Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her

Nyheder

Amerikansk Sortand ved Blåvand

Artiklen er tilføjet af MBH onsdag 26. marts 2003 kl. 11.51. Læst 3614 gange
Amerikansk Sortand ved Blåvand

Her til morgen fandt Henrik Knudsen Danmarks første fund af Amerikansk Sortand Melanitta nigra americana. Racen adskilles primært fra vores almindelige Sortand på hannens næb, idet mængden af gult på næbbet er meget større og dermed mere udbredt på den amerikanske race end på vores hjemlige nigra. Endvidere er næbformen et vigtigt kendetegn

Fuglen blev set sammen med 1.500 Sortænder i tidsrummet 7.55 – 8.30 inden at den forsvandt i et fourageringstræk. Henrik Knudsen udtaler til Netfugl, at han formoder at fuglen fortsat er i området og at den formentligt kan genfindes i lighed med de Brilleænder der tidligere er set rastende igennem længere perioder ved Blåvands Huk.

Amerikansk Sortand er fortsat "kun" en race, men den er blandt de racer som mange med tiden forventer ophøjes til art, nøjagtigt som det skete for Amerikansk Krikand. Racen er fortsat en stor sjældenhed i Europa og ikke overraskende er de fleste fund fra Storbritannien.

I Storbritannien forefindes der 6 godkendte fund til og med 2001. Holland har 3 fund (26-28.12.1954, 02.11.1967 og 19.11.1977) og Spanien min. 1 fund. Der skulle også være godkendt 2 fund fra Sverige, men der er ikke fundet nærmere information om disse.

Hvad der er ganske interessant er, at England for tiden også har besøg af en Amerikansk Sortand, da et individ meldes fra Cley, Norfolk.

Grundet sin store lighed med Sortand må det forventes at være en art som i høj grad er overset og hvor et øget fokus på racen vil føre til flere fund.

Fotos af hannens næb kan bl.a. findes i Rare birds of the Netherlands, hvor der er fotos af Hollands 1967-fund, da fundet drejede sig om en død fugl.

Henrik Knudsen har sendt Netfugl følgende finderberetning:

Fra morgenstunden var det tågen der satte dagsordenen, da det ikke var muligt at se noget som helst, måtte jeg nøjes med at gå en lille tur rundt. Ude fra havet kunne jeg lige så fint høre sortænderne snakke sammen. Et par timer senere kom der en god opklaring og jeg besluttede mig for at jeg ville op og se på de rastende sortænder.
Ude på havet kunne jeg se flok på godt 1500 fugle, som lå i en lang række. Til min store overraskelse var fugl nr. 3 jeg kiggede på meget anderledes, den var udstyret med et stort gult næb.

Beskrivelse:

Dens næb var helt afvigende fra de andre Sortand hanner, Det gule virker nærmest som en gul "Legoklods" oven på næbbet, denne klods går helt ind til hovedet. Den har heller ikke sortandens sorte knop. Set fra siden samt forfra virker den grotesk gul i forhold til de andre hanner. Den gule klump fylder vel godt 60 procent af overnæbbet. Denne klods betyder også at den heller ikke får det svaj på næbbet som man ser hos Sortand. Hovedet og halsen virkede også en smule kraftigere end hos Sortand. Denne effekt med større hoved, skyldes nok at hovedet og næbbet virker som en sammenhængende ting, hvor det nok er nemmere, at skelne hovedet og næbbet hos en Sortand.

Dragten er sort som hos Sortand.

Fuglen blev iagttaget fra 07.55-08.30 hvor den lå på vandet og svømmede frem og tilbage. Til sidst svømmede de mange fugle længere og længere mod syd og direkte ind i modlys, og det var nu ikke længere muligt at følge fuglen, der var endda mange fugle som også begyndte at flyve mod Skallingen.


Klaus Malling Olsen har været så venlig at sende Netfugl i alt 6 billeder af henholdsvis Sortand og Amerikansk Sortand. Billederne findes i galleriet og kan ses ved aktivering af nedenstående links.

Sortand, Sønderho, Fanø 14. maj 2002 Foto: Klaus Malling Olsen Amerikansk Sortand, Akkeski, Hokkaido, Japan 13. februar 2001 Foto: Klaus Malling Olsen Amerikansk Sortand, Ochishii, Hokkaido, Japan 10. februar 2001 Foto: Klaus Malling Olsen

Artiklen er senest opdateret: torsdag 27. marts 2003 kl. 00.17

Kommentarer:

Dennis Broe Nielsen skriver onsdag 26. marts 2003 kl. 19.20

Godt gået Henrik!
Der skulle ifølge William Velmala, Finland, også være et fund fra den sydlige finske kyst d. 3/5 - 1998 af en trækkende (!) adult han.
Venligst
Dennis Broe Nielsen, Aalborg


Jens Søgaard Hansen skriver torsdag 27. marts 2003 kl. 00.50
Henrik Knudsens finderberetning er netop lagt online. Ligesom 6 billeder af henholdsvis Sortand og Amerikansk Sortand taget af Klaus Malling Olsen.


Andreas Bruun Kristensen skriver fredag 28. marts 2003 kl. 01.04
Sidste: Torsdag 27. marts kl. 17.00 blev den Amerikanske Sortand genopdaget af Ole Zoltan Göller (OZG) og Ole Krogh (OK). Fuglen sås frem til kl. 17.10, hvor den lettede og fløj 8-900 meter længere ud og smed sig på vandet.

Der skulle være gode muligheder for, at den Amerikanske Sortand stadig er på plads ved Blåvands Huk ved solopgang.

Jeg rykker fra København kl. 02.50.


Anders Espenhain Sørensen skriver fredag 28. marts 2003 kl. 11.05
Hvis nogen er interesserede har jeg 2 ,måske 3, ledige pladser til sortanden med afgang kl ca. 3 natten til lørdag fra Kbh. Man kan få fat på mig på 26747141.
AES


Per Poulsen skriver fredag 28. marts 2003 kl. 17.12
foto af fuglen på Ribe webben
hilsen Per


Peter Bjerre skriver mandag 31. marts 2003 kl. 21.58
min nabo i fakse ladeplads
mener med sikkerhed at have fundet en
død sortand anericana han add i hans net
d.12.12.2002 personen er ervervsfisker gennem 45år så han har rigtig godt styr
på de lokale fugle det var første gang at han har set en sortand med legoklods
mvh peter bjerre
Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.041 sek.
til toppen