Startside Leica Noctivid - ny kikkert fra Leica I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her

Nyheder

Finderberetning - Halsbåndstroldand ved Frederiksdal, Lyngby-Taarbæk

Artiklen er tilføjet af MBH fredag 1. februar 2013 kl. 10.56. Læst 2798 gange
Af Ralph Qwinten
Onsdag den 30/1-2013 har jeg fri fra arbejde og beslutter at gå en tur rundt i Frederiksdalområdet. Da jeg bor lige midt i området, kommer jeg her så godt som hver dag. Min tur starter lige omkring kl. 12 middag ved slusen, hvor jeg bruger en halv times tid på at lede efter Vandstær og Isfugl. Kun Vandstæren finder jeg neden for slusen. Isfuglen har jeg kun set 2 gange denne vinter.

Turen fortsætter ad stien, der går langs Mølleåen (den nordlige side) og ender ved Furesøen. Den første halvdel af åen er stadig isdækket mens det sidste stykke ud mod Furesøen er så godt som isfrit. Ved bådfartens landgangsbro kigger jeg med kikkerten op ad åen mod Furesøen og kan se en masse Blishøns og Gråænder fouragere ivrigt.

Jeg fortsætter ad stien med hunden gående bagved. Den har lært fra hvalp, at når jeg stopper op og sætter kikkerten for øjnene stopper den også. Ca. halvvejs til Furesøen opdager jeg 2 Troldænder og tænker med det samme, at den ene sgu ser spøjs ud. Op med kikkerten og med det samme tænker jeg, at det ligner en Halsbåndstroldand.

Klokken er da 12:50, og min hjerne går med det samme over i alarmmode, og hjernecellerne arbejder på højtryk for at grave Halsbåndstroldanden frem fra hukommelsen. Jeg har masser af gange siddet med Fugle i Felten og kigget på Halsbåndstroldanden og ved præcis, hvordan sådan en skal se ud, men alligevel nager tvivlen mig, det kan jo være en hybrid. Jeg bemærker de vigtigste kendetegn: Relativt stort hoved, nærmest konisk, det markante hvide bånd på næbbet og næbroden, tykke kinder og så en pudsig ting, jeg lagde mærke til, at den lægger issefjerene ned lige inden den dykker. Jeg tænker, at jeg må have nogen til at hjælpe mig med at bestemme den helt nøjagtigt, inden den meldes ud på Birdalarm. Jeg sender en MMS til to lokale birdere, som jeg kender (Mikkel Kure Jacobsen og Paul Nilson). MKJ ringer inden for få minutter, og siger at det sgu ligner en Halsbåndstroldand, og han vil meget gerne komme, men der ville gå et stykke tid, da han befinder sig i Lyngby (5 km væk) og kun har en cykel. Mens jeg venter på Mikkel, tager jeg en masse billeder og videoklip, som er blevet lagt på Youtube.

Mikkel ankommer efter 20 min. med Fugle i Felten i bukselommen. Vi finder hurtigt Halsbåndstroldanden i bogen og bliver hurtigt enige om, at fuglen ser helt ren ud, en flot han. Alderen bedømmer vi til 2K pga. de brune felter på flankerne. Da hverken Mikkel eller jeg har nogen erfaring med denne art, sender Mikkel billedet videre til et par stykker mere. Der kommer positive tilbagemeldinger, og jeg beslutter at melde den ud på Birdalarm, og kl. 14:14 ryger den ud i cyberspace.

Efter 18 minutter kommer de første heraf mindst én (navn ukendt), der har fuldstændig styr på Halsbåndstroldænder og med det samme siger 2K han. Og så kommer folk ellers i en lind strøm, vel 30-40 stykker inden jeg forlader stedet igen.

Kl. 16 drager jeg videre med hunden på slæb og med en god mavefornemmelse og tænker, at det sgu har været en ok fridag.

Selvom Frederiksdal ikke er kendt af ret mange og ikke skiller sig ud som noget særligt, er der alligevel observeret 167 arter her gennem tiderne og det er da ikke så ringe, jeg kan kun opfordre til at besøge området, som i øvrigt har et udmærket træk af både rovfugle, Traner, Gæs og småfugle og både forår og efterår.

Ralph Qwinten


Halsbåndstroldand


Se fotos af fuglen her.
Antallet af personer, der har fået Halsbåndstroldanden som ny art ses her.
Personer, der har krydset Halsbåndstroldand på deres Netfuglliste ses her.
Det tidligere danske fund ses her.

Artiklen er senest opdateret: fredag 1. februar 2013 kl. 11.04

Kommentarer:

Paul Nilsson skriver lørdag 2. februar 2013 kl. 21.56
Ralph(RQ)fandt som bekendt en halsbåndtroldand ganske nær sin bopæl. Ralph er super microbirder som trasker gennem sit lokal område Frederiksdal, hvor han næsten hver eneste morgen og aften året rundt lufter Leica (og det er altså navnet på hans rare vovse..)
- fundet har endda fået omtale i lokalavisen: Det Grønne Område:

http://lokalavisen.dk/fugl-floej-fra-amerika-til-moelleaaen-ved-et-uheld-/20130201/artikler/302019980

godt gået Ralph - tillykke ...
:-) Paul


Lars Jensen skriver tirsdag 5. februar 2013 kl. 18.47
Nu også i Kristelig Dagblad:

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/497144:Bagsiden--Sjaelden-gaest-er-blaest-til-Danmark

...og idag tilbage i åen.

Tak til Ralph for fundet og udmeldingen første dag.

Lars
Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.054 sek.
til toppen