Rundrejse i Mexico - Mexico City, Chiapas og Yucatan 24/11-7/12 2000

Svend Aage Linderström

I 14 dage i månedsskiftet november/december 2000 besøgte min hustru og jeg Mexico som deltagere på en rundrejse - "Mexicos Højdepunkter" arrangeret af Albatros som en grupperejse med dansk rejseleder og i alt 10 deltagere.

Rejsens pris udgjorde inclusive diverse gebyrer og alle forsikringer ca. 13.500,- pr. deltager, hvilket dækkede samtlige entreudgifter, transport i bus, overnatninger med kvartpension samt fly, herunder en enkelt indenrigsflyvning Mexico City - Tuxtla.

Forholdet mellem den danske krone og den mexicanske peso var næsten 1:1, imidlertid følger pesoen US$, der ved vor afrejse stod i en urimelig høj kurs. Vi købte dollars til kurs 884,78 kort før afrejse.

Prisniveauet i Mexico er næsten dansk, en let frokost for 2 personer incl. sodavand kostede typisk 120 peso, mens middagsmad med øl typisk kostede omkring 350,- for to retter til to personer eller 500,- peso, hvis vi foretrak vin - vi fik et par hæderlige vine fra Baya California, resten var ikke værd at skrive hjem om og stod slet ikke i forhold til prisen 160-200 peso for en flaske. Derfor foretrak vi den berømte Corona-øl. Maden var glimrende og blev ofte serveret med forskellige slags salsa, så den kunne krydres efter behag - indrømmet, der var også meget stærk salsa.

Entre til seværdigheder udgjorde typisk 30,- peso, i Yucatan dog 80,- peso. Flyvebåden til Isla Mujeres kostede 35,- peso hver vej, luksusbus Cancun - Puerto Morelos 15,- peso pr. vej, mens diverse bybusser og metroen i Mexico City typisk 3-4 peso. Taxi kostede 200 peso at leje i ca. 3,5 timer i San Cristobal - både i Cancun og på Isla Mujeres var der faste priser, se skilte ved færgelejerne, således kostede en tur på 3-4 km 25-30 peso. I alt har vi brugt ca. 750,- US$ for to personer under hele ferien.

Mexico bygger i høj grad på et system med drikkepenge, der for mange ansatte til at servicere turister, er den eneste indtægtskilde. Omkring Cancun var denne service typisk indregnet, ellers forventes det, at man lægger 10-15 procent, husker at lægge drikkepenge på værelset til stuepigen osv.

Mexico er et behageligt rejseland med forholdsvis gode veje og infrastruktur. Vi oplevede ingen ubehageligheder og mødte ikke armod i et massivt omfang. I Mexico City så vi en del hjemløse, der boede i parken ved vort hotel, og i Chiapas var der ingen tvivl om, at indianerne var fattige. Ved Agua Azul passede diskrete, bevæbnede politisoldater på turisterne, da der skulle have været en del røverier i dette område. Også i Chiapas bliver turister jævnligt udsat for røverier, typiske ofre er turister, der trodser alle formaninger og vandrer mellem byerne. Den berømte lokalitet for Pinkheaded Warbler, omtalt som Ocosingo Roadside, ligger op til en kasserne og må anses for et trygt område.

Efter det økonomiske kollaps er Mexico i rivende vækst. Politisk indtraf en spændende situation 1/12-2000, da Vincente Fox blev indsat som præsident som første oppositionskandidat nogensinde. Fox har lovet at videreføre den økonomiske politik og vil søge fred med zapatisterne i Chiapas. Ellers har han vundet på et populistisk program og har under valgkampen givet den som både rocksanger og cowboy, hvorfor han af flere sidestilles med Jeltsin. Om Fox magter at bekæmpe den omsiggribende korruption, må tiden vise.

Geografisk er Mexico præget af intensivt landbrug, ikke mindst lavlandet er dækket af endeløse majsmarker, og der er kun få fragmenter af den oprindelige jungle tilbage, bl.a. omkring nogle af de større seværdigheder. I højlandet er fyrreskoven trængt, således også ved Ocosingo Roadside, hvor flere områder så ud til at være ryddet for nyligt for at give plads til majsmarker.

Mexico dækker tre tidszoner, hvoraf de to findes i den nordligste del af landet i grænseområderne til USA. Tidsforskellen over størstedelen af landet er - 7 timer i forhold til Danmark.

Regntiden slutter i oktober. I højlandet, dvs. Mexico City og San Cristobal var vejret typisk skyet til overskyet med ca. 12 grader C i nattemperatur og lidt over 20 grader om dagen med flere regnbyger i San Cristobal. I lavlandet omkring 20 grader som nattemperatur og 28-30 grader om dagen og typisk et par byger sidst på dagen. I højlandet svage vestlige vinde, i lavlandet frisk til hård nordøstpassat.

I Mexico City blev det lyst omkring 6.30 og mørkt lidt før 18.00, disse tidspunkter var rykket ca. en halv time frem på Isla Mujeres.

Der kræves ikke visum for EU-borgere til Mexico, men et særligt turistkort skal opbevares under opholdet. Piller mod dårlig mave er et must, ellers kræves ingen vaccinationer. Malaria forekommer i regntiden i enkelte områder, bl.a. omkring Palenque, men næppe i et omfang, at den almindelige turist bør tage forholdsregler. Der var enkelte myg i Palenque og mange på Isla Mujeres.

Af rejselitteratur anbefales Lonely Planet "Mexico", mens Politikens "Turen går til Mexico" er god til et hurtigt overblik, men savner mere udførlige beskrivelser. Til fuglene er Howell og Webb et must, den skal dog suppleres med en USA-guide, hvor den nye USA-guide kom for sent til, at jeg fik fat i den inden rejsen.

Det blev til i alt 281 arter i Mexico, hvoraf 262 var nye for mig. Mødet med de mange nye fuglegrupper har været overvældende, og jeg har haft mit hyr med de mange warblers, tanagers og orioles. I f.eks. ruinområdet ved Palenque registrerede jeg ca. 70 arter, men ingen tvivl om, at listen kunne være blevet længere med lidt mere erfaring. Hver bestemt art kostede dyrt i forhold til ubestemte arter. Når jeg i rapporten ofte angiver at have registreret et eksemplar, er det derfor langt fra altid et udtryk for, at der kun var denne ene, men snarere et tegn på, at det lykkedes for mig at bestemme et enkelt individ. Enkelte arter er endvidere bestemt efter udelukkelsesmetoden, hvorfor min rapport givetvis indeholder flere fejlbestemmelser. Kun diverse Wrens sang vedholdende.

Denne rapport er skrevet for at blive brugt og læst og må derfor meget gerne kopieres og videregives med behørig kildeangivelse.

Svend Aage Linderström
Vestre Ibsvej 18
2680 Solrød Strand
Dagbog

Fredag den 24. november 2000
Forlod Kastrup med 10 minutters forsinkelse med British Airways airbus 8.25 i tæt skydække med frisk østenvind og hele 9 graders varme. Landede i London Heatrow 9.10 GMT i let søndenvind og 4 graders varme. Dagens artsliste blev ikke imponerende med Hættemåge 1, Stormmåge 2, Sortkrage 3, Allike 3 og Stær 40, som ikke er talt med i den samlede liste.
Med et kvarters forsinkelse lettede BA's jumbo 12.50 med kurs mod Mexico City, dvs. turen gik lige syd om Grønland, inden vi ramte det nye land ved Goose Bay i Canada, hvor landskabet så noget dybfrossent ud. Snedækket lå helt til syd for Chicago. Fra Houston gik det over den mexicanske bugt. Det var stadig lyst, da vi ramte skydækket over det nordmexicanske højland, mens det var buldrende mørkt da vi 18.20 (-6 GMT) kom ud af skyerne og landede i Mexico City. Det tog 1 1/2 time med pas- og toldkontrol, så først 20.00 forlod vi lufthavnen efter at have mødt vor guide Allan. Vi blev først sat af ved et forkert hotel, så endeligt ca. 21.00 nåede vi frem til Hotel Bamer.

Lørdag 25/11
Vågende op ved 6.30-tiden og kiggede hev straks gardinerne til side, første fugl var tamdue, anden var gråspurv, men det var også de to eneste non-livere denne dag. Hotel Bamer (middelstandard, dobbeltværelser fra ca. 400 pesos) er beliggende lige overfor parken, Alameda Central, hvor de første arter kom på listen, faktisk var her en del nordamerikanske vintergæster. Flere af bygningerne i området var ubeboede og bar tydeligt præg af jordskælvet i 1985.

Ved 9-tiden begav vi os på byrundtur, tog først ned til rådhuspladsen, kørte derefter til det antropologiske museum med de fantastiske indianerskatte. Dernæst besøgte vi den store valfartskirke, Guadalupe, inden turen gik væk fra byen ud til pyramiderne ved Teotihuacan, hvor aztekerne hyldede solen og månen.

Søndag 26/11
Morgentur i Alameda Central-parken ved Hotel Bamer, hvor det endeligt lykkedes at se kolibrier på nært hold. 9.15 kørte vi mod lufthavnen, der nærmest ligger midt i Mexico City. 11.05 fløj vi mod Tuxtla, hvortil vi ankom 12.10. I Tuxtla besøgte vi den zoologiske have, et værre gedemarked en søndag med tonsvis af besøgende. Mexican Black Agouti og et større udvalg af mellemamerikas hønsefugle færdes frit i haven, og den skamløse ornitolog får adskillige krydser her. Haven er med sine mange træer et godt sted for vilde fugle.

Efter frokost med et støjende cylofon-orkester - hele tre tæppebankere - sejlede vi ind i Canon Sumidero (15.40-17.30), en kløft med op til 1.200 m høje klippesider. Vi sejlede hen til "juletræet", en underlig formation, hvor nedsivende vand danner et stort juletræ i mos og bregner ned ad klippesiden. Black Vulture var meget talrig, deres adfærd med at soppe rundt i vandkanten kunne give næring til teorien om, at den nye verdens gribbe mere er en hejreart. Vi besøgte således ikke skovområderne ved udsigtspunkterne, der ornitologisk er berømt for flere endemiske småfugle, som i øvrigt bedst findes om foråret, når de synger. I mørket kørte vi op i bjergene mod San Cristobal, hvor små indianere i røde ponchoer og gule stråhatte gik langs vejen som et tegn på, at vi virkelig var kommet langt væk.

19.15 nående vil frem til det lille og hyggelige Hotel Palacio de Moctezuma. Netop Moctezumas hævn (mexicanernes slang for dårlig turistmave) ramte os begge indenfor det næste døgn.

Mandag 27/11
Fik med guidens hjælp lejet en taxi til at køre os de 20 minutter ud til Ocosingo Roadside, hvor vi ankom 8.45 og blev hentet igen 11.00 for at studere fyrreskovens arter. I følge vore rapporter skulle området være udelukkende skov, men et par større majsmarkeder giver ilde varsler om, at skoven snildt kan være forsvundet om føje år. Heldigvis er nogle områder udlagt som reservat, bl.a. Huitipec tæt på San Cristobal, men disse er alle lukket for offentligheden om mandagen. Vi var ikke kommet mange meter ind i skoven før Whiteeared Hummingbird summede omkring os, og stor var spændingen, da det første tog Warblers dukkede op, desværre lutter almindeligheder. Desværre var vejrguderne ikke helt med os, bygerne blev nærmest til regn, og der skulle gå en hel time inden næste flok Warblers dukkede op. I den lave underskov så jeg pludselig en rød sanger med lyserødt hoved, Pinkheaded Warbler, så de 200 pesos til taxien var givet godt ud.

Endnu en stor flok sangere dukkede op med flere fluesnappere i blandt, og jeg fandt ud af, hvorfor en Peewee har fået sit navn. Resten af holdet havde kigget på indianerlandsbyer og bl.a. besøgt en skole. Vi fik derfor en forklaring på, at de lange køer udenfor banken i San Cristobal var indianere, der fik et månedligt statstilskud for at sende deres børn i skole. Vi vandrede rundt i San Cristobal, en hyggelig og meget spansk-præget by med små hvide huse. Frokost på torvet, hvor Rufouscollared Sparrows hoppede rundt mellem bordene og Rubythroated Hummingbird var på honningjagt. Besøgte det indianske marked og faldt ind på en af byens mange internetcafeer for at sende første hilsen hjem.

Tirsdag 28/11
Nød solopgangen fra taget af vort hotel i San Cristobal, hvor en lille flok Green Parakeet fløj over. Kl. 8.00 kørte vi mod Ocosingo og gjorde to stop undervejs, bl.a. fik vi set kaffebuske. 11.15 kørte vi gennem Ocosingo, der betragtes som højlandets port mod øst. 12.45 nåede vi frem til det storslåede vandfald Agua Azul, der imidlertid er totalt spoleret til ære for turisterne. Den meget smukke kolibri Violet Sabrewing sås her, absolut en af de smukkeste fugle set på vor tur. 15.00 var trængslerne forbi, og vi kørte mod Palenque. Vi gjorde dog et stop ved vandfaldet Misol Ha, hvor man kan gå ind under selve faldet, der var langt mere uspoleret end Azul. 17.00 nåede vi frem til Palenque, hvor vi blev indlogeret på det luksuriøse Hotel Calinda Nututun, der ligger et stykke fra byen i en flot have ned til en flod.

Onsdag 29/11
Stod op lidt før kl 6.00 for at kigge nærmere på haven ved Nututun, hvor vi hurtigt kom i selskab med papegøjer, Amazon Kingfisher og mange småfugle.

Ruinområdet ved Palenque åbner 8.00, og vi var deroppe straks efter, at portene var slået op og brugte de følgende 4 1/2 time i dette fantastiske landskab med tæt jungle fyldt med ruiner og storlåede, udgravede templer. Til overflod masser af fugle, og flere flokke af vandrende myrer gav gode fuglekoncentrationer - Howell og Webb måtte flittigt op af tasken. Gruppen havde besluttet, at ankomst til næste sted gerne måtte være ret sent på dagen, så to timers guided tur og 2 1/2 time på egen hånd i Palenque gav gode muligheder for at se mange forskellige ting (og fugle) - heldigvis var det overskyet, så fuglene var aktive, og vi blev ikke stegt.

Efter frokost forlod vi Nututum 13.45, hvor turen gik mod Campeche gennem Usumacinta Marshes, et kæmpe sumpområde, hvor mange fugle kom i bogen fra vejkanten, ligesom der heldigvis blev gjort et par stop undervejs for at strække ben. Vi nåede Campeche 19.50, hvor vi tjekkede ind på Hotel Debliz.

Torsdag 30/11
Forlod Campeche 8.50 og fik nogle glimt af havet samt en vandretur i den gamle bydel, der har været omgivet af et massivt murværk for at undgå sørøverangreb. Øst for byen et større sumpområde, som godt kunne være et nærmere ornitologisk studie værd med bl.a. Flamingo, American White Pelican osv.

Kom for alvor på Yucatan-halvøen, der virker som et endeløst landskab af lav skov eller højt krat. 11.05 ankom vi til Uxmal, hvor den lokale maya-guide fortalte, at området så ud, som det blev genfundet for mange år siden. Autensiteten dalede nu noget, da vi så flere murersjak, som gik og byggede templer ! Vi indtog frokosten i den lille café, hvor vi kunne iagttage Yucatan Jay gennem panoramavinduerne. 14.00 forlod vi Uxmal og nåede frem til Hotel Residencial i Merida 15.15, hvorefter det blev tid til en længere byvandring og en hyggelig middag under åben himmel med masser af flagermus nær torvet.

Fredag den 1. december 2000
National helligdag grundet præsidentindsættelse og af samme grund fri entre ved Chichen Itza, som vi nåede 8.30 efter at have forladt Merida 6.40.

Ruinerne her var særdeles spændende, ikke mindst fortællingen om en høj, lyshudet høvding med blå øjne og rødt skæg - hans signet bærer i øvrigt noget, der ligner et vikingeskib, og tidsmæssigt er han i overensstemmelse med Erik den Røde og hans opdagelse af Vinland. Så på denne måde gik det til, at vi rimeligvis også har forfædre blandt mayaerne, der i øvrigt er overraskende små mennesker omkring 1,5 m høje! Efter en badetur i en underjordisk kilde i en idyllisk grotte - en såkaldt cenote - nær tempelområdet, forlod vi Chichen. Horder af amerikanske turister fortalte sit tydelige sprog om, at vi var nær Cancun. Fra Puerto Juarez tog vi flyvebåden 17.00 til Isla Mujeres, som vi nåede i en smuk solnedgang 17.20. I taxier kørte vi de ca. 4 km. ud til vort Hotel Cristalmar, der lå noget afsidiges på vestsiden af tangen ved Laguna Hakax.

Lørdag 2/12
Drivedag på Isla Mujeres, en lille morgentur langs lagunen, dernæst vandrede vi ad vestkysten ud til fyret på sydspidsen, for at slappe af på stranden om eftermiddagen. Lærte i dagens løb, at Palm Warbler kan te sig som Engpiber.

Søndag 3/12
Stadig en dag i slow motion, hvor vi vandrede langs vestkysten ind til byen, som vi tilbragte det meste af dagen i. Morgenstunden kunne lige svinge sig op til en tur langs Laguna Makax og stranden.

Mandag 4/12
En lille morgentur til Salina Grande, dernæst besøgte vi den hyggelige have ved Hacienda Mundaca, en blanding af park og zoologisk have, men et godt sted for øens fuglespecialiteter Yucatan Parrot, Yucatan Vireo, Caribbean Elaenia og Black Catbird. Herefter langs østkysten igen ud til fyret på sydspidsen og hjem langs vestkysten.

Tirsdag 5/12
Midt i al slendrianen blev vi aktive og forlod øen med flyvebåden 8.30 til Puerto Juarez, hvor vi tog en taxi ind til busholdepladsen i Cancun. Tog ekspresbussen mod Playa del Carmen 9.25, som har et stop undervejs, nemlig Peruto Morelos, hvor vi skulle af for at besøge den botaniske have, ankomst 10.05.

Haven er et lækkert lille stykke jungle, hvor den sidste halve snes arter kom i bogen. Flere vandrende myrer gav mange småfugle, bl.a sad områdets specialitet, Greycollared Bechard mussestille i et træ som en Grå Fluesnapper. Der var mange tanagers i haven, bl.a. flere rosethroated, som er en anden specialitet. Turen blev et kærkommet afbræk i trivialiteterne på Mujeres.

Retur med bus til Cancun 13.00-13.40, gik en lille tur ved busterminalen blot for at konstatere, at Cancun er yderst kedelig. Med taxi til Puerto Juarez, videre med flyvebåd til Isla Mujeres 15.00, hvor vi vandrede lidt rundt i byen.

Onsdag 6/12
Afgang fra Isla Mujeres 9.45, skønt Albatros' program beskriver, at vi "sidst på eftermiddagen forlader den idylliske tropeø". Kom med flyvebåden 10.00 og landede 10.30 i Puerto Juarez, hvor bussen dukkede op efter et kvarter. Vi nåede lufthavnen i god tid, 11.30, hvor tjek ind var uproblematisk, så vi pænt kunne vente i hele tre timer på afgang mod Miami - 14.35 med 5 minutters forsinkelse.

Ved ankomst i Miami 16.45 (-5 GMT) havde vi vundet en tidszone og kunne igen se frem til næsten tre timer i en lufthavn. At være i transit i Miami var en negativ oplevelse, da transitområdet var gabende tomt, og absolut ingen til at vise vej til British Airways. Efter at have løbet rundt i en halv time, fandt vi dog tilfældigvis en BA-medarbejderne, der kunne bure os inde i en særlig ventesal uden faciliteter, da vi efter amerikanske regler ikke måtte få adgang til afgangshallen. Ombordstigningen var en farce, hvor vi blev lukket gennem flere sluser for at nå frem til flyveren. Da vi stod i et aflåst glasbur i afgangshallen omhyggeligt låst ude fra al kontakt med øvrige passagerer, følte vi os unægteligt som straffefanger.
Med 35 minutters forsinkelse lettede BA's jumbo fra Miami 20.10. Vort ophold i Miami gav to nye turarter og en liver, der ikke er talt med i det samlede resultat : Cattle Egret 10, Ringbilled Gull 20 og American Crow 1.

Torsdag 7/12
Ankomst til London Heathrow 8.45 GMT, endnu lidt ventetid inden BA afgik 11.10 (20 minutters forsinkelse) mod København, hvor vi landede lidt før tiden, nemlig13.30. En time senere steg vi ud af taxien i Solrød til mild og blæsende vinter med 10 graders varme.

 

Lokaliteter

Mexico City
Alameda Central er en centralt beliggende plads i Mexico City, nabo til vort hotel. Byen har en del parker, hvor det kan betale sig at kigge efter Inca Dove, Broadbilled Hummingbird, diverse Warblers, American Robin, Rufousbacked Thrush, Canyon Wren, Rufoussided og Canyon Towhee samt Bullock's Oriole. Det antropologiske Museum er et godt sted at kigge efter Rubycrowned Kinglet og Chipping Sparrow på P-pladsen samt Broadbilled Hummingbird i de blomstrende træer Teotihuacan er beliggende udenfor Mexico City i delstaten Mexico og er berømt for aztekernes pyramider til ære for solen og månen. Hovedgaden i byen, De Dødes Alle, går gennem mindre ruiner med kaktus- og buskkrat, som er et godt sted for Cactus, Rock, Canyon og Bewick's Wrens, Claycolored Sparrow samt Cassin's Kingbird. Bag Solens pyramide sås Eastern Meadowlark og flere spurve, Lark, Rufouscrowned og Blackchinned Sparrow. På P-pladserne sås Blackheaded og Blue Grosbeak samt i træerne ved Månens Pyramide Ladderbacked Woodpecker. Husk, at Mexico City også giver en række arter på listen, som mere forbindes med USA, bl.a. Nothern Mockingbird og Curvebilled Trasher.

Tuxtla Gutierrez
er provinshovedstaden i Chiapas beliggende i et dalstrøg. Zoologisk Have er smukt anlagt på en bjergskråning i et skovområde, hvor Great Curasow, Plain Chacalaca og Highland Guan vandrer frit omkring og lader sig villigt håndfodre, hvorfor arternes forekomst næppe er spontan. Desværre besøgte vi haven en søndag, hvor velbesøgt vel nærmest må kaldes en underdrivelse, men der bør være gode muligheder for at kunne finde en del småfugle i området, bl.a. noteredes Streakbacked Oriole. Ved indgangen til haven sås et par Varied Bunting på p-pladsen. Canon Sumidero er en op til 1.200 m dyb kløft, der gennemskæres af floden Rio Grijalva, hvor en sejltur er en stor oplevelse, hvilklet bl.a. gav American White Pelican, flere hejrer og noget overraskende Highland Guan. Banded Wren sås ved det lille klippekapel, ligesom både Belted og Ringed Kingfisher kom på listen. Ved bådebroen sås Blue Seedeater i et lille bambuskrat samt Berryline Humningbird i nogle blomstrende buske. Det er også muligt at køre op ad kløften til en række udsigtspunkter gennem skoven, hvilket giver mulighed for at se området specielle skovfugle som Belted og Flammeculated Flycatcher, Redbreasted Chat og Fantailed Warbler, som dog helst skal findes om foråret, når de er sangaktive. Mest berømt er uden tvivl de store flokke af Black Vulture, men kig også efter andre rovfugle som Osprey.

San Cristobal de las Casas
er beliggende i ca. 2.000 meters højde omgivet af små bjergtoppe dækket med fyrreskov, som langsomt men sikker hugges omkuld for at give plads til majsmarker og skaffe brændsel.
Green Parakeet fløj over byen, på torvet fandtes Rubythroated Hummingbird og Rufouscollared Sparrow, mens Yelloweyed Junco sås ved Cerro de San Cristobal, det lille kapel på en høj ved byens centrum. Vi besøgte ikke reservatet Huitepec, der lukket om mandagen, men som er et godt sted for diverse warblers knyttet til højlandsfyrreskov. Ligeledes besøgte vi ikke floden nordøst for byen, hvor heldige finder American Dipper.

Ocosingo Roadside er beliggende syd for San Cristobal, hvor vejen svinger mod øst mod Ocosingo og Palenque. Efter 2,6 km fra krydset går et hjulspor ind i området mod sydøst i et område af fyrreskov med tæt underskov. Enkelte områder er dog ryddet til majsmarkeder. Mange hjulspor og småstier går ind i området, hvor det blot drejer sig at afvente tog med warblers. Whiteeared Hummningbird var ret almindelig, mens Blue-and-White Mockingbird sås i skovbrynet ved den første majsmark. Specialiteten Pinkheaded Warbler ses typisk i flokke med andre warblers, men holder til i underskoven. Øvrige interessante obs var : Garnetthroated Hummingbird, Hairy Woodpecker, Spotcrowned Woodcreeper, Mountain Trogon, Greater Peewee, Pine Flycatcher, Yellowish Flycatcher, Whitethroated Magpie-Jay, Eastern Bluebird, Grey Silky, Pinkheaded Warbler, Slatethroated Redstart , Goldenbrowed Warbler, Hutton's og Blueheaded Vireo og Blackcapped Sisken. Vi så i det hele taget mange warblers her, og flere af de mere almindelige arter er kun registreret på denne lokalitet.
San Cristobal-Ocosingo er en interessant strækning, desværre kørte vi turen i bygevejr med lavthængende skyer, hvorfor vi ikke så ret mange rovfugle. Blackcapped Swallow sås flere steder, mens et stop ved et vandløb gav Black Phoebe. En Blackheaded Sisken sås et tilfældigt sted på ruten.

Palenque-området
Agua Azul er et vandfald ca. 66 sydvest for Palenque i et noget ucharmerende område klasket til med barer og caféer for de mange besøgende, hvilket hæmmer naturoplevelsen markant. Stedet blev det første møde med en række lavlandsarter som Medodious Blackbird, Tropical Gnatcatcher osv., arter, som sås flere steder. Mere specielt var Whitecollared Swift og Violet Sabrewing.

Misol Ha er et vandfald 25 km fra Palenque i mere naturskønne omgivelser med frodig skov, som burde kunne give mere end vort udbytte, hvor bedste obs var Ivorybilled Woodcreeper.
Nututun var vort hotel beliggende nogle km fra Palenque by. Hotellet er smukt beliggende i en botanisk have ned til en flod og huser mange fugle. Ved floden sås Amazon Kingfisher, og flere papegøjer fløj over haven. Af andre specialiteter kan nævnes Palevented Pigeon, Greenbreasted Mango, Collared Aracari og Wood Thrush.

Palenque refererer her til ruinområdet, der var den i særklasse smukkeste seværdighed, vi besøgte. De sidste par km op til p-pladsen så lovende ud for fugle, men vi valgte kun at birde i selve parken, der rummer gode jungleområder, hvor det flere steder er muligt at gå lidt ind til siderne til aktuelle udgravninger. Stien ned mod museet byder også flere steder på tæt skov, og ved indgangen sås også mange fugle samt hørtes Slatybreasted Tinamou, mens Keelbilled Toucan fløj rundt i de store træer i det åbne område.

En række arter er kun noteret her, blandt de mere specielle skal nævnes White Hawk, Common Black Hawk, Grey Hawk, Scaled Pigeon, Longtailed Hermit, Greenbreasted Mango, Rufousbreasted Spinetail, Scalybreasted Leaftosser, Ruddy, Barred og Ivorybilled Woodcreeper, Barred Antshrike, Dusky Antbird, Yellowolive Flycatcher, Least Flycatcher, Spotbreasted og Bandbacked Wren, Yellowthroated Vireo, Bluegrey Tanager, Crimsoncollared Tanager, Blackheaded Saltator, Greenbacked Sparrow, Chestnutheaded og Montezuma Oropendola.

Usumacinta Marshes
er et stort vådområde, som fylder en stor del af strækningen fra Palenque til Champoton nær Campeche. Området er centreret omkring Rio Candelarias delta og rækker ind over tre delstater, nemlig Chiapas, Tabasco og Campeche. Hvor hovedvejen krydser floden, er der gode muligheder for at se Lesser Yellowheaded Vulture. Selv fra en bus i fart er det rimeligt nemt at se hejrer, Wood Stork, Snail Kite, Crested Caracara, Limpkin, Nothern Jacana, American Purple Gallinule i de mange kanaler langs vejen, mens mere udførlig birding kræver, at man kører ind på nogle af de mange små jordveje mod nord. Great Kiskadee og Redwinged Blackbird er talrige trådfugle, mens det var mere sparsomt, hvad vi så af ænder (én art) og vadefugle (tre arter). Et kærkomment supplement til artslisten.

Campeche
Havneby i provinsen Campeche med de klassiske kystfugle Brown Pelican, Doublecrested Cormorant og Laughing Gull. På nogle revler nær havnen gik en lille flok American Flamingo, mens et sumpområde lidt øst for byen tilsyneladende havde større potentiale med en kredsende flok American White Pelican, Crested Caracara og Snail Kite.

Uxmal
i provinsen Yucatan var hårdhændet renoveret og kommer derfor ind på en 4. plads af de fire seværdigheder, vi besøgte. Også naturen er lidt mere beskeden, nærmest parklignende med Plain Chacalaca og småflokke af Yucatan og Green Jay.

Chichen Itza
i provinsen Yucatan kommer ind på andenpladsen over seværdigheder og er med en placering i lidt frodig skov også interessant ornitologisk, selvom det ikke lykkedes os at se Yucatan Parrot her. På p-pladsen holdt Yucatan Woodpecker til, mens øvrige specialiteter var Plain Chacalaca, Yucatan og Browncrested Flycatcher, Ridgeway's Roughwinged Swallow, Cave Swallow, Mangrove Vireo, Scrub Euphonia, Orange og Altamaira Oriole og Botteri's Sparrow.

Isla Mujeres
i provinsen Quintana Roo er en lille ø i koralrevet ud for Cancun med en længde på ca. 7,5 km. De fleste færger går til nordenden, hvor selve byen ligger. I takt med den rivende udvikling i turiststrømmen, er det meste af øen nu bebygget af hoteller eller day-resorts. Vi boede ved Laguna Makax, som nærmest er omgivet af mangrove med en del warblers. Salina Grande husede White Ibis, Least og Western Sandpiper, mens Salina Chica så mere spændende ud med tilgroede søbredder og sparsom trafik, så arter som Bluewinged Teal, American Coot og Common Moorhen kunne få fred. Blacknecked Stilt ses overalt på øen, også i de helt små vandhuller. Hacienda Mundaca er bevaret som en turistattraktion som en blanding mellem Zoologisk og Botanisk Have. Området er nærmest det eneste med skov og krat, der er tilbage på øen, hvorfor det er et godt sted at kigge efter Yucatan Parrot, Caribbean Elaenia, Yucatan Vireo og Black Catbird, som er øens specialiteter.

Punta Sur er fredet fra fyret og ud til spidsen med det lille mayatempel - ellers var dette område sikkert også plastret til med hoteller. Palm Warbler kravler rundt i de lave salturter som pibere, mens terner trækker forbi spidsen og Magnificent Frigatebird glider hen over. Østkysten er ret stenet med klipper (og en frisk pålandsvind) - perfekt for Turnstone, mens vestkysten er smuk sandstrand, der er privatejet, hvilket vanskeliggør færdsel. Her sås bl.a. Wilson's Plover, Kildeer og Sanderling.

På nordstranden flokkes turisterne, og bedste obs var vel Peregrine, der holdt til på det pompøse Hotel Maya, der fyldte hele den lille ø, Islote El Yunque, men som en passende straf ikke overlevede en af de hårde tropiske orkaner i 1997. Mangrove Warbler var karakterfugl på øen og Cinnamon Hummingbird ganske almindelig.

Jardin Botanico Dr. Alfredo Barrera
i Quintana Roo er en lille perle ca. 25 km syd for Cancun nær Puerto Morelos. Selve haven ligger 1 km sydøst for hovedvejskrydset på ruten mod Playa del Carmen. Haven giver et glimrende indtryk af Mexicos botaniske udskejelser og er bygget op med en rute ca. 1 km ad en belagt sti, mens et mere vildt spor fører 2 km gennem jungle og forbi en lille mangrove. Haven åbner kl. 9.00 og angiver nu at have åbent alle ugens dage, entre 40 peso. Begge ruter gav mange fugle, Blackcowled Oriole sås allerede fra hovedvejen, mens Ovenbird og Nothern Waterthrush hoppede rundt på jorden ved det lille gartneri syd for selve indgangen. Af mere interessante arter skal nævnes Collared Aracari, Collared Trogon, Yucatan og Lineated Woodpecker, Tawnywinged, Barred og Ivorybilled Woodcreeper, Yucatan Flycatcher, Greycollared Becard, Spotbreasted Wren, Yucatan Vireo, Yellowthroated Euphonia, Orange Oriole, Yellowbacked Oriole, Greyheaded Tanager, Rosethroated Tanager, sidstnævnte set flere steder i haven og nok en af områdets største specialiteter.

Desværre har haven store økonomiske problemer, og lokalregeringen vil ikke støtte økonomisk. I første omgang har ejeren afvist et tilbud fra pengestærke folk, der ville bygge en junglelodge i haven !

Cancun
er en moderne og ganske uinteressant by. De store og lidet charmerende turistområder er placeret ved lagunen sydøst for byen. Dele af lagunen havde imidlertid karakter af mangrove og så derfor ikke ornitologisk uinteressant ud. Ved busterminalen i Cancun sås Aztek Parakeet, mens havnebyen Puerto Juarez kunne byde på lidt vadefugle, bl.a. Least Sandpiper.

 

Litteratur

Som altid giver Lonelys Planets Mexico-guide den mest udførlige beskrivelse af landets mange seværdigheder med gode oversigtskort til ruinerne. Politikens guide bærer præg af, at de fleste turister findes i Cancun og omegn, f.eks. er beskrivelsen af Palenque kortet ned til, at man skal købe en af de udemærkede guidebøger på stedet.
Howell og Webb fugleguide er et must, men har ikke illustrationer af en lang række nordamerikanske arter, primært træk- og vintergæster, hvorfor det er nødvendigt at supplere med en nordamerikansk fieldguide, specielt til de mange warblers.

Den nye Sibley var lige udkommet, da vi rejste - jeg havde ikke fået fat i denne bog, der tilsyneladende har en meget høj standard. Jeg har alene indhentet data fra internet og ikke investeret i Howell : Where to watch Birds in Mexico, som er et must for den, der rejser individuelt i bil, men som kun kan ærgre den, der rejser med gruppe. Af rapporter, hvor alle nævnte findes på internet, har jeg især haft stor glæde af to rapporter, nemlig Mølgaard og Meedoms fra DOF-turen og Jan Vermuelens rapport, der på glimrende vis dækker det meste af min rejserute. Eneste lokalitet, det ikke er lykkedes for mig at finde materiale om overhovedet, er Isla Mujeres.

rejseguides :

Amundsen og Sørensen, Turen går til Mexico, Politiken 2000
Noble et. al, Mexico, Lonely Planet, 6 udgave 1998
do., upgrade på internet maj 2000

fieldguides :

National Geografic Society : Fieldguide to the birds of North America, 2.
edt. 1987
Howell & Webb : A guide to the birds of Mexico and Nothern Central
America, 1995

rapporter :

De Benedictis : Mexico Trip 1996 (Mexico City)
Fiore et. al : Trip Report - Oaxaca & Chiapas, Mexico 22/3-8/4 1996
Forsten : Mexico Trip Report 11/2-4/3 1995
Hornbuckle : Mexico South 26/1-22/2 1999
Links : Mexico - Yucatan 29/4-3/5 1999
Lockwood : Botanical Garden at Puerto Morales 1997 & 1998
Meedom & Mølgaard : Mexico 1998
Perkins : Mexico - Yucatan 13-17/1 1997
Rideout : Mexico - Yucatan 18/4-2/5 1999
Turner et al. : Mexico - Ouintana Roo & Yucatan January 2000
Vermeulen : Mexico, Yucatan and Chiapas, February and March 1999
van Kleunen : Mexico - Yucatan & Chiapas, February 1997
van der Woude : SE-Mexico 1996 birding trip report

 

 

Artsliste

Slatybreasted Tinamou Crypturellus boucardi
1 hørt Palenque

American White Pelican Pelecanus erythrorhynchos
7 Canon Sumidero og 40 ved Campeche

Brown Pelican Pelecanus occidentalis
5 Campeche, 3 Puerto Juarez og 80 Isla Mujeres

Doublecrested Cormorant Plhalacrocorax auritus
2 Campeche, 10 Puerto Juarez og 90 Isla Mujeres

Neotropic Cormorant Phalacrocorax brasilianus
80 Canon Sumidero og 80 Usumacinta

Magnificent Frigatebird Fregata magnificens
10 Puerto Juarez og 80 Isla Mujeres

Great Blue Heron Ardea herodias
3 Canon Sumidero, 1 Campeche og 2 Isla Mujeres

Great Egret Egretta alba
4 Canon Sumidero, 1 Misol Ha, 130 Usumacinta, 20 Campeche og 4 Isla
Mujeres

Snowy Egret Egretta thula
30 Canon Sumidero, 9 Nututun, 20 Usumacinta, 1 Campeche og 30 Isla
Mujeres

Little Blue Heron Egretta caerulea
7 Canon Sumidero, 1 Nututun, 2 Usumacinta og 1 Isla Mujeres

Tricolored Heron Egretta tricolor
2 Usumacinta

Reddish Egret Egretta rufescens
3 Isla Mujeres

Cattle Egret Bubulcus ibis
80 Tuxtla og Sumidero, 60 omkring Palenque, 340 Usumacinta og 20 Isla
Mujeres

Greenbacked Heron Butorides virescens
1 Canon Sumidero, 1 Nututun og 4 Isla Mujeres

Blackcrowned Nightheron Nycticorax nycticorax
2 Canon Sumidero

Yellowcrowned Nightheron Nycticorax violaceus
7 Usumacinta og 1 Isla Mujeres

White Ibis Eudocimus albus
9 Isla Mujeres

Glossy Ibis Plegadis falcinellus
1 Usumacinta

Roseate Spoonbill Platalea ajaja
1 Usumacinta og 2 Isla Mujeres

Wood Stork Mycteria americana
30 Usumacinta og 1 Campeche

American Flamingo Phoenicopterus ruber
6 Campeche

Blackbellied Whistlingduck Dendrocygna autumnalis
50 Usumacinta

Bluewinged Teal Anas discors
7 Isla Mujeres

Black Vulture Coragyps atratus
2.020 ex., flest Canon Sumidero 1.400, set på ruten fra Tuxtla til Cancun

Turkey Vulture Cathartes aura
336 ex. jævnt fordelt på ruten Tuxtla-Cancun

Lesser Yellowheaded Vulture Cathartes burrovianus
2 Usumacinta

Osprey Pandion haliaetus
1 Canon Sumidero

Snail Kite Rostrhamus sociabilis
8 Usumacinta og 1 Campeche

Doubletoothed Kite Harpagus bidentatus
1 Nututun og 2 Palenque

Nothern Harrier Circus (cyaneus) hudsonius
1 1-k Usumacinta er et potentielt split

Sharpshinned Hawk Accipiter striatus
1 San Cristobal-Ocosingo, 1 Nututun

White Hawk Leucopternis albicollis
1 Palenque

Common Black Hawk Buteogallus anthracinus
2 Palenque

Great Black Hawk Buteogallus urubitinga
2 Usumacinta

Grey Hawk Buteo nitidus
1 Palenque

Roadside Hawk Buteo magnirostris
4 Usumacinta, 2 Campeche-Uxmal og 1 Merida-Chicen Itza

Shorttailed Hawk Buteo brachyurus
1 San Cristobal-Ocosingo, 1 Campeche-Uxmal, 1 Jardin Botanico

Redtailed Hawk Buteo jamaicensis
1 San Cristobal-Ocosingo, 1 Campeche-Uxmal

Crested Caracara Caracara plancus
8 Usumacinta, 1 øst for Campeche

Laughing Falcon Herpetotheres cachinnans
1 Agua Azul-Misol Ha nær Palenque

American Kestrel Falco sparverius
1 Teotihuacan, 1 Campeche-Uxmal, 1 Merida

Peregrine Falco peregrinus
1 Tuxtla og 1 Isla Mujeres

Plain Chacalaca Ortalis vetula
1 Uxmal og 2 Chichen Itza

Highland Guan Penelopina nigra
1 han Canon Sumidero - "rødsliste-art"

Purple Gallinule Porphyrula martinica
2 Usumacinta

Common Moorhen Gallinula chloropus
1 Isla Mujeres

American Coot Fulica americana
1 Canon Sumidero, 1 Usumacinta, 4 Isla Mujeres

Limpkin Aramus guarauna
1 Usumacinta

Wilson's Plover Charadrius wilsonia
3 Isla Mujeres

Kildeer Charadrius vociferus
1 Isla Mujeres

Blacknecked Stilt Himantopus mexicanus
39 Isla Mujeres

Nothern Jacana Jacana spinosa
1 Usumacinta

Greater Yellowlegs Tringa melanoleuca
1 Isla Mujeres

Spotted Sandpiper Actitis macularia
7 Canon sumidero, 1 Nututun, 1 Usumacinta og 7 Isla Mujeres

Ruddy Turnstone Arenaria interpres
21 Isla Mujeres og 15 Puerto Juarez

Sanderling Calidris alba
20 Isla Mujeres og 30 Puerto Juarez

Western Sandpiper Calidris mauri
3 Isla Mujeres

Least Sandpiper Calidris minutilla
7 Isla Mujeres og 3 Puerto Juarez

Stilt Sandpiper Calidris himantopus
15 Usumacinta

Longbilled Dowitcher Limnodromus scolopaceus
2 Usumacinta var ud fra lokaliteten at dømme denne art

Laughing Gull Larus atricila
400 Campeche, 50 Puerto Juarez og Cancun, 600 Isla Mujeres

Gullbilled Tern Sterna nilotica
2/12 2 Isla Mujeres

Royal Tern Sterna maxima
10 Campeche og 30 Isla Mujeres

Sandwich Tern Sterna sandvicensis
50 Isla Mujeres

Feral Pigeon Columba livia
200 Mexico City, 50 San Cristobal, 50 Campeche, 50 Merida, 20 Isla Mujeres og 50 Cancun

Palevented Pigeon Columba cayennensis
1 Nututun

Scaled Pigeon Columba speciosa
1 Palenque

Redbilled Pigeon Columba flavirostris
1 Ocosingo Roadside, 1 San Cristobal-Ocosingo

Whitewinged Dove Zenaida asiatica
2 Mexico City og 60 Isla Mujeres

Inca Dove Columbina inca
80 Mexico City og 4 Teotihuacan

Common Grounddove Columbina passerina
4 Tuxtla

Ruddy Grounddove Columbina talpacoti
5 Palenque, 1 Usumacinta, 1 Merida, 4 Chichen Itza, 1 Cancun, 21 Isla Mujeres

Whitetipped Dove Leptotila verreauxi
1 Campeche-Uxmal, 1 Merida-Chichen Itza, 2 Chichen Itza og 1 Chichen Itza-Cancun

Green Parakeet Aratinga holochlora
6 San Cristobal

Aztec Parakeet Aratinga astec
4 Palenque, 2 Cancun og 12 Jardin Botanico

Brownhooded Parrot Pionopsitta haematotis
2 Palenque

Whitecrowned Parrot Pionus senilis
2 Palenque

Whitefronted Parrot Amazona albifrons
8 Nututun

Yucatan Parrot Amazona xantholora
1 Isla Mujeres - endemisk

Redlored Parrot Amazona autumnalis
2 Nututun

Mealy Parrot Amazona farinosa
4 Nututun og 2 Palenque

Squirrel Cuckoo Piaya cayana
1 Tuxtla Zoo, 2 Palenque og 2 Chichen Itza

Groovebilled Ani Crotophaga sulcirostris
1 Sumidero, 2 Nututun, 4 Merida-Chichen Itza, 4 Chichen Itza

Whitecollared Swift Streptoprocne zonaris
2 San Cristobal-Ocosingo og 20 Agua Azul

Vaux's Swift Chaetura vauxi
I alt 243 fra Agua Azul til Cancun

Longtailed Hermit Phaethornis superciliosus
1 Palenque

Violet Sabrewing Campyloptereus hemileucurus
1 han Agua Azul

Greenbreasted Mango Anthracothorax prevostii
1 Nututun og 2 Palenque

Canivet's Emerald Chlorostilbon canivetii
1 Usumacinta - endemisk

Broadbilled Hummingbird Cynanthus latirostris
3 Mexico City

Whiteeared Hummingbird Basilinna leucotis
5 Ocosingo Roadside - endemisk

Berryline Hummingbird Amazilia beryllina
1 Canon Sumidero - endemisk

Rufoustailed Hummingbird Amazilia tzacatl
1 Agua Azul og 1 Palenque

Cinnamon Hummingbird Amazilia rutila
3 Chichen Itza, 13 Isla Mujeras og 1 Jardin Botanico

Garnetthroated Hummingbird Lamprolaima rhami
1 Ocosingo Roadside - endemisk

Magnificent Hummingbird Eugenes fulgens
1 Ocosingo Roadside og 1 San Cristobal-Ocosingo

Rubythroated Hummingbird Archilochus colubris
4 San Cristobal

Violaceous Trogon Trogon violaceus
2 Palenque og 2 Chichen Itza

Mountain Trogon Trogon mexicanus
2 Ocosingo Roadside - endemisk

Collared Trogon Trogon collaris
2 Jardin Botanico

Bluecrowned Motmot Momotus momota
2 Palenque, 3 Uxmal og 4 Chichen Itza

Turquoisebrowed Motmot Eumomota superciliosa
1 Uxmal, 1 Merida-Chichen Itza, 5 Chichen Itza og 1 Jardin Botanico

Ringed Kingfisher Ceryle torquata
1 Canon Sumidero

Belted Kingfisher Ceryle alcyon
1 Canon Sumidero, 4 Usumacinta og 3 Isla Mujeres

Amazon Kingfisher Chloroceryle amazona
1 Nututun

Collared Aracari Pteroglossus torquatus
1 Nututun og 2 Jardin Botanico - begge gange rimeligvis sidste fugl(e) af
en flok

Keelbilled Toucan Ramphastos sulfuratus
7 Palenque

Blackcheecked Woodpecker Centurus pucherani
1 Palenque

Yucatan Woodpecker Centurus pygmaeus
1 Chichen Itza og 1 Jardin Botanico - endemisk

Goldenfronted Woodpecker Centurus aurifrons
6 Nututun, 2 Palenque, 1 Uxmal og 6 Chichen Itza

Ladderbacked Woodpecker Picoides scalaris
1 Mexico City og 1 Teotihuacan

Hairy Woodpecker Picoides villosus
1 Ocosingo Roadside

Goldenolive Woodpecker Piculus rubiginosus
1 Palenque og 3 Uxmal

Nothern Flicker Colaptes auratus
1 Ocosingo Roadside

Lineated Woodpecker Dryocopus lineatus
1 Jardin Botanico

Rufousbreasted Spinetail Synallaxis erythrothorax
1 Palenque

Scalythroated Leaftosser Sclerurus guatemalensis
1 Palenque

Tawnywinged Woodcreeper Dendrocincla anabatina
4 Jardin Botanico

Ruddy Woodcreeper Dendrocincla homochroa
1 Palenque

Barred Woodcreeper Dendrocolaptes certhia
1 Palenque og 1 Jardin Botanico

Ivorybilled Woodcreeper Xiphorhynchus flavigaster
1 Misol Ha, 2 Palenque og 3 Jardin Botanico

Spotcrowned Woodcreeper Lepidocolaptes affinis
1 Ocosingo Roadside

Barred Antshrike Thamnophilus doliatus
2 Palenque

Dusky Antbird Cercomacra tyrannina
1 Palenque

Nothern Beardless Tyrannulet Camptostoma imberbe
2 Uxmal og 1 Chichen Itza

Greenish Elaenia Myiopagis viridicata
2 Chichen Itza

Caribbean Elaenia Elaenia martinica
2 Isla Mujeres

Nothern Bentbill Oncostoma cinereigulare
3 Chichen Itza og 1 Jardin Botanico

Yellowolive Flycatcher Tolmomyias sulphurescens
1 Palenque

Greater Peewee Contopus pertinax
3 Ocosingo Roadside

Tropical Peewee Contopus cinereus
1 Uxmal og 2 Chichen Itza

Yellowbellied Flycatcher Empidonax flaviventris
1 Palenque

Least Flycatcher Empidonax minimus
1 Palenque

Pine Flycatcher Empidonax affinis
1 Ocosingo Roadside - endemisk

Yellowish Flycatcher Empidonax flavescens
1 Ocosingo Roadside

Black Phoebe Sayornis nigricans
2 San Cristobal-Ocosingo

Vermilion Flycatcher Pyrocephalus rubinus
2 Palenque og 1 Usumacinta

Brightrumped Attila Attila spadiceus
1 Nututun, 1 Usumacinta og 1 Chichen Itza-Cancun

Yucatan Flycatcher Myiarchus yucatanensis
1 Uxmal, 1 Chichen Itza og 1 Jardin Botanico - endemisk

Duskycapped Flycatcher Myiarchus tuberculifer
1 Jardin Botanico

Browncrested Flycatcher Myiarchus tyrannulus
2 Chichen Itza

Great Kiskadee Pitangus sulphuratus
4 Canon Sumidero, almindelig på strækningen Misol Ha-Cancun 178 ex., flest 64 Usumacinta.

Boatbilled Flycatcher Megarynchus pitangua
1 Nututun og 1 Uxmal - uden tvivl overset i høj grad og forvekslet med
ovennævnte

Social Flycatcher Myiozetetes similis
1 Canon Sumidero og 15 jævnt fordelt Misol Ha-Cancun

Tropical Kingbird Tyrannus melancholicus
38 Palenque-Cancun incl. 4 i Jardin Botanico

Couch's Kingbird Tyrannus couchii
Arten er næsten umulig at skelne fra ovennævnte, derfor sikkert en del overset. 1 Chichen Itza sås i selskab med Tropical Flycatcher og kunne identificeres på næbform

Cassin's Kingbird Tyrannus vociferans
3 Teotihuacan

Scissortailed Flycatcher Tyrannus forficatus
1 Usumacinta

Forktailed Flycatcher Tyrannus savana
2 Usumacinta

Greycollared Becard Pachyramphus major
1 Jardin Botanico - endemisk

Rosethroated Becard Pachyramphus aglaiae
1 Palenque, 1 Chichen Itza, 2 Jardin Botanico

Masked Tityra Tityra semifasciata
2 Palenque, 2 Uxmal, 2 Chichen Itza og 2 Jardin Botanico

Blackcrowned Tityra Tityra inquisitor
1 Chichen Itza

Mangrove Swallow Tachycineta albilinea
60 Usumacinta

Blackcapped Swallow Notiochelidon pileata
15 San Cristobal-Ocosingo - endemisk

Nothern Roughwinged Swallow Stelgidopteryx serripennis
80 Chichen Itza, på ruten Palenque-Cancun der ud over 37 ex. På Isla Mujeres sås 2 trk. syd.

Ridgway's Roughwinged Swallow Stelgidopteryx ridgwayi
Mindst 3 Chichen Itza i flok med ovennævnte art - endemisk

Cave Swallow Hirundo fulva
4 Chichen Itza

Steller's Jay Cyanocitta stelleri
3 Ocosingo Roadside og 1 San Cristobal-Ocosingo

Whitethroated Magpie-jay Calocitta formosa
1 Ocosingo Roadside

Green Jay Cyanocorax ynca
4 Uxmal

Brown Jay Cyanocorax morio
12 Nututun, 8 Palenque, 1 Chichen Itza og 2 Cancun

Yucatan Jay Cyanocorax yucatanicus
20 Uxmal, 2 Chichen Itza og 2 Chichen Itza-Cancun - endemisk

Bushtit Psaltriparus minimus
14 Mexico City og 8 Ocosingo Roadside

Bandbacked Wren Campylorhynchus zonatus
2 Palenque

Cactus Wren Campylorhynchus brunneicapillus
4 Teotihuacan

Rock Wren Salpinctes obsoletus
1 Teotihuacan

Canyon Wren Catherpes mexicanus
1Teotihuacan og 3 Mexico City

Spotbreasted Wren Thryothorus maculipectus
1 Palenque og 1 Jardin Botanico

Banded Wren Thryothorus pleurosticus
1 Canon Sumidero

Plain Wren Thryothorus modestus
1 Palenque

Whitebellied Wren Uropsila leucogastra
1 Uxmal og 1 Chichen Itza - endemisk

Bewick's Wren Thryomanes bewickii
1 Teotihuacan

Southern House Wren Troglodytes (aedon) musculus
2 San Cristobal, 2 Nututun, 3 Palenque, 2 Uxmal og 1 Chichen Itza

Rubycrowned Kinglet Regulus calendula
4 Mexico City

Bluegrey Gnatcatcher Polioptila caerulea
6 Mexico City

Tropical Gnatcatcher Polioptila plumbea
1 Agua Azul, 2 Misol Ha, 2 Nututun, 2 Palenque og 2 Chichen Itza

Eastern Bluebird Sialia sialis
1 Ocosingo Roadside

Wood Thrush Catharus mustelinus
1 Nututun

Claycolored Thrush Turdus grayi
4 Tuxtla Zoo, 2 Canon Sumidero, 3 Uxmal, 1 Chichen Itza og 2 Jardin Botanico

Rufousbacked Thrush Turdus rufopalliatus
5 Mexico City - endemisk

Rufouscollared Thrush Turdus rufitorques
3 Ocosingo Roadside og 1 San Cristobal-Ocosingo

American Robin Turdus migratorius
9 Mexico City

Grey Catbird Dumetella carolinensis
1 Palenque, 5 Uxmal, 3 Chichen Itza, 4 Chichen Itza-Cancun og 1 Isla Mujeres

Black Catbird Dumetella glabrirostris
1 Isla Mujeres og 1 Jardin Botanico - endemisk

Blue-and-white Mockingbird Melanotis hypoleucus
2 Ocosingo Roadside - endemisk

Nothern Mockingbird Mimus polyglottos
6 Mexico City og 4 Teotihuacan

Tropical Mockingbird Mimus gilvus
32 Misol Ha/Palenque-Cancun samt 92 på Isla Mujeres

Curvebilled Thrasher Toxostoma curvirostre
3 Teotihuacan

Grey Silky Ptilogonys cinereus
2 Ocosingo Roadside

Loggerhead Shrike Lanius ludovicianus
2 Teotihuacan

Whiteeyed Vireo Vireo griseus
1 Mexico City, 6 Ocosingo Roadside og 4 Chichen Itza

Mangrove Vireo Vireo pallens
1 Chichen Itza og 46 Isla Mujeres

Blueheaded Vireo Vireo solitarius
3 Ocosingo Roadside

Yellowthroated Vireo Vireo flavifrons
1 Palenque

Hutton's Vireo Vireo huttoni
1 Ocosingo Roadside

Warbling Vireo Vireo gilvus
1 Mexico City og 1 Ocosingo Roadside

Yucatan Vireo Vireo magister
2 Isla Mujeres og 1 Jardin Botanico

Lesser Greenlet Hylophilus decurtatus
2 Nututun og 1 Palenque

Rufousbrowed Peppershrike Cyclarhis gujanensis
1 Palenque

Bluewinged Warbler Vermivora pinus
1 Jardin Botanico

Orangecrowned Warbler Vermivora celata
1 Ocosingo Roadside

Nothern Parula Parula americana
1 Nututun, 2 Palenque og 3 Chichen Itza

Yellow Warbler Dendroica petechia
2 Augua Azul, 2 Misol Ha, 20 Nututun, 2 Palenque, 2 Uxmal, 4 Chichen Itza, 8 Isla Mujeres og 4 Jardin Botanico

Chestnutsided Warbler Dendroica pensylvanica
1 Palenque

Magnolia Warbler Dendroica magnolia
1 Mexico City, 18 Ocosingo Roadside og 1 Palenque

Yellowrumped Warbler Dendroica coronata
1 Mexico City, 20 Ocosingo Roadside, 1 Chichen Itza og 1 Jardin Botanico

Townsend Warbler Dendroica townsendi
20 Ocosingo Roadside

Hermit Warbler Dendroica occidentalis
2 San Cristobal, 40 Ocosingo Roadside og 1 San Cristobal-Ocosingo

Blackthroated Green Warbler Dendroica virens
6 Ocosingo Roadside

Yellowthroated Warbler Dendroica dominica
2 Isla Mujeres og 1 Jardin Botanico

Palm Warbler Dendroica palmarum
26 Isla Mujeres

Black-and-white Warbler Mniotilta varia
1 Mexico City, 2 Ocosingo Roadside, 1 Chichen Itza, 1 Isla Mujeres, 1 Jardin Botanico og 1 inde i afgangshallen Cancun Airport

American Redstart Setophaga ruticilla
3 Agua Azul, 9 Palenque, 3 Chichen Itza, 5 Isla Mujeres og 5 Jardin Botanico

Wormeating Warbler Helmitheros vermivorus
2 Jardin Botanico

Ovenbird Seiurus aurocapillus
1 Jardin Botanico

Nothern Waterthrush Seiurus noveboracensis
2 Jardin Botanico

Common Yellowthroat Geothlypis trichas
1 Mexico City, 20 Ocosingo Roadside og 1 Nututun

Hooded Warbler Wilsonia citrina
1 Palenque og 4 Jardin Botanico

Wilson's Warbler Wilsonia pusilla
1 Mexico City, 1 San Cristobal, 1 Ocosingo Roadside og 1 Palenque

Pinkheaded Warbler Ergaticus versicolor
1 Ocosingo Roadside - endemisk

Slatethroated Redstart Myioborus miniatus
2 Ocosingo Roadside

Goldenbrowed Warbler Basileuterus belli
1 Ocosingo Roadside - endemisk

Olive Warbler Peucedramus taeniatus
1 Ocosingo Roadside

Scrub Euphonia Euphonia affinis
3 Chichen Itza

Yellowthroated Euphonia Euphonia hirundinaca
3 Jardin Botanico

Bluegrey Tanager Thraupis episcopus
3 Palenque

Yellowwinged Tanager Thraupis abbas
1 Nututun og 3 Palenque

Greyheaded Tanager Eucometis penicillata
2 Jardin Botanico

Redcrowned Anttanager Habia rubica
4 Chichen Itza og 4 Jardin Botanico

Redthroated Anttanager Habia fuscicauda
3 Jardin Botanico

Rosethroated Tanager Piranga rosegularis
6 Jardin Botanico - endemisk

Hepatic Tanager Piranga flava
2 Ocosingo Roadside

Summer Tanager Piranga rubra
2 Nututun og 2 Palenque

Whitewinged Tanager Spermagra leucoptera
1 San Cristobal-Ocosingo

Crimsoncollared Tanager Phlogothraupis sanguinolenta
3 Palenque

Blackheaded Saltator Saltator atriceps
1 Palenque

Nothern Cardinal Cardinalis cardinalis
2 Palenque og 1 Isla Mujeres

Rosebreasted Grosbeak Pheucticus ludovicianus
1 Palenque

Blackheaded Grosbeak Pheucticus melanocephalus
1 Teotihuacan

Blue Grosbeak Passerina caerulea
3 Teotihuacan

Indigo Bunting Passerina cyanea
2 Mexico City og 7 Chichen Itza

Varied Bunting Passerina versicolor
2 Tuxtla Zoo

Greenbacked Sparrow Arremonops chloronotus
2 Palenque

Rufoussided Towhee Pipilo erythrophthalmus
8 Mexico City og 1 Teotihuacan

Canyon Towhee Pipilo fuscus
4 Meico City og 6 Teotihuacan

Whitecollared Seedeater Sporophila torqueola
4 Agua Azul og 10 Palenque

Blue Seedeater Amaurospiza concolor
4 Canon Sumidero

Botteri's Sparrow Aimophila botterii
2 Chichen Itza

Rufouscrowned Sparrow Aimophila ruficeps
5 Teotihuacan

Rusty Sparrow Aimophila rufescens
1 Palenque

Chipping Sparrow Spizella passerina
1 Mexico City

Claycolored Sparrow Spizella pallida
1 Teotihuacan

Blackchinned Sparrow Spizella atrogularis
1 Teotihuacan

Lark Sparrow Chondestes grammacus
3 Teotihuacan

Rufouscollared Sparrow Zonotrichia capensis
2 Ocosingo Roadside og 20 San Cristobal

Yelloweyed Junco Junco phaeonotus
3 San Cristobal og 1 San Cristobal-Ocosingo

Redwinged Blackbird Agelaius phoeniceus
260 Usumacinta

Eastern Meadowlark Sturnella magna
1 Teotihuacan

Melodious Blackbird Dives dives
1 Agua Azul, 3 Nututun, 5 Uxmal og 1 Chichen Itza

Greattailed Crackle Quiscalus maxicanus
1.889 ex. registreret på samtlige lokaliteter pånær Ocosingo Roadside

Bronzed Cowbird Molothrus aeneus
1 Teotihuacan, 2 Nututun og 2 Usumacinta

Brownheaded Cowbird Molothrus ater
2 Mexico City og 3 Teotihuacan

Blackcowled Oriole Icterus dominicensis
2 Jardin Botanico

Orchard Oriole Icterus spurius
1 Uxmal og 2 Chichen Itza

Hooded Oriole Icterus cucullatus
2 Palenque, 2 Usumacinta, 14 Uxmal og 5 Isla Mujeres.

Yellowbacked Oriole Icterus chrysater
1 Chichen Itza og 1 Jardin Botanico

Streakbacked Oriole Icterus pustulatus
1 Tuxtla Zoo

Orange Oriole Icterus auratus
2 Chichen Itza og 2 Jardin Botanico - endemisk

Altamira Oriole Icterus gularis
1 Misol Ha, 6 Uxmal og 10 Chichen Itza

Baltimore Oriole Icterus galbula
1 Tuxtla Zoo, 2 Palenque og 1 Usumacinta

Bullock's Oriole Icterus bullockii
4 Mexico City

Scott's Oriole Icterus parisorum
2 Mexico City

Yellowbilled Cacique Amblycercus holosericeus
1 Canon Sumidero, 1 Agua Azul, 1 Nututun og 2 Palenque

Chestnutheaded Oropendola Psarocolius wagleri
1 Palenque

Montezuma Oropendola Psarocolius montezuma
6 Palenque

Housefinch Carpodacus maxicanus
20 Mexico City og 40 Teotihuacan

Red Crossbill Loxia curvirostra
2 San Cristobal og 2 Ocosingo Roadside

Pine Sisken Carduelis pinus
4 Ocosingo Roadside

Blackcapped Sisken Carduelis atriceps
2 Ocosingo Roadside - endemisk

Blackheaded Sisken Carduels notata
1 San Cristobal-Ocosingo - endemisk

Lesser Goldfinch Carduelis psaltria
2 Mexico City, 3 Teotihuacan, 2 San Cristobal-Ocosingo

House Sparrow Passer domesticus
200 Mexico City og 40 San Cristobal

I alt 281 arter, heraf 25 endemiske

 

Pattedyr
I Mexico City sås en Brun Rotte, mens Tuxtla Zoo er berømt for sine små flodsvin (hvilket ikke er en helt korrekt betegnelse) med over 20 Mexican Black Agouti. Samme sted sås et lysegråt Egern, mens et mørkt Egern var i haven i Nututun. Fra opossum-familien sås et enkelt eksemplar både i haven, men også på loftsbjælkerne i restauranten i Nututun. Ved ruinerne i Palenque hørtes enkelte Mexican BlackHowler Monkeys. På et lille torv i Merida sås mange større flagermus.

Krybdyr
Både ved Uxmal og Chichen Itza sås flere legunar, som også var almindelig på Isla Mujeres. Enkelte firben sås på Isla Mujeres. Caiman Crocodile blev set med et lille eksemplar i Canon Sumidero.