Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Plettet Mudderklire - (Actitis macularius) - Spotted Sandpiper
Fugleart (IOC): Plettet Mudderklire (Actitis macularius) Spotted Sandpiper - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: ad.
Lokalitet: Utlängan, Blekinge, Sverige
Dato: 22. juli 2006
Billede info: elendigt dokumentationsfoto, hvor man dog aner nogle af de karakterer, man kan anvende på ret stor afstand.
Brystet til bugen er således plettede med jævne sorte pletter, hvorved undersiden dæmpes i forhold til Mudderklire, hvis mave altid virker blændende hvid. Fuglen havde lyserøde ben og næbrod; næbbet kom da til at virke lidt rødbeneagtigt, hvilket også var tydeligt på sidste års Ølsemaglefugl.
Billede opsætning: Canon EOS20D, 300 mm. tele og 1.4 x converter
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 22. juli 2006
Hits: Billedet har været vist 3282 gange.
DK List Ranking: Set af 175 ud af totalt 1462 personer!
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Rasmus Strack skriver lørdag 22. juli 2006 kl. 20.18
Hej Klaus.

Jeg har set de fotos der er af fuglen fra sidste år, på i øvrigt samme lokalitet, og forsøgt at sammenligne. Når man ser på fuglen fra 2005, manglede denne stort set pletterne på oversiden, men dette kan vel snyde da disse fotos er af forholdsvis ringe kvalitet. Ser man på det samme på 2006 fuglen opdager man at den er forholdsvis kraftigt plettet på oversiden, altså umiddelbart ikke samme fugl, og dog. Pletterne på undersiden ser for mig ud til at identiske på fuglen(e), og da ikke to Plettet mudderklire er ens, kan/bør det vel være samme fugl?

En af de ting der lå til grund for at vi ikke troede at den svenske og danske fugl sidste år var den samme, var oversidens (på den svenske) manglende pletter og de på pølse-fuglen svagere pletter på bugen. Hvis vi nu for sjov antager at pletterne på oversiden var tilstede på svenskeren 2005, så er det vel ikke mere utænkeligt at det var den der fløj til pølsen, og i så fald er den vel at forvente at være på plads 9 eller 10/8 på pølsen?

Spænende bliver det dog at høre om du mener at det kan være samme fugl, da du vel er den eneste der har set den aktuelle svenske og pølse-fuglen.

Mvh RS


John Faldborg skriver søndag 23. juli 2006 kl. 09.23
Jeg ser nu hellere 11/8 på Præstø Fed, -:)


Klaus Malling Olsen skriver søndag 23. juli 2006 kl. 09.31
Hej Rasmus m.fl.

Sammenligner man fotos fra 2005 og 2006 af Utlängan-fuglen ser man, at begge har ret svagt mønstret overside, kun med smalle og uregelmæssige mørke tværbånd. Ølsemaglefuglen var derimod ret kraftigt tegnet på oversiden.
Undersiden på Utlängan fuglen i 2005 havde et ret stort, næsten sammenflydende felt af sorte pletter på den ene side. Dette sås ikke i 2006, men skifter de enkelte individer udseende år for år?
Grundet forskellene i oversidens tegning tror jeg der er tale om forskellige individer i Sverige og Danmark, men at der meget vel kunne være tale om den samme fugl, der gæster Utlängan to år i træk.
Fejlfløjne vadefugle ser ud til at kunne indlære sig "faste" lokaliteter -Ölands Kanadiske Kobbersneppe er jo formentligt den samme som for et par år siden. Så skærpet overvågning af Ølsemagle i dagene omkring 10.8 er ønskeligt, og formentligt allerede med i folkets overvejelser. Med den meget varme sommer in mente kunne man måske forestille sig en forsinkelse til Tårnenes dag...


Klaus Malling Olsen skriver søndag 23. juli 2006 kl. 20.58
Kender nogle af Netfugls altvidende læsere til undersøgelser om, hvorvidt Plettet mudderklire anlægger identisk dragt fra år til år? Selv tror jeg at udseendet kan variere noget fra år til år, men måske ikke voldsomt. Spørgsmålet er naturligvis specielt aktuelt for svenskerne lige nu!
Som tidligere nævnt har begge fugle fra Utlängan en svagere tegnet overside end Ølsemaglefuglen havde det. Eftersom Plettet Mudderklire alt overvejende bevarer sommerdragten før de ankommer til vinterkvarteret kan forskellen ikke skyldes fældning, da vinterdragten kendetegnes ved en langt mere ensartet overside end i yngledragt.


Klaus Malling Olsen skriver søndag 30. juli 2006 kl. 18.52
Efter at have været stationær på Utlängan i over en uge, er Plettet Mudderklire idag, 30.7 blevet eftersøgt uden resultat - så måske er den på vej til Danmark.


John Faldborg skriver søndag 30. juli 2006 kl. 20.38
Hej Klaus - hehe; ændring i vejrtype og regn plus vestenvind betyder at der rykkes og at der kommer vadefugle ved østvendte sjællandskyster imorgen. Det plejer det da ihvertfald. Men måske er vi nået mellemperioden?
Den plettede skal være velkommen. På Saltholm måske?Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.093 sek.
til toppen