Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Grågås - (Anser anser) - Greylag Goose
Fugleart (IOC): Grågås (Anser anser) Greylag Goose - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Med afvigende benfarve?
Lokalitet: Gentofte Sø, Danmark
Dato: 10. marts 2012
Billede info: Undrede mig over, at gåsen til højre ikke har de sædvanlige rosa/kødfarvede, men orange, ben. Har i øvrigt typiske grågås-karakterer. Så dette hos to ud af en flok på otte grågæs, men ikke hos hundredevis af andre grågæs ved Gentofte Sø eller Utterslev Mose. Hybrid eller farvevariation?
Billede opsætning: Canon 50D, EF 400 mm f/5.6
Fotograf: Henrik Friis, Danmark
Del af temaet: Farvemutationer m.m.
Uploadet den: 29. marts 2012
Hits: Billedet har været vist 1601 gange.
DK List Ranking: Set af 1245 ud af totalt 1462 personer!Kommentarer:

Bjarne Nielsen skriver fredag 30. marts 2012 kl. 00.00
Hej Henrik
D. 6. april 1998 bemærkede jeg især een Pibesvane ud af en flok på 230 stk. i Ballum Enge. Denne ene fugl havde ikke de sædvanlige sorte ben. Derimod var benene helt samme stærke gule farve som på svanens næb.

Da jeg på et tidspunkt nævnte observationen for den hollandske ringmærker (af Pibesvane) Trinus Haitjema, mente han, at der var tale om en genetisk variation på samme måde som "polsk"-hed ved Knopsvaner.

Kunne det mon tænkes at være samme mekanisme, der gør sig gældende ved din Grågås ?


Knud N. Flensted skriver fredag 30. marts 2012 kl. 16.16
Nej, det kan ikke være samme farvemutation som 'polsk' hos svaner. Polske svaner svarer omtrent til farvemutationen 'Brown' (hvis det da ikke er helt det samme) og den rammer altid fjerdragten foruden ofte også ben og næb. Ovenstående grågås har ikke afvigende fjerfarve, så derfor er den hverken 'brown' eller 'polsk'.

De gulbenede pibesvaner/sangsvaner kan derimod godt være lig med 'polsk'/'brown', da den gule benfarve skyldes en anden type pigmenter (carotenoider), som ikke influeres af 'polsk'/'brown' på anden måde end at evt. gult pigment i ben og næb bliver mere synligt, når sort pigment mangler i større eller mindre udstrækning.


Rodmund á Kelduni skriver fredag 30. marts 2012 kl. 21.27
Det er ikke usædvanligt at se Grågæs med orange ben, i nogle gåsebestande er der en lille prosentdel der har "afvigende" benfarve, som for eksempel i Kortnæbbet gåsebestanden, hvor en lille prosentdel har gule ben.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.072 sek.
til toppen