Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart (IOC): Nordlig Miombo-glansstær (Lamprotornis chloropterus) Lesser Blue-eared Starling - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Tujereng, Gambia
Dato: 7. november 2011
Billede info: Separated from Greater Blue-eared Starling by red iris (versus yellow in Greater...).

See more photos from The Gambia on BirdingNJ.
Billede opsætning: Canon EOS 20D + Canon EF 400/5.6L USM
Fotograf: Rune Sø Neergaard, Danmark
Uploadet den: 25. januar 2012
Hits: Billedet har været vist 1212 gange.Kommentarer:

Michael Frank Nielsen skriver søndag 6. januar 2013 kl. 12.36
Hej Rune.
Hvor sikker er du på artsbestemmelsen af Lamprotornis chloropterus vs Lamprotornis chalybaeus baseret på øjenfarven?
Jeg spørger, fordi jeg i det nordlige Namibia (nær Rundu) så nogle glansstære, som havde udpræget rød iris.
Hvis irisfarven også gælder den sydlige race, elisabeth, som nogle taxonomier har splittet, kunne det selvfølgelig være forklaringen, men det ville så forudsætte, at den udbredelse af elisabeth, som man finder hos Birdlife, er utilstrækkelig.
Jeg hører meget gerne kommentarer til dette.
Mvh Michael


Rune Sø Neergaard skriver søndag 6. januar 2013 kl. 18.58
Hej Michael

Godt spørgsmål. I "Birds of The Gambia and Senegal" (Barlow & Wacher) er Lesser Blue-eared Starling (LBES) beskrevet/illustreret som havende angivet som havende gul-orange øje, mens Greater Blue-eared Starling (GBES) beskrives/illustreres som havende gult øje.

Efter at ssp. elisabeth er blevet splittet ud som egen art, Miombo Blue-eared Starling (Lamprotornis elisabeth), er LBES (såvidt jeg ved) monotypisk og burde derfor ikke variere synderligt over dens udbredelsesområde.
Dog er LBES hverken afbilledet eller beskrevet som havende afvigende øjenfarve i forhold til GBES i "Birds of East Africa" (Stevenson & Fanshawe) ligesom de to andre LBES's i Netfugl galleri heller ikke er nær så rødøjede som fuglen på indeværende foto. Om dette så skal tilskrives variation (aldersmæssig såvel som geografisk betinget) i øjenfarven inden for LBES eller forveksling med GBES, ved jeg ikke.

Angående dine rødøjede glansstære i Namibia kunne det så evt. ikke være Sharp-tailed Starling (Lamprotornis acuticaudus), som ifølge "Birds of Southern Africa" (Sinclair et al.) jo netop kan træffes i det aller nordøstligste Namibia, hvor Rundu ligger?

Mvh Rune


Michael Frank Nielsen skriver søndag 6. januar 2013 kl. 23.02
Hej Rune

Tak for dit svar.
Glansstærene er et spændende men bestemt ikke nemt område.
Min rødøjede fra Namibia havde jeg egentlig bestemt til en chalybaeus, selv om jeg ikke var helt stolt ved det pga. øjenfarven.
Jeg så dem tidligt om morgenen i et meget dårligt lys, og det lykkedes mig ikke at tage et skarpt billede, men når jeg nu genser det, er der en detalje, som jeg ikke tidligere har været opmærksom på - nemlig halens form. Den kunne godt pege i retning af acuticaudus.
Jeg tror jeg uploader det som en Sharp-tailed. Så må vi se, om den får lov at beholde det navn.
Mvh Michael


Jens Thalund skriver mandag 7. januar 2013 kl. 17.09
Iflg HBW kan øjenfarven på Greater Blue-eared Starling variere fra hvid over gul til orange og rød, så det er vel snart kun mørkøjede fugle man kan fravælge
Når der så yderligere bliver kommenteret at denne variation kan optræde både regionalt og individuelt, tjahh - så er der vel frit slag inden for øjenfarve, ekskl. mørkt!

Jens


Michael Frank Nielsen skriver mandag 7. januar 2013 kl. 17.57
Jeg tænkte det nok: Chaos reigns!


Rune Sø Neergaard skriver tirsdag 8. januar 2013 kl. 00.06
Hej Jens

Hvad mener du med mørkøjet i sætningen: "Iflg HBW kan øjenfarven på Greater Blue-eared Starling variere fra hvid over gul til orange og rød, så det er vel snart kun mørkøjede fugle man kan fravælge."

Min kommentar på variationen af øjenfarven hos Lesser Blue-eared Starling både regionalt og individuelt var ren spekulation, da der ikke synes at være overensstemmelse mht. denne karakter mellem de forskellige afrikanske fieldguides.

Men du har ret i, at øjenfarven alligevel næppe er et godt kendetegn til at skelne Lesser fra Greater Blue-eared Starling.

Mvh Rune


Jens Thalund skriver tirsdag 8. januar 2013 kl. 16.37
Mojn Rune,

jeg mente bare, at med så stor variationsmulighed inden for øjenfarve, ville kun fugle med brunt/sort øje udelukkes som Greater Blue-eared Starling, hvis man ville prøve at artsbestemme på dette kendetegn alene.

HBW nævner kun at øjenfarven er gul-orange på Lesser Blue-eared Starling, men dette kan vel også tolkes fra citrongul til rødorange?Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.070 sek.
til toppen