Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 

Netfugl.dk Forum

Netfugl.dk Forum -> Fugle og ornitologi -> Yank fyrfald.

Forfatter Indlæg
Jens Thalund
postet: 3. oktober 2013 kl. 19:43  emne: Yank fyrfald. 
På den lille ø Machias Seal Island ud for New Brunswick på Canadas østkyst kan man opleve at blive tæppebombet af trætte nattrækkere, som bliver tiltrukket af lyset fra fyrtårnet på nætter med dårligt vejr.
Fra bla New York hører man også om, at mange nattrækkende småfugle bliver tiltrukket af lyset fra oplyste skyskrabere, og bliver slået ihjel, når de flyver ind i de store glasbeklædte facader.
Tidligere var fyrfald også mere almindelige herhjemme, men synes ikke at være et problem længere(?) Er de europæiske nattrækkere blevet vænnet fra, eller er genpuljen med fugle, som er disponeret for at blive tiltrukket af lys, blevet udtømt?
Tip moderator
Simon Sigaard Christiansen
postet: 3. oktober 2013 kl. 22:06  emne: Re: Yank fyrfald. 
Som jeg har hørt det, så har man på de fleste fyrtårne simpelthen udskiftet pæren i fyrtårnene til en mere sparevenlig form, som ikke lyser så kraftigt. Det må jo i hvertfald have stor indflydelse på, at vi ikke ser så mange fyrfaldne fugle.

Desuden er det vel også blevet sådan at fyrtårnene i dag ikke er ene om at lyse i natten. Der findes simpelthen andet lys fra bygninger og byer i nærheden, som påvirker fyrets "magnet-effekt".

/SSC
Tip moderator
Henrik Pedersen
postet: 4. oktober 2013 kl. 11:01  emne: Re: Yank fyrfald. 
I 2008 på en tur til New York, fandt jeg 5 forskellige spurve, og en spætte døde på fliserne foran en stor skyscraber. Dens vinduer lignede nærmest spejle, og jeg ved ikke om fugle har sværer ved at opdage spejle end vinduer. Min datters undulat flyver aldrig ind i vinduerne, når den er ude, men vi bliver nødt til at dække spejlet til, ellers flyver den direkte imod.
Tip moderator
Rene Christensen
postet: 4. oktober 2013 kl. 11:34  emne: Re: Yank fyrfald. 
Mange af vores fyrtårne er også helt lukket og erstattet med elektroniske advarsler f.eks. Hyllekrog.
Tip moderator
Anders Wiig Nielsen
postet: 4. oktober 2013 kl. 13:09  emne: Re: Yank fyrfald. 
Tror forklaringen skal søges i kommentarerne ovenfor, men kan forestille mig det også spiller en rolle, at mange af de kystområder i Danmark, der ligger nær fyrtårne, i dag er bebygget med sommerhusområder og småbyer, der også afgiver lys.

Dels kan man forestille sig småfuglene i nogen grad har lært at tage højde for dette, dels er der nu langt flere steder der forekommer 'fyrfald', eller rettere 'lysfald'.

Samtidig forestiller jeg mig at fx ræve, måske også halvvilde katte, har tillært sig at patruljere i områder hvor 'fyrfald' forekommer regelmæssigt.

Mvh
Anders
Tip moderator
Mark Desholm
postet: 16. oktober 2013 kl. 15:40  emne: Re: Yank fyrfald. 
Som jeg har forstået det, så skiftede man rotationshastighed i de danske fyr og småfuglene blev så ikke længere (i så høj grad) "fanget" i det skarpe lys. Det skulle være grunden til de langt mindre fyrfald vi ser i dag!
Tip moderator


Post et indlæg til tråden
Denne tråd er lukket for yderligere indlæg!til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.120 sek.
til toppen