Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her

Nyheder

Et par Briller ved Blåvand

Artiklen er tilføjet af MBH fredag 27. februar 2004 kl. 13.59. Læst 2914 gange
Et par Briller ved Blåvand

På opfordring fra Netfugl bringes hermed en beretning om fundet af et par nye briller ved Blåvand den 22. februar 2004.

Lørdagens udmelding fra guldgraver Henrik Knudsen (HKn) om en rastende adult han Brilleand ved Ishuset (Blåvand) fik Peder Nygaard Nielsen (PNN) og undertegnede til at aflægge vestkysten et besøg. Ved ankomst til Ishuset søndag kl. 08.00 mødte vi hen ved 20 morgenfriske ornitter som allerede var godt i gang med at gennemgå flokkene af sort- og fløjlsænder. Trods ihærdig søgen begyndte håbet imidlertid at svinde som formiddagen skred frem, men endelig kl. 10.45 kom der et befriende opkald fra Ulf Møller (UEM): "Brilleanden er genfundet ud for Hestene".

PNN og jeg forlod hurtigt Ishuset og styrede mod hestene. Da vi efter lidt højre/venstre forvirring ankom kl. 11.00 stod der allerede ca. 20 folk og betragtede kræet i læ af en af Hestene. Vi valgte at sætte os lidt højere i klitten og fandt straks Brilleanden ca. 3-400 meter fra kysten. Næsten samtidig bemærkede jeg en mistænkelig hunfarvet and, der tilsyneladende var i selskab med Brilleandrikken. Vi kontaktede derfor UEM kl.11.13, der stod og kiggede på hannen sammen med "hestefolket" for at høre om de havde bemærket noget, men det havde de ikke. I det samme (eller lidt efter) ankom HKn og da jeg fortalte ham om den formodede Brilleand hun i selskab med hannen kunne han til min overraskelse fortælle, at han kortvarigt havde set en and med noget lyst i nakken, da han fandt andrikken dagen før. Han fik imidlertid aldrig set fuglen igen og slog den hen med at han nok havde set forkert (men det havde han nok ikke!). HKn fandt nu også dagens fugl og sammen kunne vi betragte den i nogle minutter indtil en mindre sludbyge rullede ind over os, og vi måtte søge i ly.

Efter et kvarters tid klarede det op igen, og hurtigt genfandt vi begge fuglene og kunne nu fastslå, at der var tale om et helt par Briller. Igen blev UEM blandt "hestefolket" kontaktet (kl. 11.34), og denne gang tog i hvert fald UEM opkaldet mere alvorligt, og kom os til assistance. Fuglene fulgtes nu ad hele tiden. Hunnen var knap så aparte i sit udseende som hannen om end slægtskabet dog var tydeligt. Hunnen adskilte sig fra hannen ved ensfarvet mørkt næb, brunlig fjerdragt, sortagtig isse, samt en mindre og mere diffust afsat nakkeplet, som ikke var renhvid. Da fuglene senere sås på større afstand og i hårdt lys virkede nakkepletten på hunnen mere tydelig, og da ville det være ganske let at drage den slutning, at det måtte være en 2K han (især på en afstand, hvor næbbets farve ikke kunne erkendes med sikkerhed). Vi kunne ikke se lys tegning ved næbrod og kind, men tilstedeværelsen deraf kan ikke helt udelukkes. Hannen sås flere gange knejse sig og stikke næbbet lodret i vejret (kurtisering), mens hunnen blot sås dykke. Størrelsen var som Sortand, måske en kende kortere, hvilket skyldes en tilsyneladende kortere hale end hos Sortand. Dette i kombination med hovedformen gjorde faktisk, at den slet ikke var så svær at have med at gøre.

Som det fremgår af dagens birdcalls har nogle bestemt hunnen til en han. Derfor skal det nævnes at de heri nævnte personer er af den opfattelse at det var en hun – antagelig gammel hun pga. den tydelige nakkeplet. At det var et par briller var alle dog enige om!

Mvh

Alex Sand Frich


Observationen er kun det tredje danske fund af mere end én fugl. Henrik Skov, Anders Østerby og Jørn Jensen observerede den 11.02.1979 to 2k hunner ved Hirtshals. Disse to fugle er også de eneste "hunbriller" som er set indtil dato, hvorfor dagens fugl udgør det tredje danske fund af en "hunbrille". Det andet danske fund af to briller sammen var i 1993, hvor Denis Severn sammen med Peter og Jesper Hedegaard Kristensen d. 11.10 så to hanner sammen ved Nørre Vorupør.

Det lader til, at der er flere Brilleænder i omløb. Den 24.02 meldes der således om en ad. han 12 km. vest for den tyske Vadehavsø Sylt (foto her). Også denne fugl var i selskab med Sortænder. De samme observatører kan fra havet ud for Sylt for øvrigt melde om 6 Islommer, 1 Gråmåge og 1 Lunde i perioden 22-24.02. Tilmed havde de den 24.02 også en 3k Gråmåge i Esbjerg Havn. Hvad de tyskere laver ude på havet, vides ikke med sikkerhed, men der er ingen tvivl om, at deres mange ture har været givtige. Hvis der ikke tages meget fejl, står de også bag Kuhls Skråpe, Audoiuns Måge og Lille Stormsvale for bare at nævne det som huskes. Førstnævnte sås både i dansk og tysk farvand. Mellemste kun i tysk farvand (hvor den sås flyve mod DK) og sidstnævnte ud for Rømø.

Mere information om artens forekomst i Danmark kan findes her.

Kommentarer:

Brynjúlfur Brynjólfsson skriver mandag 1. marts 2004 kl. 09.36
One male "brilleand" was seen near Stokksnes in SE Iceland 20th feb. that´s the first brilleand in vinter time in Iceland.

Brynjúlfur Brynjólfsson


Jan Fischer Rasmussen skriver mandag 1. marts 2004 kl. 13.28
Der var faktisk også to hanner ved Grønningen 21-10-2001, hvor der fra to obspunkter sås et eksemplar lige ud for observatøren (kan da fejlbedømmes) som ydermere var i helt forskelligt selskab den ene lå med ederfugle hanner den anden med sortænder. De to observatører var i mobilkontakt under hændelsen.


John Faldborg skriver tirsdag 2. marts 2004 kl. 19.24
....min gode ASF,
en herlig beskrivelse fra din hånd - jeg skal venligst meddele dig, at jeg - efter gentagne forsøg - umuligt kan læse dit indlæg uden, at høre din djærve (jeg véd ikke engang hvad dét ord overhovedet betyder, det faldt mig blot ind), seje, vestjydske stemme inde i mit hovede - og dét gør mig godt.
Det er lidt på samme måde jeg har det, når jeg læser Klaus Rifbjerg. Uden sammenligning iøvrigt! No offense!
Jeg véd ikke hélt hvad der foregår, men jeg havde en uimodståelig lyst til, at lade dig det vide....
Jeg ville fandme osse gerne se et par briller!


Alex Sand Frich skriver fredag 5. marts 2004 kl. 23.15
Hej John
...jeg tror det kan handle om det hyggelige ved at diskutere hvorfor det er en kærsangervinge frem for en løvsangervinge alt imens vi ventede på en biæder ved Skagen som aldrig kom...
Håber vi ses i 2004
Alex
Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.062 sek.
til toppen