G O A

I N D I E N

 

3/3 – 16/3 2001

 

Fugleiagttagelser af

Birthe og Erik Vikkelsø Rasmussen

 

Indledning

I marts 2001 besøgte Birthe og jeg Goa for første gang. Oprindeligt var det meningen, at vi skulle 14 dage til Israel og Jordan, men på grund af urolighederne dernede aflyste vi rejsen kun en måned før afgang. Vi kunne læse i aviserne, at rejsebureauerne ikke tog derned længere og Strobel Travel, som vi havde sat på opgaven, gav ikke en lyd fra sig. Kibbutzen vi havde faxet til to gange nær den ægyptiske grænse reagerede heller ikke. Nu var gode råd dyre – og det blev altså til en traditionel chartertur til Goa.

Vi tog derned uden store forventninger. Vores seneste ture er bl.a. gået til nogle af verdens bedste nationalparker - Yellowstone i Wyoming, U.S.A, Kruger National Park i Sydafrika og Royal National Park i Australien – så der skulle meget til for at imponere. Men vi blev klogere.

Forberedelsen skulle gå stærkt og den tog udgangspunkt i nogle få rapporter fra februar 1999 (Thomas Varto Nielsen, Klaus Malling Olsen og Sebastian Klein), december 1999 (Svend Aa. Linderstrøm), en lille artikel i Fugle 1998 (Rasmus Strack) og gennemlæsning af en nyindkøbt field-guide, Birds of the Indian Subcontinent af Grimmett og 2 x Inskipp, som os bekendt er den sidste nye, opdaterede field-guide, samt en rapport fra januar / februar 2000 (Peter Rasmussen).

Det blev dog hurtigt klart, at den ultimative informationskilde ganske enkelt var "Goa – The independent Birders Guide" af Peter Harris. Denne guide beskriver alle attraktive lokaliteter indgående, herunder brugbare og uundværlige kort, samt en systematisk gennemgang af samtlige fuglearter, der er truffet i staten Goa. Vores varmeste anbefaling af denne guide, og den er uundværlig når man besøger Goa første gang.

Traditionel chartertur med Alletiders Rejser, hvor vi gav Kr. 6.400,00 pr. næse for ordinært mellemklassehotel med ¼ pension. Desuden var der udgifter til rejseforsikring, vaccinationer og malariapiller. Vi benyttede lokale taxaer og rickshaw´s, idet leje af bil ikke kan anbefales. Det er billigt at køre med taxa m.v.. Således koster en heldagstur til Bondla Rps. 1500,-, og småture lokalt f.eks. til Baga Hill fra Calangute Rps. 50 – 100,-. En halvdagstur til Caramboline Lake gav vi Rps. 600,- for. Restauranterne generelt er billige, og man får et glimrende 2-3 retters aftensmåltid for ca. Rps. 3-400,- for 2 personer incl. den fremragende Kingfisher Beer. Den dyreste middag var Kingfish til Rps. 550,- med drikkevarer, eller under dkk 100,- for to personer ialt.

Udbuddet af taxaer og rickshaws er stort, og kvaliteten af chaufførerne ligeså. Alle påstår, at de har forstand på fugle og lokaliteter, netop fordi der kommer mange ornitologer til Goa. De der ved noget om sagerne holder til ved Hotel Beira Mar ved indgangen. Vi kan anbefale følgende chauffører, som vi da også fik anbefalet hjemmefra: Wishnu M. Gadskar – kaldes "Victor" og især hans yngre chauffør Santosh, der er eminent til at finde fuglene. Vi forærede ham en gammel Kowa 10 x 50 da vi tog afsked med Goa, som har været vores reservekikkert i mange år, og som tak for en ihærdig indsats. Victor og Santosh har flg. bil numre: GA-01-V-0828 og 8828. Santosh er behagelig, beskeden og hjælpsom.

Fuglelivet bærer præg af den vestpalæarktiske fuglefauna, idet mange hjemlige arter optræder almindeligt i Indien (f.eks. andefugle, vadere, visse rovfuglearter o.s.v.). Desuden var der flere gengangere fra Australien (f.eks. White-bellied Sea Eagle, Brahminy Kite) og fra Sydafrika (f.eks. Comb Duck, Woolly-necked Stork, Wire-tailed Swallow etc.). Vi registrerede i alt fuglearter,

hvilket efter omstændighederne er absolut tilfredsstillende.

Vi kender ikke andre, der har besøgt Goa i marts, så det var spændende at se hvad området kunne præstere. Blandt de mere interessante arter vi fik set kan nævnes Indian Pitta, Brown Fish Owl ved rede, de relativt mange Store Sorthovede Måger, Mongolske- og Ørkenpræstekraver, og nogle arter, der er reelt sjældne i Goa, herunder Swinhoes Snipe, Slaty-breasted Rail m.fl.. En iagttagelse af en flok på i alt 11 Rovterner, der kom trækkende ved Calangute stranden skulle ifølge Peter Harris være rekord for Goa.

På minussiden kan det oplyses, at vandhullerne på Baga fields og Beira Mar fields var næsten udtørrede, så den lokale seværdighed, Painted Snipe, var forsvundet medio februar. Mange englændere var taget derned forgæves.

Vi fik ikke registreret alle mere eller mindre almindelige arter i Goa. Blandt disse er Indian Grey Hornbill, Small Pratincole, Asian Openbill, Dusky Grag Martin, Ashy-crowned Sparrow Lark, Crimson Sunbird og Baya Weaver. Der skal også være noget til næste gang man besøger Indien.

De rapporter vi havde gennemlæst dokumenterede et rimeligt aktivitetsniveau, men dækkede dog månederne november – februar. Men vi kunne konstatere, at temperaturen i marts er og bliver + 38 grader celcius midt på dagen, så konklusionen er klar:

Rapporten er inddelt i følgende afsnit:

Endelig vil vi takke Maj og Peter Rasmussen, Dragør, for mange informationer om lokaliteter m.v. i Goa, samt Stig Kjærgaard Rasmussen, der besøgte Goa i februar 2001 for mange aktuelle ting og sidste nyt om Pittaérne etc..

 

Nykøbing Sjælland, den 5. april 2001

 

Erik Vikkelsø Rasmussen

Digterparken 42

DK – 4500 Nykøbing Sjælland

Tlf. 59 91 33 40

E-mail: vikkelso@post.tele.dk

Aktivitetsoversigt

Torsdag den 1/3: Afg. Nykøbing Sj. med tog i en forrygende snestorm mod Kastrup. Mødetid kl. 23.45.

Fredag den 2/3: Afg. fra Kastrup kl. 01.45 mod Goa med flyselskabet Novair, og med ank. Goa, Indien kl. 15.00. Ank. til hotellet Falcon Resort, Calangute Beach, lige inden det blev mørkt henad kl. 18.00.

Lørdag den 3/3: Blød start med slentretur langs Calangute stranden ned til Fisherman´s Paradise, hvor vi kikkede på vadefugle og småfugle i krattene. Kl. 10.45 tog vi med taxa til Beira Mar fields, som gav overraskende mange fugle i middagsheden. Det havde vi ikke ventet. Vi vendte tilbage til hotellet ca. 13.30 p.g.a. varmen, men ankom igen kl. 16.30 til Hotel Beira Mar med den legendariske swimming-pool, der ligger direkte ud til Beira Mar fields. Vi var ikke alene, da flere englændere allerede var på plads. Swimming-poolen er uden særlig interesse, men det er de tilstødende sump-marker til gengæld. Her kan man ved solnedgang dagligt studere Painted Snipes, der i skumringen kommer flyvende. Desværre var vi 3 uger for sent på den, da området kun husede få pytter og mudderhuller. Der var ganske enkelt for tørt og fuglene var forsvundet ca. 10 – 15. februar ifølge de engelske ornitholger. Stedet er vel nok et af de sikreste steder at se Painted Snipe siges der, men vi mødte dog et ægtepar, der havde besøgt Goa 4 år i træk uden at se Painted. Vi tog tilbage til vort hotel kl. 19.30. Indgik aftale med Victor´s chauffør Santosh, som vi så kunne benytte de næste 14 dage. Tilbage kl. 20.00 i Calangute.

Søndag den 4/3: Turen gik om morgenen til lokaliteterne nær Aguada Fort, og lagde planmæssigt ud med at lede efter Indian Pitta. De to første timer fra kl. 8.00 brugte vi på stien bag to små boder / cafe-huse, der ligger skråt overfor Taj Holliday Village. Stedet er nemt at finde og Pitta´erne holder normalt til på højre side af stien og blot 100 m. fremme under buskene. Efter en halv times venten på knæ, hoppede den nydelige lille juvel frem. Ca. 2-300 m. længere fremme ad denne sti, er der en del krat der huser mange småfugle. Vi fortsatte efterfølgende op mod fortet, men dette område husede kun ret få fugle. Ved middagstid brugte vi 1½ time i mangroveområdet NØ for Aguada. Derefter besøgte vi Zaligaor Zor mellem kl. 11.10 og 12.30. Eftermiddag og skumring fra kl. 16.00 til 18.30 blev anvendt i junglen på Baga Hill, der ligger umiddelbart nord for Baga River og Beira Mar fields. Aktiviteterne sluttede kl. 19.00, da vi kom tilbage til hotellet.

Mandag den 5/3: Morgen og formiddag blev brugt på Baga fields, hvor vi var frem til kl. 12.00. Lokaliteten gav overraskende mange fugle - området syner ikke af noget særligt, er ikke særligt stort, men Baga fields kan med garanti tilfredsstille de mest hithungrende ornithologer. Der er godt med udfordringer blandt de mange småfugle, herunder diverse pibere. Vendte tilbage til hotellet i Calangute, og slentrede rundt i middagsheden frem til 15.00 for at studere nærområdet. Kl. 17.00 tog vi til Hotel Beira Mar, hvor vi atter mødtes med Robert, Gordon, Malcolm o.m.a.. Tilbage til Calangute kl. 19.30.

Tirsdag den 6/3: Heldagstur med rejsebureauet fra kl. 8.00 til 16.00, herunder besøg på Savoi Plantation, sejltur på Zuari floden og rundt i mangroveskovene – et par utraditionelle steder, som ornitologerne ikke plejer at besøge. Det gav et par spændende iagttagelser. Dagen sluttede som vanligt ved Beira Mar fields 17.15 – 19.30.

Onsdag den 7/3: Afg. 7.30 fra Calangute mod Carambolim Lake hvor vi tilbragte hele formiddagen og middag til kl. 12.30. Søen blev optalt fra sydsiden og dels fra østsiden ved de traditionelle obspunkter. Derudover besøgte vi de interessante paddyfields beliggende 1 km. sydøst for Carambolim Lake, samt den tilliggende lille skov. Vinden friskede op fra vest, og mellem kl. 14.00 og 16.00 prøvede vi havobs. ved Calangute Beach, der ikke gav noget specielt. Aftentur til "en lokalitet" i det kuperede skovområde nordøst for Arpora kl. 17.00 – 19.00. På lokaliteten kan bl.a. ses Brown Fish Owl ved rede.

Torsdag den 8/3: Denne dag tog vi på en utraditionel ornitologtur, nemlig på heldagstur med rejseselskabet – I Ghandi´s fodspor. Reklamerede med, at man skulle besøge små plantager, landsbyer etc. oppe i Western Ghat´s, hvilket vi anså kunne supplere artslisten. Afg. 8.00 fra Calangute og tilbage kl. 19.30. Besøgte det mere centrale Goa samt små landsbyer, paddyfields, rismarker nær Zuari floden. Det gav flere uventede og spændende iagttagelser.

Fredag den 9/3: Morgen og formiddag frem til kl. 12.30 opholdt vi os ved Morjim beach, der er kendt som Goa´s ubetingede bedste rasteplads for visse vadefugle og måger. Ved et lykketræf besøgte vi lokaliteten under de absolut optimale betingelser, nemlig ved vigende højvande. Tidevandsområdet ved Chapora River´s udløb i det Arabiske Hav, er unikt i Goa når det drejer sig om Store Storthovede Måger, Ørken- og Mongolske Præstekraver især. Vi talte fuglene op på sandtangen og undersøgte klit- og kratområderne bagved. Eftermiddagen fra kl. 16.00 og frem til kl. 18.00 blev anvendt i junglen på Baga Hill, og vi sluttede som vanligt af med Kingfisher Beer på Beira Mar. Ved 19.30 tiden vendte vi tilbage til Calangute.

Lørdag den 10/3: Heldagstur til Bondla Nationalpark. Afg. 5.30 fra Calangute med ankomst ved solopgang kl. 6.45. Santosh satte os af på den lille vej, der fører op til parken ca. 3 km. før indgangen, idet denne strækning er anbefalelsesværdig. Strækningen er omgivet af jungle, der ligger ca. 800 m. o.h.. Vi fortsatte forbi nationalparkgrænsen og gik gennem den botaniske have. Ruten mellem de to parkeringspladser ved zoo og den botaniske have kan anbefales – den er kun på ca. 2 km., men fugletætheden er stor. Der ses desuden to abearter på ruten. Om eftermiddagen gjorde vi et kort stop ved Merck Meat Factory omkring kl. 15.00 til 15.30 for at studere rovfugle. Var tilbage i Calangute kl. 17.30.

Søndag den 11/3: Om formiddagen besøgte vi Baga Salt pan´s, og derefter "en lokalitet" nordøst for Arpora frem til kl. 14.30. Vi blev derefter inviteret op på Malcolm Rymer´s værelse på hotellet overfor salinerne. Malcolm er proffessionel fotograf og han var nede og lave en udsendelse for BBC. Der var et værre sammenrend af britiske ornithologer, men bestemt hyggeligt, og billederne af Brown Fish Owl med redeaktiviteter var bare helt ekstravagante.

Mandag den 12/3: Luskeri frem til kl. 14.00 i områderne omkring Old Goa, der ligger tæt ved Charao Island. Mellem kl. 16.45 og 18.30 besøgte vi atter junglen på Baga Hill og krattene på toppen.

Tirsdag den 13/3: Tidligt op i Calangute og kl. 6.30 – en halv time før solopgang – ankom vi atter til de oversvømmede rismarker og paddyfields 1 km. sydøst for Carambolim Lake. Stedet må betragtes som en slags mini-Bharatpur – unikt i Goa. Her blev vi til lidt over kl. 10.00, hvorefter vi tog direkte med færgen over til Charao Island. Santosh mente, at vi ikke kunne tage tilbage til Calangute uden at have Great Thick-Knee med på listen, så han fik sin vilje. Vi var tilbage over middag i Calangute. Mellem kl. 16.30 og 18.45 tilbagte vi tiden på Baga fields.

Onsdag den 14/3: Beira Mar fields fra morgenstunden og frem til kl. 10.30, hvorefter vi gik hjem langs stranden mod Baga Beach med ankomst 12.00 i Calangute. Eftermiddagen og frem til kl. 19.00 anvendtes på Calangute Beach.

Torsdag den 15/3: Besøgte junglen på Baga Hill fra kl. 8.30 til 11.30, derefter Calangute Beach fra kl. 12.00 til 14.00. Vi tog afsked med Goa ved at besøge den kuperede, skovklædte dal nordøst for Arpora, og tog først derfra kl. 18.30 med ankomst til Calangute kl. 19.15.

Fredag den 16/3: Afslapning, oprydning, pakke kuffert og kort slentretur om formiddag på Calangute Beach. Afg. Goa 17.00 med ankomst i Kastrup kl. 22.15. Afgang Goa i korte bukser med en temperatur på + 35 grader celcius, og kuldechock om aftenen i Nykøbing Sjælland – 9 grader !

Lørdag den 17/3: På med klunset og op på morgenobs. på Korshage. En af de første fugle i Danmark var en Kongeederfugl adult han i pragtdragt, der lå tæt på kysten ved parkeringspladsen.

 

Lokalitetsgennemgang

Morjim Beach: En stor sandtange, der ligger ved Chapora River´s udløb i Arabiske Hav. Bagved ligger klitter og krat, der kan huse en del småfugle. Det samme kan siges om de små palmelunde i umiddelbar nærhed. Morjim er det bedste sted i Goa for større måger, præstekraver og terner generelt. Hvis man bor i Baga og Calangute området, kan området nås i taxa på ca. 1 time. Floden kan passeres ved at benytte den lille færge, der går i pendulfart mellem Siolim og Chopdem. Broen der er arbejdet på i årevis er stadigvæk ikke færdig, idet man har opdaget kviksand og blød bund. Santosh fortalte, at man må regne med endnu 2 år. Lokaliteten er bedst ved aftagende højvande, og værst ved ebbe. Rent lykketræf, da tidevandstabeller ikke kan findes nogen steder. Som alternativ, jfr. Thomas Varto Nielsen et al. (1999) kan man leje en fisker og få ham til at sejle én ud til revlerne. Vi var dog heldige at besøge lokaliteten under optimale betingelser. Vigende højvande og medsol tidlig morgen. Nøglearter er Stor Sorthovedet Måge, Ørkenpræstekrave, Mongolsk Præstekrave, Hvidbrystet Præstekrave, Brown-headed Gull, Lesser Crested Tern og lokaliteten er yngleplads for havskildpadder. Detaljerede kort findes i Peter Harris (1998).

Baga Hill´s: Et bakket skovområde med jungle nord for Baga River. Man kan gå til lokaliteten fra både Calangute og Baga. Junglen er tæt hele vejen op, men tynder ud nær toppen. På toppen af Baga Hill er der et tørt busklandskab, der også huser flere interessante ting. Man skal give sig god tid og holde mange stops på vejen op. Over Baga River er der en lille bro, der ligger lige ved siden af Hotel Riverside og en fodboldbane. Området er tilgængeligt ved at nytte en lille travesti, der ca. 100 m. vest for broen går op igennem junglen. Til at starte med går man gennem lidt bebyggelse, hvor der også er krat og palmelunde. Et bredt spektrum af junglearter kan ses, herunder er nøglearter Crimson-fronted Barbet, White-browed Fantail, flere bulbul´er, Black-Hooded Oriole, Common Iora, Orange-Headed Trush, Lotens Sunbird, m.fl.. Området bør besøges flere gange både morgen og aften. Især de to sidste timer på dagen er givende. På toppen ses bl.a. Red Spurfowl, Indian Peafowl og flere forskellige rovfuglearter, herunder White-bellied Sea Eagle, Dværgørn m.fl.. Med hensyn til kort henvises til Peter Harris (1998).

Saligao Zor: En lille kilde godt gemt inde i junglen, som bruges af de lokale som vaskeplads. Lokaliteten er beliggende ca. 10 km. sydøst for Baga og Calangute, og kan besøges hele dagen. Der er rimeligt fred og ro. Sikker lokalitet for Brown Wood Owl, der kan ses på soveplads til højre for kilden lidt op af skråningen. Endvidere kan ses Brown-headed Barbet, Asian Koel, Nilgiri Wood Pigeon m.fl.. Man kan enten parkere bilen ved de små huse ca. 300 m. før vaskepladsen, eller også køre direkte til denne. Se endvidere Peter Harris (1998).

Hotel Beira Mar: Mest besøgte lokalitet i Goa af ornitologer generelt. Hotellet er beliggende lige op til Beira Mar fields, der i vinterhalvåret er sumpet og med små vandhuller. Alle ornitologer mødes her om aftenen ca. 1 – 2 timer før solnedgang og udveksler erfaringer. Udover dette er lokaliteten vel et af de sikreste steder for Painted Snipe, der kommer flyvende omkring skumringen. Vi så dem ikke, da området var blevet for tørt i marts. Fuglene var som tidligere nævnt forsvundet i midten af februar. Området er kreaturafgræsset, og dagen igennem ses mange rovfugle, hejrer og småfugle her. Overskues bedst fra swimming-poolen. Nøglearter er bl.a. Intermediate Egret, Pintail Snipe, masser af Indian Pond Herons. Lokaliteten byder ofte på overraskelser, og vi var heldige at se bl.a. Slaty-breasted Rail og Swinhoes Snipe. Området bør besøges 5 – 6 gange på en 16 dages ferie. Bemærk, at de fleste fuglekyndige taxichauffører træffes ved indgangen til dette hotel.

Baga fields og Beira Mar fields: Ikke et officielt navn, men bruges af ornitologerne om markerne øst og nordøst for Baga og Hotel Beira mar. Man kan f.eks. gå fra sidstnævnt hotel ca. 150 m. ad hovedgaden, og derefter ad en lille sti mod højre gå direkte ud på de skønne paddyfields. Området er karakteriset ved mange stubmarker, dyrket agerland, levende hegn og krat, to mindre kanaler samt nogle småsøer med saltpans. Ualmindelig god lokalitet med mange forskellige småfugle. Her ses en lang række spændende arter, herunder bl.a. Pied Bushchat, Steppehøg, Indian Roller, Storpibere, Mongolsk Piber, Paddyfield Pipit, Indisk Skovpiber, Markpiber – andre ornitologer har også set bla. Hætteværling, Brunhovedet Værling, Bjerghortulan og Rødstrubet Piber, hvilke vi dog ikke kunne finde. Nøglearter er også White-throated Kingfisher og Green Bee-eater. Der er rigeligt med udfordringer til en lille uge i dette område, og lokaliteten kan varmt anbefales.

Fort Aguada: Gammelt portugisisk fort fra 1600 tallet. Fortet er ikke interessant, men det er derimod en grusvej / sti, der går ind i området overfor Taj Holliday village samt et mangroveområde ved en biflod til Mandovi River. Omkring selve fortet ses kun få fugle, men der er en flot udsigt derfra.

Nord for fortet ved Taj Holliday village går der på den modsatte side af vejen en lille sti ind mellem nogle små cafe / kiosk huse. Stien er nem at finde. Lokaliteten er overvintringsplads for Indian Pitta, som vi havde fornøjelse af at studere på tætteste hold og i lang tid. Ifølge Stig Kjærgaard Rasmussen var der denne vinter to fugle dette sted, men vi måtte nøjes med den ene fugl. Gå ca. 100 m. frem ad stien, og giv jer god tid med at studere det tætte krat til højre, netop der hvor en lille bæk / vandløb passerer stien. Fuglen kan være svær at finde, men med tålmodighed dukker den pludseligt op mellem de tørre blade i skovbunden. Indisk juvel !. Endvidere så vi Indian Peafowl han, White-cheeked Barbet, Coppersmith Barbet, Asian Koel, Bar-winged Flycatcher-Shrike, Ashy Drongo, Lille Fluesnapper m.fl.. Der er mange småfugle overalt, og især 300 m. længere fremme.

Ved den første bro på vejen fra Fort Aguada til Panjim går der en sti langs med bifloden mod nord. Her ses en del vadefugle, hejrer og småfugle, og som det bedste så vi her bl.a. Lesser Coucal, Greater Racket-tailed Drongo, Brun Fluesnapper og mange Rosenstære. Kort findes i Peter Harris (1998).

 

Carambolim Lake: Vistnok Goa´s største ferskvandsområde, omfattende mange oversvømmede områder med åkander, søer, paddyfields, små lunde, krat og levende hegn, uendelige rismarker, dyrkede områder etc. – et sandt mini Bharatpur. Tusindvis af ande- og vadefugle ses her, ligesom store mængder af rovfugle, hejrer og småfugle. Lokaliteten overskues bedst fra asfaltvejen, der går langs med søens sydside samt fra grusstien langs østsiden. En gåtur på sidstnævnt kan varmt anbefales. Udover selve Carambolim Lake, er det et must at besøge markerne sydøst herfor. De ligger ca. 1 km sydøst for Carambolim Lake og bare rolig, Santosh ved hvor man skal stoppe og kikke, og han ved nøjagtigt hvilket træ Brown Hawk Owl sidder i. Området er bedst ved solopgang, hvor der er stor aktivitet af småfugle bl.a. lærker. Op af formiddagen kan der ses mange rovfugle. Det anbefales, at Carambolim Lake og markerne besøges 2 – 3 gange i løbet af en 14 dages periode. Karakterarter ved Carambolim Lake er Cotton Pygmy Goose, Lesser Whistling Duck (flere tusinde), Sultanshøne (vi talte 740 på én gang), Pheasant-tailed Jacana, Bronze-winged Jacana (min. 40), Comb Duck, Spotbilled Duck – eller hvad med 300 Atlingænder. Markerne er som nævnt gode, og vi så bl.a. 300 Intermediate Egret, 24 Wooly-necked Stork og 26 Black-headed Ibis samt flere interessante lærker. Kort, se Peter Harris (1998).

Chorao Island: En forholdsvis stor ø, der ligger nordøst for Panjim og som er omgivet af floderne Mandovi og Mapusa. Der går færger i pendulfart til Chorao Island fra Ribandar, som ligger øst for Panjim. Vi besøgte salinaerne ca. 300 m. nord for færgelejet på venstre hånd samt gik ud af dæmningen langs med Mandovi floden. Da der ved vort besøg var ebbe var der en del vadefugle, der holdt til på mudderbankerne. Desuden besøgte vi kortvarigt marshområdet tæt ved Marmavadda village, der ligger på øens østlige side. Blandt de mere interessante fugle kan nævnes Lesser Adjutant og Great Thick-Knee.

Merck Meat Factory: Området ligger et godt stykke inde i landet, og ligger tættere på Bondla og Molem end Baga og Calangute. Beliggende ca. 8 – 10 km. øst for Ponda og lige efter, at man har passeret Khandepar Bridge. Slagteriet lægger ikke længere kød / ben ud til rovfuglene, hvilket man gjorde for år tilbage. Dette betød, at lokaliteten var et eldorado for rovfuglefreaks, og mange gribbe kunne ses fouragere på kødresterne. Vi fik at vide, at dette overflødighedshorn var forbi og at man skulle droppe Merck Meat Factory. Men da vi kørte hjem fra Bondla Nationalpark, kunne jeg ikke dy mig og skulle lige se efter. Vi fik set en del rovfuglearter, herunder to utroligt smukke White-rumped Vulture´s. Jeg vil anbefale, at man besøger området når man alligevel er i nærheden. Med hensyn til kort over området henvises til Peter Harris (1998).

Bondla National Park: Der er to steder man bare skal besøge når man er i Goa – Carambolim Lake og Bondla National Park. Bondla er beliggende i højlandet i Western Ghats og ligger i ca. 800 m.o.h.. Nationalparken består fortrinsvis af frodig skov og jungle, heftige floder efter monsunen, botanisk have etc.. Bondla ligger i det centrale Goa og ret tæt på Molem, der også er en glimrende nationalpark. Det er et temperamentsspørgsmål, hvilken lokalitet man vil besøge, da de samme indlands-, højlands- og skovarter forekommer på begge lokaliteter. Vi besøgte Bondla på anbefaling hjemmefra. Det ligger under 100 km. øst for Baga og Calangute, men turen derind tager ca. 1 til 1½ time når det er mørkt om morgenen vel at mærke, hvor der ikke er nogen trafik.

Bemærk, at Bondla er lukket om torsdagen. Der er en bom for, men der er vistnok tradition for, at man bare passerer bom´en når parken er lukket. Der er to ruter man bør vælge. Først langs vejen 3-4 km. inden man når skiltet med nationalparkgrænsen, og specielt turen mellem de to parkeringsplad-

ser ved henholdsvis zoo og den botaniske have. Begge ture kan anbefales og kan nemt nås i løbet af en halv dag. Resten af tiden kan man jo være opportunistisk.

Peter Harris (1998) beskriver vejen til nationalparkgrænsen som usædvanlig god for birding. Vi er enige i den betragtning, og registrerede bl.a. Malabar Trogon, Grey Junglefowl, Greater Flameback, Crested Treeswift, Nilgiri Wood Pigeon, Black Eagle, Blue-winged- og Golden-fronted Leafbird m.fl. på denne strækning. Vi gik turen to gange, dels ved solopgang og nogle timer frem, og dels over middag i den varmeste tid i ca. 1 time på tilbagevejen.

Den anden gode travetur er strækningen som nævnt mellem zoo og den botaniske have. Mange af specialiteterne ses her, og vi noterede bl.a. Common- og Blackrumped Flameback, Malabar Grey Hornbill, Blue-tailed- og Chestnut-headed Bee-eater, Black-naped Monarch, Asian Paradise-Flycatcher, White-bellied Blue Flycatcher, Tickell´s Blue Flycatcher og Karmindompap m.fl..

Peter Harris (1998) beskriver Bondla Sanctuary indgående og medtager gode kort.

Savoi Plantation: En af Indiens mest kendte plantager, hvor der produceres mange former for krydderier. Kernen af plantagen er højstammet palmeskov med småsøer, randområderne jungle og kratvegetation. Plantagen ligger i det centrale Goa, ca. 15 km. nordøst for Ponda og mellem Zuari- og Mandovi floderne. Vi anvendte ca. 2 timer i dette område og lokaliteten anbefales kun, hvis man alligevel er i området. Blandt de sete fugle kan nævnes Banded Bay Cuckoo, Shikra, Besra, Rufous Treepie, Pale-billed Flowerpecker.

Zuari River: Sejltur på denne flod kan anbefales når der er lavvandet, d.v.s. ved ebbe. Dermed frigøres flodbankerne, og der opstår ideelle betingelser for rastende og fouragerende vadefugle, terner, isfugle etc.. Vi fik arrangeret en tur på ca. 2 timer op af nogle bifloder, og med ankomst til Cortalim. Blandt de mere spændene fugle kan nævnes Oriental Dwarf Kingfisher, Terekklire, River Tern.

Lokalitet nordøst for Arpora: Kuperet terræn med krat, jungle, stubmarker og to højderygge. Lokaliteten besøgt i alt 3 gange under ferien. Blandt de sete fugle kan nævnes Indian Peafowl, Brown Fish Owl ved rede, White-bellied Sea Eagle ved rede, Steppeørn, Yellow-crowned Woodpecker, Black-Lored Tit, Loten´s Sunbird, m.fl..

Interesserede, der ønsker mere eksakte angivelse omkring Brown Fish Owl, kan kontakte Wildlife Videos, Malcolm Rymer, Pinfold, Halstead, Tilton-On-the Hill, Leics LE7 9DJ, England.

E-mail: pinfold@eggconnect.net.

 

Artsliste

Systematikken følger Richard Grimmet, Carol & Tim Inskipp "Birds of the Indian Subcontinent" (1999). Endemics to Western Ghats området er markeret med *.

RED SPURFOWL (Galloperdix spadicea)

15/3 1 set kortvarigt på toppen af Baga Hill.

GREY JUNGLEFOWL (Gallus sonneratii)

10/3 2 (1 par set sammen) Bondla ca. 1 km. før grænsen til nationalparken.

INDIAN PEAFOWL (Pavo cristatus)

4/3 1 han Aguada Fort, 12/3 1 Baga Hill, 15/3 2 hanner Baga Hill, 15/3 1 han n.f. Arpora.

LESSER WHISTLING-DUCK (Dendrocygna javanica)

7/3 2.500 fugle optalt Carambolim Lake. Arten er vidt udbredt i Indien, og Carambolim Lake må være den sikreste lokalitet i Goa for arten.

COMB DUCK (Sarkidiornis melanotos)

7/3 1 imm. Carambolim Lake.

COTTON PYGMY-GOOSE (Nettapus coromandelianus)

7/3 150 Carambolim Lake.

SPOT-BILLED DUCK (Anas poecilorhyncha)

7/3 1 Carambolim Lake. Arten udbredt over store dele af Indien, men andre hold har også kun set ganske få fugle i Goa.

GARGANEY (Anas querquedula)

7/3 min. 300 Carambolim Lake. Atlinganden forekommer almindeligt i området, og andre har set op til 1.000 fugle i søen (Nielsen et al. 1999).

NORTHERN PINTAIL (Anas acuta)

7/3 5 Carambolim Lake. Påfaldende fåtallig.

NORTHERN SHOVELER (Anas clypeata)

7/3 75 Carambolim Lake. Udfra rapporterne at dømme, er Skeanden mere talrig i marts end Spidsanden, og i februar er det tilsyneladende lige omvendt. Skeanden forekommer som regelmæssig vintergæst i Goa, men aldrig talrigt. De 75 fugle må betragtes som pæn forekomst.

YELLOW-CROWNED WOODPECKER (Dendrocopos mahrattensis)

7/3 2 (1 par) set på lokaliteten nordøst for Arpora.

FLAMEBACK SP. (Dinopium/Chrysocolaptes non det.)

14/3 1 flyvende Beira Mar field´s nåede vi ikke at få bestemt. Set kortvarigt.

COMMON FLAMEBACK (Dinopium javanense)

10/3 2 Bondla ca. 1 km. før indgangen til nationalparken.

BLACK-RUMPED FLAMEBACK (Dinopium benghalense)

10/3 1 Bondla.

GREATER FLAMEBACK (Chrysocolaptes lucidus)

10/3 1 Bondla ca. 3 km. før indgangen til nationalparken. Ifølge Harris (1998) er denne art standfugl i de tre store nationalparker, og er lettest at se fra marts – maj.

BROWN-HEADED BARBET (Megalaima zeylanica)

3/3 2 Beira Mar fields, 4/3 2 Aguada Fort, 4/3 1 Saligao Zor, 6/3 2 Savoi Plantation, 7/3 1 Carambolim Lake, 7/3 2 n.f. Arpora, 8/3 2 Zuari River, 9/3 2 Morjim Beach, 10/3 1 Bondla, 12/3 1 Baga Hill, 13/3 1 Carambolim Lake, 15/3 1 Baga Hill, 15/3 1 n.f. Arpora.

WHITE-CHEEKED BARBET (Megalaima viridis) *

4/3 3 Aguada Fort, 10/3 1 Bondla, 12/3 1 Baga Hill, 15/3 1 Baga Hill.

 

 

CRIMSON-FRONTED BARBET (Megalaima rubrucapilla)

4/3 1 Aguada Fort, 4/3 3 Baga Hill, 5/3 1 Baga fields, 9/3 2 Baga Hill, 11/3 1 n.f. Arpora, 14/3 2 Beira Mar fields, 15/3 2 Baga Hill, 15/3 1 n.f. Arpora.

COPPERSMITH BARBET (Megalaima haemacephala)

4/3 1 Aguada Fort, 10/3 3 Bondla, 15/3 1 Baga Hill, 15/3 1 n.f. Arpora, 16/3 1 Calangute Beach.

MALABAR GREY HORNBILL (Ocyceros griseus) *

10/3 4 Bondla. Alle fuglene blev set inde i nationalparken, og mellem de to parkeringspladser.

Arten forekommer ret almindeligt i de store parker, Bondla, Cotigao og Molem (Harris 1998).

COMMON HOOPOE (Upupa epops)

5/3 3 Baga fields, 9/3 1 Morjim Beach, 13/3 2 Carambolim Lake, 13/3 6 Baga fields, 14/3 2 Beira Mar fields, i alt 14 Hærfugle.

MALABAR TROGON (Harpactes fasciatus)

7/3 1 han n.f. Arpora, 10/3 1 han Bondla lige ved indgangen til nationalparken. Umådelig smuk fugl. Sidstnævnte blev set tæt på i lang tid, men forsvandt så ind i junglen.

INDIAN ROLLER (Coracias benghalensis)

Indisk Ellekrage er udbredt over hele Indien. 3/3 1 Beira Mar fields, 5/3 1 Baga fields, 7/3 2 Carambolim Lake, 8/3 2 Zuari River, 9/3 2 Morjim Beach, 12/3 1 Baga Hill, 13/3 1 Chorao Island, 13/3 2 Baga fields, i alt 12 fugle. Ikke set inde i landet ved Bondla og Ponda.

COMMON KINGFISHER (Alcedo atthis)

Almindelig overalt, hvor der bare er en smule vand. Vi noterede følgende, men der kan godt have været flere: 4/3 1 Aguada fort, 6/3 3 Beira Mar fields, 7/3 2 Carambolim Lake, 8/3 4 Zuari River, 9/3 2 Morjim Beach, 11/3 2 Calangute Beach, 13/3 2 Carambolim Lake, 13/3 3 Chorao Island, 14/3 3 Beira Mar fields.

BLUE-EARED KINGFISHER (Alcedo meninting)

5/3 1 Beira Mar fields, 13/3 1 Chorao Island. Begge iagttagelser er ret usædvanlige, da denne art normalt kun forekommer i indlandet ved Bondla og Molem. Begge vore fugle blev set tæt på.

ORIENTAL DWARF KINGFISHER (Ceyx erithacus)

6/3 1 biflod ved Zuari River. Igen ret interessant isfugleobs, da arten ifølge Harris kun er set én gang i november 1994. Linderstrøm (1999) så dog også arten, men i Bondla.

STORK-BILLED KINGFISHER (Halcyon capensis)

2/3 2 mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute Beach omkring Zuari flodens udløb, 4/3 1 Aguada fort, 5/3 1 Baga fields, 5/3 1 Beira Mar fields, 6/3 1 Zuari River, 7/3 1 Carambolim Lake, 14/3 1 Beira Mar fields.

WHITE-THROATED KINGFISHER (Halcyon smyrnensis)

Smyrnaisfuglen var den mest almindelig isfugl i Goa. Den forekom overalt, selv ved tørre stubmarker blev den set. Vi noterede følgende, men vi har ganske sikkert set flere: 2/3 3 mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute Beach, 3/3 1 Calangute Beach, 3/3 7+ Beira Mar fields, 4/3 3 Aguada Fort, 5/3 3 Baga fields, 5/3 5 Beira Mar fields, 6/3 4 Zuari River og Mandovi River, 7/3 1 Carambolim Lake, 8/3 10+ Zuari River, 9/3 3 Morjim Beach, 10/3 2 Bondla, 11/3 3 n.f. Arpora, 13/3 2 Carambolim Lake, 13/3 10+ Chorao Island, 13/3 6+ Baga fields, 14/3 7+ Beira Mar fields, 15/3 2 Baga Hill, 15/3 1 Calangute Beach, 15/3 1 n.f. Arpora. I alt min. 74 Smyrnaisfugle.

BLACK-CAPPED KINGFISHER (Halcyon pileata)

3/3 1 Beira Mar fields, 5/3 1 Beira Mar fields – antagelig samme fugl, 6/3 2 Zuari river. I det sydvestlige Indien forekommer denne art kun i et ganske smalt bælte i kystzonen langs med Western Ghats.

PIED KINGFISHER (Ceryle rudis)

4/3 2 Aguada Fort, 6/3 4 under sejltur på Zuari River, 7/3 2 Carambolim Lake, 8/3 1 Zuari River, i alt 9 Gråfiskere.

GREEN BEE-EATER (Merops orientalis)

3/3 3 Calangute Beach, 3/3 25+ Beira Mar fields, 4/3 2 Aguada fort, 4/3 1 Baga Hill, 5/3 7 Baga fields, 5/3 2 Beira Mar fields, 7/3 3 Carambolim Lake, 8/3 15+ Savoi Plantation, 9/3 4 Morjim Beach, 9/3 2 Beira Mar fields, 11/3 1 n.f. Arpora, 13/3 4 Baga fields, 14/3 2 Beira Mar fields, 15/3 1 Baga Hill.

BLUE-TAILED BEE-EATER (Merops philippinus)

2/3 2 set mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute Beach, 3/3 2 Beira Mar fields, 8/3 4 set sammen Mardol mellem Panji og Ponda, 10/3 1 Bondla, 12/3 2 Baga Hill, 15/3 2 Baga Hill.

CHESTNUT-HEADED BEE-EATER (Merops leschnaulti)

7/3 1 n.f. Arpora, 10/3 2 Bondla. Sidstnævnte blev set nær den botaniske have.

PIED CUCKOO (Clamator jacobinus)

Udbredt over hele Indien, men i Goa forekommer den normalt kun som monsoon breeding vistitor (Harris 1998), hvorfor følgende observation er interessant: 4/3 1 Baga Hill. Vi har tidligere set samme art flere gange i Sydafrika.

COMMON HAWK CUCKOO (Hierococcyx varius)

15/3 1 n.f. Arpora. Standfugl, men Harris (1998) angiver at arten kan ses / høres fra ultimo marts. Er som oftest set i indlandet.

BANDED BAY CUCKOO (Cacomantis sonneratii)

6/3 2 Savoi Plantation. Bemærk i alt 3 gøgearter. Hverken Linderstrøm (1999), Nielsen et al. (1999) eller Rasmussen (2000) registrerede gøge overhovedet så det tyder på, at gøgene simpelthen først dukker op i marts og ikke er standfugle, som nævnt af Grimmett et al. (1999). I hvert fald når det gælder Goa.

DRONGO CUCKOO (Surniculus lugubris)

7/3 1 Carambolim Lake. Harris (1998) angiver ankomsttidspunktet til april.

ASIAN KOEL (Eudynamys scolopacea)

4/3 4 Aguada Fort, 4/3 1 Saligao Zor, 5/3 1 Beira Mar fields, 8/3 2 nær Zuari River, 13/3 1 Carambolim Lake, 15/3 1 n.f. Arpora. I alt 10 Koel´s.

GREATER COUCAL (Centropus sinensis)

3/3 2 Beira Mar fields ved siden af svimmingpoolen, 5/3 2 Beira Mar fields, 6/3 1 Beira Mar fields, 7/3 1 n.f. Arpora.

LESSER COUCAL (Centropus bengalensis)

4/3 2 Aguada Fort, 7/3 1 Carambolim Lake, 9/3 1 Morjim Beach. Standfugl, men bemærkelses-værdigt, at Linderstrøm (1999), Nielsen et al. (1999) og Rasmussen (2000) ikke registrerede denne art. Endnu mere interessant er det, at Harris (1998) ikke nævner arten. Men ifølge Grimmett et al. (1999) findes arten i det sydvestlige Indien året rundt.

PARAKEET SP. (Psittacula non det.)

11/3 1 n.f. Arpora.

ALEXANDRINE PARAKEET (Psittacula eupatria)

5/3 1 han set tæt på, Beira Mar fields.

ROSE-RINGED PARAKEET (Psittacula krameri)

Lille Alex var den hyppigst sete af parakitterne i Goa. 3/3 5+ Beira Mar fields, 4/3 4 Aguada Fort, 4/3 2 Calangute Beach, 5/3 3+ Beira Mar fields, 6/3 5+ Beira Mar fields, 7/3 1 Carambolim Lake, 7/3 3 n.f. Arpora. Desuden må en del flere overflyvende parakitter antages at være denne art.

PLUM-HEADED PARAKEET (Psittacula cyanocephala)

9/3 2 Beira Mar fields, 15/3 3 hanner Baga Hill, 15/3 1 hun n.f. Arpora.

MALABAR PARAKEET (Psittacula columboides) *

10/3 1 han Bondla.

INDIAN SWIFTLET (Collocalia unicolor)

3/3 3 Calangute Beach, 3/3 5 Beira Mar fields, 4/3 2 Aguada Fort, 10/3 30+ Bondla, 14/3 6 Beira Mar fields, 15/3 min. 350 ved klinten på Baga Hill.

WHITE-RUMPED NEEDLETAIL (Zoonavena sylvatica)

10/3 3 Bondla.

ASIAN PALM SWIFT (Cypsiurus balasiensis)

3/3 15+ Beira Mar fields, 4/3 6 Baga Hill, 5/3 10+ Beira Mar fields, 9/3 3 Beira Mar fields, 12/3 2 Baga Hill, 14/3 2 Beira Mar fields. Hovedlokaliteten er ved Hotel Beira Mar´s swimmingpool.

HOUSE SWIFT (Apus affinis)

4/3 4 Baga Hill, 10/3 30+ Bondla, 11/3 15 Calangute Beach, 15/3 10+ Baga Hill. Lille Sejler var mere almindelig end iagttagelserne viser, da næppe alle er noteret.

CRESTED TREESWIFT (Hemiprocne coronata)

10/3 2 Bondla ved indgangen til nationalparken. Dermed kun set inde i det centrale Goa.

BARN OWL (Tyto alba)

En aften fortalte Robert og Gordon da vi stod ved swimmingpoolen, at de fra deres balkon på hottellet ved siden af Hotel Beira Mar, havde fornøjelsen af et par Slørugler med en unge hver aften. Så det lå ligesom i luften, at dér skulle vi hen så snart det blev mørkt: 6/3 2 ad. m/1 pull. set tæt på incl. lydeffekter – ren opvisning.

BROWN FISH OWL (Ketupa zeylonensis)

11/3 1 ad. set tæt ved redested n.f. Arpora i dagslys. Dét var stort ! En af turens største oplevelser, da vi også fik set Malcolm Rymer´s vidunderlige optagelser af arten i Goa.

BROWN WOOD OWL (Strix leptogrammica)

4/3 1 Saligao Zor ved vaskepladsen. Skråningen omkring vaskepladsen er delt op i tre "terrasser" eller niveauer, og vi så fuglen oppe til højre i tredje niveau siddende oppe under kronen på et træ.

JUNGLE OWLET (Claucidium radiatum)

11/3 2 Calangute.

SPOTTED OWLET (Athene brama)

3/3 2 på elmasten ved swimmingpoolen, Hotel Beira Mar, 5/3 1 Beira Mar fields, 7/3 2 ved redehul i landbyen sydøst for Carambolim Lake, 13/3 1 i samme område, Carambolim Lake.

BROWN HAWK OWL (Ninox scutulata)

13/3 1 i landsbyen sydøst for Carambolim Lake.

ROCK PIGEON (Columbia livia)

Almindelig, men flg. har dog fundet vej til notesbogen: 5/3 4 Beira Mar fields.

NILGIRI WOOD PIGEON (Columba elphinstonii) *

4/3 1 Saligao Zor, 10/3 1 Bondla. Sidstnævnte sted er et af de sikreste steder for arten i Goa.

ORIENTAL TURTLE DOVE (Streptopelia orientalis)

3/3 3 set sammen, Beira Mar fields, 9/3 1 Morjim Beach.

LAUGHING DOVE (Streptopelia senegalensis)

4/3 2 Aguada Fort. Harris (1998) angiver den som vintergæst frem til marts, og arten er tidligere set ved både Baga og Aguada Fort.

SPOTTED DOVE (Steptopelia chinensis)

Uhyre almindelig i alle områder med skov. Følgende har fundet vej til notesbogen: 3/3 25+ Beira Mar fields, 4/3 10 Aguada Fort, 4/3 2 Saligao Zor, 5/3 5 Baga fields, 7/3 4 n.f. Arpora, 9/3 4 Morjim Beach, 11/3 8 Calangute, 13/3 15+ Carambolim Lake, 13/3 20+ Baga fields, 14/3 2 Beira Mar fields, 15/3 3 Baga Hill, 15/3 4 n.f. Arpora, 16/3 10+ Calangute Beach.

RED COLLARED DOVE (Streptopelia tranquebarica)

9/3 2 mellem Chopdem og Morjim Beach, nord for Chapora River.

SLATY-BREASTED RAIL (Gallirallus striatus)

5/3, 6/3 og 9/3 1 ad. Beira Mar fields. Fuglen holdt til nede foran swimmingpoolen i et fugtigt område. Videofilmet af Malcolm Rymer tæt på den 6/3. Arten er tilsyneladende meget sjælden i Goa, og Harris (1998) nævner kun 4 fund af arten. Grimmett et al. (1999) har den slet ikke med på udbredelseskortet, og arten forekommer tilsyneladende kun på Sri Lanka og Bangladesh. Nielsen et al. (1999) så også en enkelt fugl i februar 1999 på en rismark ved Baga Beach.

WHITE-BREASTED WATERHEN (Amaurornis phoenicurus)

3/3 4 Beira Mar fields, 5/3 4 Beira Mar fields, 9/3 4 Beira Mar fields.

PURPLE SWAMPHEN (Porphyrio porphyrio)

7/3 740 Carambolim Lake optalt fra vejen, der går syd for søen.

COMMON MOORHEN (Gallinula chloropus)

7/3 150 Carambolim Lake.

COMMON COOT (Fulica atra)

7/3 300 Carambolim Lake.

PINTAIL SNIPE (Gallinago stenura)

3/3 6 Beira Mar fields, 5/3 4 Beira Mar fields, 6/3 2 Beira Mar fields, 7/3 2 Carambolim Lake, 9/3 7+ Beira Mar fields. Sikreste sted for Sibirisk Bekkasin var vådområdet lige ud for Hotel Beira Mar.

SWINHOE´S SNIPE (Gallinago megala)

9/3 1 Beira Mar fields. Set sammen med 4 Pintail Snipe´s fouragere tæt på, i godt lys og efterfølgende også flyve. Harris (1998) nævner kun arten under potentielle for Goa, ingen iagttagelser overhovedet. Nielsen et al. (1999) så dog to fugle nær Fort Aguada i februar så det tyder på, at arten måske er overset. Grimmett (1999) nævner den som vintergæst i Sydindien.

COMMON SNIPE (Gallinago gallingo)

9/3 2+ Beira Mar fields.

WHIMBREL (Numenius phaeopus)

6/3 1 på mudderbanker ved Zuari river, 11/3 1 n.f. Arpora. Fåtallig vintergæst i Goa.

EURASIAN CURLEW (Numenius arquata)

6/3 1 på mudderbanker ved Zuari river, 13/3 6+ Chorao Island.

SPOTTED REDSHANK (Tringa erythropus)

6/3 10+ på mudderbanker ved Zuari river, 7/3 10+ Carambolim Lake. Fåtallig vintergæst i Goa.

COMMON REDSHANK (Tringa totanus)

Almindelig overalt hvor der er mudderbanker og vand. 4/3 15+ Aguada Fort, 5/3 2 Baga fields, 6/3 75+ på mudderbanker ved Zuari river, 8/3 10 Mandovi og Zuari River, 9/3 2 Morjim Beach, 11/3 Calangute Beach, 13/3 min. 100 Chorao Island, 13/3 8 Baga fields, 14/3 2 Beira Mar fields.

MARSH SANDPIPER (Tringa stagnatilis)

5/3 2 Baga fields, 7/3 1 Carambolim Lake, 11/3 6 n.f. Arpora, 13/3 2 Carambolim Lake, 14/3 1 Beira Mar fields, i alt 12 Damklirer.

 

COMMON GREENSHANK (Tringa nebularia)

4/3 1 Aguada fort, 5/3 3 Baga fields, 6/3 25+ Mandovi og Zuari River, 7/3 min. 75 Carambolim Lake, 8/3 2 Zuari River, 11/3 20 n.f. Arpora, 13/3 3 Carambolim Lake, 13/3 30+ Chorao Island, 13/3 1 Baga fields, 14/3 2 Beira Mar fields, i alt ca. 162 Hvidklirer.

GREEN SANDPIPER (Tringa ochropus)

4/3 1 Aguada fort, 5/3 2 Baga fields, 5/3 1 Beira Mar fields, 7/3 15 Carambolim Lake, 8/3 25+ på mudderbanker ved Zuari river, 13/3 1 Carambolim Lake, 13/3 1 Chorao Islands, 13/3 7 Baga fields, 14/3 2 Baga fields, i alt ca. 55 Svaleklirer.

WOOD SANDPIPER (Tringa glareola)

3/3 2 Beira Mar fields, 4/3 3 Aguada fort, 5/3 25+ Baga fields, 5/3 1 Beira Mar fields, 7/3 1 Carambolim Lake, 11/3 2 Carambolim Lake, 13/3 7 Carambolim Lake, 13/3 2 Beira Mar fields, 14/3 5 Beira Mar fields, i alt 48 Tinksmede.

TEREK SANDPIPER (Xenus cinereus)

6/3 3 set sammen på mudderbanker, Mandovi river. Fåtallig og uregelmæssig vintergæst i Goa.

COMMON SANDPIPER (Actitis hypoleucos)

Almindelig, især ved floddeltaer med mudderbanker. 2/3 1 mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute Beach, 4/3 2 Aguada fort, 5/3 1 Baga fields, 6/3 10+ Mandovi og Zuari River, 7/3 2 Carambolim Lake, 8/3 15+ Zuari River, 9/3 4 Morjim Beach, 11/3 1 n.f. Arpora, 13/3 10+ Carambolim Lake, 13/3 5 Chorao Island, 13/3 1 Baga fields, 14/3 1 Baga beach, 15/3 2 Baga Hill, 16/3 2 Calangute. Det er nok ikke alle, der er noteret.

LITTLE STINT (Calidris minuta)

5/3 20+ Baga fields ved en af saltsøerne, 7/3 50+ Carambolim Lake, 11/3 25+ ved saltsøer n.f. Arpora, 13/3 30+ Chorao Island, 13/3 35+ Baga fields, 14/3 35+ Beira Mar fields, i alt ca. 195 Dværgryler, hvilket er mange i Goa.

TEMMINCK´S STINT (Calidris subminuta)

5/3 1 Baga fields, 13/3 2 Baga fields sammen med Dværgryler, 14/3 1 Beira Mar fields.

RUFF (Philomachus pugnax)

7/3 hele 40+ Carambolim Lake, 13/3 1 Baga fields. Førstnævnte er et meget stort antal i Goa. Harris (1998) angiver den som fåtallig vintergæst.

BLACK-WINGED STILT (Himantopus himantopus)

11/3 1 ved saltsøerne overfor Hotel Maizon´s, Baga River.

PIED AVOCET (Recurvirostra avosetta)

6/3 1 set ved vandhul mellem Mondovi og Zuari River.

PHEASANT-TAILED JACANA (Hydrophasianus chirurgus)

7/3 25+ Carambolim Lake, er betydeligt færre end hvad Nielsen et al. (1999) og Linderstrøm (1999) noterede på lokaliteten.

 

BRONZE-WINGED JACANA (Metopidius indicus)

7/3 40+ Carambolim Lake, og med samme bemærkning for foregående art.

GREAT THICK-KNEE (Esacus recurvirostris)

13/3 1 stod på mudderflade, Chorao Island. Fuglen stod ca. 200 m. nord for færgelejet ved nogle små saltsøer, der ligger på venstre hånd. Det er ikke lykkedes mig at finde iagttagelser af denne art fra Goa, og Harris (1998) nævner den blot som potentiel Goa art. Vi fik et tip af Malcolm Rymer, der havde filmet fuglen for BBC. Ellers er det blot at glæde sig over en ny art for Goa.

PACIFIC GOLDEN PLOVER (Pluvialis fulva)

Sibirisk Tundrahjejle er fåtallig vintergæst i Goa. 7/3 50+ samlet på markerne sydøst for Carambolim Lake, 13/3 8 Carambolim Lake samme sted, 13/3 4 Chorao Island, i alt ca. 62 Sibiriske Tundrahjejler.

LITTLE RINGED PLOVER (Charadrius dubius)

3/3 2 Beira Mar fields, 5/3 25 Baga fields, 7/3 25 Carambolim Lake, 9/3 1 Morjim Beach, 13/3 2 Carambolim Lake, 13/3 10 Chorao Island, 14/3 15 Beira Mar fields, i alt ca. 80 Lille Præstekrave.

KENTISH PLOVER (Charadrius alexandrinus)

3/3 7 Calangute Beach, 9/3 25+ Morjim Beach, 14/3 1 Baga Beach, 16/3 2 Calangute Beach.

LESSER SAND PLOVER (Charadrius mongolus)

9/3 i alt 141 optalt (to flokke), der stod ca. 100 m. nord for spidsen, Morjim Beach. Flere af fuglene var i begyndende sommerdragt. Morjim er sikreste lokalitet for Mongolsk Præstekrave i Goa.

GREATER SAND PLOVER (Charadrius leschenaultii)

9/3 13 Morjim Beach. Ørkenpræstekraverne stod sammen med de Mongolske Præstekraver, og sammenligning var derfor mulig – også Ørkenpræstekraverne var i begyndende sommerdragt. Ørkenpræstekraverne har tydeligt kraftigere næb end Mongolsk Præstekrave, og er desuden mere langbenet.

YELLOW-WATTLED LAPWING (Vanellus malarbaricus)

4/3 1 på toppen af Baga Hill, 15/3 2 (1 par) samme sted.

RED-WATTLED LAPWING (Vanellus indicus)

Indisk Vibe er almindelig, hvor der blot er en smule vand. 3/3 15 Beira Mar fields, 4/3 6 Aguada fort, 5/3 2 Baga fields, 6/3 6 Mondovi River, 7/3 25+ Carambolim Lake, 8/3 15+ på bredderne af Zuari River, 9/3 2 Morjim Beach, 11/3 9 n.f. Arpora, 12/3 2 Baga Hill, 13/3 5 Carambolim Lake, 13/3 25+ Chorao Island, 13/3 2 Baga fields, 14/3 8 Beira Mar fields, 15/3 2 Baga Hill, 16/3 1 Calangute, i alt min. 125 Indiske Viber, men næppe alle er noteret.

YELLOW-LEGGED GULL (Larus cachinnans)

9/3 35+ Morjim Beach, som var de eneste Steppemåger på turen.

HEUGLIN´S GULL (Larus heuglini)

9/3 6 ad. Morjim Beach. Sibirisk Måge betragtes fortsat af mange som en race af Sildemåge.

 

PALLAS´S GULL (Larus ichthyaetus)

9/3 78 i én flok Morjim Beach, fordelt på 53 ad. og 25 3k+2k. Stor Sorthovedet Måge er en af nøglearterne i Goa, hvor Morjim i særklasse er den bedste lokalitet. I øvrigt et stort tal, idet Harris (1998) angiver 40 fugle som maksimum. Overvintrer ved Indiens havkyster.

BROWN-HEADED GULL (Larus brunnicephalus)

8/3 55 trk. N Cansaulim Beach nær Cortalim, 9/3 200+ Morjim Beach, 12/3 3 Baga Hill, 14/3 3 Baga Beach, 15/3 2 trk. N Baga Hill.

BLACK-HEADED GULL (Larus ridibundus)

9/3 300+ Morjim Beach, 3/3 25+ Baga fields.

GULL-BILLED TERN (Gelochelidon nilotica)

Forekom ret almindeligt op ad floderne. 4/3 35+ i flok i mangroven nordøst for Aguada Fort, 6/3 15 Mandovi River, 7/3 30+ Carambolim Lake, 9/3 3 Morjim Beach, 13/3 2 Carambolim Lake, 13/3 10 Chorao Island, i alt ca. 95 Sandterner.

CASPIAN TERN (Sterna caspia)

Ny Goa rekord: 14/3 11 trk. N i flok tæt på kysten, Baga Beach. Rovterne er fåtallig i Goa, men op til syv fugle er tidligere set ved Morjim i april 1996 (Harris 1998).

RIVER TERN (Sterna aurantia)

6/3 6 under sejltur på Mandovi River.

LESSER CRESTED TERN (Sterna bengalensis)

2/3 4 mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute, 6/3 2 Mandovi River, 8/3 2 Zuari River, 9/3 140+ Morjim Beach, i alt ca. 148 Bengalsk Terne.

GREAT CRESTED TERN (Sterna bergii)

9/3 3 rastende ved Morjim Beach.

SANDWICH TERN (Sterna sandvicensis)

8/3 1 Zuari River, 9/3 ca. 30 rastende Morjim Beach.

LITTLE TERN (Sterna albifrons)

6/3 1 Mandovi River. Dværgterne var påfaldende sjælden i Goa.

OSPREY (Pandion haliaetus)

13/3 1 Carambolim Lake, 13/3 2 Chorao Island.

BLACK-SHOULDERED KITE (Elanus caeruleus)

13/3 1 imm. markerne sydøst for Carambolim Lake.

BLACK KITE (Milvus migrans)

Sort Glente var almindelig overalt, lokalt talrig. 2/3 2 mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute, 3/3 4 Calangute Beach, 3/3 30+ Beira Mar fields, 4/3 25+ Aguada Fort, 4/3 3 Saligao Zor, 4/3 5 Baga Hill, 4/3 2 Hotel Falcon Resort, 5/3 10 Baga fields, 5/3 35+ Beira Mar fields, 6/3 10 Mandovi River, 7/3 10 Carambolim Lake, 8/3 150+ Zuari og Mandovi River, 9/3 10 Morjim Beach, 10/3 80 Merck Meat Factory, 11/3 3 n.f. Arpora, 12/3 3 Baga Hill, 13/3 30+ Carambolim Lake, 13/3 60+ Chorao Island, 13/3 10 Baga fields, 14/3 50+ Beira Mar fields, 14/3 4 Baga Beach, 15/3 5 Baga Hill, 15/3 2 Calangute, 16/3 6 Calangute Beach, i alt min. 549 Sorte Glenter, men næppe alle er optalt.

BRAHMINY KITE (Haliastur indus)

Arten var almindelig overalt på de besøgte lokaliteter i Goa. 2/3 1 mellem Vasco de Gama lufthavn-en og Calangute, 3/3 2 Calangute Beach, 3/3 5 Beira Mar fields, 4/3 5 Aguada Fort, 4/3 1 Saligao Zor, 4/3 2 Baga Hill, 5/3 3 Baga fields, 5/3 2 Beira Mar fields, 6/3 15+ Mandovi og Zuari River, 7/3 3 Carambolim Lake, 7/3 2 n.f. Arpora, 8/3 60+ Zuari River, 9/3 5 Morjim Beach, 9/3 2 Beira Mar fields, 10/3 1 Bondla, 10/3 3 Merck Meat Factory, 12/3 1 Baga Hill, 13/3 5 Carambolim Lake, 13/3 10 Chorao Island, 14/3 1 Baga Beach, 15/3 2 Baga Hill, 15/3 1 Calangute, 16/3 3 Calangute Beach, i alt ca. 135 Brahming Glenter, men næppe alle er optalt.

WHITE-BELLIED SEA EAGLE (Haliaeetus leucogaster)

I Indien forekommer arten kun på kystnære lokaliteter, og det var vort indtryk at den ikke er sjælden i Goa. 2/3 1 ad. mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute nær Panjim, 8/3 1 ad. Mandovi River, 11/3 1 ad. på rede på lokalitet n.f. Arpora, 12/3 1 ad. Baga Hill, 15/3 1 ad. Calangute Beach, 16/3 1 ad. Calangute Beach.

WHITE-RUMPED VULTURE (Gyps bengalensis)

10/3 2 ad. Merck Meat Factory – var alt hvad vi så af gribbe i Goa. Generelt er gribbene gået stærkt tilbage i de senere år i Inden bl.a. på grund af en ukendt virus.

SHORT-TOED SNAKE EAGLE (Circaetus gallicus)

3/3 1 Beira Mar fields, 15/3 1 n.f. Arpora. På trods af at Grimmett (1999) viser klar udbredelse i Sydindien medtager Harris (1998) ikke iagttagelser af Slangeørn fra Goa. Ifølge de engelske ornitologer vi talte med i Goa ses Slangeørn hvert år i marts.

CRESTED SERPENT EAGLE (Spilornis cheela)

3/3 1 Beira Mar fields.

BLACK EAGLE (Ictinaetus malayensis)

10/3 2 ad. Bondla, heraf 1 med en slange i fangerne, som den "ordnede" i skovbunden tæt på bilen.

EURASIAN MARSH HARRIER (Circus aeruginosus)

3/3 3 Beira Mar fields, 5/3 2 Beira Mar fields, 6/3 2 Mandovi River, 7/3 4 Carambolim Lake, 13/3 7 Carambolim Lake, 13/3 2 Chorao Island, 13/3 1 Baga fields, 14/3 4 Beira Mar fields, i alt 25 Rørhøge.

PALLID HARRIER (Circus macrourus)

5/3 2 ad. hanner sammen, Baga fields.

CRESTED GOSHAWK (Accipiter trivirgatus)

5/3 1 Baga Hill.

 

 

SHIKRA (Accipiter badius)

6/3 2 Savoi Plantation, 8/3 1 River Zuari, 9/3 1 Morjim Beach, 11/3 1 n.f. Arpora, 13/3 1 Carambolim Lake, 14/3 2 Beira Mar fields.

BESRA (Accipiter virgatus)

6/3 1 Savoi Plantation, 7/3 1 Carambolim Lake, 7/3 1 n.f. Arpora, 8/3 1 Zuari River, 14/3 1 Beira Mar fields.

ORIENTAL HONEY-BUZZARD (Pernis ptilorhyncus)

Tophvepsevågen er udbredt over det meste af Indien. Vi registrerede følgende: 3/3 1 Calangute Beach, 3/3 1 Beira Mar fields, 5/3 2 Baga fields, 6/3 1 Savoi Plantation, 7/3 4 Carambolim Lake, 8/3 2 Mandovi River, 9/3 1 Morjim Beach, 10/3 3 Bondla, 11/3 2 n.f. Arpora, 12/3 2 Baga Hill, 13/3 2 Carambolim Lake, 14/3 1 Beira Mar fields.

WHITE-EYED BUZZARD (Butastur teesa)

2/3 1 mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute omkring Panjim, 7/3 1 Carambolim Lake, 8/3 1 Zuari River.

STEPPE EAGLE (Aquila nipalensis)

11/3 2 (3k + 4k/subad.) n.f. Arpora.

BOOTED EAGLE (Hieraaetus pennatus)

4/3 1 Baga Hill, 5/3 1 Baga fields, 11/3 2 n.f. Arpora. En af sidstnævnte Dværgørne sloges med en Steppeørn over hovedet på os.

CHANGEABLE HAWK EAGLE (Spizaetus cirrhatus)

7/3 1 n.f. Arpora.

MOUNTAIN HAWK EAGLE (Spizaetus nipalensis)

11/3 1 n.f. Arpora. Grimmett et al. (1999) viser udbredelse i Sydvestindien i et smalt kystbælte, men det er interessant, at Harris (1998) ikke medtager arten. Fuglen blev set i det stærkt kuperede terræn n.f. Arpora med skovklædte skråninger.

COMMON KESTREL (Falco tinnunculus)

14/3 1 Beira Mar fields.

LAGGAR FALCON (Falco jugger)

12/3 1 ved klippevæggen ud til havet, Baga Hill, hvor den slog ud efter en White-bellied Sea Eagle.

PEREGRINE FALCON (Falco peregrinus)

15/3 1 ad. Calangute.

LITTLE GREBE (Tachybaptus ruficollis)

7/3 4 Carambolim Lake.

DARTER (Anhinga melanogaster)

7/3 1 Carambolim Lake.

LITTLE CORMORANT (Phalacrocorax niger)

3/3 1 Beira Mar fields, 4/3 1 Aguada Fort, 7/3 10+ Carambolim Lake, 8/3 10+ Zuari og Mandovi River, 13/3 25+ Carambolim Lake, 13/3 1 Baga fields, 14/3 1 Beira Mar fields.

INDIAN CORMORANT (Phalacrocorax fuscicollis)

4/3 1 Aguada Fort, 5/3 2 Baga fields, 7/3 40+ Carambolim Lake, 8/3 50+ Mandovi og Zuari River, 9/3 1 Morjim Beach, 9/3 1 Beira Mar fields, 13/3 50+ Carambolim Lake, 13/3 50+ Chorao Island.

LITTLE EGRET (Egretta garzetta)

4/3 12 Aguada Fort, 5/3 25+ Baga fields, 6/3 100+ Zuari og Mandovi River, 7/3 100+ Carambolim Lake, 13/3 13 Baga fields, 14/3 10 Beira Mar fields, i alt ca. 260 Silkehejrer.

WESTERN REEF EGRET (Egretta gularis)

Generelt fåtallig og vi registrerede kun følgende: 5/3 1 Baga fields, 6/3 2 Mandovi River, 11/3 1 n.f. Arpora, i alt kun 4 Revhejrer, og alle af blå fase. Det kan ikke afvises, at vi har overset eksemplarer af den hvide fase.

GREAT EGRET (Casmerodius albus)

Yderst fåtallig i Goa på trods af, at Grimmett et al. (1999) nævner den som vidt udbredt standfugl over hele Indien. Vi så kun 2 sikre Sølvhejrer: 13/3 2 Carambolim Lake.

INTERMEDIATE EGRET (Mesophoyx intermedia)

Udbredt over næsten hele Indien, og meget talrig i Goa: 2/3 1 mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute, 3/3 60 på aftentræk efter solnedgang, Beira Mar fields, 4/3 5 Aguada Fort, 5/3 2 Baga fields, 5/3 25+ Beira Mar fields, 6/3 3 Mandovi river, 7/3 300+ Carambolim Lake, 8/3 75+ Zuari og Mandovi River, 9/3 30+ Beira Mar fields, 13/3 10 Carambolim Lake, 13/3 9 Chorao Island, 14/3 25+ Beira Mar fields, i alt min. 545 Gulnæbbede Hejrer. Det er mange.

CATTLE EGRET (Bubulcus ibis)

Kohejren er uhyre almindelig i Goa, og vi orkede ikke at notere dem alle. Men følgende fandt dog vej til notesbogen: 2/3 75+ mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute, 3/3 5 Calangute Beach, 3/3 100+ Beira Mar fields, 4/3 100+ Aguada Fort, 5/3 100+ Beira Mar fields, 6/3 30+ Mandovi River, 7/3 30+ Carambolim Lake, 8/3 200+ Zuari og Mandovi River, 9/3 50+ Beira Mar fields, 11/3 20+ n.f. Arpora, 13/3 30+ Carambolim Lake, 13/3 30+ Chorao Island – især på den øst-lige del af øen, 13/3 50+ Baga fields, 14/3 30+ Beira Mar fields, i alt min. 850 Kohejrer opnåede altså noteringsstatus. Der har nok været det dobbelte antal.

INDIAN POND HERON (Ardeola grayii)

Rishejre er almindelig blot der er en smule vand: 3/3 15 Beira Mar fields, 4/3 25 Aguada Fort, 5/3 20 Baga fields, 5/3 30+ Beira Mar fields, 6/3 150+ Mandovi River, hvor fuglene sad tæt på den mudrede flodbred hele vejen, 7/3 100+ Carambolim Lake, 8/3 100+ Zuari og Mandovi River, 9/3 3 Morjim Beach, 9/3 15 Beira Mar fields, 11/3 15 n.f. Arpora, 13/3 25+ Carambolim Lake, 13/3 25+ Chorao Island, 13/3 50+ Baga fields, 14/3 50+ Beira Mar fields, 16/3 2 Calangute, i alt min. 624 Rishejrer.

GREY HERON (Ardea cinerea)

5/3 1 Baga fields, 7/3 1 Carambolim Lake, 13/3 1 Carambolim Lake, 13/3 1 Chorao Island, 13/3 1 Baga fields, 14/3 6 Beira Mar fields, i alt kun 11 fugle. Fiskehejren var fåtallig i Goa.

PURPLE HERON (Ardea purpurea)

13/3 1 Carambolim Lake, 13/3 1 Chorao Island.

LITTLE HERON (Butoides striatus)

"Lille grim" var generelt fåtallig: 3/3 2 Beira Mar fields, 6/3 8+ Mandovi River, 8/3 5 Zuari og Mandovi River, i alt ca. 15 Mangrovehejrer.

BLACK-CROWNED NIGHT HERON (Nycticorax nycticorax)

3/3 2 Beira Mar fields, 5/3 1 Beira Mar fields, 6/3 1 Mandovi River.

BLACK-HEADED IBIS (Threskiornis melanocephalus)

13/3 26 Carambolim Lake – fuglene kom flyvende samlet ca. 15 min. før solopgang, og blev set i området ca. 1 km. sydøst for Carambolim Lake fra asfaltvejen op til den lille landsby. Harris (1998) nævner kun 4 iagttagelser fra Goa – og kun enkelt individer fra november til april.

WOOLLY-NECKED STORK (Ciconia episcopus)

13/3 24 Carambolim Lake – samtlige fugle sås ankomme til området omkring solopgang, og de første kom flyvende ca. 1/2 time før. Op til 37 fugle er dog tidligere set i Goa, ved Ciba-Geigy.

LESSER ADJUTANT (Leptoptilos javanicus)

13/3 1 ad. kredsende over Chorao Island.

INDIAN PITTA (Pitta brachyura)

Morgenstund har guld i mund – et øjeblik af overordentlig skønhed, da Indian Pitta kort efter solopgang hoppede rundt i skovbunden tæt på og i direkte morgen medsol. Det var STORT.

4/3 1 Aguada Fort på højre side af den legendariske sti bag de små cafehuse. Lokaliteten har nu i flere år været ret sikker overvintringslokalitet for Indian Pitta, og arten er vel nok den mest berømte af Goa´s fugle. Arten yngler i Nordindien og overvintrer i Sydindien.

BLUE-WINGED LEAFBIRD (Chloropsis cochinchinensis)

10/3 2 Bondla – overraskende fåtallig, da den iflg. Harris (1998) er ret almindelig i Goa.

GOLDEN-FRONTED LEAFBIRD (Chloropsis aurifrons)

9/3 1 Baga Hill, 10/3 7+ Bondla.

BROWN SHRIKE (Lanius cristatus)

3/3 1 Beira Mar fields. Brun Tornskade er vintergæst i Goa, og forekommer frem til april.

BAY-BACKED SHRIKE (Lanius vittatus)

4/3 1 på toppen af Baga Hill, 15/3 2 samme sted.

LONG-TAILED SHRIKE (Lanius schach)

Almindeligste tornskade i Goa. 3/3 1 Calangute Beach, 3/3 4 Beira Mar fields, 4/3 1 Aguada fort, 5/3 3 Baga Hill, 5/3 1 Beira Mar fields, 6/3 1 Savoi Plantation, 7/3 2 Carambolim Lake, 7/3 1 n.f. Arpora, 8/3 1 Zuari River, 9/3 2 Morjim Beach, 10/3 1 Bondla, 11/3 1 n.f. Arpora, 12/3 1 Baga Hill, 13/3 2 Carambolim Lake, 13/3 1 Chorao Island, 13/3 1 Baga fields, 14/3 2 Beira Mar fields, i alt 26.

 

RUFOUS TREEPIE (Dendrocitta vagabunda)

4/3 1 Baga Hill, 6/3 2 Savoi Plantation, 13/3 2 Carambolim Lake.

HOUSE CROW (Corvus splendens)

Uhyre almindelig, ses overalt på alle biotoper. Dog fåtallig i Bondla. I alt 475 optalt, men ikke alle fugle er med i det tal.

LARGE-BILLED CROW (Corvus macrorhynchos)

3/3 1 Calangute, 3/3 3 Beira Mar fields, 13/3 25+ på nordsiden af Baga Hill, 15/3 2 Baga Hill.

ASHY WOODSWALLOW (Artamus fuscus)

3/3 2 Beira Mar fields nær swimmingpoolen, 12/3 1 Baga Hill, 13/3 25+ Chorao Island.

EURASIAN GOLDEN ORIOLE (Oriolus oriolus)

13/3 1 Chorao Island, 13/3 2 Baga Hill, 14/3 1 Beira Mar fields, 15/3 1 Baga Hill, 15/3 1 n.f. Arpora.

BLACK-HOODED ORIOLE (Oriolus xanthornus)

6/3 1 Savoi Plantation, 7/3 1 Carambolim Lake, 7/3 1 n.f. Arpora, 8/3 2 Zuari River, 9/3 1 Baga Hill, 10/3 8+ Bondla, 11/3 2 n.f. Arpora, 13/3 4 Carambolim Lake, 13/3 2 Chorao Island.

BLACK-HEADED CUCKOOSHRIKE (Coracina melanoptera)

15/3 1 han n.f. Arpora.

BAR-WINGED FLYCATCHER-SHRIKE (Hemipus picatus)

4/3 1 han Aguada Fort.

WHITE-THROATED FANTAIL (Rhipidura albicollis)

7/3 1 n.f. Arpora, 11/3 1 n.f. Arpora, 12/3 1 Baga Hill, 13/3 1 Chorao Island, 15/3 1 Baga Hill, 15/3 1 n.f. Arpora.

WHITE-BROWED FANTAIL (Rhipidura aureola)

4/3 1 Aguada Fort, 4/3 1 Baga Hill.

BLACK DRONGO (Dicrurus macrocercus)

2/3 1 mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute, 3/3 1 Calangute Beach, 3/3 3 Beira Mar fields, 4/3 1 Aguada fort, 5/3 10+ Baga fields, 5/3 2 Beira Mar fields, 6/3 15+ Savoi Plantation, 7/3 2 n.f. Arpora, 8/3 10+ Mandovi og Zuari River, 9/3 2 Morjim Beach, 9/3 2 Baga Hill, 11/3 2 n.f. Arpora, 13/3 35+ Carambolim Lake og markerne sydøst derfor, 13/3 15+ Chorao Island – især den østlige del af øen, 14/3 10+ Beira Mar fields, 15/3 2 n.f. Arpora, i alt min. 113 fugle. Arten må betragtes som almindelig i Goa´s kulturlandskab.

ASHY DRONGO (Dicrurus leucophaeus)

4/3 3 Aguada Fort, 5/3 2 Baga fields, 6/3 5 Savoi Plantation, 7/3 2 n.f. Arpora, 10/3 15+ Bondla, 11/3 1 n.f. Arpora, 13/3 2 Carambolim Lake, i alt ca. 30 fugle. Da fuglen er svær at kende fra Black Drongo kan det ikke udelukkes, at der har gemt sig enkelte fugle blandt sidstnævnte art. Desuden var det vort indtryk, at arten var mere almindelig i det centrale, skovklædte Goa, fremfor kulturland-skabet i kystzonen. Længere hale og slankere end Black Drongo, er gode kendetegn, men tæt på.

WHITE-BELLIED DRONGO (Dicrurus caerulescens)

7/3 2 n.f. Arpora.

BRONZED DRONGO (Dicrurus aeneus)

10/3 2 Bondla.

GREATER RACKET-TAILED DRONGO (Dicrurus paradiseus)

4/3 1 Aguada Fort, 10/3 6 Bondla.

BLACK-NAPED MONARCH (Hypothyrmis azurea)

En fåtallig, men meget smuk fugl. 10/3 2 (1 par) Bondla.

ASIAN PARADISE-FLYCATCHER (Terpsiphone paradisi)

7/3 2 n.f. Arpora, 10/3 5 Bondla, 13/3 1 Carambolim Lake, 15/3 1 Baga Hill, 15/3 1 n.f. Arpora.

COMMON IORA (Aegithina tiphia)

4/3 3 Baga Hill, 5/3 1 Baga fields, 5/3 1 Beira Mar fields, 7/3 1 Carambolim Lake, 7/3 1 n.f. Arpora, 8/3 1 Mandovi River, 9/3 1 Baga Hill, 10/3 1 Bondla, 11/3 1 n.f. Arpora, 14/3 1 Beira Mar fields. Arten lever skjult, og man hører den mere end man ser den.

LARGE WOODSHRIKE (Tephrodornis gularis)

8/3 1 Zuari River.

COMMON WOODSHRIKE (Tephrodornis pondicerianus)

11/3 1 n.f. Arpora.

BLUE-CAPPED ROCK TRUSH (Monticola cinclorhynchus)

5/3 1 ad. han set i skovområde 1 km. øst for Baga fields, med tæt underskov. Arten er vintergæst i Goa og forekommer til slutningen af marts. De fleste ses dog inde i landet (Harris 1998).

MALABAR WHISTLING TRUSH (Myophonus horsfieldii)

2/3 1 mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute, 3/3 1 Baga Hill.

ORANGE-HEADED TRUSH (Zoothera citrina)

4/3 2 Aguada Fort i samme terræn og sted som Indian Pitta blev set, 9/3 1 Baga Hill i den tætte jungle på vejen op, 12/3 1 Baga Hill.

ASIAN BROWN FLYCATCHER (Muscicapa dauurica)

4/3 1 Aguada Fort – fuglen blev set ved parkeringsområdet ved østsiden af broen, der krydser bifloden nordøst for Aguada Fort.

RED-THROATED FLYCATCHER (Ficedula parva)

4/3 1 Aguada Fort i samme område som Pitta´en, 4/3 1 Baga Hill.

WHITE-BELLIED BLUE FLYCATCHER (Cyornis pallipes) *

6/3 1 han Savoi Plantation, 10/3 2 Bondla. Standfugl og ses mest i de store nationalparker Cortiago, Molem og Bondla. Bemærkes oftest i forårsmånederne, jfr. Harris (1998).

TICKELL´S BLUE FLYCATCHER (Cyornis tickelliae)

10/3 7+ Bondla, 15/3 1 n.f. Arpora. Standfugl, som ligeledes oftest ses i Bondla og Molem (Harris 1998).

INDIAN BLUE ROBIN (Luscinia brunnea)

10/3 1 han Bondla. Meget fåtallig vintergæst i Goa, og arten er kun set 2 gange før i november og december 1994 – også i Bondla (Harris 1998). Arten yngler i Himalaya.

ORIENTAL MAGPIE ROBIN (Copsychus saularis)

3/3 2 Beira Mar fields, 5/3 1 Beira Mar fields, 7/3 1 n.f. Arpora, 8/3 2 Zuari og Mandovi River, 9/3 1 Morjim Beach, 10/3 1 Bondla, 11/3 1 Calangute, 12/3 1 Baga Hill, 13/3 1 Carambolim Lake, 14/3 2 Baga Beach, 15/3 3 Baga Hill, 15/3 2 Calangute. Almindelig og vidt udbredt i Goa.

INDIAN ROBIN (Saxicoloides fulicata)

3/3 2 Calangute Beach, 3/3 6 Beira Mar fields, 4/3 1 Aguada Fort, 5/3 1 Baga fields, 7/3 2 n.f. Arpora, 8/3 2 Zuari River, 9/3 1 Baga Hill, 9/3 1 Morjim Beach, 10/3 2 Bondla, 11/3 1 n.f. Arpora, 13/3 1 Carambolim Lake, 14/3 2 Beira Mar fields, 15/3 4+ Baga Hill, 15/3 3 n.f. Arpora, 16/3 1 Calangute. Vidt udbredt standfugl i næsten hele Indien og almindelig i Goa.

COMMON STONECHAT (Saxicola torquata)

3/3 2 Beira Mar fields, 5/3 3 Baga fields, 7/3 15+ Carambolim Lake og markerne sydøst for søen, 13/3 15+ markerne sydøst for Carambolim Lake.

PIED BUSHCHAT (Saxicola caprata)

7/3 1 Carambolim Lake, 8/3 2 Zuari river, 13/3 2 markerne sydøst for Carambolim Lake, 14/3 Beira Mar fields.

CHESTNUT-TAILED STARLING (Sturnus malabaricus)

6/3 2 Beira Mar fields. Overraskende få. Begge af S.m. malabarcius, og racen S.m. blythii blev ikke konstateret overhovedet.

BRAHMINY STARLING (Sturnus pagodarum)

4/3 1 Baga Hill, 5/3 15+ Beira Mar fields, 9/3 1 Beira Mar fields, 10/3 1 Bondla.

ROSY STARLING (Sturnus roseus)

Rosenstær er vintergæst i Goa, hvor den forekommer ret almindeligt i kystzonen og i tilknytning til kulturlandskaber. 3/3 1 Calangute Beach, 4/3 25+ Aguada fort, 4/3 35+ Baga Hill på toppen, 5/3 30+ Beira Mar fields, 7/3 4 Carambolim Lake, 9/3 25+ Beira Mar fields, 11/3 3 n.f. Arpora, 13/3 2 Baga fields, 15/3 4 Baga Hill, i alt min. 129 Rosenstære.

COMMON MYNA (Acridotheres tristis)

3/3 2 Calangute Beach, 3/3 3 Beira mar fields, 4/3 10 Aguada Fort, 13/3 2 Baga fields, 14/3 Beira Mar fields. Nok overset i nogen grad, og næppe alle noteret.

JUNGLE MYNA (Acridotheres fuscus)

Forekommer almindeligt, men vi så ingen i egentlig skov !

3/3 4 Calangute Beach, 3/3 5 Beira Mar fields, 4/3 3 Aguada fort, 4/3 2 Saligao Zor, 4/3 4 på toppen af Baga Hill, 4/3 2 Calangute, 5/3 30+ Baga fields, 5/3 10+ Beira Mar fields, 8/3 30+ Zuari og Mandovi River, 9/3 4 Morjim Beach, 9/3 10+ Baga Hill, 9/3 10+ Beira Mar fields, 11/3 2 n.f. Arpora, 12/3 4 Baga Hill, 13/3 4 Carambolim Lake, 14/3 4 Beira Mar fields, 15/3 3 Baga Hill, 15/3 2 n.f. Arpora, 16/3 1 Calangute, i alt ca. 134 Jungle Myna´s.

GREAT TIT (Parus major)

11/3 1 n.f. Arpora. Musvit er iflg. Harris (1998) kun rapporteret få gange i Goa, og vistnok alle i det centrale højland omkring Bondla. Detaljer omkring disse fund er imidlertid uklare.

BLACK-LORED TIT (Parus Xanthogenys)

3/3 2 Beira Mar fields tæt på Hotel Beira Mar, 9/3 2 Baga Hill, 13/3 1 Carambolim Lake i landbyen ca. 1 km. sydøst for søen, 15/3 2 Baga Hill, 15/3 2 n.f. Arpora.

EURASIAN CRAG MARTIN (Hirundo rupestris)

Klippesvale er vintergæst i Goa fra november til primo marts. 9/3 1 Beira Mar fields.

BARN SWALLOW (Hirundo rustica)

Landsvale er ligeledes vintergæst med forekomst frem til medio april. 3/3 2 Beira Mar fields, 14/3 1 Beira Mar fields.

PACIFIC SWALLOW (Hirundo tahitica)

10/3 10+ Bondla. Bemærkesesværdigt, at Harris (1998) ikke nævner denne art, da den yngler i Western Ghats i sydvest Indien. Arten findes endvidere bl.a. på Sri Lanka.

WIRE-TAILED SWALLOW (Hirundo smithii)

Almindelig på næsten alle besøgte lokaliteter, og kun ganske få er optalt. Følgende er dog noteret: 3/3 30+ Beira Mar fields, 4/3 5 Aguada Fort, 7/3 1 Carambolim Lake, 9/3 3 Beira Mar fields, 13/3 2 Carambolim Lake, 14/3 6 Beira Mar fields, 15/3 1 Baga Hill, 15/3 1 Calangute Beach, der dog slet ikke illustrerer artens talrighed i Goa. I øvrigt mangler en del fugle de karakteristiske, forlængede halefjer og kommer dermed let til at ligne både Barn- og Pacific Swallow. Den da næsten lige afskårne hale, hvide strube m.v. er gode kendetegn. Barn Swallow har mørk strube og Pacific Swallow tydelig kløftet hale hen af Bysvale.

RED-RUMPED SWALLOW (Hirundo daurica)

Ubetinget talrigeste svale i Goa, og følgende notater giver ikke et realistisk billede af artens talrighed: 2/3 15+ mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute, 3/3 10+ Calangute Beach, 3/3 35+ Beira Mar fields, 4/3 10+ Aguada fort, 5/3 10 Baga fields, 5/3 25+ Beira Mar fields, 6/3 10+ Savoi Plantation, 7/3 10+ Carambolim Lake, 8/3 10+ Zuari River, 9/3 10+ Morjim Beach, 9/3 25+ Beira Mar fields, 10/3 30+ Bondla, 13/3 30+ Carambolim Lake, 15/3 2+ Baga Hill. Som det ses, er der flere dage hvor Rødrygget Svale slet ikke er noteret.

STREAK-THROATED SWALLOW (Hirundo fluvicola)

Denne art, der også kaldes Indian Cliff Swallow, kom lige med på et hængende hår. Harris (1998) nævner, at status i Goa er uklar, men at arten kan ses i februar og marts. 15/3 3 sammen på toppen af Baga Hill.

GREY-HEADED BULBUL (Pycnonotus priocephalus) *

4/3 3 Baga Hills.

BLACK-CRESTED BULBUL (Pycnonotus melanicterus)

10/3 15+ Bondla.

RED-WHISKERED BULBUL (Pycnonotus jacosus)

4/3 3 Aguada fort, 4/3 1 Saligao Zor, 4/3 4 Baga Hill, 8/3 8 Zuari og Mandovi River, 9/3 3 Morjim Beach, 9/3 4 Baga Hill, 9/3 1 Beira Mar fields, 10/3 7+ Bondla, 11/3 10+ n.f. Arpora, 12/3 2 Baga Hill, 13/3 2 Carambolim Lake, 15/3 15+ Baga Hill, 15/3 11 Calangute Beach, i alt ca. 71 fugle.

RED-VENTED BULBUL (Pycnonotus cafer)

3/3 2 Beira Mar fields, 12/3 3 Baga Hill, 15/3 1 Baga Hill.

YELLOW-BROWED BULBUL (Iole indica)

4/3 2 Aguada fort. Ret ualmindelig standfugl (Harris 1998), dog mere almindelig i indlandet. Er dog tidligere set i kystzonen ved Baga og Aguada først på foråret (Harris 1998).

GREY-BREASTED PRINIA (Prinia hodgsonii)

14/3 2 Beira Mar fields.

JUNGLE PRINIA (Prinia sylvatica)

10/3 2 Bondla.

PLAIN PRINIA (Prinia inornata)

4/3 3 Aguada fort, 13/3 1 Chorao Island, 14/3 1 Beira Mar fields. Udbredt over næsten hele Indien.

ASHY PRINIA (Prinia socialis)

13/3 7 Carambolim Lake, 13/3 2 Chorao Island. Også Nielsen et al. (1999) fandt arten på Chorao Island. Iflg. Harris (1998) er arten ret almindelig standfugl i kystzonen på mangrove habitat.

ZITTING CISTICOLA (Cisticola juncidis)

3/3 2 Beira Mar fields, 13/3 1 Carambolim Lake. Status for Cistussanger i Goa er uklar (Harris 1998). Nielsen et al. (1999) konstaterede også arten på Beira Mar fields, og Cistussanger er også tidligere registreret ved Carambolim Lake (Harris 1998).

BLYTH´S REED WARBLER (Acrocephalus dumetorum)

4/3 3 Aguada fort, 4/3 6+ Baga Hill, 7/3 1 Carambolim Lake, 15/3 1 Baga Hill. Buskrørsanger er ret almindelig vintergæst i Goa frem til april, men vi konstaterede dog færre fugle end Nielsen et al. (1999), der besøgte Goa i februar, og Linderstrøm (1999) i december.

CLAMOROUS REED WARBLER (Acrocephalus stentorus)

5/3 1 Baga fields. Langnæbbet Drosselrørsanger er vintergæst i vådområder nær kystzonen i Goa.

BOOTED WARBLER (Hippolais caligata)

4/3 1 Aguada fort i et scrub-område nord for broen nordøst for fortet. Lille Gulbug er vanskelig at bestemme, og det kræver at man har fuglen meget tæt på. Harris (1998) nævner, at der er set adskillige i Goa, men at arten er overset. Vidt udbredt vintergæst i store dele af vestlige Indien.

LESSER WHITETHROAT (Sylvia curruca)

3/3 1 Beira Mar fields, 9/3 1 Baga Hill. Trækgæst, der især ses i oktober og marts måned i Goa.

ORPHEAN WARBLER (Sylvia hortensis)

11/3 1 syngende fugl n.f. Arpora. Fåtallig vintergæst i Goa. Status uklar (Harris 1998).

COMMON TAILORBIRD (Orthotomus sutorius)

2/3 1 mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute ved holdeplads, 4/3 2 Calangute Beach, 9/3 2 Baga Hill, 11/3 2+ n.f. Arpora, 14/3 1 Beira Mar fields, desuden 2 ved Hotel Falcon Resort, Calangute næsten dagligt fra balkonen.

COMMON CHIFFCHAFF (Phylloscopus collybita)

8/3 1 Zuari River. Fåtallig vintergæst i Goa fra november til marts (Harris 1998).

GREENISH WARBLER (Phylloscopus trochiloides)

4/3 1 Aguada fort, 4/3 3 Baga Hill, 8/3 1 Zuari River, 9/3 2 Baga Hill, 10/3 1 Bondla, 11/3 1 n.f. Arpora, 12/3 3 Baga Hill, 14/3 1 Beira Mar fields, 15/3 1 Baga Hill, 15/3 2 n.f. Arpora, 16/3 1 Calangute, i alt 17 Lundsangere. Almindeligste phyll, men vi registerede betydeligt færre end hvad Linderstrøm gjorde i december (1999) og Nielsen et al. i februar (1999). Muligvis rykker fuglene stille og roligt nordpå allerede i februar / marts.

WESTERN CROWNED WARBLER (Phylloscopus occipitalis)

8/3 1 set fint i lille landsby ved bredden af Zuari River. Vintergæst fra Pakistan og Himalaya.

PUFF-THROATED BABBLER (Pellorneum ruficeps)

9/3 3 Baga Hill. Standfugl, der oftest registreres i marts til maj (Harris 1998).

COMMON BABBLER (Turdoides caudatus)

3/3 1 Calangute, 4/3 2 Beira Mar fields. Vidt udbredt standfugl i hele Indien, der dog tilsyneladende kun sjældent forekommer i Goa (Harris 1998).

LARGE GREY BABBLER (Turdoides malcolmi)

4/3 5 i flok Aguada fort. Sjælden i Goa, men dog set i marts 1994 tidligere (Harris 1998). Vidt udbredt standfugl i store dele af Indien.

JUNGLE BABBLER (Turdoides striatus)

4/3 2 Aguada fort, 11/3 3 n.f. Arpora, 12/3 1 Baga Hill, 15/3 10+ Baga Hill, 15/3 4 n.f. Arpora, 16/3 3 Calangute, og ca. 20 fugle set på forskellige lokaliteter, men ikke noteret.

YELLOW-BILLED BABBLER (Turdoides affinis)

10/3 3 i flok Bondla. Standfugl i Sydindien og Sri Lanka mod nord til Goa (Grimmett et al. 1999).

BROWN-CHEEKED FULVETTA (Alcippe poioicephala)

9/3 1 Baga Hill.

SINGING BUSHLARK (Mirafra erythroptera)

13/3 3 på markerne ca. 1 km. sydøst for Carambolim Lake.

INDIAN BUSHLARK (Mirafra erythroptera)

7/3 1 på markerne ca. 1 km. sydøst for Carambolim Lake. Denne art er tilsyneladende sjælden i Goa, og Harris (1998) nævner ingen konkrete fund.

RUFOUS-TAILED LARK (Ammomanes phoenicurus)

13/3 2 sammen på markerne ca. 1 km. sydøst for Carambolim Lake. Nielsen et al. (1998) fandt arten i samme område.

GREATER SHORT-TOED LARK (Calandrella brachydactyla)

7/3 60+ på markerne 1 km. sydøst for Carambolim Lake, 13/3 35+ samme sted. Bemærkelsesværdigt, at vi ikke registrerede Korttået Lærke på Beira Mar fields, da netop denne lo-

kalitet tidligere har huset mange fugle, jfr. Nielsen et al. (1999).

MALABAR LARK (Galerida malabarica) *

Lokalt almindelig i kulturlandskaber. Ikke alle noteret, men følgende fandt vej til notesbogen: 3/3 4 Beira Mar fields, 5/3 2 Baga fields, 7/3 10+ Carambolim Lake, 13/3 2 Carambolim Lake, 13/3 1 Baga fields, 14/3 2 Beira Mar fields, 16/3 1 Calangute.

ORIENTAL SKYLARK (Alauda gulgula)

3/3 2 Beira Mar fields, 7/3 5 på markerne 1 km. sydøst for Carambolim Lake, 13/3 1 Carambolim Lake, 13/3 2 Chorao Island, 14/3 1 Beira Mar fields, i alt 11 Lille Sanglærke.

THICK-BILLED FLOWERPECKER (Dicaeum agile)

9/3 1 Baga Hill.

PALE-BILLED FLOWERPECKER (Dicaeum erythrorynchos)

4/3 1 Baga Hill, 6/3 4+ Savoi Plantation, 10/3 2 Bondla, 11/3 1 n.f. Arpora, 12/3 2 Baga Hill, 15/3 1 Baga Hill.

PLAIN FLOWERPECKER (Dicaeum concolor)

7/3 1 Carambolim Lake, 10/3 4+ Bondla.

PURPLE-RUMPED SUNBIRD (Nectarinia zeylonica)

3/3 1 Calangute Beach, 3/3 3 Beira Mar fields, 4/3 2 Aguada Fort, 5/3 1 Beira Mar fields, 7/3 2 Carambolim Lake, 8/3 12+ Zuari og Mandovi River, 9/3 5+ Morjinm Beach, 9/3 3 Baga Hill, 10/3 25+ Bondla, 14/3 7 Beira Mar fields, 15/3 7 Baga Hill, i alt ca. 68 Purple-Rumped Sunbird.

CRIMSON-BACKED SUNBIRD (Nectarinia minima) *

2/3 1 mellem Vasco de Gama lufthavnen og Calangute, 3/3 2 Beira Mar fields, 8/3 2 Zuari River, 12/3 3 Baga Hill, 15/3 2 Baga Hill, i alt 10 Crimson-Backed. Arten findes kun i det sydvestlige Indien i en smal kystzone, og forekommer i øvrigt ret almindeligt i Goa (Harris 1998).

PURPLE SUNBIRD (Nectarinia asiatica)

Forekommer ret almindeligt overalt i Goa, og følgende fandt vej til notesbogen: 4/3 2 Aguada Fort, 5/3 1 Baga fields, 6/3 1 Savoi Plantation, 10/3 3 Bondla, 15/3 1 Baga Hill, 15/3 3 n.f. Arpora, 16/3 2 Calangute, i alt min. 13.

LOTEN´S SUNBIRD (Nectarinia lotenia)

9/3 1 han Baga Hill, 15/3 1 han n.f. Arpora. Efter vor overbevisning, en af de sjældneste sunbird´s vi så i Goa. Loten´s findes kun i det sydvestlige Indien og på Sri Lanka.

LITTLE SPIDERHUNTER (Arachnothera longirostra)

8/3 1 i en lille landby ved Zuari floden med bananplantage, og efter kørsel fra Ponda. Status i Goa uklar (Harris 1998). Nielsen et al. (1999) fandt arten i Molem området i februar, og Linderstrøm i Dandeli (i nabostaten Karnataka) i december (1999).

HOUSE SPARROW (Passer domesticus)

Ret almindelig i Goa omkring bebyggelse, og min. 255 Gråspurve blev noteret.

CHESTNUT-SHOULDERED PETRONIA (Petronia xanthocollis)

Gulstrubet Spurv er udbredt over det meste af Indien, men Harris (1998) antager, at den muligvis kun forekommer i Goa som vintergæst. 6/3 2 Savoi Plantation, 7/3 2 Carambolim Lake, 10/3 3+ Bondla, 11/3 1 Calangute, 13/3 6+ på astfaltvejen ved markerne 1 km. sydøst for Carambolim Lake, i alt ca. 14 fugle.

WHITE WAGTAIL (Motacilla alba)

14/3 1 Beira Mar fields. I Goa er Hvid Vipstjert uregelmæssig vintergæst (Harris 1998).

WHITE-BROWED WAGTAIL (Motacilla maderaspatensis)

3/3 1 Beira Mar fields, 4/3 2 Hotel Falcon Resort, Calangute, 5/3 1 Beira Mar fields, 8/3 2 ved Mandovi River, 9/3 1 Morjim Beach, 9/3 1 Beira Mar fields, 11/3 1 n.f. Arpora, 13/3 1 Carambolim Lake, 15/3 1 Calangute Beach.

RICHARD´S PIPIT (Anthus ricardi)

5/3 2 Baga fields, 9/3 2 Morjim Beach, 13/3 1 Baga fields, 14/3 1 Beira Mar fields, i alt 6 Storpibere, hvilket er noget færre end hvad Nielsen et al. (1999) registrerede i februar.

PADDYFIELD PIPIT (Anthus rufulus)

Ret almindelig i kulturlandskaber, marker med overdrevslignende karakter, og udbredt over næsten hele Indien. 3/3 6 Beira Mar fields, 5/3 5+ Baga fields, 7/3 3 Carambolim Lake, 13/3 4 Carambolim Lake, 13/3 6+ Baga fields, 14/3 7+ Beira Mar fields, 15/3 2 Baga Hill, 16/3 1 Calangute, i alt ca. 34 Paddyfield´s. I forhold til Storpiber, er denne art tydeligt mindre, har kortere ben, og et mindre markant kald. Kaldet er dog et ret karakteristisk "chip-chip-chip" – forskelligt fra de pibere, som vi kender i Europa.

TAWNY PIPIT (Anthus campestris)

14/3 1 ad. Beira Mar fields. Ifølge Grimmett et al. (1999) skulle Markpiber ikke kunne ses i Goa, men også Nielsen et al. (1998) og Linderstrøm (1999) konstaterede arten på Beira Mar fields.

BLYTH´S PIPIT (Anthus godlewskii)

5/3 1 Baga fields, 13/3 1 Baga fields, 14/3 1 Beira Mar fields, idet det antageligt er samme individ.

Mongolsk Piber er vintergæst i Indien, og også Nielsen et al. (1999) og Linderstrøm (1999) fandt arten på Baga / Beira Mar fields. Ser man fuglen under gode omstændigheder, er den ikke svær at bestemme. Mest karakteristisk er de sorte pletter på mellemste overvingedækfjer, der danner en række tydelige kvadrater. Hos Storpiber er de samme pletter dråbeformede. De kortere ben i forhold til Storpiber mener jeg er sværere at se, men kaldet er også et godt kendetegn – "spzeeu", der også er forskellig fra Storpiber og Paddyfield Pipit.

TREE PIPIT (Anthus trivialis)

5/3 1 Baga fields, 7/3 1 Carambolim Lake, 13/3 1 Baga fields, 14/3 1 Beira Mar fields, i alt 4 Skovpibere.

OLIVE-BACKED PIPIT (Anthus hodgsoni)

5/3 1 Baga fields. Iflg. Grimmett et al. (1999) forekommer Indisk Skovpiber som vintergæst i det sydvestlige Indien, og Harris (1998) nævner den som ualmindelig mellem oktober og april. Flest ses i indlandet f.eks. i Molem området. Linderstrøm (1999) fandt to fugle i samme område i december.

WHITE-RUMPED MUNIA (Lonchura striata)

3/3 6+ Beira Mar fields, 5/3 2 Beira Mar fields, 8/3 4 Zuari River, 11/3 1 n.f. Arpora, 15/3 8+ n.f. Arpora.

BLACK-THROATED MUNIA (Lonchura kelaarti)

14/3 7 i flok Beira Mar fields, som blev set fint. En ret usædvanlig iagttagelse, idet udbredelsesområdet er yderst begrænset i sydvestlige Indien, og som knapt nok når Goa (Grimmett et al. 1999). Arten er dog karakteristisk og bestemmes nemt fra Scaly-breastet. Det vides ikke om der findes andre iagttagelser af denne art i Goa, men Harris (1998) nævner den som potentiel.

SCALY-BREASTED MUNIA (Lonchura punctulata)

4/3 7+ Aguada Fort, 5/3 2 Beira Mar fields, 14/3 2 Beira Mar fields. Både Linderstrøm (1999) og Nielsen et al. (1999) fandt også arten på Beira Mar fields.

BLACK-HEADED MUNIA (Lonchura malacca)

3/3 2 Beira Mar fields. Arten er vidt udbredt standfugl i bl.a. sydvestlige Indien (Grimmett et al. 1999). Arten er ifølge Harris (1998) fåtallig i Goa, og medtager kun et fund fra Baga i november.

Arten er nem at identificere, og den ligner ikke andre munia´s. Linderstrøm (1999) har rapporteret arten fra Dandeli i december.

COMMON ROSEFINCH (Carpodacus erythrinus)

10/3 1 ad. han Bondla, 15/3 1 Baga Hill.

Litteratur

Ali, Salim, 1997: Indian Hill Birds, New Delhi.

Grimmett, R., C. Inskipp & T. Inskipp: Birds of the Indian Subcontinent.

Harris, P., 1996: Goa – The independent birder´s guide.

Lauridsen, S. & Kaj Halberg, 1999: Turen går til Indien. Politikens forlag.

Linderstrøm, Sv.Aa., 1999: Goa, Indien 3 – 18/12 1999.

Nielsen, T.Varto, K.Malling Olsen & S. Klein, 1999: Goa 4 – 8/12 1999.

Rasmussen, P., 2000: Goa 28/1 – 11/2 2000.

Strack, R., 1998: Goa – nok en rejse værd. DOF-nyt 4/1998 p. 7-9.