáceres - Monroy - Trujillo. 11:00 - 17:00

Sol/let skyet - ØNØ - 6 skm - 30 km sigt. 20-22°

Efter et godt måltid forsatte vi vores tur på den dejlige afslappede måde, der kom til at kendetegne hele turen. Det var simpelthen vidunderligt at kunne tage sig al den tid der var behov for, uden hele tiden at skulle være et andet sted end hvor man var. En Blå Glente kredsende lige over vores hoveder ved Storkekolonien, var nok ikke det ringeste indslag på turen.

Trujillo. 17:30 - 18:50

Sol/let skyet - ØNØ - 7 skm - 30 km sigt. 20-21°

Vi var taget op på toppen af borgen, der ligger placeret højst i byen. Herfra er der en herlig udsigt. Ikke mindst til de mange storkereder rundt om på byens tage. Ligeledes er stedet perfekt for både Lille Tårnfalk og Gråsejler som ind i mellem kommer forbi på få meters afstand. At man også skulle opleve både en Munke- og Gåsegrib komme glidende lige ind over borgen, kom nok bag på os.

                     

Belén. 19:00 - 20:00

Sol/regn - NØ - 6 skm - 30 km sigt. 20-21°

Vi ville lige afslutte med et par obs fra lokaliteten. Vi stod herude lige på skillelinien mellem rent solskin og en utrolig mørk himmel, hvorfra det regnede kraftigt. Det medførte ikke mindst regnbuer. Ja, faktisk tre af slagsen. Heriblandt den smukkeste vi nogensinde havde set, var der vist enighed om. Efter en times ophold gik turen tilbage til hotellet. Her lod vi om aftenen vores begej-string over den vellykkede dag få frit løb. Det medførte, at vi måske var en anelse trætte den næste dag. Men hyggeligt var det.

07-05-2002

Trujillo - Embalse de Cáceres - Santa Marta de Magasca - Sierra de Fuentes - Rio Almonte - området vest for Santa Marta - Trujillo. 08:00 - 17:20

Sol/skyet - ØNØ - 6 skm - 30 km sigt. 20-22°

Vi startede ved et lille vådområde i håb om nogle sangere. Der var dog ikke det helt store. Ellers kørte vi på den velkendt behagelige måde rundt og nød de mange spændende steder. Ikke mindst den godt 20 km lange lidt hullede grusvej, vest for Santa Marta gav nogle formidable oplevelser. Det var i øvrigt den eneste gang vi var på en vej, der ikke var i perfekt stand. Når man kører i landskabet og nyder det væld af vilde blomster der er overalt, ser ud over dybe slugter hvor floderne gennemkrydser bunden, bliver man gang på gang slået af den fantastiske skønhed der konstant åbenbarer sig for en. Alene for de helt utroligt smukke landskaber er Extremadura et besøg værd. At det så i tilgift er ufatteligt fuglerigt gør bestemt ikke oplevelserne ringere.

Trujillo. 19:45 - 20:15

Skyet - NØ - 7 skm - 30 km sigt. 21°

Det var ikke fordi der var så meget energi tilbage oven på den dejlige, men lange dag. Men lidt obs fra hotelvinduet blev det da til. Ikke mindst en god del Gråsejlere, som kom tæt forbi vinduet var herlige. Ligeledes nærstudier af syngende Ensfarvet Stære var sjovt.

08-05-2002

Trujillo - Finca de Aldeanveya 07:30 - 10:05

Skyet/småregn/svagt diset - 0 skm - 10 km sigt. 18-19°

I dag var det skiftedag. Således at forstå, at vi skulle flytte residensen fra Trujillo til Torrejón el Rubio. Men på vej dertil skulle vi besøge den spændende Trappe- og Sandhønselokalitet, Finca de Aldeanveya. Vi havde faktisk prøvet at finde lokaliteten én gang før. Den gang kom vi til at køre forbi og fandt det ikke. At vi til gengæld fik set en masse andet spændende er en anden sag. Men forleden dag fandt vi ud af hvor stedet var, så i dag skulle det være. Ikke mindre end 14 Stortrappehanner havde vi på et tidspunkt flyvende tæt forbi os, foruden både Spidshalet- og Sortbuget Sand-høns, Kalanderlærker, Vagtler, Rødhøne og Stylteløber for blot at nævne lidt af hvad området bød på.

Cáceres - Torrejón el Rubio. 10:05 - 15:30

Skyet/småregn - NØ - 6 skm - 20 km sigt. 18-19°

Så gik turen til den nye residens. Undervejs var vi lige forbi vores "stamrestaurant" samt forbi nogle embalser vest for Cáceres, hvor vi bl.a. så efter Braksvaler. Det lykkedes dog ikke. På vej nordøstover holdt vi ind ved en vigeplads ved et lille hus langs landevejen. Minsandten om ikke der lige inde for lågen sad et par Middelhavsstenpikkere. Ved Storkekolonien checkede vi for Blå Glente, som ikke var hjemme. Til gengæld fik vi lidt længere østpå Spansk Kejserørn med begge de adulte og to dununger på rede. Det var rigtigt godt. På stedet fik vi også set Korttået Lærke.

Torrejón el Rubio - Monfragüe. 15:45 - 20:20

Skyet/småregn/tørt - NØ - 6skm - 10km sigt. 18-19°

Så kørte vi for første gang ind i selve Monfragüe. Området er ret så stort, og vi fik under turen kun stiftet bekendtskab med en lille del af det. Vi gik en tur langs Rio Tajo, som inde i reservatet løber sammen med Rio Tietar. Herinde fik vi vores første Hvidskægget Sanger. Et par ræve løb på et tidspunkt næsten om benene på os. Som så mange gange før i ugen måtte man konstaterer hvor vid-underligt smukt der var omkring én.

09-05-2002

Torrejón el Rubio - Monfragüe. 07:15 - 10:00

Let skyet/sol - ØNØ - 30 km sigt. 15-20°

I dag kørte vi ind til et nyt sted i Monfragüe for bl.a. at lede efter Sørgestenpikker. Vi gjorde mange ihærdige forsøg på velegnede lokaliteter, men havde dog ikke held med os. Den er dog flere gange set i området. Et par Gærdeværlinger der ihærdigt gjorde deres til at næste generation bliver født, Hvidskægget Sanger, samt Vandrefalk og alle tre gribbearter var blot lidt af det meget gode vi fik set denne vidunderligt smukke morgen.

Torrejón el Rubio - Almaraz - Torrejón el Rubio. 11:00 - 12:00 og 15:10 - 16:45

Sol/let skyet - ØNØ - 5 skm - 30 km sigt. 20-22°

Vi skulle til lokaliteten Almaraz for bl.a. at se Sultanhøne. Turen dertil var for en stor dels vedkom-mende gennem typisk dehesa. Endeløse græsområder med tusinder og atter tusinder af Kork- og Stenegetræer. I særdeleshed den sidste sort var talrig i de områder vi kørte rundt i. Mod slutningen af turen var der flere gange smålunde/småskov. Ikke mindst på vej ned fra højdedraget vi var på til det mere flade område ved Almaraz.

Almaraz. 12:00 - 15:10

Sol/let skyet - ØNØ - 5 skm - 30 km sigt. 21-23°

Embalsen ved Almaraz var den største af slagsen vi oplevede dernede. Og af dette var det kun en lille del vi fik set, nemlig den østlige del, hvor der var rørskov af betydning. Det var bestemt noget andet end det vi hidtil havde set, meget mere lig noget man kunne have stødt på i Danmark. Til gengæld var fuglene for en stor del anderledes end hvad der normalt bydes på derhjemme. Ikke kun Sultanhøne, men både Silke-, Nat-, Fiske- og Purpurhejrer. Den sidste med et minimum af 13 fugle. Derudover Triel samt Savi-, Cetti-, Cistus- og Drosselrørsanger. På vejen ud gjorde vi i øvrigt holdt en 7-8 km syd for Torrejón. Her havde vi ladet os fortælle skulle der også være en rede for Spansk Kejserørn. Reden så vi ikke, men vi var heldige nok til at se en adult fugl komme flyvende ind med en gren i fangerne.

Peñafalcón. 17:15 - 19:15

Sol/let skyet - ØNØ - 3 skm - 30 km sigt. 21-22°

Her til aften skulle vi så besøge en virkelig attraktion, nemlig klippeområdet Peñafalcón. Et område jeg har hørt udskældt for at være en zoologisk have. Det kan jeg godt undre mig lidt over. Her er der, hvis ikke før, mulighed for at se mere end hundrede gribbe på et lille areal. Med Gåsegrib som den altdominerende art. Men den helt store oplevelse var nok et Høgeørnepar der med en opvisning i ikke mindre end 28 minutter, af alle de flyvetekniske præstationer der tænkes kan, for alvor fik skrevet sig ind på vores nethinder.

Torrejón el Rubio. 22:00 - 23:30

Mørke - 0 skm - 25 meters sigt. 18°

Vi var ude flere forskellige steder i og omkring Torrejón for at høre Rødhalset Natravn og Dværg-hornugle. Det sidst lykkedes ikke, men det første lykkedes i fjerde forsøg godt 4-5 km sydpå fra byen. Der havde vi så til gengæld 2 spillende fugle.

10-05-2002

Torrejón el Rubio - Arroya de la Vid. 07:20 - 10:00

Skyet/sol - 0 skm - 30 km sigt. 21-22°

I dag gik dagens første tur til et område for kratluskning. En herlig lille dal i det store Monfragüe. Ikke mindre end 3 nye arter, nemlig Spotte- og Provencesanger samt Stenspurv, foruden en god del dejlige gamle bekendte forsødede vores tilværelse denne dejlige morgen. Retrospektivt må man nok indrømme, at vi ikke fik kratlusket så meget, som vi kunne have ønsket os. Omvendt set kan vi jo sige, at det altid er rart at have noget at vende tilbage til.

Torrejón el Rubio - Storkekolonien. 11:30 - 14:00.

Sol/let skyet - NNV- 5 skm - 30 km sigt. 21-22°

Efter at have handlet lidt ind i den hyggelige by, tog vi vestpå til Storkekolonien. På vejen gjorde vi en afstikker til elmasten med Kejserørnereden. Her var vi så heldige at have begge de adulte fugle i lang tid i fornemt display oppe over reden. Det var sjovt at se den store forskel på udbredelsen af hvidt på vingeforkant og skuldre. Her var det helt klart hunnen der havde mest. Måske er det aldersbetinget. Videre til Storkekolonien hvor vi igen var heldige at have Blå Glente. Denne lokalitet, som så mange andre, kunne som sagtens bære et besøg på mange timer alene. Så meget er der at se på.

Storkekolonien - Rio Almonte - Torrejón el Rubio. 14:00 - 17:00

Sol/let skyet - NV - 8 skm - 30 km sigt. 22-23°

Næste stop var flodbredden, hvor vi skulle have lidt mad. Vi havde flottet os i dagens anledning og medbragt en øl. Her på bredden af Rio Almonte havde vi et par vidunderlige timer. En dværgørn, 5 forskellige Slangeørne, og et Høgeørnepar der kom flyvende sammen på langs af floden lige over hovedet på os, var sammen med Isfugl og Gærdeværling en del af det meget vi havde her. Og frem for alt i de sædvanlige fredfyldte og smukke omgivelser.

Peñafalcón. 18:00 - 20:00

Sol/skyet - VNV - 7 skm - 20 km sigt. 20-21°

Endnu en tur ud til "klippen". Og sørme om vi ikke fik endnu en fremragende opvisning af det loka-le Høgeørnepar. Vi var sammen med Lars Jensen og Henning Bach Christensen, hvis hyggelige sel-skab og gode tips vi havde haft glæde af flere gange de sidste dage. Om aftenen havde vi en fælles afskedsmiddag på det hyggelige hotel Carjavan, hvor vi havde haft domicil de sidste to dage.

11-05-2002

Castillo de Monfragüe. 07:20 - 09:00

Sol - NNØ - 6 skm - 30 km sigt. 16-20°

Den sidste morgen i dette dejlige område. Vi havde besluttet os for at køre ud til Borgen Castillo de Monfragüe for at prøve at få Alpekrager. Borgen er smukt placeret på toppen af et bjerg skråt over for klippen Peñafalcón. Det er i øvrigt herfra man obser, når man satser på Kaffesejler. Det var vi dog ikke heldige med. Til gengæld fik vi et Alpekragepar i det smukke morgenmedlys. Også lidt sangere i krattene på vej op til borgen gjorde morgenen herlig. På vej tilbage til hotellet, hvor vi havde bestilt morgenmad til kl 09:00, gjorde vi holdt et sted, hvor ikke mindre end 68 Gåsegribbe sad på marken. Vi kunne ikke se, hvad der samlede dem dér, men et ådsel har nok været til stede. Om ikke andet så inden vi dukkede op.

Torrejón el Rubio - Madrid. 10:00 - 13:30

Sol/let skyet - NNØ - 5 skm - 30 km sigt. 20-22°

Efter et rigtigt dejligt morgenmåltid i hyggeligt selskab var der ingen vej uden om. Kursen var sat mod Madrid. Vi kørte af sted i så god tid, at vi stille og roligt kunne nyde turen. 4 Munkegribbe, 17 Gåsegribbe, 2 Dværgørne og minsandten en Blå Glente ved Oropesa, var noget af det mere spekta-kulære vi kunne fornøje os med på turen. En god time før take off var vi på plads i Madrid Luft-havn. En vidunderlig og spændende tur var ved at være til ende.

26-06-2002

Anders Hammergart

 

 

Artsliste fra Extremadura, Spanien. Fra 04-05 til 11-05-2002


Daglig obstid fra kl 07:00-07:30 til 18:00-21:00


Arter: 04-05-02 05-05-02 06-05-02 07-05-02 08-05-02 09-05-02 10-05-02 11-05-02 Obs i alt: Bemærkninger:
Lille Lappedykker   3             3 Ved embalser
Toppet Lappedykker   > 7     > 9 > 5     21 Ved embalser
Skarv           1     1 Ved Peñafalcón
Nathejre           1     1 Ved Almaraz
Kohejre > 159 > 250 > 151 > 27 > 45 > 6   > 11 649 Bortset fra Monfragüe, almindelig
Silkehejre   1 3     1     5 Ved vandløb
Fiskehejre 2 2   3 4 4     15 Ved embalser
Purpurhejre           > 13     13 Ved Almaraz
Hvid Stork > 32 149 (50pul) 160 (50pul) > 66 > 117 > 40 > 56 > 25 645 Almindelig overalt
Sort Stork   1 2 4   3 (2juv) 7 (2 juv) 2 19 Typisk ved floder, vandløb
Gråand > 6 3     6       15 Ved embalser
Knarand   5 (4 mm)   2 ( mf) 4 (3 mm)       11 Ved embalser
Skeand   1 m             1 Embalse Talavan
Gåsegrib 1 > 64 > 85 > 68 > 146 > 268 > 141 > 137 910 Overraskende talrig overalt
Munkegrib   5 11 > 12 8 2 8 6 52 Blev set på alle biotoper
Ådselgrib   2   1 4 > 8 > 9 2 26 Også set på alle biotoper
Kongeørn       1 (4K)         1 På sletteland. (Mange kaniner)
Spansk Kejserørn     1 ad   4 ( mf+2p) 4 (2ad+2p) 4 ( mf+2p)   6 4 ad ( mf + 2) + 2 pulli *
Slangeørn   1 7 7 2 4 7   28 Alle obs har været i nærheden af vand
Dværgørn   2 (LF) 4 (LF+MF) 4 (LF) 4 ( 3LF) 3 (LF) 2 (LF) 3 (2 LF) 22 20 ex af lys fase og 2 ex af mørk
Høgeørn   1 (2-3K) 1 (2-3K)     2 ( m+f) 4 (2m+2 f)   6 2 2/3K fugle, samt 2 forskellige par adulte *
Arter: 04-05-02 05-05-02 06-05-02 07-05-02 08-05-02 09-05-02 10-05-02 11-05-02 Obs i alt: Bemærkninger:
Rød Glente 1 6 9 > 6 > 3 1 5 1 32 Almindelig
Sort Glente > 26 56 > 45 > 40 > 33 27 > 19 9 255 Utrolig talrig overalt
Blå Glente     1 ad       1 ad 1 3 2 ad ved Storkekolonien, 1 ad ved Oropesa
Rørhøg 1 m       2 ff 3 ( m+f)     6 Set spredt omkring
Hedehøg   9 (7 mm) 11 (10 mm) 21 (15 mm) 11 (8 mm)       52 Bortset fra Monfragüe, meget almindelig
Musvåge 4   7 > 8 3 2   5 29 Almindelig
Spurvehøg             1   1 Kun en eneste. Ved Peñafalcón
Tårnfalk > 10   2 4 2 1 1 3 23 De fleste set på vejen fra Madrid til Trujillo
Lille Tårnfalk > 17 > 49 > 60 > 46 > 27   1   200 Forbløffende talrig mange steder
Vandrefalk           2 ad 3 ad 1 ad 6 Primært i det mere bjergrige terræn
Rødhøne     > 5 13 1       19 Oftest set langs vejene
Vagtel 1 > 10 1   2 2     16 I det åbne sletteland
Grønbenet Rørhøne   3     1 > 9     13 Almindelig på egnede biotoper
Blishøne 1 4     > 8 > 2     15 Almindelig på egnede biotoper
Sultanhøne           > 9     9 Almaraz. Stort rørskovsområde
Stortrappe 2 m 1 m 1 m 2 m+f 19 (17 mm)       25 I det åbne sletteland
Dværgtrappe 1 m 6 (3m+3 f) 6 mm > 9 > 13       35 I det åbne sletteland
Stylteløber 3 5 1   2       11 Set i selv små vandhuller
Triel   4 > 4 4 2 4     18 Primært i det åbne sletteland
Lille Præstekrave   1     1   1   3 I nærheden af vand
Mudderklire     1 2 5 3     11 Ved floder
Lille Regnspove   2             2 Embalse de Cáceres
Middelhavssølvmåge       1 (2-3K)         1 Embalse de Cáceres
Sortbuget Sandhøne       10 4       14 I det åbne sletteland
Spidshalet Sandhøne     21   14       35 I det åbne sletteland
Arter: 04-05-02 05-05-02 06-05-02 07-05-02 08-05-02 09-05-02 10-05-02 11-05-02 Obs i alt: Bemærkninger:
Klippedue > 30 > 25 > 80   2       137 Almindelig overalt
Ringdue > 4 > 6             10 Flest i fladlandet
Tyrkerdue   > 3             3 Trujillo
Turteldue     3   1 6     10 Trujillo og Alamaraz
Gøg   1 m 1 m 4 (3 mm) 1 m 1 3 mm   11 Almindelig overalt
Skadegøg   4 1           5 I det åbne sletteland
Kirkeugle 1 1             2 Belén 1 og 1 lidt vest for trujillo.
Rødhalset Natravn           2 mm     2 Ca. 3 km syd for Torrejón el Rubio
Mursejler > 300 > 50 > 50 > 208 > 500   > 100 > 500 1708 Overalt. Tusinder på træk
Gråsejler > 2 > 3 > 9 > 30       > 1 45 Flest set i Trujillo, men kan ses overalt
Alpesejler   > 12   > 3         15 Rio Almonte og Embalse de Cáceres
Hærfugl   > 29 19 > 12 11 7 8 3 89 Kan ses og høres overalt
Isfugl       1 m   1 2   4 3 set ved vand, og 1 krydsende vej
Biæder > 60 > 26 18 > 8 > 17 > 6 > 15 1 151 Kan ses og høres overalt
Ellekrage   > 3 4 > 10 3       20 Primært set på elledninger
Stor flagspætte 1               1 Trujillo
Vendehals         1       1 Ved Storkekolonien
Sanglærke           1 m     1 Ved Almaraz
Toplærke   > 36 > 16 > 35 > 12 > 19 > 10 > 4 132 Overalt i slettelandet
Theklalærke     > 5 1         6 Set bl.a. ved Storkekolonien
Hedelærke     > 10 > 3 1 1 2 1 18 Kan ses overalt i slettelandet
Korttået Lærke         2       2 På lille grusvej 5 km vest for Torrejón
Kalanderlærke   > 10 > 10 > 9 5       34 Overalt i slettelandet
Klippesvale   > 22 > 5 > 6 > 16 > 16 > 26 > 3 94 Almindelig ved vandløb
Landsvale > 40 > 33 > 40 > 15 > 15   > 20 1 164 Almindelig
Arter: 04-05-02 05-05-02 06-05-02 07-05-02 08-05-02 09-05-02 10-05-02 11-05-02 Obs i alt: Bemærkninger:
Rødrygget Svale > 3 > 12 > 10 > 5 > 6 > 12 > 5 1 54 Oftest i nærheden af vand
Bysvale > 20 > 15 > 7 > 1 > 300     > 230 573 Almindelig
Markpiber         2       2 Ved embalse 5 km vest for Cáceres
Hvid Vipstjert   3   1 4 5 4   17 Almindelig overalt
Gærdesmutte   1 m     2 m       3 Monfragüe
Jernspurv   1 m           1 m 2 Monfragüe
Rødhals         2       2 Monfragüe
Sydlig Nattergal     1 m   2 mm       3 Storkekolonien og Monfragüe
Husrødstjert         1 m 3 (2 m+ f) 1   5 Monfragüe
Middelhavsstenpikker   1     2 ( m+f)       3 Set langs vejene
Bynkefugl     1 2 ( m+f)   3     6 Ikke specielt talrig
Sortstrubet Bynkefugl   18 (13 mm) > 8 5 (3 mm) 1 m   5 (4 mm)   37 Almindelig overalt
Blådrossel   1 m     3 mm 6 (5 mm) 2 mm 1 m 13 Almindelig i bjergene
Misteldrossel     1     7   > 2 10 Primært i dehesaen
Solsort 1 2 2   > 7   > 3   15 Almindelig
Havesanger       1 m         1 Embalse de Cáceres
Munk         1 m       1 Embalse de Cáceres
Sorthovedet Sanger     1 m   1 m   3 mm   5 Storkekolonien og Monfragüe
Tornsangere       1 m         1 Embalse de Cáceres
Hvidskægget Sanger         3 (2 mm) 1     4 Monfragüe
Provencesanger             1 m   1 Monfragüe
Cistussanger 1 m   2 mm 2 mm   > 5 2   12 Slettelandet og Almaraz
Savisanger           > 4 mm     4 Almaraz og embalse ved Torrejón
Cettisanger   1 m   2 mm   > 4 mm     7 Embalse de Cáceres og Almaraz
Rørsanger     > 1 m       1 m   2 Almaraz og Monfragüe
Arter: 04-05-02 05-05-02 06-05-02 07-05-02 08-05-02 09-05-02 10-05-02 11-05-02 Obs i alt: Bemærkninger:
Drosselrørsanger   2 mm > 1 m     2 mm     5 Embalse de Talavan og Almaraz
Spottesanger             1 m   1 Monfragüe
Løvsanger       1         1 Embalse de Cáceres
Broget fluesnapper       1     1   2 Rio Almonte og Monfragüe
Musvit   1 1   > 5   1   8 Set spredt
Blåmejse     1   > 4   1 > 5 11 Set spredt
Halemejse         > 14 8     22 Monfragüe. En ekstremt mørk race
Rødhovedet Tornsakde   > 7 > 10 4 5 1 4 1 32 Primært i dehesaen
Sydlig Stor Tornskade 1 > 17 9 16 4 3 1   51 I det åbne sletteland
Blåskade   > 10 > 20 > 11 > 10 > 30 > 21 > 13 115 Primært i dehesaen
Husskade > 20 > 4 > 4 > 24       > 14 66 Almindelig overalt
Skovskade         1 2     3 Monfragüe
Allike > 10 > 11   > 124         145 Almindelig
Alpekrage               2 ( m+f) 2 Castillo de Monfragüe
Gråkrage     2 3         5 Set spredt
Ravn   2 > 10 4 5 2 3 2 28 Set overalt
Ensfarvet Stær > 150 > 145 > 160 > 74 > 100 > 60 > 53 > 60 802 Uhyre talrig overalt
Gråspurv > 15   > 50   > 50       115 Almindelig
Spansk Spurv   > 10 > 10   > 25   > 22   67 Almindelig
Stenspurv             > 3 (m+2 f) 1 4 Monfragüe
Bogfinke   > 2     > 10   > 5   17 Almindelig
Tornirisk 1 M   1 1     > 4   7 Set spredt
Stillits   > 25 > 93 > 30 > 60 > 50 > 35   293 Uhyre almindelig
Grønirisk 1     6 > 4       11 Set spredt
Gulirisk   > 5 > 2 > 2 > 14 > 20 > 8 > 8 59 Visse steder ganske talrig
Arter: 04-05-02 05-05-02 06-05-02 07-05-02 08-05-02 09-05-02 10-05-02 11-05-02 Obs i alt: Bemærkninger:
Kernebider       1         1 Embalse de Cáceres
Gærdeværling           2 ( m+ f) 3 (2f+1m)   5 Rio Almonte og Monfragüe
Klippeværling       1 > 5 1 4   11 Monfragüe
Kornværling > 6 > 53 > 60 > 75 > 4 > 45 > 21 > 4 268 Uhyre talrig overalt

I alt 125 arter

                   

NB: Opmærksomheden henledes på, at kolonnen "Obs i alt:" ikke nødvendigvis er udtryk for et antal forskellige fugle, men alene er udtryk for det antal fugle der er observeret.

Undtaget er, hvor det i bemærkningerne er nævnt, og vist med en *. Her har jeg prøvet at anskue det realistiske antal forskellige fugle vi har haft på turen. Omvendt set er det for flere arters vedkommende kun en lille del af de mange hundrede/tusinde der er, eller trækker forbi, der er registreret. Et godt eksempel er Mursejler. Når man en gang i mellem prøvede at kigge koncentreret op i himlen, kunne man undertiden se meget store antal på vej nordover. Disse er ikke forsøgt registreret.