Gambia

4.-18. marts 1998

skrevet af Henning Heldbjerg

Deltagere:

Charlotte Ryhl og Henning Heldbjerg. Desuden fik vi godt selskab af Torben og Annette Rasmussen som vi mødte i Kastrup, boede på hotel med og besøgte adskillige lokaliteter med.

 

Kost & logi:

Vi boede på Bakotu Hotel, der er genialt placeret umiddelbart op ad Kotu Creek og Fajara Golf Course og har smart bagudgang, så man undgår mange af "huslerne". Hotellet var aldeles OK, men det var betydeligt billigere at spise på restauranten på stranden få hundrede meter nord for. Aftensmad kostede ca. 50D for hovedret, lækre sandwiches kostede 15-20D, men oftest bestod morgenmad og frokost af flutes (1-2D) og frugt, der blev købt på gaden.

 

Sundhed & økonomi:

14 dage med Spies/Premiair med uspecificeret hotel uden pension: 4300 Kr./pers. Rejserne blev først udbudt til ca. 5200/pers. og faldt siden hen til ca. 3500. Den totale udgift til transport, mad, øl, vand m.m var ca. 325 Kr./ 2 pers/dag, men dette beløb er selvfølgelig stærkt afhængig af transportform og levevis. Den lokale møntfod er Dalasi (D); kursen er ca. 150 D/ 100 Kr. Danske 100 kr., rejsechecks og div. kort kan alle veksles til Dalasi på hotellerne ved kysten og i små veksleshops. Der er krav om, at man skal være vaccineret mod gul feber og vaccination mod leverbetændelse samt forebyggelse mod malaria anbefales, selvom der næsten ingen malaria er i tørtiden. Vandet er generelt OK, men man anbefales alligevel som turist ikke at drikke det. Af økonomiske årsager er det en god ide at medbringe "micropur" eller lignende vandrensende medikament, da man drikker store mængder vand som koster minimum 8,5D/1½l.

 

Litteratur:

Barlow, C., Wacher, T., & Disley, T. (1997): "A Field Guide to Birds of The Gambia and Senegal". Pica Press (Pris ca. 375 Kr.).

Ward R. (1994): "A Birdwatchers Guide to The Gambia" (Pris ca. 150 Kr.).

Diverse upublicerede lokalitets- og rejsebeskrivelser m.v.

 

Fugleguider:

På broen over Kotu Creek kan man ikke undgå at møde lokale fugleguider. Langt de fleste har ikke mere viden om fuglene, end man selv hurtigt kan opnå, men det kan ikke udelukkes, at det eventuelt kan være en fordel at hyre en guide, hvis der er specielle arter, man ønsker at se. Fordelen kan også være, at de kender lokaliteterne og desuden i mange tilfælde vil kunne arrangere billigere transport, end det er muligt som turist. Vi prioterede dog anderledes, idet vi foretrak at opleve alene - uden følgeskab af betalt "friend" og uden at kæmpe meget for at se udvalgte arter. Hvis man agter at anvende en af guiderne, kan det godt betale sig tidligt at beslutte sig for én, da man derved lettere slipper for hovedparten af de øvrige guider, når de hører om det. Vi havde kun guide en dag – Momodou Barry – alias Wúrry, der var venlig, hyggelig og energisk og derfor kan anbefales selv om han ikke havde held med at finde de Black-crowned Cranes vi havde håbet på.

 

Lokaliteter:

Abuko: Stedet er et "must". Området omkring "Crocodile Pool" og tværstien er betydeligt mere interessant end det øvrige. Vi besøgte stedet to gange; første gang betalte vi 250 D for en grøn turisttaxi, der ventede syv timer på os. Anden gang betalte vi 70 D for turen derud med en gul taxi og det samme for at blive afhentet på aftalt tidspunkt.

Barra: Er bestemt et besøg værd – dels på grund af sejlturen fra og til Banjul og dels på grund af creeken ved Barra. Vi betalte 2D/pers med bushtaxi fra Kotu til Serekunda, 3D/pers med bus til Banjul, 5D/pers med taxi til færgen og 3D/pers for færgeturen. Retur fra Barra batalte vi 40D for gul taxi. Færgerne afgår normalt ca. 1 gang i timen, men den ene var i stykker og den anden anvendt af præsidentfruen "First Lady", der var til møde i Barra, så vi blev udsat for i alt syv timers ventetid.

Basse: Mest kendt for Egyptian Plover og Carmine Bee-eater som dog begge er væk i marts. Krokodillevogteren blev i 1998 sidst set her i slutningen af februar. Området lige nord for floden er meget interessant - vi så mange fine arter her på meget kort tid. Da temperaturen var på den forkerte side af 45° C, valgte vi at afkorte besøget her, så vi blot var her fra sen eftermiddag til næste dags formiddag. Gul taxi til Serekunde kostede 20D og offentlig minibus til Basse fra Serekunda med skift i Soma kostede 60D/pers + 20D for bagage på taget og tog ni timer. Vi betalte 150D for et rum på Plaza Hotel (det lignede bestemt ikke det vi ellers forstår ved Plaza!). Tilsvarende hummer kan fås flere steder i byen til 50D. Retur fra Basse med expressbus til Tendaba (Kwinella) kostede 74D/pers og tog 3½ timer. Expressbussen afgår en gang dagligt fra henholdsvis Basse (kl 11) og Serekunda (Banjul?)(kl ?) og kan klart anbefales, da der er bedre plads, langt bedre udsyn og da det går hurtigere.

Bijilo Forest Park: En ret kedelig kystskov, hvor vi ikke så meget. Vi betalte 20D for gul taxi og gik ad stranden tilbage til hotellerne (1 time).

Bond Road: Spændende lokalitet med mange arter. Med grøn taxi ville vi på 3½ timers eftermiddagstur først besøge denne lokalitet og derefter gøre flere stop retur til Kotu, men da chaufføren ikke dukkede op i Banjul, måtte vi efter en del spildtid tomle hjem og så derfor ikke de øvrige lokaliteter. Aftalen var 200D, men turen endte med at være gratis.

Kotu Creek & Fajara Golf Course: Begge disse geografisk sammenhængende lokaliteter giver mulighed for at se utroligt mange arter. Området kan med fordel anvendes til at opnå kendskab til mange af de almindelige arter. Den umiddelbare nærhed til vores hotel gjorde, at vi brugte mange (og omkostningsfrie) timer her. Eneste ulempe er, at der er så mange "friends", der forsøger at skabe en eller anden form for kontakt her, for derved at tjene nogle dalasis. Venlig men bestemt afvisning var en kunst vi hurtigt lærte.

Kotu Ponds: Ligger nær ved Kotu Creek og er bestemt et eller flere besøg værd. Det koster 5D/pers, hvis man ellers møder den gamle billetsælger.

Kotu point: - er stedet, hvor man kigger efter Standardwinged Nightjar, hvilket vi dog ikke havde held med; det er øjensynligt svært at se denne art i månederne marts –maj. Området bringer næppe andre arter som man ikke får at se andre steder.

Marakissa: Vi havde kun et kort besøg midt på dagen (efter Pirang) på denne lokalitet. Der er ingen tvivl om, at et besøg på et mere fordelagtigt tidspunkt kan give mange oplevelser.

Pirang: Eneste tur vi havde med guide. Turens primære formål var at se Black-crowned Crane, hvilket mislykkedes, men vi så en række andre spændende fugle, så det kan klart anbefales. Vi betalte 600D for en hel dag incl guide og bil/chauffør som guiden skaffede.

Tendaba: Tre dage på dette fænomenale sted var spændende men dyrt. Især området omkring landingsbanen og jordnøddefabrikken kan anbefales, ligesom creeken Kisi Bolon på nordsiden af floden. Vi betalte 10D/pers for transport med hestekærre fra Kwinella, men valgte blot at lade vores bagage transportere, da hesten så noget misbrugt ud. Overnatning koster 135D/pers/nat i små lækre hytter. Madpriserne er en anelse dyrere end ved kysten, mens vand er vildt dyrt: 10D/½liter, så medbring Mikropur eller lignende vandrensende piller. Det er muligt at betale med danske 100-kroner, men kursen er lav: 140D/100 Kr. Det er muligt at arrangere mad i landsbyen, men vi anvendte det ikke, da det ikke var meget billigere end på "campen". Turen til creeken i en piroque aftaltes med en gut fra landsbyen lige uden for "campen" og kostede 80D/pers for en tur på cirka 3½ timer. Vi fik et lift tilbage til Kwinella og betalte derefter 30D/pers for transport til Serekunda (tre timer) med minibus. For 25D blev vi transporteret helt ud til hotellet.

Dagbog:

4/3: Ankomst til hotellet kl. 23.30 lokal tid

5/3: Kotu-omr. (=Kotu Creek, Fajara Golf Course og Kotu Ponds)

6/3: Kotu-omr. og Kotu Point

7/3: Abuko

8/3: Kotu-omr. og Bond Road

9/3: Pirang - Marakissa

10/3: Bijilo og Kotu-omr.

11/3: Færge: Banjul-Barra

12/3: Bus: Kotu-Basse

13/3: Bus: Basse-Tendaba

14/3: Tendaba

15/3: Tendaba, Kisi Bolon

16/3: Bus: Tendaba - Kotu

17/3: Abuko

18/3: Kotu Creek og Fajara G.C. Afgang fra hotellet kl. 17.00

19/3 Ankomst i Kastrup kl 05.00 lokal tid (gaaaab).

Kommenteret artsliste:

Little Grebe Tachybaptus ruficollis

Kun set i Kotu Ponds, hvor der kunne ses op til ca. 15 fugle.

Great Cormorant Phalacrocorax carbo

Enkelte fugle set på flere lokaliteter.

Longtailed Cormorant Phalacrocorax africanus

Meget almindelig især ved kysten.

African Darter Anhinga rufa

Max:19 fugle i Kisi Bolon 15/3; desuden enkelte fugle i Abuko og ved kysten.

Great White Pelican Pelecanus onocrotalus

Almindelig langs flod og kyst.

Pink-backed Pelican Pelecanus rufescens

Almindelig langs flod og kyst.

Black-crowned Night-Heron Nycticorax nycticorax

Almindelig –max: 50 Abuko 7/3.

Squacco Heron Ardeola ralloides

Almindelig.

Cattle Egret Bubulcus ibis

Almindelig og talrig.

Striated Heron Butorides striatus

Almindelig men fåtallig.

Black Egret Egretta ardesiaca

Kun set i Kotu Creek med op til tre fugle.

Western Reef Heron Egretta gularis

Almindelig – kun sorte fase set.

Little Egret Egretta garzetta

Almindelig men fåtallig.

Intermediate Egret Egretta intermedia

1Kotu Creek 7/3.

Great White Egret Egretta alba

Almindelig.

Purple Heron Ardea purpurea

Fåtallig.

Grey Heron Ardea cineria

Almindelig.

Black-headed Heron Ardea melanocephala

Fåtallig Kotu Creek – max: 40 Abuko 17/3.

Goliath Heron Ardea goliath

1 Pirang 9/3.

Hamerkop Scopus umbretta

Almindelig.

Yellow-billed Stork Mycteria ibis

1 Bond Road 8/3 – stod på et af skibsvragene sammen med pelikaner.

Marabou Stork Leptoptilos crumeniferus

Set fra bussen flere steder inde i landet; flest 25 13/3.

Sacred Ibis Threskiornis aethiopicus

Max 4 Kotu Creek; 31 øst Kisi Bolon 15/3.

African Spoonbill Platalea alba

4 Tendaba 15/3.

White-faced Whistling-Duck Dendrocygna viduata

Max 45 Kotu Ponds – ses også på "rundture" over Kotu Creek.

Spur-winged Goose Plectropterus gambensis

5 Tendaba 14/3.

Black-shouldered Kite Elanus caeruleus

2 Pirang 9/3; 2 Tendaba 14/3.

Black Kite Milvus migrans

Almindelig.

African Fish Eagle Haliaeetus vocifer

En perfekt obs af 1 adult Tendaba 15/3 (1 km nord for camp - på lille ø, der kun er fremme ved ebbe).

Palm-nut Vulture Gypohierax angolensis

Almindelig – 1-2 fugle set adskillige gange flere steder.

Hooded Vulture Necrosyrters monachus

(alias grim grib) – alt for almindelig til at være interessant.

White-backed Vulture Gyps africanus

1 Basse 11/3 (TAR).

Lappet-faced Vulture Torgos tracheliotus

1 13/3 obset fra bussen i URD.

White-headed Vulture Trigonoceps occipitalis

1 11/3 obset fra bussen (TAR).

Short-toed Eagle Circaetus gallicus

1 Abuko 7/3.

Brown Snake-eagle Circaetus cinereus

2 Marakissa 9/3; 4 obset fra bussen URD 13/3.

Bateleur Terathopius ecaudatus

1 adult af denne drømmeart blev obset fra bussen URD 13/3.

African Harrier-Hawk Polyboroides typus

Almindelig.

Montagu’s Harrier Circus pygargus

1 han Pirang 9/3, 1 hun Tendaba 14/3.

Eurasian Marsh Harrier Circus aeruginosus

Fåtallig.

Gabar Goshhawk Melierax gabar

1 han fouragerede flere gange ved swimmingpoolen i Tendaba 14/8.

Dark Chanting Goshhawk Melierax metabates

1 Tendaba 13/3.

Shikra Accipiter badius

Almindelig.

Lizard Buzzard Kaupifalco monogrammicus

Almindelig ved kysten.

African Hawk Eagle Hieraaetus spilogaster

2 Marakissa 9/3.

Booted Eagle Hieraaetus pennatus

1 lys fase Abuko 17/3.

Long-crested Eagle Lophaetus occipitalis

Meget fin obs af 1 adult Tendaba (nord for landingsbanen) 15/3.

Martial Eagle Polemaetus bellicosus

1 adult og 1 immature Pirang 9/3.

Osprey Pandion haliatus

Almindelig.

Grey Kestrel Falco ardosiacus

Mest almindelige falk, men kun cirka fem obs.

Red-necked Falcon Falco chicquera

Af denne flotte art sås blot 1 adult i Basse 13/3.

African Hobby Falco cuvieri

1 Tendaba 14/3.

Lanner Falcon Falco biarmicus

1 Kotu Creek 18/3.

Peregrine Falcon Falco peregrinus

1 Basse 12/3 (TAR).

Stone Partridge Ptilopachus petrosus

2 adulte med 2 unger Basse 13/3; 3 Tendaba 14/3.

Ahanta Francolin Francolinus ahantentis

1 eksemplar af denne sjælne vestafrikanske endem Abuko 7/3.

Double-spurred Francolin Francolinus bicalcaratus

Almindelig.

Black Crake Amaurornis flavirostris

1 Abuko 7/3.

African Jacana Actophilornis africanus

Almindelig Kotu Creek og Kotu Ponds.

Eurasian Oystercather Haematopus ostralegus

2 Barra 11/3.

Black-winged Stilt Himantopus himantopus

Almindelig ved kysten.

Senegal Thickknee Burhinus senegalensis

Almindelig; max 50 Basse 13/3.

Ringed Plover Charadrius hiaticula

2 Kotu Creek 8/3; 25 Pirang 9/3, 10 Barra 11/3.

Grey Plover Pluvialis squatarola

Almindelig;max 30 Tendaba 15/3.

Wattled Plover Vanellus senegallus

Almindelig; max 35 Kotu Creek 8/3.

Black-headed Plover Vanellus tectus

Almindelig – især Fajara Golf Course.

Spur-winged Plover Vanellus spinosus

Almindelig – max 100 Kotu Creek.

Sanderling Calidris alba

Max 13 Barra 11/3.

Little Stint Calidris minuta

2 Pirang 9/3.

Curlew Sandpiper Calidris ferruginea

Ca. 20 Pirang 9/3.

Ruff Philomachus pugnax

Fåtallig ved Kotu Creek og Kotu Ponds; max 12 Kotu Ponds 17/3.

Snipe sp. Gallinago sp.

1 ubestemt bekkasin hastede forbi Kotu Creek 5/3 og efterlod blot indtryk af at være stor.

Black-tailed Godwit Limosa limosa

1 Kotu Creek flere dage (TAR).

Whimbrel Numenius phaeopus

Almindelig max 25 Kotu Creek 6/3.

Eurasian Curlew Numenius arquata

1 Kotu Creek 6/3.

Spotted Redshank Tringa erythropus

Fåtallig ved Kotu Creek og Kotu Ponds.

Common Redshank Tringa totanus

Almindelig.

Marsh Sandpiper Tringa stagnatilis

1 Tendaba 14/3.

Common Greenshank Tringa nebularia

Almindelig.

Green Sandpiper Tringa ochropus

Fåtallig ved Kotu Creek; 1 Marakissa 9/3.

Wood Sandpiper Tringa glareola

Almindelig men fåtallig.

Common Sandpiper Actitis hypoleucos

Almindelig

Ruddy Turnstone Arenaria interpres

Max 26 Barra 11/3

Arctic Skua Stercorarius parasiticus

2 mørk fase + 3 lys fase set på færgeturen Banjul-Barra 11/3

Mediterranean Gull Larus melanocephalus

3 på færgeturen Banjul-Barra 10/3 (TAR)

Grey-headed Gull Larus cirrocephalus

Almindelig; max: 5-700 raster dagligt i Kotu Creek.

Slender-billed Gull Larus genei

Almindelig men fåtallig langs kysten; max: 17 på færgeturen Banjul-Barra 11/3.

Lesser Black-backed Gull Larus fuscus

Almindelig langs kysten max: 60 på færgeturen Banjul-Barra 11/3

Gull-billed Tern Sterna nilotica

Fåtallig langs kyst og flod.

Caspian Tern Sterna caspia

Almindelig; max: 30 Barra 11/3.

Royal Tern Sterna maxima

Fåtallig langs kyst og flod; max: 100 Barra 11/3.

Lesser Crested Tern Sterna bengalensis

4 Barra 11/3. 1 Tendaba 15/3; Muligvis overset, idet en stor del af ternerne langs kysten forblev ubestemte.

Sandwich Tern Sterna sandvicensis

Almindelig langs kysten.

Little Tern Sterna albifrons

Almindelig langs kysten – four. oftest et stykke fra land.

White-winged Black Tern Chlidonias leucopterus

Fåtallig i Kotu Creek, Kotu Ponds og langs floden.

Four-banded Sandgrouse Pterocles quadricinctus

2 Barra 13/3 og 3 Tendaba 14/3. Grundet den lange regntid i 1997, fandt vi ingen større konc. v. vandhul v. landingsbanen i Tendaba (Terminal 3!) af "forbandet sandhøne".

African Green Pigeon Treron calva

2 Marakissa 9/3; 3 Kisi Bolon 15/3.

Bruce’s Green Pigeon Treron waalia

Almindelig inde i landet; max 20 Tendaba 13/3.

Blue-spotted Wooddove Turtur afer

Almindelig, men spredt forekomst – ses mest i skovområder.

Blackbilled Wooddove Turtur abyssinicus

Almindelig – ses mest i åbent land.

Namaqua Dove Oena capensis

Almindelig inde i landet, men oftest fåtallig.

Speckled Pigeon Columba guinea

Almindelig.

Laughing Dove Streptopelia senegalensis

Almindelig og ekstremt talrig.

Red-eyed Dove Streptopelia semitorquata

Almindelig.

African Mourning Dove Streptopelia decipiens

Almindelig, men spredt forekomst.

Vinaceous Dove Streptopelia vinacea

Almindelig og ekstremt talrig.

European Turtle Dove Streptopelia turtur

4 Basse 13/3.

Brown-necked Parrot Poicephalus robustus

2 Tendaba (TAR).

Senegal Parrot Poicephalus senegalus

Almindelig; max: 35 Tendaba 15/3.

Rose-ringed Parakeet Psittacula krameri

Almindelig.

Green Turaco Tauraco persa

2-4 Abuko 17/3.

Violet Turaco Musophaga violacea

4 Basse 13/3; 2 Abuko 17/3.

Western Grey Plantain-eater Crinifer piscator

Almindelig.

Senegal Coucal Centropus senegalensis

Almindelig.

African Scops Owl Otus senegalensis

1 sandsynligvis af denne art hørt Tendaba 14/3 (kl 20).

White-faced Scops Owl Otus leucotis

1 Kotu 17/3 – mobbet af småfugle i hotelhaven (TAR).

Pearl-spotted Owlet Glaucidium perlatum

2 obs af 1 fugl i Tendaba; 4 obs af 1-2 fugle Fajara Golf Course.

Long-tailed Nightjar Caprimulgus climacurus

2-3 Kotu Point 6/3.

African Palm Swift Cypsiurus parvus

Almindelig.

Little Swift Apus affinis

Almindelig.

Blue-breasted Kingfisher Halcyon malimbica

Set flere steder bl.a. i hotelhaven; max ca. 20 Kisi Bolon 15/3.

African Pygmy Kingfisher Ceyx picta

1 Abuko 7/3 – hvilken lille juvel!

Malachite Kingfisher Alcedo cristata

6-8 Kisi Bolon 15/3.

Giant Kingfisher Megaceryle maxima

1-3 af denne kæmpe set adskillige steder.

Pied Kingfisher Ceryle rudis

Almindelig; ses overalt, hvor der er vand; max 17 Kisi Bolon 15/3.

Little Bee-eater Merops pusillus

Almindelig; den biæder, der ses oftest.

Swallow-tailed Bee-eater Merops hirundineus

Almindelig i Tendaba.

Red-throated Bee-eater Merops bullocki

4 Basse 12/3.

Blue-cheeked Bee-eater Merops persicus

Ca. 10 Pirang 9/3; 4 Barra 11/3;1 Tendaba 15/7.

European Bee-eater Merops apiaster

>40 trk. Tendaba 14/7; 5 Bakotu Hotel 16/3.

Rufous-crowned Roller Coracias naevia

1 Kotu Creek 8/3; 2 Tendaba 16/3; 1 obset fra bussen i LRD.

Blue-bellied Roller Coracias cyanogaster

Almindelig.

Abyssinian Roller Coracias abyssinica

Almindelig.

Broad-billed Roller Eurystomus glaucurus

1 Marakissa 9/3.

Green Wood-Hoopoe Phoeniculus purpureus

Almindelig.

Hoopoe Upupa epops

2 Tendaba 15/3.

Abyssinian Ground Hornbill Bucorvus abyssinicus

1 han obset fra bussen i LRD.

Red-billed Hornbill Tockus erythrorhynchus

Almindelig.

African Pied Hornbill Tockus fasciatus

1 set fire gange Fajara G.C./Bakotu Hotel.

African Grey Hornbill Tockus nasutus

Almindelig.

Yellow-fronted Tinkerbird Pogoniulus chrysoconus

1 Abuko 7/3.

Vieillot’s Barbet Lybius vieilloti

Almindelig i Tendaba; max 7 16/3.

Bearded Barbet Lybius dubius

Almindelig i Abuko og inde i landet.

Greater Honeyguide Indicator indicator

2 han og 1 hun Tendaba 15/3.

Fine-spotted Woodpecker Campethera punctuligera

Almindelig.

Grey Woodpecker Dendropicos goertae

Almindelig.

Crested Lark Galerida cristata

25 Pirang 9/3; 10 Barra 11/3.

Fanti Saw-wing Psalidoprocne obscura

Abuko: 4 både 7/3 og 17/3.

Sand Martin Riparia Riparia

1 Basse 13/3; 8 Kisi Bolon 15/3.

Red-rumped Swallow Hirundo daurica

1 Basse 13/3; 4 Tendaba 14/3.

Wire-tailed Swallow Hirundo smithii

Almindelig; Der er stort set et par under hver bro i Gambia!!

Pied-winged Swallow Hirundo leucosoma

2 Fajara G.C. 5/3.

Barn Swallow Hirundo rustica

Almindelig.

Common House Martin Delichon urbica

1 Basse 13/3.

Yellow Wagtail Motacilla flava

Fåtallig.

White Wagtail Motacilla alba

Fåtallig.

Tree Pipit Anthus trivialis

Fåtallig oftest set ved Kotu Ponds.

Yellow-throated Longclaw Macronyx croceus

2 Kotu Creek 6/3; 1 Kotu Creek 18/3.

Yellow-throated Leaflove Chlorocichla flavicollis

1 Kotu Point 6/3; 1 Fajara G.C. 7/3.

Common Bulbul Pycnonotus barbatus

Almindelig.

Snowy-crowned Robin-chat Cossypha niveicapilla

1 Bakotu Hotel flere gange, 1 ung Abuko 17/3.

White-crowned Robin-chat Cossypha albicapilla

Set flere steder af (TAR).

Common Redstart Phoenicurus phoenicurus

1 han og 1 hun Tendaba 16/3 – en af vort hjemlands vemodige ynglefugle!

African Thrush Turdus pelios

Almindelig.

Great Reed Warbler Acrocephalus arundinaceus

1 Bakotu Hotel 5/3 – sjælden i Gambia.

Olivaceus Warbler Hippolais pallida

Almindelig, men fåtallig.

Zitting Cisticola Cisticola juncidis

Fåtallig, men muligvis overset.

Siffling Cisticola Cisticola brachypterus

2-3 ml. Kotu Creek og Kotu Ponds.

Tawny-flanked Prinia Prinia subflava

Almindelig.

Grey-backed Camaroptera Camaroptera brachyura

Almindelig, men fåtallig.

Green-backed Eremomela Eremomela pusilla

Almindelig i Tendaba.

Northern Crombec Sylvietta brachyura

2 Tendaba 15/3.

Oriole Warbler Hypergerus atriceps

1-2 set flere gange af (TAR).

Willow Warbler Phylloscopus trochilus

Almindelig i Tendaba – max: 10 14/3.

Chiffchaff Phylloscopus collybita

4 Bond Road 8/3; Set flere gange Tendaba: max: 5 14/3.

Subalpine Warbler Sylvia cantillans

1 han Basse 13/3.

Northern Black Flycather Malaenornis edolioides

Almindelig, men fåtallig.

Swamp Flycather Muscicapa aquatica

1 Basse 12/3 (TAR).

Common Wattle-eye Platysteira cyanea

Set flere steder; max: 5 Abuko 7/3.

African Blue Flycather Elminia longicaudata

4 Kisi Bolon 15/3.

Red-bellied Paradise Flycather Tersiphone rufiventer

Almindelig i Abuko.

African Paradise Flycather Tersiphone viridis

2 Abuko 17/3.

Brown Babbler Turdoides plebejus

Almindelig.

Blackcap Babbler Turdoides reinwardii

Almindelig.

Mouse-brown Sunbird Anthreptes gabonicus

Fåtallig i Tendaba; max: 6-7 Kisi Bolon 15/3.

Pygmy Sunbird Anthreptes platurus

Almindelig i Tendaba.

Scarlet-chested Sunbird Nectarina senegalensis

1 Basse 13/3; fåtallig i Tendaba.

Variable Sunbird Nectarina venusta

Almindelig især ved kysten.

Splendid Sunbird Nectarina coccinigaster

Fåtallig ved kysten.

Beautiful Sunbird Nectarina pulchella

Almindelig.

African Golden Oriole Oriolus auratus

Almindelig.

Woodchat Shrike Lanius senator

2-3 Fajara G.C. 5/3; 2 Tendaba 16/3.

Yellow-billed Shrike Corvinella corvina

Almindelig.

Northern Puffback Dryoscopus gambensis

1 Tendaba 14/3.

Black-crowned Tchagra Tchagra senegala

1 Tendaba 16/3.

Yellow-crowned Gonolek Laniarius barbarus

"Farveladedrengen" er almindelig .

White-crested Helmet Shrike Prionops plumatus

3 Marakissa 9/3; almindelig i Tendaba – max: 11.

Fork-tailed Drongo Dicrurus adsimilis

Almindelig – især Tendaba.

Piapiac Ptilostomus afer

"Gadedrengene" – almindelig.

Pied Crow Corvus albus

Almindelig – især ved kysten.

Purple Glossy Starling Lamprotornis pupureus

Almindelig – især inde i landet.

Lesser Blue-eared Glossy Starling Lamprotornis chloropterus

Almindelig i Tendaba. Mange ubestemte Glossy Starlings, så mon ikke også Greater G.S. er i blandt.

Long-tailed Glossy Starling Lamprotornis caudatus

Almindelig.

Yellow-billed Oxpecker Buphagus africanus

3 Pirang 9/3; 9 Tendaba 13/3; div. obs fra bus – mest inde i landet.

House Sparrow Passer domesticus

Få spredte obs.

Grey-headed Sparrow Passer griseus

Almindelig.

White-billed Buffalo-Weaver Bubalornis albirostris

Almindelig max: 50 Tendaba 16/3.

Black-necked Weaver Ploceus nigricollis

Almindelig i Abuko.

Village Weaver Ploceus cucullatus

Almindelig og ekstremt talrig.

Black-winged Red Bishop Euplectes hordeaceus

2 Kotu Creek 8/3.

Northern Red Bishop Euplectes franciscanus

30 Kotu Creek 8/3 – Hovedparten forblev ubestemte, da de ikke længere er i yngledragt.

Bar-breasted Firefinch Lagonostica rufopicta

Almindelig i Kotu-området.

Red-billed Firefinch Lagonostica senegala

Almindelig.

Red-cheeked Cordon-bleu Uraeginthus bengalus

Almindelig.

Lavender Waxbill Estrilda caerulescens

Almindelig.

Orange-cheeked Waxbill Estrilda melpoda

6 Tendaba 14/3.

Black-rumped Waxbill Estrilda troglodytes

Almindelig i Tendaba – max: 100 14/3 v. jordnøddefabrikken.

African Silverbill Lonchura cantans

2 Kotu Creek 6/3; 15 Fajara G.C. 10/3

Bronze Mannikin Lonchura cucullata

Almindelig.

Village Indigobird Vidua chalybeata

Almindelig – oftest i store flokke.

White-rumped Seedeater Serinus leucopygius

1 Bond Road 10/3.

Yellow-fronted Canary Serinus mozambicus

1 Bond Road 10/3; i alt ca. 10 Tendaba.

Listen dækker Charlotte og Hennings observationer suppleret med de arter som vi ikke selv har set, men som blev set af Torben og Annette Rasmussen (TAR). Deres observationer i øvrigt er ikke inkluderet, men en lang række af observationerne er gjort af os alle fire.