Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Rosenstær - (Pastor roseus) - Rosy Starling
Fugleart (IOC): Rosenstær (Pastor roseus) Rosy Starling - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Lake Sorbulak, Kasakhstan (udenfor VP)
Dato: 27. maj 2006
Billede info: Sorbulak søen i det sydlige Kasakhstan ultimo maj 2006. En ram hørm af fuglegødning fra den store koloni stikker i næsen og larmen er overvældende. Her findes en af de største rosenstære kolonier i centralasien - løst anslået vurderer vi at mere end 25.000 fugle er på plads denne formiddag, og der er rosenstære overalt. Fra nær og fjern kommer småflokke... på 100-150 fugle flyvende! Om en måned er kolonien forladt og hovedparten af fuglene trukket et længere nordpå, hvor de fouragerer i store flokke - ofte flere tusinder - på steppen.
Fotograf: Michael Westerbjerg Andersen, Kirgisien
www.miksture.com
Uploadet den: 11. juni 2006
Hits: Billedet har været vist 2504 gange.
DK List Ranking: Set af 469 ud af totalt 1459 personer!
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Carsten Murmann skriver fredag 1. juli 2011 kl. 14.59
Flot (concolorous) Flor af Stære og Tamarisk [Tamarix]!

For mig er de luftige blomstrende Tam. indbegreb af varme
og salt ved Middelhavet - evt. som aldrende dino'er der
med garvede stammer stiger op gn. el. langs med
tag/baldakin/promenade.

Well, måske også salt, lige dér, i Kazakhstan?

Tak, MICHAEL ............ C.


Michael Westerbjerg Andersen skriver fredag 1. juli 2011 kl. 15.36
Hej Carsten,

Ikke specielt salt lige dér... men Tamarisken blomstrede fint lige på det sted i 2006. Det år var det sidste hvor kolonien var tilstede. Siden har der ikke ynglet fugle på lokaliteten. Af ukendte grunde.

Heldigvis kan man opleve Rosenstærene et par snese kilometer længere mod NØ ved Kapchagai, og det i antal der er svimlende, og langt overgår Sorbulak kolonien.

Jeg skriver 25.000 fugle i ovenstående. Det synes jeg var ufatteligt mange i 2006, og det var også fantastisk. Allerede kilometer inden man nåede pladsen iagttoges Rosenstære i småflokke, og trist nok sås adskillige overkørte fugle på vejene omkring. Det virker så meningsløst, at se opleve disse smukke Rosenstære som triste flade fjerådsler; især når de er så "mytiske og velkomne" på danske breddegrader.

25.000 fugle var et bud, og skal et tilsvarende gives på den store koloni ved Kapschagai bliver det svært... I 2009 var det ganske simpelt vildt mange... Ved kolonien var der måske alene omk. 40.000 fugle, og lige så langt øjet rakte ned ad Ili-floden kunne man se sværme af Rosenstære. Vi taler altså om mere end 100.000 fugle - måske langt flere.
Jeg tror nok at KAKI-holdet fra 2009 kan huske den overnatning ved Ili-floden, der var akkompagneret af tusinder af Rosenstære, som larmede natten igennem.

Det er bestemt imponerende.

Rosenstær kan man aldrig blive træt af...

Antallet her i det nordlige Kirgisistan er mere "mådeholdent." Der er steder hvor man træffer kolonier, og de kan tælles på en hånd (ihvertfald dem jeg kender) men som regel om småkolonier på et par hundrede fugle. Dertil kommer så det "løse" dvs småflokke hvor der er græssende kreaturer og Får på 4-8 fugle, og det kan opleves de fleste steder ude på landet.

Sidst på sommeren er de spredt til nær & fjern. I ovenstående skriver jeg om nordtrækkende post-breeding koncentrationer på steppen. Den er god nok. Interessant er desuden alle de Rosenstære som søger ind til byernes haver bl. a her i Bishkek for at fouragere i frugttræerne.

Til efteråret forsvinder de sydover, men enkelte kan støves opi det østlige Kirgisistan - langs Issyk-Kul søen, hvor de overvintrer langs den isfri sø. Men så er de lidt mere sølle at betragte, end de stoute pragtfulde paryk-hanner i maj måned.

VH/MichaelNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.050 sek.
til toppen