Startside Leica Noctivid - ny kikkert fra Leica I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 

Netfugl.dk Forum

Netfugl.dk Forum -> Fuglerejser -> Kreta fuglelokaliteter ?

Forfatter Indlæg
Eva Foss Henriksen
postet: 12. juni 2011 kl. 8:23  emne: Kreta fuglelokaliteter ? 
Da vi spontant rejser to uger til Kreta fra d.16.6 og ikke tidligere har været på øen,tænkte jeg,om nogle af læserne evt.skulle have erfaring med området og måske kunne tipse et par få gode fuglelokaliteter,vi kunne besøge i Juni - det kunne være et godt vådområde,et godt sted for Lammegrib og Eleonorafalk eller andet.
Skulle een derudover kende til et særligt godt sted for orkideer,ville dette også være meget velkomment.

Mvh Eva
Tip moderator
Lars Michael Stenholt Nielsen
postet: 12. juni 2011 kl. 11:24  emne: Re: Kreta fuglelokaliteter ? 
Se evt linket her.
Der skulle være et par rapporter frs Kreta i den ønskede periode.

mvh
Tip moderator
Anders Hammergart
postet: 12. juni 2011 kl. 20:57  emne: Re: Kreta fuglelokaliteter ? 
Hej Eva

Nu ved jeg ikke hvilken del af Kreta I skal være på, men er det den vestlige del, vil Omalossletten nok være det sikreste sted med hensyn til Lammegrib. Et godt sted at obse efter denne art er at køre helt op til nedgangen til Samariakløften og forsætte rundt i svinget, hvor vejen stiger stejlt. Her kan man køre op til en restaurant, hvor man kan parkere. Fra dennes terasser har man et fint vue ud over kløftens begyndelse, samt bjergene der støder op til. Endnu bedre er det at gå et stykke op på bjerget oven over restaurationen. Jo højere op jo bedre. Og lige så vigtigt, vær gerne tidligt på plads. Jeg har flere gange haft dem mellem 9 og 10. Man kan også vælge at køre op til et sted kaldet Kallergi Refuge. Omkring få kilometer før man når den før omtalte restaurant, er der en afkørsel til venstre med en skiltning til dette sted. Men pas på; vejen er ualmindelig stenet og barsk for en bil. Eller var i hvert fald sidst jeg var der. Heroppefra er der måske en endnu bedre udsigt. Jeg har dog på det vestlige Kreta haft Lammegribe flere andre steder, men det har nok været mere tilfældigt, end de muligheder Omalossletten med bjerge tilbyder. På det østlige Kreta er Lassitisletten nok stedet med de bedste muligheder for denne art. Når man fra Chania køre de godt 36 kilometer til Omalossletten passerer man efter 11-12 kilometer en afkørsel til Agia Lake. Det står et skilt med en svane på højre hånd, hvor man drejer ned. Søen har givet mig mange fine obs igennem årene, selvom det kan være svingende. Heriblandt Eleonorafalke. Et andet godt sted for arten er øen Theodori, det ligger ud for kysten omtrent ved Plantanias. Det er dog muligt, at det er for tidligt med det store antal på denne tid af året. Falassarna mod nordvest, Akrotirihalvøen samt Amari Vally, som ligger syd for Rethymnon, er områder der har givet mig mange gode fugleoplevelser igennem årene. Sidst men ikke mindst kan jeg anbefaleturen gennem Samariakløften. En utrolig smuk tur, som også kan give gode fugle. Af de store vingefang har jeg haft Lamme- og Gåsegrib, Høge- og Kongeørn, samt mange fine småfugle. Rigitg god tur.
Bedste hilsner
Anders
Tip moderator
Eva Foss Henriksen
postet: 13. juni 2011 kl. 10:02  emne: Re: Kreta fuglelokaliteter ? 
Mange tak til Lars Michael for linket til rejserapporterne,som nu er downloadet,og til Anders for de mange,udførlige tips til lokaliteter.
Kunne der mon slutteligt være mulighed for Dværghejre et sted på øen ?

Med tak samt
Vh Eva
Tip moderator
Nis Lundmark Jensen
postet: 13. juni 2011 kl. 18:09  emne: Re: Kreta fuglelokaliteter ? 
Hej Eva

Agia Lake husede en del hejrer, heriblandt også Dværghejre sidste jeg var der (maj 2009). Besøg søen tidlig morgen, inden der kommer for mange turister - og gå frem og tilbage langs dæmningen, det er klart bedste sted at obse, til trods for morgenmodlys. Ud over hvad Anders skriver, vil jeg også fremhæve; Alpesejler kommer ned og drikker. Smaragd firben jager langs stien. Oksefrøer "Bull´er" i hobevis...

Ang. Omaloss og afkørslen et par kilometer før kløften. I 2009 forsøgte jeg at komme op i en WV Golf - det lykkedes mig ikke - der var ikke nok frihøjde på de værste passager af dårlig vej - og, det var IKKE så morsomt at bakke tilbage (der er for smalt til at vende og meget stejlt at bakke..). Jeg vil anbefale at du går op i stedet - det tager noget tid, men du oplever undervejs. Dog også enig med Anders. Det er bedst at være tidligt oppe på toppen - dvs ved bjerghytten, og med gåtur op kræver det at man starter nede fra kysten i vældigt god tid..

Orkidéer findes mange steder på øen, specielt i kløfterne - men blomstrende, så skal man snarere besøge øen i april...

Go´tur
9s
Tip moderator
Eva Foss Henriksen
postet: 14. juni 2011 kl. 7:40  emne: Re: Kreta fuglelokaliteter ? 
Hej Nis

Det lyder spændende,mange tak for yderligere tips om Agia Lake og Omaloss ,inkl. nyttig advarsel mod afkørselsvejen,gys-jeg tror,vi lader bilen stå :)

Mvh Eva
Tip moderator
Kim Frost
postet: 17. juni 2011 kl. 8:00  emne: Re: Kreta fuglelokaliteter ? 
Jeg har været 8 gange på Kreta, og hver gang har jeg set lammegrib. Nu er det dog ti år siden sidste besøg.
Men vejen til Omalos-hotellet, hvor kløften starter, må fortsat være asfalteret.
Jeg vil anbefale, at man indtager en kop morgenkaffe, alternativt et glas sval hvidvin om eftermiddagen på hotellets terrasse, og så stille og roligt venter på lammegribben.
Bag det lille hotel går så en sti op til en bjergtop - Gingilos - og dén er sikker hele vejen.
Der oppe er alpekrager.

Jeg - og andre - har også for mange år siden set munkegrib ved Fallassarna (stavning?).

Lasithiou-sletten er også et besøg værd. Foruden lammegrib (over bjergene på vej derop), har jeg set flere sortstrubet sanger.

Ved Agia-søen sang flere bleg gulbug i krattet ved stien.

I olivenlundene ved Anogia (nær Ida-bjerget) sang flere olivensangere (lyder henad drosselrørsanger).
Svær at få at se, men sætter man sig i skyggen under et træ, kan man være heldig.

God rejse!

Du bliver helt sikkert begejstret for øen.

Kim Frost
Tip moderator
Erik Vikkelsø Rasmussen
postet: 17. juni 2011 kl. 14:40  emne: Re: Kreta fuglelokaliteter ? 
For enden af vejen gennem Omalos-sletten, der slutter hvor man går ned til Samariakløften, er der en lille vej op til en fin restaurant. Vi har set Lammegrib hver gang vi her været der. Men ligeså vigtigt, sæt jer alle ned på terrassen og bestil lammesteg - de laver noget af de bedste lam, som vi har fået. Kik op når den bliver serveret - og der er Lammegrib kredsende ovenover. Vi har - ligesom Kim - set Gribben hver gang. Man kan da godt få et glas hvidvin til lammet, hvis man altså ikke ka´ lide den røde.

Sortstrubet Sanger har jeg kun fundet én gang på Kreta - kør fra Rethimnon via bjergvejen til Asomates, derefter mod Sélia. Man kommer ud af en lille slugt, hvor vejen drejer mod venstre (mod øst). Lidt henne ad denne vej fandt vi arten i maj 1983.

Agia-søen, som Nis beskriver, er et must. Senest i juni 2009 havde vi bl.a. Dværghejre, Nathejre, Hvidskægget Sanger, Cetti, Bleg Gulbug, Vendehals o.m.a. Tag afsted tidligt om morgenen (vær der ved solopgang, inden pøbelen kommer rendende). Man kan gå på dæmningen frem og tilbage, eller alternativt gå langs grusstierne på østsiden af søen. Brug nogle timer, og så er notesbogen fuld.

Gærdeværling: Kør fra Chrania mod Omalossletten. Lige inden, at man begynder at køre opad, er arten karakterfugl i det kuperede terræn med oliventræer m.fl..

Skriv, hvis du har brug for yderligere oplysninger.

Go´ tur, Erik
Tip moderator


Post et indlæg til tråden
Denne tråd er lukket for yderligere indlæg!til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.040 sek.
til toppen