Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Sortterne - (Chlidonias niger) - Black Tern
Fugleart (IOC): Sortterne (Chlidonias niger) Black Tern ssp. surinamensis - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: 1K
Lokalitet: Martha´s Vineyard, Massachusetts, USA
Dato: 11. september 1997
Billede info: I forbindelse med en meddelelse om en surinamensis (= Amerikansk Sortterne) i Vestjylland i okt. 2006, ønskede man et foto af en 1K fugl med sortternelignende hovedtegning uploadet. Dette billede er nu indscannet, og tilsendes hermed Netfugl. Det originale dia er lant skarpere - et problem, når dias scannes!
Bemærk den sortterneagtige hovedtegning; de fleste surinamensis har mindre sort på issen, og får således hovedtegning mere som Hvidvinget Terne i vinterdragt. Den brede mørke halssideplet flyver her på typisk vis for formen sammen med udbredt gråsort i flankerne.
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 23. oktober 2009
Hits: Billedet har været vist 2445 gange.
DK List Ranking: Set af 893 ud af totalt 1462 personer!
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Kristian Laustsen skriver fredag 23. oktober 2009 kl. 10.03
Der er en artikkel om emnet, i seneste nummer af Birding World.

- Kristian


Klaus Malling Olsen skriver fredag 23. oktober 2009 kl. 10.24
Kristian

Gider du give et referat over artiklens konklusioner og nævne, hvem der har skrevet den. Der er en del af Netfugls læsere, der ikke abonnerer på Birding World.Kristian Laustsen skriver fredag 23. oktober 2009 kl. 17.16
Jeg skal prøve at give et kort sammendrag af hvad der står i artiklen: Identification of American Black Tern(af Nic Hallam og Ian Lewington).
Artiklen koncentrerer sig primært om identifikation af juvenil amerikansk sortterne og hele fotomaterialet stammer fra en enkelt fugl, der opholdt(med to sortterner) sig ved Farmoor(GB) i aug/sep 2009.
Amerikansk sortterne skulle overordnet set, give et mørkere indtryk end sortterne, både på overside og undersiden. På oversiden er de små armdækfjer, tydeligt mørkere end på sortterne, som det også ses på Klaus' billede. Derudover er armsvingfjerene også betydeligt mørkere end på sortterne. Altså en arm med mørk(sort) for- og bagkant. Fjerrandende på armdækfjerene mangler lyse fjerrande, hvilket gør at amerikansk sortterne ikke har samme skællede udseende som sortterne.
Hovedtegningen er som vil som regel være mere diffus oven på hovedet end på sortterne, mens ørepletterne altid er helt sorte.
Der vil ikke være nogen særlig kontrast mellem overgump og ryg, som man ellers ser det hos sortterne.
Undervingedækfjerene er ikke hvide som på sortterne, men grålige(evt meget lysegrå på lyse individer), hvilket giver undervingen et ensartet udseende. Flanken er grålig som undervingedækfjerene og når helt frem til den mørke halssideplet.
De nævner også at se at amerikansk sorterne skulle være omkring 10 % mindre end sorterne, bevæge sig hurtigere og have kortere ben, men at det kun er kendetegn der kan bruges hvis de to former ses sammen.

- Kristian


Klaus Malling Olsen skriver fredag 23. oktober 2009 kl. 20.29
Hej Kristian

Mange tak for resumeet af den nye artikel. I forbindelse af udarbejdelsen af "Terns" gennemgik jeg skindene på forskellige europæiske museer. Sidenhen er dette suppleret med yderligere skindstudier på museerne i Los Angeles og Berkeley, der underbygger konklusionerne i såvel "Terns"som i den ovenstående nye reference.
Størrelsen er ikke så let at få styr på. Selvom surinamensis generelt har lidt kortere vinge, er næb- og benlængden næsten identisk mellem niger og surinamensis. Dette betyder dog ikke, at der ikke er jizzforskelle de to former imellem. Dette ses tit hos nært beslægtede former.
Den mørkere grå undervinge kan ses på fotos, men den er ikke fundet på skindene, der jo er prepareret på en måde, hvor undervingen ikke kan ses ordentligt. Detaljen er derfor ikke nævnt i "Terns".Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.076 sek.
til toppen